Kozoroh 1 / Capricorn One (1978/123/Velká Británie/Drama, Sci-Fi, Thriller) 77% -Originál DVD-

20.05.2022 02:27
JEDNOU VĚTOU
„Kozoroh 1 je filmový thriller o falšovaném přistání na Marsu."

OBSAH
Raketoplán Kozoroh jedna je připraven odstartovat na Mars. Pár minut před zážehem se dveře kokpitu otevírají, dovnitř vchází ředitel programu a odvádí tři astronauty mimo loď. Kozoroh jedna řízený počítačem přesto odstartuje. Piloti jsou drženi přes rok na tajné vojenské základně, kde museli natočit za pomoci nejlepší filmařské techniky fiktivní přistání na Marsu. Celá veřejnost se připravuje na návrat raketoplánu, jenže se stane chyba a loď shoří v atmosféře. Astronauti vědí, že se musejíí dát na útěk, protože jsou jediným důkazem toho, že vláda tahala celý svět za nos. Boj o holý život začíná...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ehm, přistáli opravdu Armstrong s Aldrinem v devětašedesátém na Měsíci? To vám nedošlo, že tenhle film je jen ironickým výsměchem všem, kdo tomu věří? Připusťte si na chvíli možnost, že jsme už dlouhá desetiletí manipulováni....ale vážně, jako správná loutka dávám 80%, i když svojí formální podobou směšný závěr by odůvodňoval nižší hodnocení. Na druhou stranu tu máme výborně zrežírované akční scény, slušné herecké výkony, a aby toho nebylo málo, tak i výbornou hudbu Jerryho Goldsmithe. Prostě klasický "reveal the conspiracy" thriller ze sedmdesátek. Jo a BTW, na obalu DVD bývá velmi výrazně uváděno jméno Tellyho Savalase, což je podraz, protože má velmi vedlejší (i když povedeně ujetou) roli. (Gemini) 4*

That´s one small trick for a man, one giant lie for mankind.. Generace Hyamsových rodičů bezvýhradně věřila, že vše co je napsáno v novinách, je pravda. Jeho generace zase stejně důvěřovala televizi. Čas i sám režisér ukázali, že úmyslné klamání je jeden z nejlepších sluhů účelu a proto by nemělo být důvěry bez prověřování.. Filmové kvality sice nejsou kdovíjaké (zpomalený záběr na hřbitově je na ránu pěstí), ale kvůli vtipnému Gouldovi, uhlazenému NASAhovadu Holbrookovi, závěrečné ultrahoničce Kojakova práškovacího letadla s dvěma zlověstnými Hughes OH-6 Cayuse a především nesmrtelné ústřední myšlence si je potřeba tenhle konspirační spektákl nekriticky hýčkat. Když jsme u těch spiknutí, Bale by měl Joshu Brolinovi konečně říct: „Čau, brácho..“ (Gilmour93) 4*

Hodně slušná paralela na Apollo 11. Skoro se až divím, že Kozoroh 1 šel mimo mě takovou dobu. Asi sionističtí proameričtí misionáři dělali všecko pro to, abych tento film neviděl a nedokázal si říct, jak to s tím letem na Měsíc třeba mohlo být. (Malarkey) 4*

VELKÁ RECENZE
Dramatické okolnosti obludného komplotu, souvisejícího s připravovanou a na poslední chvíli odvolanou cestou tří Američanů na Mars.
Kosmická loď Kozoroh 1 je připravena ke startu směrem k Marsu. Několik minut před zážehem motorů jsou členové posádky: major John Walker (O.J. Simpson), poručík Peter Willis (Sam Waterston) a jejich velitel plukovník Charles Brubaker (James Brolin) odvoláni z kabiny a tajně odvezeni neznámo kam. Miliony diváků přesto sledují na obrazovkách "úspěšný" začátek letu.
Dr. James Kelloway (Hal Holbrook) - duchovní otec dotyčného kosmického programu se záhy udiveným kosmonautům pokouší vysvětlit vzniklou situaci. Ukázalo se totiž, že vzhledem k finančním spekulacím jisté firmy, která dodala vadné součástky, by let skončil katastrofou. Nezbývá než zorganizovat monstrózní podvod a pokusit se aféru ututlat.
Trojce je výhružkami donucena ke spoluúčasti na fingovaném letu. Vše je důmyslně realizováno v prostorách jedné z opuštěných základen kdesi v poušti. Lidstvo se zatajeným dechem sleduje záběry z paluby kosmické lodi, vlastní "přistání" na Marsu a chystá se na slavnostní návrat hrdinů. Jen velmi malý okruh lidí ví, že se jedná o velkolepý podvod. Kosmonauti vytuší, že mají být obětováni. Oficiálně statečně zahynou při zpáteční cestě vinou utržení tepelného štítu. Pokusí se svým strážcům uniknout. Letadlu, ve kterém prchají, však dojde palivo a jsou nuceni nouzově přistát v poušti. Jejich věznitelé jsou jim v patách.
Začíná dramatické pronásledování a boj nejen o sdělení pravdy celému světu, ale i o holý život.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Děj je umístěn do 70. let 20. století a jde o první misi s posádkou na Mars. NASA a Dr. James Kelloway (Hal Holbrook) ví, že vadný systém podpory života znemožňuje úspěšný let, a tak se z politických a finančních důvodů rozhodnou zfalšovat přistání na Marsu namísto zrušení mise.
Několik minut před startem je posádka lodi přesunuta na starou opuštěnou základnu letectva v poušti. Televize vysílá start podle plánu, ale veřejnost si není vědoma, že loď (Kozoroh 1) letí bez posádky.
Na základně jsou astronauti informováni o podvodu. Astronauté podvod odmítnou, ale úřady je přinutí prostřednictvím hrozby jejich rodinám. Astronauté zůstanou v zajetí několik měsíců a nafilmují fingované přistání na Marsu. Že se jedná o podvod, je známo pouze několika zasvěceným úředníkům. Technik Elliot Whittier (Robert Walden) narazí na bizarní technickou anomálii, jelikož signál přenosu posádky zachytí na Zemi dříve, než dorazí telemetrie z lodi. Je touto anomálií zmaten a chce věc vyšetřit, jeho vedoucí to ale odmítne. Whittier tuto anomálii sdělí svému příteli, novináři Robertu Caulfieldovi (Elliott Gould) v baru. Později technik Whittier záhadně zmizí.
Caulfield zjišťuje, že všechny důkazy života jeho přítele byly odstraněny, a začne prošetřovat misi na Mars. Vláda se Caulfielda pokusí zabít, ale novinář přežije. Mezitím na základně astronauté zjišťují, že se jich kvůli udržení tajemství vláda rozhodne zbavit. Ve chvíli, kdy záchranný modul shoří během návratu na Zemi při průletu atmosférou, jsou prohlášeni za mrtvé. Astronauté se pokusí o útěk, aby dokázali, že jde o podvod. Pokusí se z pouště dostat zpátky do civilizace a jsou přitom pronásledováni vrtulníky.
Na konci je Brubaker jediný člen posádky, kterému se podaří uniknout. Willis a Walker jsou chyceni a pravděpodobně zavražděni. Caulfieldovo vyšetřování ho vede do pouště, kde najde vojenskou základnu a s pomocí pilota (Telly Savalas) zachrání Brubakera předtím, než ho vrtulníky chytnou nebo zabijí.
Film skončí odhalením podvodu ve chvíli, kdy se Brubaker dostane na pohřební obřad kosmonautů za živého televizního přenosu a před tucty na pohřbu přítomných svědků.

Ocenění:
The Saturn Awards
1979 - Nejlepší sci-fi (nominace)
1979 - Brenda Vaccaro (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1979 - Patricia Norris (Nejlepší kostýmy) (nominace)
1979 - Henry Millar (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

1.DABING
DABING (ČST)
V českém znění Jan Schánilec - James Brolin (Charles Brubaker), Miroslav Moravec - Hal Holbrook (Dr. James Kelloway), Jiří Štěpnička - Elliott Gould (Robert Caulfield), Míla Besser - Sam Waterston (Peter Willis), František Vicena - O.J. Simpson (John Walker), Věra Galatíková - Brenda Vaccaro (Kay Brubakerová), Jarmila Švehlová - Karen Black (Judy Drinkwaterová), Soběslav Sejk - Telly Savalas (Albain), Čestmír Řanda - David Huddleston (Hollis Peaker), Stanislav Fišer - David Doyle (Walter Loughlin), Jiří Novotný - Robert Walden (Elliot Whitter) + Paul Haney (Paul Cunningham), Karel Richter Norman Bartold (prezident), Zdeněk Buchvaldek - James Karen (viceprezident Price), Simona Stašová - Barbara Bosson (Alva Leacocková), Miroslav Středa - Jon Cedar (Agent FBI 1) + James Sikking (muž v kontrolní místnosti), Vítězslav Jandák - Todd Hoffman (uvaděč Mark Huse), Vladimír Krška - Lou Frizzell (Horace Gruning), Karel Chromík - Paul Picerni (Jerry), Oldřich Janovský - Darrell Zwerling (Dr.Bergen), Jan Sedliský - Frank Farmer (policista) Jiří Zavřel, Jiří Prager - Alan Fudge (komunikátor), Eva Miláčková - Lee Bryant (Sharon Willisová) a další
Zvuk: Lubomír Zajíc
Střih: Jana Boháčová
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Překlad: Oldřich Černý
České dialogy a režie: K.M.Walló
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro ČST Praha 1980

2.DABING (VHS)
V českém znění: Jaroslav Kuneš, Daniel Dítě, Zdeněk Junák - Elliott Gould (Robert Caulfield), Aleš Jarý - O.J. Simpson (John Walker), Ladislav Běhůnek, Eva Gorčicová - Brenda Vaccaro (Kay Brubakerová), Libuše Kafková, Jaroslav Dufek, Milan Horský - Hal Holbrook (Dr. James Kelloway), Ladislav Cigánek - Robert Walden (Elliot Whitter), Jiří Brož, Vladimír Krátký, Eva Stožická, Karel Mišurec, Drahomíra Kočová - Lee Bryant (Sharon Willisová), Pavel Vacek, Tereza Grygarová - :Seanna Marre (Sandy Brubakerová).
Překlad: Zdeněk Blažek
Produkce: Hana Husníková
Zvuk: Jindřich Stožický
Dialogy a režie českého znění: Rostislav Landsman
Vyrobilo: Davay Brno (1992)

3.DABING (DVD)
V českém zněníJan Šťastný - James Brolin (Charles Brubaker), Pavel Soukup - Hal Holbrook (Dr. James Kelloway), Martin Stránský - Elliott Gould (Robert Caulfield), Filip Švarc - Sam Waterston (Peter Willis), Bohdan Tůma - O.J. Simpson (John Walker), Pavel Rímský - (Paul Cunningham), Petra Jindrová - Brenda Vaccaro (Kay Brubakerová), Jiří Zavřel - David Huddleston (Hollis Peaker), Zdeněk Maryška, Martin Zahálka - Telly Savalas (Albain), Pavel Šrom, Jaromír Meduna - David Doyle (Walter Loughlin), Tereza Chudobová, Miriam Chytilová, Jana Mařasová - Karen Black (Judy Drinkwaterová), Roman Hájek, René Slováčková - Nancy Malone (pí. Phyllis Peakerová), Jiří Plachý - Norman Bartold (prezident) + James Karen (viceprezident Price), Lucie Juřičková, Milan Slepička - Jon Cedar (Agent FBI 1), Michal Holán - Robert Walden (Elliot Whitter), Svatopluk Schuller - Alan Fudge (Komunikátor) a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Jaroslav Novák, Jiří Peřina
Dialogy: Nataša Černínová
Režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobil: Cinema Casting Kodešová pro Filmhouse 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.6.1978 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 11.1.1979
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: 17.12.2007 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: 1.12.2007 Filmhouse

Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000
 
Tvůrci a herci
Peter Hyams (Režie), Paul Lazarus III (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Bill Butler (Kamera), James Mitchell (Střih), Jane Feinberg (Casting), Mike Fenton (Casting), Albert Brenner (Scénografie), Patricia Norris (Kostýmy), Peter Hyams (Scénář), Elliott Gould (Herec), James Brolin (Herec), Brenda Vaccaro (Herec), Sam Waterston (Herec), O. J. Simpson (Herec), Hal Holbrook (Herec), Karen Black (Herec), Telly Savalas (Herec), David Huddleston (Herec), Denise Nicholas (Herec), Lou Frizzell (Herec), James Karen (Herec), Robert Walden (Herec), James Sikking (Herec), Barbara Bosson (Herec), Paul Picerni (Herec), Alan Fudge (Herec), Arthur Tovey (Herec), John Cedar (Herec), Norman Bartold (Herec), Milton Selzer (Herec)
 
1978/123/Velká Británie/Drama, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Odborná kritika vyčítala tvůrcům filmu chyby, jako je pohyb na Měsíci či domluva se Zemí bez zpoždění ze vzdálenosti. Pro nespornou napínavost jej diváci přijali dobře.
- Představitelé hlavních rolí Elliot Gould a James Brolin byli shodně oba manželi Barbry Streisand.
- Telly Savalas hraje pilota, ve skutečném životě měl z létání panickou hrůzu.
- Použité helikoptéry jsou typu Hughes OH6 "Cayuse".
- NASA byla oslovena pro technicku pomoc při natáčení filmu. Spolupráci odmítla.
 
Odkazy