Létající Čestmír (TV seriál) Létající Čestmír

03.03.2016 18:24

Fantasy / Rodinný / Komedie

Československo / Západní Německo, 1983, 6 x 43 min

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil, Jiřina Bohdalová, Jiří Sovák, Viktor Král, Lubomír Kostelka, Josef Somr, Karel Augusta, Stella Zázvorková, František Filipovský, Svatopluk Skládal, Luděk Kopřiva, Zdeněk Srstka, Luděk Sobota, Ladislav Šimek, Martin Růžek, Milan Riehs, Čestmír Řanda st., Václav Postránecký, Bronislav Poloczek, Vít Olmer, Jiří Lábus, Ladislav Křiváček, Václav Kotva, Jiří Kodet, Jan Kanyza, Vladimír Hrabánek, Jaroslav Heyduk, Vlastimil Hašek, Karel Effa, Josef Dvořák, Antonín Molčík, Mirko Musil, Marie Málková, Miloslav Homola, Karel Houska, Bohuslav Čáp, Raoul Schránil, Jitka Zelenohorská, Jana Viščaková, Dana Syslová, Simona Stašová, Miluše Šplechtová, Regina Rázlová, Marie Rosůlková, Josef Kubíček, Alena Kreuzmannová, Jaroslava Kretschmerová, Věra Kalendová, Jiřina Jelenská, Nelly Gaierová, Jana Břežková, Pavel Zedníček, Oldřich Velen, Jaroslav Tomsa, Běla Jurdová, Zdeněk Stehlík, Jan Kreidl, Viktor Maurer, Alena Karešová, Jana Andresíková, Ludmila Roubíková

Obsah

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy.

Obsah dílů
1. série (1983)
Díl 1: Modrý kámen (Modrý kámen) - Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy.
Díl 2: Šest květináčů (Šest květináčů) - Zatím, co si Čestmír se spolužáky Davidem a Barborkou užívají kouzelné moci květiny stárnutí a létání, dojde v místním holičství k politováníhodné události. Syn holiče Blechy, ťulpas a nešika, tu zničil profesoru Langmajerovi, vedoucímu Ústavu pro zdokonalování člověka, nenahraditelný vědecký materiál. Čestmírova sestra Zuzanka, která v Ústavu také pracuje, vymýšlí se svým přítelem, učitelem Filipem Jandou, jak milovanému profesorovi pomoci. Jako zázrakem se objeví svit Modrého kamene a učitel Filip Janda se dostane na Planetu květin. Zanedlouho se vrací se semínky květin dobra, inteligence, dokonalého sluchu, síly, zdraví a věčného mládí, kterých by měl profesor Langmajer využít k zdokonalení člověka. Filip se Zuzankou semínka zasadí do šesti kořenářů a uloží do ústavního skleníku. Mladí lidé netuší, že je sledoval náhodný chodec, holič Blecha.
Díl 3: Geniální rodina (Geniální rodina) - Doma u Blechů vykvetla nejdříve květina dobra. Blechovi v eoufórii rozdají půlku bytu, ale když jejich syn Oskar zjistí, že přišel o své věci, v návalu vzteku vyhodí květinu dobra do smetiště. Najde ji Čestmír s Davidem a odnesou ji do školy. Jen si k ní učitelka Klepáčová přivoní, zapomene na zkoušení a slibuje dětem dva roky prázdnin. Škola je plná veselí a dobré nálady. Zcela opačná atmosféra panuje v Ústavu. Místo kouzelných květin, které měly zachránit vědecké renomé profesora Langmajera, vyrostla v kořenáčích obyčejná pažitka. Zuzanka dostává výpověď. U Blechů vykvetla květina inteligence a přihlouplý Oskar rázem exceluje ve škole, kam právě zavítal japonský pedagog. Učitel Filip Janda, který Oskara přiučoval, se na slávě malého Blechy docela rád přiživí. Vynese mu to pohrdání Zuzanky, Čestmíra, Davida i Barborky, kterým leží na srdci, jak usvědčit holiče Blechu z krádeže květin.
Díl 4: Velký vezír (Velký vezír) - Díky kouzelným květinám získali Blechovi dominantní postavení ve městě. Holič Blecha úspěšně konkuruje profesionálním lékařům, jeho syn Oskar se stal vedoucím Ústavu pro zdokonalování člověka a dává výpověď profesoru Langmajerovi. Čestmír, David a Barborka sice jednají, ale až při druhé návštěvě v bytě Blechových se zdá, že se jim podaří odnést květiny z nepovolaných rukou. V poslední chvíli se ale domů vrací Oskar. Vzhledem k tomu, že děti k téhle riskantní návštěvě využily květiny stárnutí a podoba obou chlapců je identická s podobou jejich otců, pana Pelce a pana Trnku čeká okamžitá výpověď z Ústavu. Trnkovi tu musejí navíc ihned vyklidit služební byt. Stěhují se na strom v parku, kde je také najde učitel Filip Janda. I on je bez místa, neboť se konečně odhodlal a veřejně prohlásil Blechovy za podvodníky.
Díl 5: Rodina na větvi (Rodina na větvi) - Vypadá to, že štěstí přeje Blechovým. Ze Švédska přijíždí doktor Ohlson seznámit se se zázračným vědcem Oskarem, kandidátem na Nobelovu cenu. Děti se Zuzankou a učitelem Filipem Jandou jdou ale tvrdě za svým cílem znemožnit Blechovy. Učiteli se podaří zvláštním magnetem zablokovat trezor s květinami a Oskar nedostane svou "dávku" inteligence. Jeho chování doktora Ohlsona vyděsí a chápe už, jakým omylem by bylo udělit Nobelovu cenu tomuto primitivovi. Doktor Ohlson urychleně odjíždí. Holič Blecha se ale nemíní vzdát. Podaří se mu magnet z trezoru odstranit, Oskara znovu nadopovat inteligencí, ale večeře, na níž chtěl syna předvést jako ideálního kandidáta na Nobelovu cenu nové vědecké návštěvě ze Švédska, končí fiaskem. O to, aby se Oskar znovu znemožnil, se postaral Čestmír a spol. Děti čeká ještě těžký zápas s Blechovými, ale ve chvíli, kdy kouzelné květiny spase ústavní koza, mají z poloviny vyhráno.
Díl 6: Poslední květina (Poslední květina) - Holič Blecha, i když ví, že o kouzelné květiny definitivně přišel, nechce se svého výsadního postavení ve městě vzdát. Zoufale se snaží udržet zdání, že se nic nestalo. Oskara drží v pozadí a sám dokončí jeho bláznivý preparát na zdokonalení lidského čichu. Podivné vedlejší účinky tablet navodí podezření švédských expertů, kteří je ochutnali. Zoufalý Blecha ví, že ztracené renomé mu může vrátit jen Modrý kámen a inzeruje, že jej koupí. Profesor Langmajer si inzerát přečte a zjistí, že podobný kámen má ve své sbírce. Je to tedy on, kdo se naposledy dostává na Planetu květin a tam si přivoní ke květině věčného mládí. Vrací se zpět jako malý, bezstarostný chlapec, raduje se ze své nové podoby a Čestmír se postará o to, aby ho jeho rodiče adoptovali. Modrý kámen navždy zmizel z našeho světa, na Planetu květin už se nikdo nepodívá. Ostatně, kouzelné květiny splnily svůj pozemský úkol. Podvodníky vytrestaly a poctiví lidé je k ničemu nepotřebují. Ale přece jen jedna květina tu Čestmírovi a dětem zůstala - květina létání. Za odměnu za jejich statečnost a také proto, že létat je tak krásné!

 

Producent -

https://www.csfd.cz/film/71928-letajici-cestmir/prehled/#