Looney Tunes: Zpět v akci / Looney Tunes: Back in Action ( 2003/90/USA/Akční, Animovaný, Fantasy, Dobrodružný) 56%

25.11.2021 12:56
JEDNOU VĚTOU
„Jak vyřeší záhadu, ke které nemají žádnou stopu?“

OBSAH
Naposledy sme ich mohli vidieť ako asistujú slávnemu Michaelovi Jordanovi. A sú tu znova. Králik Bugs a Káčer Duffy ako skutoční animáci, ktorí pracujú pre štúdio Warner Bros. a sú veľké hviezdy. Bugs, samozrejme väčšia a slávnejšia. Preto sa Duffy Duck, ktorý už má po krk pozornosti, ktorú všetci venujú len Bugsovi Bunnymu rozhodne povedať Hollywoodu zbohom. Spojí sa s Bobbym Delmontom (B. Fraser) a podnikne s ním cestu okolo sveta. Cieľ ich misie? Nájsť bájny Modrý diamant, ktorý patrí Bobbyho otcovi (T. Dalton) a nestratiť pri tom náskok pred Bugsom, ktorý im je stále tesne v pätách. Kto z nich teda bude prvý? (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Další spojení herců a animovaných postaviček ala Jordanův Space Jam, který byl však nutno dodat o hodně lepší a zábavnější, ikdyž průměrný. Tento film je stělesněním komerce, kde se napatlá scénář bez jakéhokoliv kvalitního děje a přidají se animáci. Do rolí druhořadých postav se dostanou "hvězdy" filmového nebe a všechno se to nějak natočí. Nemůže potom vzniknout nic víc než velká polomalovaná nuda. (Djkoma) 2*

Není to žádný zázrak, ale dá se u toho strávit celkem příjemných 90 minut. Brendan Fraser a spol. si sice troufli pokořit hranice animovaného světa, ale neuvědomili si, že tenhle film na to nemá. Neorganizovaně se skáče v ději anebo animované postavičky flákají hlášky, které sice vypadají vtipně, ale v podstatě vtipu moc nepobraly. Jako karikatura nepovedeného záporáka se předvedl Steve Martin, který přehrává až běda, ale přitom to jeho přehrávání postrádá vtipnost. A tak největším tahounem je Brendan Fraser, který tady ještě je ve formě na rozdíl od jeho tatínkovské vizáže z jeho posledních opusů. Má to všechno spád, bavit se budou nejspíše nejlépe diváci předškolního věku, protože dospělí tohle těžko ocení. 50% (kingik) 2*

Je to taková odlehčená zábava pro děcka, ale občas až příliš ztřeštěná a někdy dovedená až za hranice absurdity (třeba záporák v podání Martina, kterej mi neuvěřitelně připomínal s těma nabarvenýma vlasama Harrisona Forda, je karikaturou karikatury). Odkazů na jiný filmy atp. tu je kopa, ale málokdy mi přišly zábavné, přesto jsou občas opravdu povedené (třeba : Je to zázrak, nebo jenom prostý product placement?) Příběh je téměř nulový, vlastně se jedná o prachobyčejný vršení gagů a scének na sebe jakžtakž na sebe navazující. Herci jsou svými výkony zašlapáváni do země kreslenými postavičkami, přesto je tu jedna skvělá postava hraná a sice Timothy Dalton. Když se plácal do hlavy, nemohl jsem si nevzpomenout na jeho tvrďáckýho Bonda a smál jsem se o dlaně. Ovšem jako program na devátou hodinu večerní a navíc v neděli to je docela mimo. Možná v sobotu v podvečer, ale celovečerní film pro dospělé to není. (monolog) 3*

VELKÁ RECENZE
Looney Tunes: Zpět v akci (angl. Looney Tunes: Back in Action) je americká komedie a parodie z roku 2003. Paroduje především filmy z dílny Looney Tunes, ale také o Jamesi Bondovi, Indianu Jonesovi, Batmanovi; dále také Hledá se Nemo, Vetřelec, Psycho. Režie se chopil Joe Dante.
Duffy Duck není spokojený se svojí rolí ve scénách s Bugsem Bunnym a požaduje lepší roli. Bratři Warnerové, vedoucí studia, se jej na radu vicepresidentky studia Kate (Jenna Elfman) rozhodnou propustit. Vyvést jej má DJ Drake (Brendan Fraser), ale Duffy mu uteče, při honičce nastartuje Batmobil a ten shodí nádrž s vodou na vůz s Kate a Bugsem. DJ dostane padáka a následně se doma dozví, že jeho otec Damien Drake (Timothy Dalton), tajný agent, byl při honičce za diamantem Modrá opice unesen. Proto se spolu s Duffym, kterého se pokouší neúspěšně zbavit, vydává do Las Vegas, aby se zde setkal s Dustin Tails (Heather Locklear), která mu má dát další informace. Bez Duffyho se však filmům Looney Tunes nedaří a Kate tak dostane za úkol jej přivést zpět. Bugs se dozví o Duffyho cestě do Las Vegas a přesvědčí Kate, aby se vydali za ním. Naneštěstí se o tom dozví také šéf ACME Chairman (Steve Martin), který chce diamantem, jenž mění lidi v opice, jen pro sebe.

Ocenění:
The Saturn Awards
2004 - Nejlepší animovaný film (nominace)
2004 - Jerry Goldsmith (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
V českém znění: Zbyšek Pantůček - Brendan Fraser (DJ Drake), Barbora Munzarová - Jenna Elfman (Kate), Pavel Soukup - Timothy Dalton (Damien Drake), Jiří Štěpnička - Steve Martin (Mr. Chairman), Ivo Novák - Joe Alaskey (Bugs Bunny), Tomáš Karger - Joe Alaskey (Kačer Daffy), Jiří Knot - Billy West (Elmer Fudd), Veronika Gajerová - Joan Cusack (Matka), Ladislav Županič - Joe Alaskey (Kocour Sylvester), Ilona Svobodová - Heather Locklear (Dusty Tails), Jaroslav Kaňkovský - Don Stanton (pan Warner), Dalimil Klapka - Dan Stanton (pan Warner), Oldřich Vlach - Dick Miller (ochranka), Bedřich Šetena - Roger Corman (režisér), Antonín Navrátil - Casey Kasem (Shaggy), Eva Spoustová - Eric Goldberg (kanárek Tweety), Jaroslava Brousková - June Foray (Babča), Jiří Prager - Jeff Bennett (Yosemite Sam), Zdeněk Maryška, Bohdan Tůma, Luděk Čtvrtlík, Jiří Hromada, Jan Vondráček, Radovan Vaculík, Milan Slepička, Jiří Valšuba
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Režie: Jitka Tošilová
Vyrobilo: AVF Studio Zero 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.2.2004
Premiéra USA: 14.11.2003 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 22.6.2004 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 23.6.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady - $ 80 000 000
Tržby ČR - 3 068 373 kč
Tržby ČR - $ 133 408
Návštěvnost - 43 952 diváků
 
Tvůrci a herci
Michael Winner (Režie), Hal Landers (Produkce), Bobby Roberts (Produkce), Dino De Laurentiis (Produkce), Herbie Hancock (Hudba), Arthur Joe Dante (Režie), Bernie Goldmann (Produkce), Joel Simon (Produkce), Paula Weinstein (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Dean Cundey (Kamera), Marshall Harvey (Střih), Rick Finney (Střih), Mary Gail Artz (Casting), Barbara Cohen (Casting), Bill Brzeski (Scénografie), Lisa K. Sessions (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), Mark A. Mangini (Zvuk), Cheri Minns (Masky), Gail Rowell-Ryan (Masky), Scott Patton (Masky), Larry Doyle (Scénář), Brendan Fraser (Herec), Jenna Elfman (Herec), Heather Locklear (Herec), Timothy Dalton (Herec), Bill Goldberg (Herec), Dick Miller (Herec), Kevin McCarthy (Herec), Mary Woronov (Herec), Leo Rossi (Herec), Billy West (Herec), Bob Bergen (Herec), Casey Kasem (Herec), Frank Welker (Herec), Michael Jordan (Herec), Joan Cusack (Herec), Robert Parigi (Herec), Robert Picardo (Herec), Roger Corman (Herec), Steve Martin (Herec), Martin Klebba (Herec), Joe Alaskey (Herec), Peter Graves (Herec), Tanee McCall-Short (Herec), Arturo Gil (Herec), Bill McKinney (Herec), Ron Perlman (Herec), Marc Lawrence (Herec), George Murdock (Herec), Archie Hahn (Herec), Tom Woodruff Jr. (Herec), Mary Mitchel (Herec), Allan Graf (Herec), Gabriel Pimentel (Herec), Don Stanton (Herec), Dan Stanton (Herec), Kevin Thompson (Herec), John Munro Cameron (Herec)
 
2003/90/USA/Akční, Animovaný, Fantasy, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Do komiksové podoby snímek převedlo nakladatelství DC Comics.
- Studio Warner Bros. označilo natáčení za chaotické – kvůli překročenému rozpočtu a tvůrčím neshodám navíc odmítlo zaplatit propagaci, a tak se film stal s tržbami 68,5 milionů USD (při rozpočtu 80 milionů) kasovním propadákem. Herec/dabér Billy West se zase nechal slyšet, že režisér byl během natáčení poněkud „náročný a nerozhodný“.
- Snímek si prošel mnohými úpravami – úvod měl být parodií na Batmana v podaní kačera Daffyho, kanárek Tweety měl dostat více prostoru a finále si rovněž prošlo změnami.
- Ve scéně v restauraci lze u postav Scoobyho a Shaggyho zpozorovat (v porovnání s dalšími postavičkami) odlišnější výtvarný styl a trhanější (méně pohyblivou) animaci, což bylo záměrem tvůrců, kteří tak chtěli poukázat na skutečnost, že studio Hanna-Barbera si v 70. letech muselo vystačit s nízkými rozpočty a jejich animace tak nebyla příliš pohyblivá.
- Režisér Joe Dante se vyjádřil, že během natáčení měl minimum tvůrčí svobody a že režii snímku vzal proto, aby vzdal hold zesnulému Chucku Jonesovi, který byl jeho blízkým přítelem.
- Brendan Fraser (Damian) napodobil zvuky tasmánského čerta Taze natolik dobře, že se tvůrci rozhodli je ve snímku ponechat – Jim Cummings, který Tazemu propůjčoval hlas od roku 1991, si tak zde roli už nezopakoval.
- Bugs v jedné z úvodních scén odkazuje na Chucka Jonese a Mela Blanca, konkrétně větou: „How's the wife, Bobby? Great nose job Chuck. Good rug Mel, never would have guessed.“ Jones se coby režisér/producent podílel na tvorbě Looney Tunes a Mel propůjčil kresleným postavičkám svůj hlas.
- Poslední snímek, ke kterému skládal hudbu Jerry Goldsmith – kvůli nepříznivému zdravotnímu stavu mu „vypomáhal“ John Debney.
- Původně mělo jít o přímé pokračování filmu Space Jam (1996) – zvažovaný název byl „Spy Jam“.
- Scéna s králíkem Bunnym ve sprše je odkazem na známou hororovou scénu z filmy Psycho (1960).
- Snímek soutěžil o ceny Saturn v kategoriích nejlepší film a nejlepší hudba.
- Anthony de Rosa soutěžil o cenu Annie v kategorii nejlepší animace postav.
- Film soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší animovaný snímek.
 
Odkazy