Loft / Loft, The (2014/108/USA/Thriller, Drama) 62%

13.03.2018 09:09
JEDNOU VĚTOU
„Láska. Lži. Libido. Malé nepříjemné překvapení dokáže změnit celý život.“

OBSAH
Pětice ženatých chlapíků si tajně společně pronajme krásný podkrovní byt ve městě - ideální místo k milostným záletům a jiným nedovoleným hrátkám. Ráj na zemi se ale brzy promění v noční můru, když se v bytě objeví tělo neznámé mrtvé ženy. Je jasné, že vrahem musí být jeden z nich.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nechápu, že má někdo chuť točit stejnou látku pořád dokola. Režisér Erik Van Looy natočil belgický originál, pak měl částečně prsty i u holandského remaku, aby nakonec neodolal vábení amerických doláčů. Pokaždé se to točí okolo jednoho podkrovního bytu, ideálního k milostným avantýrám. Klíč od něj má pouze pětice přátel, kteří ho v jasně daných pravidlech využívají k nemanželským dobrodružstvím. Jenže právě pravidla někdo porušil. A nedodržoval je podle všeho opakovaně. Na posteli leží mrtvá dívka, nad ní je krví latinsky napsaný vzkaz. Kdo je oběť? A kdo vrah? Kdo odpoví na všechny otázky? Holt i dlouholeté přátelství může být hodně vrtkavé. Jenže režisér s poměrně komplikovanými mužskými postavami nedokáže pořádně a hlavně zajímavěji pracovat. A z diváka neumí udělat horlivého pozorovatele. Isabel Lucas má možná pěknej zadek, ale stejně jako Rachael Taylor jí chybí osudovost. Drama graduje, ale závěrem už trpí překombinovaností a nevěrohodností. Tolik hříchů, lhaní a tajemství na několika metrech čtverečních? (castor) 3*

Bohužel jsem neviděl předešlé dvě předlohy, ale rozhodně si je budu muset pustit, protože ten příběh je výborný. Začátek byl trošku slabší a půl hodiny jsem si zhruba říkal, že koukám na pěknou blbost, ale potom se to vybarvilo. Během filmu změníte názor na jeho rozuzlení snad 20x a stále vás baví, jak se věci vyvíjí. Navíc to americké obsazení je opravdu výborné. Miller, Mardsen, Mitra, Levijeva, výtečný původní Schoenaerts a k tomu naprosto dominující Karl Urban. To se rozhodně povedlo. K tomu velmi poutavá hudba Frizzella a máte parádní thriller. Jedině bych vynechal žánr erotický, protože přesto, že se jedná o film a spoustě záletníků, tak erotiky si rozhodně mnoho neužijete. (Bobik9) 4*

Výborná zápletka, ktorá pekne graduje do prekvapivej pointy. Škoda, že som tento Loft videla skôr ako belgickú verziu, stavím sa, že je o dosť lepšia, ako to už u európskych býva. Čo mi tu dosť vadilo boli tí piati manekýni medzi ktorých ešte aj úplne tradične americky ako päsť na oko umiestnili jedného zagulateného a mysleli si, že to tým vyvážia..ako obyčajne, nepodarilo sa. Wentwortha Millera síce schovali za nemožné okuliare, ale pod nimi je to stále fešák. Ženské osadenstvo bolo rozdelené na tmavovlasé, skoro nerozoznatelné manželky a blonďavé milenky. Za obsah by som dala 4, ale za tradičné americké prevedenie ostávam na 3. (Sharleen) 3*

VELKÁ RECENZE
Nekonečná smyčka thrilleru Loft názorně ukazuje, jak filmařská nouze o nápady dokáže každou jen trošičku originální zápletku prodat hned několikrát. Do českých kin právě míří druhá verze z roku 2010.
Před šesti lety natočil Erik Van Looy snímek Loft, krimi o záhadné mrtvole nalezené v bytě, který si společně pronajalo pět kamarádů za účelem tajných milostných dobrodružství. Film se v roce 2009 stal v Belgii nejnavštěvovanějším domácím dílem všech dob, což obnášelo skoro dva miliony diváků.
V roce 2010 vznikla nová, ale zcela věrná verze, která nyní vstupuje do kin v Česku. Na režisérském postu se objevila Antoinette Beumerová, belgickou produkci nahradila nizozemská, ale podstata tajemné vraždy zůstala. A stejný příběh bude vyprávět i Loft číslo tři, americký remake původního belgického titulu. Režíruje ho opět Erik Van Looy, jenže nyní už se zámořskými hvězdami od Jamese Marsdena po Karla Urbana.
Podle hollywoodského tisku si studio Universal nedostatek vlastních velkofilmů vynahrazuje právě "chytrými investicemi do malých eurothrillerů" jako Non-Stop či Lucy. Patří k nim také Loft, projekt za čtrnáct milionů dolarů, který má premiéru 29. srpna.
Kdo v něm zbude z původní sestavy? Vedle režiséra jen jediný herec, Matthias Schoenaerts, známý už z francouzského dramatu Na dřeň, který nyní točí po boku hvězd Kate Winsleteové, Stanleyho Tucciho či Toma Hardyho.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Marek Libert - Karl Urban (Vincent Stevens), Jakub Saic - James Marsden (Chris Vanowen), Gustav Bubník - Wentworth Miller (Luke Seacord), Svatopluk Schuller - Matthias Schoenaerts (Philip Trauner), Tomáš Juřička - Eric Stonestreet (Marty Landry + titulky), Anna Brousková - Rachael Taylor (Anne Morrisová), Jiří Schwarz - Robert Wisdom (Detektiv Cohagan), Pavel Rímský - Graham Beckel (Hiram Fry), Adéla Kubačáková - Rhona Mitra (Allison Vanowen), Klára Sochorová - Kristin Lehman (Detektiv Hugginsová) + Valerie Cruz (Barbara Stevensová), Jitka Jirsová - Isabel Lucas (Sarah Deakinsová), Klára Šumanová - Elaine Cassidy (Ellie Seacordová)
Překlad: Lidmila Hrůzová
Úprava dialogů: Hana Krtičková
Zvuk: Michal Čiernik
Finální mix: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Režie: Jan Veselý
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2015

2.DABING (HBO)
V českém znění: Michal Holán - James Marsden (Chris Vanowen), Petr Gelnar - Karl Urban (Vincent Stevens), Jan Škvor - Wentworth Miller (Luke Seacord), Bohdan Tůma - Eric Stonestreet (Marty Landry), Viktor Dvořák - Matthias Schoenaerts (Philip Trauner), Regina Řandová - Kristin Lehman (detektiv Hugginsová), Terezie Taberyová - Rachael Taylor (Anne Morrisová), Ivana Korolová - Elaine Cassidy (Ellie Seacordová), Petra Hobzová - Kali Rocha (Mimi Landryová), Martina Kechnerová - Rhona Mitra (Allison Vanowenová), Adéla Kubačáková - Valerie Cruz (Barbara Stevensová), Ladislav Cigánek - Robert Wisdom (detektiv Cohagan), titulky, Rozita Erbanová - Margarita Levieva (Vicky Fryová), Tomáš Karger, Libor Terš - Graham Beckel (Hiram Fry), Vojtěch Hájek, Petr Neskusil a další
Překlad: Petr Miklica
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Ondřej Černý
Dialogy a režie: Kateřina Fuková
Vyrobila: Společnost SDI Media pro HBO v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 30.1.2015 Open Road Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 21.10.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 14 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 11 000 000
 
Tvůrci a herci
Erik Van Looy (Režie), Hilde De Laere (Produkce), Matt DeRoss (Produkce), Paul Green (Produkce), Adam Shulman (Produkce), John Frizzell (Hudba), Nicolas Karakatsanis (Kamera), Eddie Hamilton (Střih), Barbara Fiorentino (Casting), Maia Javan (Scénografie), Liz Staub (Kostýmy), Peter Flamman (Zvuk), Jonathan Gaynor (Zvuk), Marleen Verstrepen (Masky), Wesley Strick (Scénář), James Marsden (Herec), Wentworth Miller (Herec), Isabel Lucas (Herec), Karl Urban (Herec), Rhona Mitra (Herec), Margarita Levijeva (Herec), Rachael Taylor (Herec), Eric Stonestreet (Herec), Valerie Cruz (Herec), Kristin Lehman (Herec), Elaine Cassidy (Herec), Robert Wisdom (Herec), Kali Rocha (Herec), Laura Cayouette (Herec), Graham Beckel (Herec), Matthias Schoenaerts (Herec), Griff Furst (Herec), Dora Madison Burge (Herec), Ric Reitz (Herec), Lauren Thomas (Herec), Leticia Jimenez (Herec), Misty Ormiston (Herec), Kim Ormiston (Herec)
 
2014/108/USA/Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Erik Van Looy film točil už potřetí. Belgický originál stejně jako tento snímek režíroval a u holandského remaku zastoupil režisérku Antoinette Beumer  po dobu jeji rekonvalescence.
- Natáčení odstartovalo 6. 6. 2011 v New Orleansu, aby se k dokončení o několik týdnů později přesunulo do belgického Bruselu, a mohlo být k 26. 7. 2011 dokončeno.
- Filmová role Vincenta Stevense měla být ztvárněna Patrickem Wilsonem. Ten ji ale kvůli úzkým závazkům ke své televizní show odmítl, aby jej posléze nahradil australksý herec Karl Urban (Riddick (2013), Dredd (2012)). Dalším jménem, které se ve spojitosti s tehdy rozpracovaným projektem spojovalo, bylo jméno kalifornského herce Tobey Maguire (Labor Day (2013), Spider-Man 2 (2004)).
- Matthias Schoenaerts je jediným hercem v obsazení, který účinkoval také v belgickém snímku Loft (2008), v němž ztvárnil hlavní roli.
 
Odkazy