Křeček v noční košili (TV seriál) Křeček v noční košili

03.03.2016 19:37

Komedie / Sci-Fi

Československo / Západní Německo, 1987, 6x44 min

Obsah

Kdo ví, jak se stalo, že si Kája Berka na návštěvu k dědečkovi a babičce do Ružbachu zapomněl vzít s sebou pyžamo. Prababička mu ochotně půjčila noční košili po pradědečkovi, o němž se v rodině tradovalo, že byl směšný snílek a vynálezce nesmyslných předmětů. Jedině prababička pokládala svého zesnulého manžela, profesora na místním gymnáziu, za zneuznaného génia. Kája, poté, co prosnil noc v pradědečkově noční košili, dal babičce plně za pravdu. Nejenom, že zažil v pradědečkově vyučovací hodině výlet do pravěku, ale dozvěděl se tady důležitou informaci. Jeho starší bratr Radim, konstruktér velké automobilky, se už dávno trápí se svým vynálezem převratného významu. Pradědeček prozradí Kájovi, že na podobném vynálezu auta, které bude jezdit zadarmo a bez škodlivých zplodin, sám kdysi pracoval a důležitou dokumentaci zakopal na zahradě.

Obsah dílů
1. série (1987)
DÍL 1: Ukradený vynález (Ukradený vynález) - Berkovi odjíždí na víkend k babičce do Ružbachu. Kája si však zapomene pyžamo doma a tak mu babička půjčí noční košili po pradědečkovi. Díky ní se ocitne ve škole, kde právě probíhá výuka dějepisu, při které se díky pradědečkovy vynalézavosti ocitají uprostřed doby kamenné. Profesor Berka zakope stroj času na zahradě. Ten se snaží po probuzení Kája najít. Kájovi otci byla v ústavu nabídnuta pozice vedoucího oddělení, která byla původně určena inženýru Křečkovi.
DÍL 2: Sehnat noční košili! (Sehnat noční košili!) - Poté, co Tomáš Křeček ukradl Radimovi vynález a inženýr Křeček si ho nechal patentovat, se Kája opět snaží za pomoci pradědečkovy noční košile dostat za pradědečkem, aby dokázal, že byl vynález ukraden. Ovšem babička mu noční košili nechce půjčit.
DÍL 3: Velká akce začíná (Velká akce začíná) - Poté, co Kájův kamarád Aleš usnul v pradědečkově noční košili a společně s ním zakopal změnšovací aparát na zahradě, jen čekají, než Radimův kolega Michal aparát sestrojí. Chystají se s Kájou vlézt do Křečkovy hlavy, aby ho přinutily se přiznat ke krádeži Radimova vynálezu. Ovšem akce ztroskotá hned na začátku poté, co kluci vlezou do špatného ucha. Alice Křečková zjistila, jak to ve sktečnosti s vynálezem bylo a odchází z domova.
DÍL 4: V pasti (V pasti) - Kájovi a Alešovi se povedlo vlézt do Křečkovy hlavy a pokouší se jim manipulovat, aby ho na blížící se tiskové konferenci donutili k přiznání. Dojde však k tragédii. Změnšovací aparát zmizel a hrozí, že kluci v takto miniaturní velikosti zůstanou. Profesor Berka vymyslí další přístroj, díky kterému nebude na světě hloupých lidí. Ovšem neobejde se bez vedlejších účinků.
DÍL 5: Zloděj v noční košili (Zloděj v noční košili) - Kája s Alešem, kteří se dostali do mozku inženýra Křečka, aby ho donutili k přiznání, že ukradl patent na automobil jezdící zadarmo se dostali do zoufalé situace. Aparát, kterým měli být po skončení úkol zvětšeni, zmizel. Přitom byl náhodou zvětšen zlodějův pomocník Zedral, který vyštve Káju s Alešem z Křečkova mozkového centra. Alice chce získat duplikát zmenšovacího vynálezu, ten se však dostane do rukou inženýra Křečka.
DÍL 6: Vlaštovko, leť! (Vlaštovko, leť!) - Kája s Alešem, kteří se dostali do mozku inženýra Křečka, aby ho donutili k přiznání, že ukradl patent na automobil jezdící zadarmo se dostali do zoufalé situace. Aparát, kterým měli být po skončení úkol zvětšeni, zmizel. Přitom byl náhodou zvětšen zlodějův pomocník Zedral, který vyštve Káju s Alešem z Křečkova mozkového centra. Alice chce získat duplikát zmenšovacího vynálezu, ten se však dostane do rukou inženýra Křečka.

 

Producent - Ceskoslovenská Televize, Westdeutscher Rundfunk (WDR)

https://www.csfd.cz/film/71927-krecek-v-nocni-kosili/prehled/#