Kursk / The Command (2018/117/Belgie, Lucembursko/Drama, Historický) 72%

11.04.2020 12:24
OJEDNOU VĚTOU
„Tragédie jaderné ponorky a mocensko-politické zájmy, vedle kterých život vlastních námořníků nic neznamená."

BSAH
Film vypráví o skutečné katastrofické události, ke které došlo v roce 2000 na palubě jaderné ponorky K-141 Kursk. 155 metrů dlouhá jaderná ponorka K-141 Kursk je „nepotopitelnou“ pýchou Severního loďstva ruského válečného námořnictva. Během námořního cvičení v srpnu 2000 se na palubě nachází 118 členů posádky. 12. srpna otřesou trupem Kursku mohutné exploze, které plavidlo pošlou do hloubky 108 metrů, na dno arktických vod Barentsova moře. Začíná zoufalý boj s časem. Pro námořníky. Pro jejich rodiny. Záchranou operaci komplikuje zchátralé vybavení a odmítavý postoj ruské vlády přijmout zahraniční pomoc…(Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Myslel jsem si, že Evropani jsou na jazykové přesnosti důslednější než Amíci, ale bohužel i tady mezi sebou mluví Rusové v Rusku anglicky. Je radost koukat na tu evrospkou elitní hereckou skvadru, byť nějaká výraznější hlavní postava ve filmu není. Větší prostor samozřejmě má Matthias, který mě občas připomíná omlazenýho Putina, ale nechci ho nějak urážet je to charismatickej chlap a roli šéfa ponorky zvládnul skvěle. Nejsilnější složkou filmu je nenápadná hra s podvědomím, kdy si člověk říká, že opět naprosto zbytečně umřeli mladý lidi. Film beru jako obžalobu politicko-byrokratických gaunerů v nejvyšších patrech Ruské federace pro které životy mladých kluků a děti bez tátů nic neznamenají, fakt odporný. Nevím do jaké míry se drží film faktů a do jaké ne, ale já dostal komornější dialogovku s několika skvěle zvládnutýma výbuchama, jejiž největší síla je v celkovém vyznění. (Enšpígl) 3*

Dobře si na ty TV přenosy katastrofy vzpomínám, film je zachycuje věrně, včetně třeba toho píchnutí sedativa jedné z rozhořčených matek. Každopádně z filmu je jasná jedna věc – kdyby se něco podobného stalo libovolné z armád NATO, na které místní putinovští trollové plivou jak můžou, její vedení by se mohlo přetrhnout, aby své kluky vojáky zachránilo. Ruské armádní vedení ale má ale jiný metr, podle pravidla „nás mnóga“. V Rusku lidský život nikdy neměl cenu, už od dob bitvy u Stalingradu, kdy nasazovali mladé neozbrojené chlapce do předních řad a s popravčími politruky v zádech. Jak už báťuška Stalin pravil: „Ztráta jednoho života je tragédie, ztráta tisíců je jenom statistika.“. Rusko, země neomezených možností….. (Lima) 4*

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Bezmála před dvaceti lety zažilo Barentsovo moře katastrofu ruské jaderné ponorky K-141. Válečná ponorka Kursk se potopila na dno moře po sérii výbuchů. Část posádky se zachránila v zadní části plavidla. Začal boj o přežití a především o čas, kterého se ruským námořníkům zoufale nedostávalo. Celý svět v roce 2000 sledoval ruské neúspěšné pokusy o záchranu posádky i odmítavý postoj ruské vlády k nabídce mezinárodní pomoci. Nakonec i díky ruské laxnosti nikdo nepřežil… Výtečný režisér Thomas Vinterberg přináší fascinující novodobý příběh na plátna kin s hvězdnou hereckou sestavou.
Vinterberg se rozhodl celý příběh inscenovat ve třech dobře fungujících a pochopitelných částech. První z nich představuje námořníky, jejich problémy i rodinné poměry. Do popředí staví Michaila (Matthias Schonaerts) s jeho ženou Táňou (Léa Seydoux). Stěžejní scéna námořnické pospolitosti, která navíc naznačuje soudržnost celé námořnické komunity se odehrává na svatbě Pavla (Matthias Schweighöfer). Ve druhé části si užijeme chvilky v útrobách ponorky, pak dojde ke známé katastrofě a po zbytek filmu sledujeme zoufalou snahu námořníků přeživších výbuch o záchranu. Třetí důležitou součástí je děj na válečné a politické scéně. Tomu vévodí postava ruského admirála Grudzinského (Peter Schimonischek), britského commodora Russella (Colin Firth) a největšího záporáka celého filmu Vladimira Petrenka s tváří slavného Maxe von Sydowa.
Kursk ve všech inscenovaných segmentech funguje výtečně, scénář je plynulý, nejsou tu nikde žádná hluchá místa a brzdné momenty. Casting je výtečný. Matthias Schonaerts, kterého si Vinterberg přivedl ze své výtečné historické adaptace Daleko od hlučícího davu je skvělým prototypem všestranného evropského herce. Zatím každou roli, ve které jsem ho viděl mu bezmezně věřím. Totéž se dá říct i o francouzské herecké star Lée Seydoux, kterou byste tady za francouzsku rozhodně nepovažovali. Celým filmem prostupuje její dojemná a pochopitelná snaha dotlačit úřady k manželově záchraně. V postavě Táni se koncentruje veškerá síla obyčejných ruských lidí, kteří většinou nedovedou s ruskou byrokracií ani vládnoucí garniturou pohnout. Přesto se o to snaží. A nejen o to, Vinterberg tady naznačuje, že ruské námořnictvo se s nikým nemaže. A nejde jen o samotnou zpackanou záchranu, ale i o běžné fungování a životní podmínky svých vojáků.
Snímek Kursk nabízí krom vysoké diplomatické hry, která nakonec nevyústí v nic pozitivního a hmatatelného také nálož výtečně natočených akčních scén. Ať už jde o samotnou katastrofu ponorky a boj o přežití, tak na evropský film i skvěle zpracované digitální triky. Doplněno skvělým ale nadmíru decentním soundtrackem Alexandra Desplata a především velmi dobrou režií. V rukou jiného režiséra by se lehce Kursk mohl stát tuctovým disaster béčkem. Tady se to naštěstí nestalo.
Kursk vyniká především poctivou evropskou filmařinou a akcentem na kvalitní casting. Všichni herci se tu se svým úkolem popasovali nadmíru dobře.
Ať už se v Barentsově moři stalo v roce 2000 cokoliv (teorií je samozřejmě nespočet), důležité poselství filmu se nedá přehlédnout. Vždycky by mělo jít především o člověka, o lidské životy. Obětovat vlastní lidi a neudělat pro jejich záchranu maximum, to dokáží především totalitní režimy nebo režimy s ne zcela fungující demokracií a funkčním souborem hodnot.
Přesto není Kursk filmem, který by zaváněl jakoukoliv manipulací s fakty nebo divákem. Je to prostě poctivě natočený film o lidech. Bohužel nejen v bondovkách či marvelovkách jsou kladní a záporní hrdinové. Jsou i v běžném životě, kde jsou dopady obrovské. To je i případ ponorky Kursk a 118 námořníků, kteří na její palubě zahynuli.

DABING
V českém znění: Josef Pejchal - Matthias Schoenaerts (Mikhail Averin), Vladislav Beneš - Colin Firth (David Russell), Martin Stránský - John Hollingworth (Bruce Hamil), Anna Brousková - Léa Seydoux (Táňa Averina), Radek Hoppe - August Diehl (Anton Markov), Rudolf Kubík - Miglen Mirtchev (Ivan Timoschenko), Otakar Brousek ml. - Lars Brygmann (Kasyenenko), Jiří Plachý - Peter Simonischek (admirál Vyacheslav Grudzinsky), Dalimil Klapka - Max von Sydow (Vladimír Petrenko), Tereza Chudobová - Helene Reingaard Neumann (Věra), Vojtěch Hájek - Joel Basman (Leo), Jana Hermachová - Pernilla August (Oksana), Zdeněk Podhůrský - Pit Bukowski (Maxim), Viktorie Taberyová - Katrine Greis-Rosenthal (Darja Soninová), Zbyšek Horák - Jehon Gorani (Oblomov + titulky), Matěj Havelka - Artemiy Spiridonov (Miška Averin), Petra Hobzová - Eva van der Gucht (Marina Lebedevová), Jakub Saic - Chris Pascal (Niko), Robin Pařík - Tom Hudson (Boris), Václav Rašilov, Marek Holý, Martin Zahálka, Zdeněk Maryška, Libor Terš, Radovan Vaculík, Tomáš Karger, Adam Terš
Překlad: David Záleský, Markéta Záleská
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.1.2019 Bioscop
Premiéra USA: 21.6.2019
Premiéra Belgie: 7.11.2018
Premiéra Velká Británie: 12.7.2019     
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.6.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 5.6.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 800 228
Tržby celkem - $ 6 500 000
Návštěvnost v ČR 17 705
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
Thomas Vinterberg (Režie), Ariel Zeitoun (Produkce), Alexandre Desplat (Hudba), Anthony Dod Mantle (Kamera), Valdís Óskarsdóttir (Střih), Gigi Akoka (Casting), Hervé Jakubowicz (Casting), Mustapha Souaidi (Casting), Thierry Flamand (Scénografie), Catherine Marchand (Kostýmy), Guillaume Bouchateau (Zvuk), Michelle Beeckman (Masky), Anne Moralis (Masky), Robert Rodat (Scénář), Matthias Schoenaerts (Herec), Léa Seydoux (Herec), Colin Firth (Herec), Peter Simonischek (Herec), Magnus Millang (Herec), Max von Sydow (Herec), Artemiy Spiridonov (Herec), August Diehl (Herec), Bjarne Henriksen (Herec), Joel Basman (Herec), Pit Bukowski (Herec), Matthias Schweighöfer (Herec), Tom Hudson (Herec), Pernilla August (Herec), Martin Brambach (Herec), Guillaume Kerbush (Herec), Kristof Coenen (Herec), Helene Reingaard Neumann (Herec), Peter Plaugborg (Herec), Koen De Sutter (Herec), Gustaf Hammarsten (Herec), Aske Bang (Herec), Lars Brygmann (Herec), Martin Greis-Rosenthal (Herec), Steven Waddington (Herec), John Hollingworth (Herec), Katrine Greis-Rosenthal (Herec), Josse De Pauw (Herec), Fedja Stukan (Herec), Jehon Gorani (Herec), Morten Rose (Herec), Miglen Mirtchev (Herec), Zlatko Buric (Herec), Geoffrey Streatfeild (Herec), Eva van der Gucht (Herec), Geoffrey Newland (Herec), Martin Swabey (Herec), Andy Van Kerschaver (Herec), Guido De Craene (Herec), Tijmen Govaerts (Herec), Marjan De Schutter (Herec), Magnus Sundberg (Herec), Michael Nyqvist (Herec)
 
2018/117/Belgie, Lucembursko/Drama, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu se znovu potkávají němečtí herci Matthias Schweighöfer a August Diehl, kteří měli podobně krátký čas ve filmu Hanební Pancharti (2009). Ve filmu Kursk jsou z nich ruští námořníci a nejlepší přátelé, v Panchartech představují německé vojáky v hospodě. Schweighöfer se v (Kursk) žení, zatímco v Panchartech zapíjí s přáteli narozeného syna. Diehl je jeho svědek, zatímco v Panchartech představuje majora Hellstorma, který v hospodské scéně Pancharty odhalí.
- Ve filmu je zmínka, že mini-ponorku „Mir-1“ Rusové prodali Američanům (i s náhradními baterií), aby tak mohli vozit turisty k Titaniku. Ve skutečnosti oba dva „Miry“ pracovali na Kursku už pár dní po katastrofě a dnes je „Mir-1“ vystaven v muzeu (v Rusku samozřejmě). Pro natáčení filmu Titanic (1997) byl „Mir“ pouze vypůjčen, a to za dost velké peníze.
- Stavba ponorky začala v loděnicích u Severodvinsku, nedaleko Archangelsku v roce 1992. Na vodu byla spuštěna v květnu 1994 a formálně byla převzata do služby 30. prosince téhož roku. V následujícím roce (1995) bylo plavidlo posvěceno ortodoxním knězem. Kursk se stal poslední ponorkou třídy Antěj (v kódu NATO Oscar-II), která byla projektována a jejíž stavba byla schválena ještě za sovětské éry.
- Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků.
- Ve filmu se vedle mnoha exemplářů dobového vozového parku objeví v několika záběrech i žlutá Škoda 105.
- Námořníci při nástupu na palubu ponorky Kursk sledují záznam koncertu americké thrash metalové skupiny Metallica.
- Natáčelo se od 25. dubna do 25. července 2017 v Belgii a v Francii.
- Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.
- Natáčelo se ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii.
- Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii.
- Ve filmu se měla objevit postava Vladimíra Putina, ale nakonec byla vyškrtnuta.
- Švédský herec Michael Nyqvist zemřel na rakovinu měsíc před koncem natáčení. Své scény ale stihl dotočit.
 
Odkazy
 

Hrají:

Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Peter Simonischek, Magnus Millang, Max von Sydow, Artemiy Spiridonov, August Diehl, Bjarne Henriksen, Joel Basman, Pit Bukowski, Matthias Schweighöfer, Tom Hudson, Pernilla August, Martin Brambach, Guillaume Kerbush, Kristof Coenen, Helene Reingaard Neumann, Peter Plaugborg, Koen De Sutter, Gustaf Hammarsten, Aske Bang, Lars Brygmann, Martin Greis-Rosenthal, Steven Waddington, John Hollingworth, Katrine Greis-Rosenthal, Josse De Pauw, Fedja Stukan, Jehon Gorani, Morten Rose, Miglen Mirtchev, Zlatko Burić, Geoffrey Streatfeild, Eva van der Gucht, Geoffrey Newland, Martin Swabey, Andy Van Kerschaver, Guido De Craene, Tijmen Govaerts, Marjan De Schutter, Magnus Sundberg, Michael Nyqvist, Chris Pascal, André Pasquasy, Cédric Eeckhout