L.A. - Přísně tajné / L.A. Confidential (1997/138/USA/Krimi, Drama, Mysteriózní, Thriller) 89%

27.03.2018 22:51
JEDNOU VĚTOU
„Všechno je podezřelé. Každý je na prodej. A nic není tak, jak se zdá."

OBSAH
Všechno je úplně jinak, ale zkuste to dokázat! Kevin Spacey, Kim Basingerová a Danny DeVito v policejním případu plném neřešitelných záhad.Kriminální příběhy "drsné školy" měly v minulosti nejen velký úspěch mezi čtenáři, ale také získaly dlouhou řadu napodobitelů. Mezi ty nejlepší patří bezesporu spisovatel James Ellroy, podle jehož stejnojmenného románu natočili američtí tvůrci svůj film. Detektivové Bud White, Jack Vincennes a Ed Exley pátrají v Los Angeles po pachatelích několika vražd. Mezi ně patří krvavé přepadení v kavárně Nite Owl a podivná smrt tajemné krásky Susan Leffersové. Jako by mezi nimi existovala nějaká spojitost. Policisté ovšem nejsou jenom "hodní beránkové", občas jako jiní lidé nedodržují přísně stanovená pravidla svého povolání. Snad proto je při řešení případů tak těžké rozeznat zlo od dobra a nalézt jejich konečné řešení... Retro laděný thriller, situovaný do padesátých let, natočil režisér Curtis Hunson (Okno z ložnice, Ruka na kolébce, Tichý společník). Společně se scenáristou Brianem Helgelandem obdržel Oscara za zajímavé zachycení dobové atmosféry již ve scénáři. Film je po právu srovnáván s "chandlerovskou" Čínskou čtvrtí. V důmyslně propracovaném příběhu nalezneme úryvky z filmů Revolver k pronajmutí, Prázdniny v Římě. Postavu osudové ženy představuje Kim Basingerová (Přirozený talent, 9 a 1/2 týdne, Batman, Krásná mimozemšťanka), která za svoji hereckou kreaci získala Oscara. Ležerního detektiva Jacka Vincennese hraje Kevin Spacey (Smrtící epidemie, Albino Alligator, Americká krása). Jeho policejní kolegy Buda Whitea a Eda Exleye ztělesňují herci Rusell Crowe (známý ze seriálu Záchranáři a filmu Rychlejší než smrt) a Guy Pearce (Dobrodružství Priscilly, královny pouště, Flynn). Roli revolverového reportéra hraje Danny DeVito.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Více Oscarů pro takové filmy. Co naplat, 1997 byl moooc dobrý ročník, ale odrbat L. A. Confidential, které si je zasloužilo naprosto dokonale svojí poctivou ruční prací, na úkor něčeho tak velkolepého a umělého (rozuměj z velké části počítačem vytvořeného) jako byl Titanic, to tedy pardon, to se nedělá. Taková velká retro detektivka, a ještě k tomu takhle vypilovaná, to je velmi vzácné kvítko, které je třeba ocenit. Mladý ambiciózní detektiv Pearce kontra férový drsňák Crowe i ostatní hrají jako o život a celý film má perfektní atmosféru, ke které svým nemalým dílem přispívá i Jerry Goldsmith vzpomínající na Čínskou Čtvrť. Tady zkrátka není o čem. Bez jakýchkoliv emocí dávám 90% - právě proto, že dívat se na to můžu bez jakýchkoliv emocí kromě respektu ke skvěle odvedené práci. (Gemini)5*

Ale jo. Napodruhý jsem tomu přišel na chutˇ. Brilantní krimi s propracovaným scenářem a báječnou atmosférou L.A. 50.let, která je hlavní předností filmu. To jsou i přesně typově vybraní herci, hlavně Croweův chlapácký ochránce žen nemá chybu. Guy Pearce se tu vysloveně překonává, na chvilku si touto rolí otevřel dvířka mezi hereckou smetánku, než si je o pár let později zase trapně přibouchl před nosem... Těch 5* nedám jenom proto, že typově podobná Polanského Čínská čtvrť je přeci jenom o třídu lepší. (Gemini) 4*

Režijně přehledná, formálním stylem „retrocool“, dějově mnohovrstevnatá a přesto stále poutavá a herecky dokonale přesná kriminálka, která si z Ameriky 50. let a města andělů šikovně udělala vábivou kulisu, uvnitř jejíž zdánlivě nebeské čistoty se skrývá špinavost morálky, které není svatý lidský život natož tak zákon. Hanson na obsáhlé ploše 130 minutové stopáže rozebírá charaktery policistů, kteří si však jistě zasloužili lepší osobní historii než šablonovitou větnou frázi o nehezké minulosti týraného dítěte či příkladného synka kráčejícího v otcových šlépějích. Tu poruší pouze cynický samolibec Jack Vincennes Kevina Spaceyho, když na otázku proč se dal k policii odpoví „Vlastně si už ani nepamatuju.“. Ale ani to však filmu nebrání, aby poutal každým políčkem, aby dýchal na diváka svou úžasnou atmosférou, ale aby jej zároveň donutil přemýšlet nad tím, jak sakra mohla Kim Basinger získat za takovou roli Oscara. PS: Moment, kdy Bud White zlomí židli, je pro mě jeden z naprosto zásadních ikonických momentů kinematografie. (Isherwood) 4*

OLDIES FILMU
Většina čtenářů MovieZone už se doufám přesvědčila o tom, že je L. A. - Přísně tajné naprosto špičková kriminálka. Kolik z vás ale ví, že má adekvátně skvělý trailer? Na tomhle klenotu z poloviny devadesátek je krásně vidět, jak se tehdy lákalo do kina. Atraktivní prostředí, přesně obsazení herci, sem tam výstřel z brokovnice... a nakonec atmosférické zpomalení místo dnes užívaného rychlého mixu záběrů. To vše lákající na příběh tří poldů, kteří by nemohli být rozdílnější, a přece budou muset dát hlavy dohromady a rozlousknout obrovský oříšek ve Městě andělů. Trailer tuhle klasickou premisu tlačí přes dostatečně hluboký voice-over, který vám ji pevně zaryje do paměti. A zatímco jen tak tak stíháte obdivovat perfektní kameru, retro-feeling a Kim Basinger, valí se na vás jedna tvrďácká hláška za druhou. Zkrátka obdivuhodně vtahující práce, kterou od páté hvězdy dělí jen nadbytečná představovačka herců, jíž by mnohem víc slušelo nápisové vpašování do finální koláže.

VELKÁ RECENZE
Kriminální příběhy „drsné školy“ měly v minulosti nejen velký úspěch mezi čtenáři, ale také získaly dlouhou řadu napodobitelů. Mezi ty nejlepší patří bezesporu spisovatel James Ellroy, podle jehož stejnojmenného románu natočili američtí tvůrci svůj film. Detektivové Bud White, Jack Vincennes a Ed Exley pátrají v Los Angeles po pachatelích několika vražd. Mezi ně patří krvavé přepadení v kavárně Nite Owl a podivná smrt tajemné krásky Susan Leffersové. Jako by mezi nimi existovala nějaká spojitost. Policisté ovšem nejsou jenom „hodní beránkové“, občas jako jiní lidé nedodržují přísně stanovená pravidla svého povolání. Snad proto je při řešení případů tak těžké rozeznat zlo od dobra a nalézt jejich konečné řešení. Retro laděný thriller, situovaný do padesátých let, natočil režisér Curtis Hanson (Okno z ložnice, Ruka na kolébce, Tichý společník). Společně se scenáristou Brianem Helgelandem obdržel Oscara za zajímavé zachycení dobové atmosféry již ve scénáři. Film je po právu srovnáván s „chandlerovskou“ Čínskou čtvrtí. V důmyslně propracovaném příběhu nalezneme úryvky z filmů Revolver k pronajmutí, Prázdniny v Římě. Postavu osudové ženy představuje Kim Basingerová (Přirozený talent, 9 a 1/2 týdne, Batman, Krásná mimozemšťanka), která za svoji hereckou kreaci získala Oscara. Ležérního detektiva Jacka Vincennese vytváří Kevin Spacey (Smrtící epidemie, Albino Alligator, Americká krása). Jeho policejní kolegy Buda Whitea a Eda Exleye ztělesňují herci Russell Crowe (Rychlejší než smrt, Gladiátor, Čistá duše) a Guy Pearce (Dobrodružství Priscilly, královny pouště, Flynn). Roli revolverového reportéra hraje Danny DeVito.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film se odehrává v 50. letech 20. století a točí se okolo tří příslušníků Los Angeles Police Department (LAPD) do korupce, sexu, lží a vraždy, což následuje po několikanásobné vraždě v podniku Nite Owl. Příběh zahrnuje také organizovaný zločin, politickou korupci, drogy, prostituci, pornografii, rasismus v institucích, denní bulvární novinařinu, což vše má za následek mnoho dalších mrtvých.
Seržant Edmund Exley, syn legendárního detektiva LAPD, je sám velmi dobrým policistou odhodlán předčit svého otce. Jeho inteligence, vzdělání, brýle, lpění na předpisech a chladné chování ho sociálně izolují od ostatních příslušníků policie. Situaci si ještě zhorší, když dobrovolně svědčí proti svým kolegům, když noviny odhalí jejich brutalitu, za což si vynutí také povýšení na poručíka detektivů, navzdory radám kapitána Dudleyho Smithe. Ten si myslí, že Exleyho čestnost a "donašečství" budou proti němu, když bude chtít detektivy vést.
Policista Wendell "Bud" White je násilný a nejobávanější muž v LAPD. Jeho parťák Dick Stensland byl šéfem policie Thadem Greenem a okresním návladním Ellisem Loewem použit jako obětní beránek v případu, ve kterém Exley svědčil. Bud se plánuje Exleymu pomstít. Začne se zajímat také o případ Nite Owl, protože jednou z obětí je Stensland. Bud je posedlý trestáním mužů, co bijí ženy, jeho temperament často přemůže jeho myšlení.
Seržant Jack Vincennes je uhlazený a populární hollywoodský policista, který pracuje jako technický poradce televizní šou Odznak cti, často také spolupracuje s Sig Hudgensem, reportérem časopisu Tiše, tiše. Vincennes často dostává provize za, často zinscenované, zatýkání celebrit, což přitahuje k časopisu čtenáře, a také více slávy a peněz pro něj. Když při jedné takové akci zemře mladý herec, vinou dostižený Vincennes se rozhodne zjistit, kdo je za to zodpovědný.
Všichni tři policisté postupně začnou vyšetřovat Nite Owl a souběžné události a všichni tři začnou objevovat stopy korupce okolo sebe. Exley se snaží dosáhnout absolutní spravedlnosti. Bud White se dostane k Lynn Brackenové, ženě podobné Veronice Lake a zároveň call-girl, která má vazby k případu. Postupně odhalí silnou korupci ve vedení města i policie, do které je zapleten také jejich velitel kapitán Dudley Smith.
L. A. – Přísně tajné (v anglickém originále L.A. Confidential) je americký film režiséra Curtise Hansona z roku 1997 natočený podle stejnojmenné knihy Jamese Ellroye. Vypráví příběh los angeleské policie v 50. letech.

Ocenění:
Academy Awards
1998 - Kim Basinger (Vedlejší herečka)
1998 - Brian Helgeland, Curtis Hanson (Adaptovaný scénář)
1998 - Nejlepší film (nominace)
1998 - Curtis Hanson (Režie) (nominace)
1998 - Dante Spinotti (Kamera) (nominace)
1998 - Střih (nominace)
1998 - Jerry Goldsmith (Dramatická hudba) (nominace)
1998 - Výprava (nominace)
1998 - Mix zvuku (nominace)

Golden Globes
1998 - Kim Basinger (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
1998 - Nejlepší film - drama (nominace)
1998 - Curtis Hanson (Nejlepší režie) (nominace)
1998 - Curtis Hanson (Nejlepší scénář) (nominace)
1998 - Jerry Goldsmith (Nejlepší hudba) (nominace)

Cannes IFF
1997 - Curtis Hanson (Zlatá palma) (nominace)

Toronto IFF
1997 - Curtis Hanson (Cena Metro Media)

BAFTA
1998 - Nejlepší střih
1998 - Zvuk
1998 - Nejlepší film (nominace)
1998 - Curtis Hanson (Nejlepší režie) (nominace)
1998 - Kevin Spacey (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
1998 - Kim Basinger (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
1998 - Brian Helgeland, Curtis Hanson (Adaptovaný scénář) (nominace)
1998 - Dante Spinotti (Nejlepší kamera) (nominace)
1998 - Jerry Goldsmith (Hudba) (nominace)
1998 - Kostýmy (nominace)
1998 - Masky (nominace)
1998 - Výprava (nominace)

New York Film Critics Circle
1997 - Nejlepší film
1997 - Curtis Hanson (Nejlepší režisér)
1997 - Brian Helgeland, Curtis Hanson (Nejlepší scénář)

Florida Film Critics Circle Awards
1997 - Curtis Hanson (Nejlepší režisér)
1997 - Brian Helgeland, Curtis Hanson (Nejlepší scénář)
1997 - Dante Spinotti (Nejlepší kamera)

Los Angeles Film Critics Association
1997 - Nejlepší film
1997 - Curtis Hanson (Nejlepší režisér)
1997 - Brian Helgeland, Curtis Hanson (Nejlepší scénář)
1997 - Dante Spinotti (Nejlepší kamera)
1997 - Kevin Spacey (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1997 - Nejlepší výprava (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, Prima, ČT, Blu-ray)
V českém znění: Aleš Procházka - Kevin Spacey (Jack Vincennes), Libor Hruška - Russell Crowe (Bud White), Martin Zounar - Guy Pearce (Ed Exley), Pavel Rímský - James Cromwell (Dudley Smith), Miluše Šplechtová - Kim Basinger (Lynn Bracken), Jiří Prager - Danny DeVito (Sid Hudgens), Rudolf Jelínek - Ron Rifkin (státní návladní Ellis Loew), Vladimír Čech - David Strathairn (Pierce Pratchett), Jiří Zavřel - Graham Beckel (Dick Stensland), Dalimil Klapka - John Mahon (policejní náčelník), Vladimír Kudla, Jiří Valšuba, Ludvík Král, Antonín Navrátil, Helena Brabcová, Eva Jiroušková - Gwenda Deacon (paní Leffertsová), Filip Jančík - Jeremiah Birkett (Ray Collins), Martin Sobotka - Simon Baker (Matt Reynolds) + Salim Grant (Louis Fontaine), Miriam Chytilová, Lucie Benešová, Miloslav Študent, Pavel Skřípal, Milan Slepička, Bohuslav Kalva, Radka Malá, Pavel Šrom - Paolo Seganti (Johnny Stompanato), Radka Stupková, Martin Kolár, Josef Carda a další
Zvuk: Svatopluk Cechel
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Gina Dolejšová
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobilo: Studio dabing S Pro Alfa pro Warner Home Video 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.1.1998 Gemini Film
Premiéra USA: 19.9.1997 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.9.1998 (VHS) Warner Home Video
Premiéra VHS: 1.1.1999 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 14.1.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 10.08.2009 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 1 980 542
Tržby celkem - $ 126 200 000
Návštěvnost v ČR 38 917
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
Curtis Hanson (Režie), Curtis Hanson (Produkce), Arnon Milchan (Produkce), Michael G. Nathanson (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Dante Spinotti (Kamera), Peter Honess (Střih), Mali Finn (Casting), Jeannine Oppewall (Scénografie), Ruth Myers (Kostýmy), John Leveque (Zvuk), Lance Anderson (Masky), Tommy Cole (Masky), Brian Helgeland (Scénář), Curtis Hanson (Scénář), James Ellroy (kniha) (Předloha), Kevin Spacey (Herec), Russell Crowe (Herec), Guy Pearce (Herec), James Cromwell (Herec), Kim Basinger (Herec), Danny DeVito (Herec), David Strathairn (Herec), Ron Rifkin (Herec), Matt McCoy (Herec), Paul Guilfoyle (Herec), Paolo Seganti (Herec), Steve Rankin (Herec), Graham Beckel (Herec), Symba (Herec), Bob Clendenin (Herec), Amber Smith (Herec), Simon Baker (Herec), Shane Dixon (Herec), Tomas Arana (Herec), Michael McCleery (Herec), Jack Conley (Herec), Michael Chieffo (Herec), Jim Metzler (Herec), Jeremiah Birkett (Herec), Brenda Bakke (Herec), David St. James (Herec), Nectar Rose (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec),
 
1997/138/USA/Krimi, Drama, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Kim Basinger zinkasovala za roli Lynn Bracken 3 milióny amerických dolarů.
- Kim Basinger skoro rolu Lynn Bracken nedostala, lebo producenti tvrdili, že je na úlohu prostitútky už pristará, nakoľko mala v tom čase 44 rokov.
- Kim Basinger se získáním Oscara za roli Lynn Bracken stala první "Bond Girl", které se podařilo získat toto ocenění. Je také první držitelkou Oscara, která před tím pózovala nahá pro magazín Playboy.
- Kim Basinger, která za svou roli Lynn Bracken dostala Oskara, se v tomto 132 minutovém snímku objevila pouze na 15 minut.
- Filmový debut Simona Bakera.
- "L. A. - Přísně tajné" je třetí knihou z "L.A. kvarteta" autora Jamese Ellroye. Těmi dalšími jsou "The Black Dahlia", "The Big Nowhere" a "White Jazz".
- Film, na kterém byl Bud White (Russel Crowe) a Lynn Bracken (Kim Basinger) v kině, se jmenuje Prázdniny v Římě (1953).
- Po úspěchu filmu vznikl pilotní díl pro připravovaný seriál na HBO L.A. Confidential (2003) s Kieferem Sutherlandem. Z projektu nakonec sešlo.
- Původně měl hudbu k filmu nahrávat Elmer Bernstein. Nahradil ho Jerry Goldsmith, který poté za svou práci obdržel Oscara.
- Ve filmu je 80 "mluvících rolí".
- Hlavní ženskou roli odmítly Izabella Scorupco, Anjelica Huston, Julia Louis-Dreyfus nebo Jennifer Jason Leigh s tím, že několikrát již prostitutku ztvárnila.
- Role Buda Whitea (Russell Crowe) byla nabízena Michaelu Madsenovi.
- Curtis Hanson si vybral pro roli Buda Whitea Russella Crowea, když viděl jeho výkon v Romper Stomper (1992). Studio bylo následně znepokojeno, že dvě hlavní role budou hrát rodilí Australané (druhým je Guy Pearce, který ztvárnil Edmunda J. Exleyho).
 
Odkazy