Lhář, lhář / Liar Liar (1997/83/USA/Komedie, Drama, Fantasy) 68% -Blu-ray-

22.03.2018 12:12
JEDNOU VĚTOU
„Americká bláznivá komedie o jednom skutečném zázraku, o právníkovi, který nedokázal lhát."

OBSAH
Americká bláznivá komedie o jednom skutečném zázraku, o právníkovi, který nedokázal lhát.Pravda může člověka osvobodit - ale taky může zavinit pořádný malér. Hvězdou filmu je úspěšný advokát Fletcher Reed, který založil svou kariéru i osobní život na neustálém lhaní. Když si však jeho pětiletý syn Mac, který opět slaví narozeniny bez tatínka, v kouzelné chvíli před sfouknutím svíček přeje, aby otec alespoň jeden den nelhal, je jeho prosba vyslyšena. Fletcherovi proti jeho vůli vycházejí z úst jen pravdivá slova, která dosud nepolepšitelnému lháři pořádně zkomplikují život.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jim Carrey se zde nezvykle mírní a jde o jeden z mála filmů, kde je jeho excentrický projev logicky opodstatněný příběhem. Základní zápletka je navíc dobrý nápad, ale... TEN SCÉNÁŘ! Opravdu bych rád věděl, proč jsou scénáře hraných disneyovských filmů (Můj nejoblíbenější marťan, Inspektor Gadget, Myšák Stuart Little a celá řada dalších) tak ubohé a nudné. Takže je to jen další zbytečný film. 40 % (Oscar) 2*

Aneb snímek z dob, kdy si Jim Carrey kradl veškeré scény pro sebe. Nezávadná divočina, ve které znovu ukázal, co všechno se dá udělat s lidským obličejem, a ve které jsou všichni ostatní pouhým křovím. Jde nicméně o asi první kus, ve kterém je herec usazený v reálném životě. A musel se tak místy podřídit dramatické stavbě příběhu. Scénář je vykalkulovaný produkt podle příručky (ač s docela dobrým nápadem), nicméně tenhle přechod (chcete-li) k charakternímu herci je další poctivou improvizační one man show. Navíc zcela nezávadnou i pro nejmenší diváky. Carrey je coby dravý právník a chorobný lhář kouzelný i poté, co jej do kolen dostane synkovo přání při sfouknutí svíček na narozeninovém dortu. Je to sice extrémně čitelné, ale i po letech velmi dobré. A představuje sakra velký komerční úspěch. Dnes by takový potřeboval jako sůl. (castor) 3*

Advokát Jima Carreyho musí lhál, lhát a lhát a zase jen lhát, anebo ne?! Už musí říkat jen pravdu, samou pravdu a nic než pravdu. Kreace Jima Carreyho pochopitelně zase jednou zastíní všechny přítomné kolem, a když byl v takové formě, nedá se to napsat o scénáři, který trpí nejen nevelkou propracovaností celé originální zápletky, ale v závěru mu dojdou nápady. Než se tak stane, lze si užít Carreyho eskapád v podobě šaškování a pitvoření tak, jak to umí jen on, habaděj. Gagů postupem času přibývá, až poslední čtvrtina filmu je taková mdlá a film neví, jak by to celé dobře zakončil. Dabing Martina Dejdara nevadil, ale raději mám dvorního dabéra Carreyho Bohdana Tůmu. Pro ty, kdo komedii ještě neviděli, je to dobrá volba a film pro oddechové pobavení má ty správné preference. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Výborně!!! Je pravdou, že Tom Shadyac točí bláznivé komedie, ale tato je podle mého názoru bezpochyby nejlepší. Zrovna tak si troufám říci, že Jim Carrey zde podává nejlépe bláznivý výkon, co kdy předvedl. Taková komedie, která si na nic nehraje a přitom je tak vynikající, až se tomu nechce věřit a především poukazuje, že každý lže a každá milosrdná lež není brána, jako lež, která ubližuje. Příkladem je toho Fletcher Reed.
Mladý a úspěšný právník, jenž je divoký a lže. Lže v práci (tlustému chlápkovi řekne, že snad zhubnul a vypadá báječně) a bohužel lže i své rodině (svému synovi slíbí, že přijde ale nepřijde). Poté přijde zvrat, kdy si jeho syn přeje, aby jeho otec alespoň jeden den nelhal. A olalala chlapec netušil, co svým přáním způsobí. Fletcher začne mluvit pravdu. A bohužel zlou pravdu, která jen a jen ubližuje (tlustému chlápkovi řekne, ať už nežere, nebo ho trefí infarkt a ženě, která sedmkrát zahnula svému manželovi pomůže vyhrát soud, aby získala 11,5 milionů dollarů).
Ale je to tak vtipná pravda, až jsem málem brečel smíchy. Lhář, lhář je založen především na výkonu Jima Carreyeho. Jeho grimasy jsou něcím naprosto nemožným. Nejde mi do hlavy, jak někdo může dělat takové znamenité ksichty a navíc má skvělé hlášky, což mně přivadí k vtipným dialogům. Jediné, co to trošku kazí je nesmyslný konec s letadlem a se schůdky k němu. Ale dejme tomu, je to bláznivá komedie. Třešničkou na dortu jsou potom titulky, ve kterých vidíme nepovedené záběry a to je teda taky neuvěřitelně vtipné. Po tomhle filmu sáhnu, až se budu někdy nudit, protože vím, že přesně tohle mně zabaví a zvedne náladu!

PODROBNÝ POPIS FILMU
Hlavní postavou komediálního příběhu z Los Angeles je úspěšný právník Fletcher Reede, který založil svou kariéru na obratném manipulování s pravdou a lží, i když na druhou stranu se neustálé lhaní a překrucování pravdy stalo jednou z příčin krachu jeho manželství se sympatickou Audrey. Tou další byla bezpochyby skutečnost, že na manželku a hlavně na jejich synka Maxe nikdy neměl čas. Chlapec přesto tátu miluje a kromě toho, že si na něj málokdy udělá čas, mu vadí, že táta neustále lže. A když se Fletcher jako obvykle neobjeví ani na oslavě jeho narozenin, přeje si chlapec v magické chvíli před sfouknutím svíček, aby otec alespoň jeden den nelhal.
A protože se jeho přání vyplní, stává se pro Fletchera následujících čtyřiadvacet hodin noční můrou. Začne to v okamžiku, kdy své šéfové přizná, že měl lepší milenky než je ona, a pokračuje s každou další větou, kterou je nucen pronést. Před policistou vyjmenuje všechny přestupky, kterých se dopustil, své dobrácké sekretářce přizná, že nedostala přidáno na platu, protože on to nedoporučil, a Audrey řekne, že nestihl synovu oslavu, protože spal se svou šéfovou. Tragédie ovšem nastane v okamžiku, kdy má vstoupit do soudní síně, kde právě obhajuje bohatou klientku Samanthu Coleovou, která byla manželovi nevěrná a přesto chce vysoudit polovinu jeho majetku. Celá Fletcherova strategie je totiž postavena na lži a překrucování skutečnosti.
Soudce Stevens nejprve odmítne Fletcherův návrh na odročení jednání, ale když vidí, jak se právník náhle nedokáže se svou klientkou dohodnout, přece jen případ odročí. Přestávky Fletcher využije k tomu, aby se pokusil přesvědčit Audrey, aby neodcházela za svým novým přítelem Jerrym natrvalo do Bostonu. Přes pohromu, kterou přitom způsobí jeho pravdomluvnost, dostane od ženy poslední šanci. Ta mu také prozradí, jaké měl Max přání. Fletcher se pokusí syna přesvědčit, aby své přání odvolal, ale i když se o to Max pokusí, kouzlo trvá dál. A před Fletcherem je jednání v případu Samanthy Coleové, kde má právě vypovídat její milenec, samozřejmě lživě, a to podle Fletcherova předchozího přesného plánu.

Ocenění:
Golden Globes
1998 - Jim Carrey (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

DABING
1.DABING: (Kino, VHS, DVD, Prima, Universal channel, Cinemax, Nova - do r. 2006)
V českém znění: Martin Dejdar - Jim Carrey (Fletcher Reede), Dana Batulková - Maura Tierney (Audrey Reedová), Tomáš Kotrba - Justin Cooper (Max Reede), Bedřich Šetena - Jason Bernard (soudce Stevens + titulky), Alena Procházková - Swoosie Kurtz (Dana Appleton), Eva Klepáčová - Anne Haney (Greta), Simona Stašová - Jennifer Tilly (Samatha Coleová), Jana Rychetníková - Amanda Donohoe (Miranda), Petr Rychlý - Cary Elwes (Jerry), Jan Pohan - Mitch Ryan (pan Allan), Zdeněk Dolanský - Christopher Mayer (Kenneth Falk), Stephen James Carver (policista na motorce), Karel Chromík - Randy Oglesby (detektiv Bryson), Ernest Perry Jr. (soudní sluha), Charles Walker (nosič batožin), Jim Jansen (pilot), Martina Hudečková - Christine Avila (Lupe), Brandi Burkett (letuška), Vladimír Fišer - Don Keefer (žebrák), Paul Roache (žebrák). Michael Leopard (zaměstnanec odtahovky), Pavel Šrom - Eric Pierpoint (Richard Cole), Anthony Lee (Fred), Daniela Bartáková - Cheri Oteri (Jane), Zdeněk Hess - SW Fisher (Pete), Charlie Dell (muž na toaletě), Ed Trotta (mechanik), Jaroslava Obermaierová - Marianne Muellerleile (učitelka slečna Berryová), Libor Terš - Ben Lemon (Randy), Terry Rhoads (kopilot), Pavel Chalupa - Jarrad Paul (uhrovatý kluk).
Překlad: Ivan Němeček
Úprava dialogů: Janka Tintěrová
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Jiří Moudrý
Mix zvuku: Jiří Kříž - Barrandov Studio
Režie českého znění: Tomáš Tintěra
Vyrobila: pro Bontonfilm-Alfa LS Productions, Dabing, 1997

2.DABING (Nova, Blu-Ray)
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Fletcher Reede), Apolena Veldová - Maura Tierney (Audrey Reedová), Roman Hajlich - Justin Cooper (Max Reede), Miriam Chytilová - Jennifer Tilly (Samatha Coleová), Pavel Rímský - Jason Bernard (soudce Stevens), Kateřina Lojdová - Amanda Donohoe (Miranda), Martin Stránský - Cary Elwes (Jerry), Jaroslava Obermaierová - Anne Haney (Greta), Daniela Bartáková - Swoosie Kurtz (Dana Appleton), Dalimil Klapka - Mitch Ryan (pan Allan), Bedřich Šetena (titulky), Jana Altmannová - Marianne Muellerleile (učitelka slečna Berryová), Rudolf Kubík - Anthony Lee (Fred), Milan Bouška, Jiří Hromada - SW Fisher (Pete), Radovan Vaculík, Roman Hájek, Tereza Chudobová, Šárka Brázdová - Cheri Oteri (Jane), a další.
Překlad: Blanka Juřinová
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Veronika Dvořáková
Dialogy a režie českého znění: Karolína Průšová
Vyrobil: Cet 21 s.r.o. ve Studiu Audiotech, 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.6.1997 Bontonfilm
Premiéra USA: 21.3.1997 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.1998 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 4.7.2009 Blesk
Poprvé na Blu-ray: 17.8.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 7 077 137
Tržby celkem - $ 181 000 000
Návštěvnost v ČR 158 423
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000 000

BONUS (Blu-ray)
• Ne

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 1.85:1
Český DTS-HD Master Audio 5.1, Anglický anglický DTS-HD Master Audio 5.1
české
 
Tvůrci a herci
Tom Shadyac (Režie), Brian Grazer (Produkce), John Debney (Hudba), Russell Boyd (Kamera), Don Zimmerman (Střih), Junie Lowry-Johnson (Casting), Ron Surma (Casting), Linda DeScenna (Scénografie), Judy L. Ruskin (Kostýmy), Paul Guay (Scénář), Stephen Mazur (Scénář), Jim Carrey (Herec), Maura Tierney (Herec), Justin Cooper (Herec), Cary Elwes (Herec), Jennifer Tilly (Herec), Amanda Donohoe (Herec), Swoosie Kurtz (Herec), Mitchell Ryan (Herec), Eric Pierpoint (Herec), Cheri Oteri (Herec), Krista Allen (Herec), Christine Avila (Herec), Rick Hill (Herec), Marianne Muellerleile (Herec), Sara Paxton (Herec), Randy Oglesby (Herec), Michael Kostroff (Herec), Jarrad Paul (Herec), Randall 'Tex' Cobb (Herec)
 
1997/83/USA/Komedie, Drama, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Tom Shadyac v jednom rozhovoru přiznal, že možná i polovina skečí, skřeků a "pitvoření se" byla čistá improvizace Jima Carreyho.
- Postava Jennifer Tilly ve filmu přizná věk 31 let. Její protagonistce bylo ale ve skutečnosti v době natáčení 39.
- Lhář, lhář je druhým ze tří snímků, na kterých Jim Carrey spolupracoval s Tomem Shadyacem.
- Natáčení probíhalo v Kalifornii.
- Jim Carrey při jednom rozhovoru přiznal, že "útok pařátu" nevymyslel on, ale jeho otec, který ho jako malého také takto strašil.
- Jim Carrey kvůli tomuto filmu odmítl roli v Austin Powers: Špionátor.
- Steve Martin odmítl hlavní roli, kvůli filmu Labyrint lží.
- Plakáty z tohoto filmu byly použity i ve filmu Božský Bruce.
 
Odkazy