Koupili jsme ZOO / We Bought a Zoo (2011/119/USA/Komedie, Drama, Rodinný) 76%

26.02.2018 13:22
JEDNOU VĚTOU
„Osamělý táta se s dvěma dětmi přestěhuje na neobvyklé místo - do ZOO...“

OBSAH
Benjamin Mee (M.Damon) je losangeleský autor novinových sloupků a příležitostný spisovatel dobrodružné literatury, který jako svobodný otec čelí problémům souvisejícím s výchovou dvou dětí.  Ve víře, že nový začátek a nový start pomůže obnovit pocity rodinné sounáležitosti, rozhodne se Mee opustit svoji práci a koupit starý venkovský dům s ohromnými pozemky a jedním speciálním bonusem – Rosemorskou zoologickou zahradou, kde žijí desítky zvířat, o které se stará chovatelka Kelly Foster (Scarlett Johansson) a její oddaný tým. S absolutně nulovými zkušenostmi, omezeným časem a minimálními financemi se Mee s podporou své rodiny a místní party vydá na těžkou cestu k znovuotevření zoo. Teď už Benjamin o dobrodružném příběhu nepíše, teď jedno takové dobrodružství žije… a odehrává se přímo na jeho dvoře.(oficiální text distributora)


FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na tenhle film jsem šel výhradně kvůli Mattovi Damonovi, protože jsem si potřeboval ověřit u podobného typu role, zda je skutečně dobrej herec nebo ne. Ano jeho výkony jsem považoval za fantastický, jenže vždycky to byli bezemoční chlapíci, takže jsem chtěl v jeho podání vidět i výrazně odlišnou postavu od Bourna, šéfa zahraniční rozvědky CIA, atd. Musím se přiznat, že samotnýho filmu jsem se při pohledu na plakát dost děsil. Jenže všechno nakonec skončilo na světlé straně síly. Výkon Matta mě naprosto sejmul, svou roli zahrál fantasticky, všechny své pocity, který jeho hrdina momentálně prožíval měl v pohledu, v mimice tváře, prostě paráda už nemám nejmenších pochyb, že Matt patří mezi absolutní hereckou špičku současnosti. Samotný příběh člověka takovou krásnou nenásilnou cestičkou manipuluje tu k úsměvu, tu k slzičce a především k velkému fandění hlavním hrdinům, zkátka z toho fimu jde život a emoce a to na mě vždycky platí. Další věc, která se mě líbila, že zvířata tu nebyla degradována na pouhý prostředek k citovýmu vydírání, ale byla prostě regulérní součástí vývoje příběhu. Když už jsem tady chválil Matta bylo by blbý nepochválit i ostatní, protože i oni mají velký podíl na mým zcela nečekaným pětihvězdičkovým zážitku Scarlett počínaje a malou Meggie konče. Ještě bych zmínil Elle Faninnig,protože ten její úsměv jen potvrzuje, že ať už je holka jaká chce, pokud se umí usmát a má takovouhle povahu, má u mně vždycky vyhráno. (Enšpígl) 5*

Jsem rád, když se filmaři chytnou nějakého dobrého a neotřelého příběhu ze života, který zpracují naprosto krásnou a přirozenou formou, která u mě donutí vydrápat na povrch tunu emocí a na konci filmu mi bude akorát tak hrozně krásně. Takových pozitivních filmů je v dnešní době asi jako zrní pro lesní zvěř uprostřed pouště. No, to je možná blbý přirovnání. Prostě jich je hrozně a hrozně málo. Přitom ale pořád se najdou příběhy, které mají dobré konce, a které stojí za to vidět. Tenhle ždíme, co to jde, protože je nejenom o sympatické rodince, ale i o Zoo, což je okamžitě dvojitej zápřah. Matt Damon mě svým upřímným výrazem v celém filmu udělal obrovskou radost. Víc takových překvapení, ať je stále se na co těšit a mít za ostatní radost z dobře vykonané práce. (Malarkey) 5*

Americké žánrové filmy dneška zjevně znají jenom dva extrémy. Úplné odmítnutí jistot a zpochybnění základních existenčních hodnot na straně jedné, bezpečný únik do pohádkově zidealizovaného světa na straně druhé. Nový film Camerona Crowea se do druhé skupiny řadí s tak neodolatelnou bezelstností, až je mi stydno mu jakoukoli naivitu vyčítat. Neboť se v mém případě neustále vnucovaný dobrý pocit nakonec nedostavil, nehodnotím výše, jedním dechem vám zároveň doporučuji dát tomuhle dojmovému, převážně na aktuálním rozpoložení odvislému filmu šanci. Zrežírován je solidně a i když dojde na zvířátka, vystačí si s vkusným humorem.  Svou příslušnost do kategorie vánočních (americká premiéra 23.12.) rodinných komedií ZOO nemaskuje, zároveň s ní nedokáže nijak chytře (sebereflexivně) nakládat. Jde zkrátka o cíleně hezký film a víc nic. Typizace postav je bezchybná, nehrozí, že by někdo vybočil z jasně vymezené dráhy. Radikální, ovšem jen dočasné odchylky jsou dovoleny buď v rámci přiznané hry (MacCready) nebo kvůli stvrzení dokonalého úspěchu hlavních hrdinů (Ferris). Úplně chybí záporná postava, kterou by šlo brát vážně. Na přesnost úchylný inspektor je karikaturou jako vyňatou z knihy pro děti. Stejně jako zvířecí osazenstvo ZOO slouží pouze k rozehrání komických situací, jež odlehčují truchlení za mrtvou manželkou a hledání cesty zpátky k lidem. Jedinou snahou o důmyslnější zapojení všudypřítomné zvěře do ústřední zápletky je patetická (i na filmem nastavené standardy) epizodka s umírajícím tygrem. Jinak zvířata jenom a) generují groteskový humor, b) sugerují nám, že je přirozené, když jsou zavřená v klecích. Nejvíc z nevděčné role dokázal vytěžit Thomas Haden Church, který svá velká moudra oproti Damonovi může podávat s lehkým nadhledem. Ten filmu jinak zoufale schází. Se stupňovanou intenzitou dávkovaná „fajnová“ nálada u mne ke konci (zejména zásluhou vysmáté Elle Fanning) vyvolala podezření, zda Crowe nespojil tvůrčí síly s Divadlem Sklep a nejde-li tedy o záměrnou stylizaci a v důsledku velmi chytrou recesi. Ale spíš asi ne. 55% (Matty) 3*

VELKÁ RECENZE
Hollywoodské rodinné snímky vnímáme my, co se na filmy díváme častěji než občas, jako čiré zlo. Jen těžko se hledá něco otravnějšího než rozňuňané problémy sluníčkově pohodových lidí, kteří na konci veškeré životní potíže vyřeší dvouminutovým dialogem. Přehoďte roztomilou holčičku, uzavřeného teenagera, mrtvou matku a máte tu kombinaci, která vraždila a vraždit bude. Jenže Koupili jsme Zoo má jednu výhodu. A sice režiséra.
Cameron Crowe se zaměřuje spíš na hudební dokumenty a lze ho považovat za znalce amerického rocku a nejen jeho. Proto se není čemu divit, že jeho asi nejslavnějším hraným počinem je nostalgické Na pokraji slávy, ze kterého teče zidealizovaná atmosféra 70. let proudem.
Snímek podle autobiografické knihy Benjamina Meea Koupili jsme zoo se dnes již skoro kultovnímu pohledu na kapelu během jejího vzestupu v lecčem podobá. Tedy s tím rozdílem, že námět je extrémně trapný a nesympatický. Rodinka, která se vyrovnává se smrtí matky, koupí za veškeré úspory zoo kdesi na periferii a léčí si zde zpřetrhané vztahy. "Peníze docházejí a nic není tak pohodové, jak se zprvu zdálo, ale my se s tím, jako správní Američani, nějak popereme!" To jako vážně? Opravdu áčkový režisér považuje tenhle příběh za nutný k zfilmování? Vanilkové nebe i přesto, že jde o velmi doslovný remake španělského Otevři oči, nabízí alespoň zajímavý námět převedený do anglického jazyka, ale story o rodince majitelů zoo přece nemůže nikoho zajímat!
Neustále se tak hlásí o slovo nutné a velmi iritující prvky - především tedy pokaždé, když je v záběru objeví hrdinova dcera. V tu chvíli jsem si nadměrnou stopáž dvou hodin a dvaceti minut krátil představami o tom, jakým co možná nejbrutálnějším způsobem by mohla zemřít. I mimo její přítomnost se ale brodíme řekou klišé. Nutná nápadnice pro hrdinu (Scarlett Johansson) i syna jsou samozřejmostí.
Platí bez výjimky, co jsem napsal u Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně daleko: "Snad v každé scéně se nachází něco potenciálně iritujícího a přetaženého. Netvrdím, že každá scéna vás bude obtěžovat, ale že každá scéna má čím obtěžovat." S tím ZÁSADNÍM rozdílem, že Crowe si diváka umí omotat kolem prstu a vylít na něj kýbl těch nejsladších emocí, až při vší své snaze nebudete schopni vzdorovat a nakonec se budete u tohohle feel good filmu skutečně cítit skvěle.
Benjaminova postava postupně nabírá víc lidských rozměrů a přesvědčivosti, nutno dodat jako jediná z ansámblu, a jeho vývoj a "osud" nás nakonec zajímají. Navíc se příběh vždy vrací k ústřednímu motivu - smrti matky-, od kterého se, na rozdíl od žánrových souputníků, nesnaží odpoutat pozornost.
Považuji za malý zázrak, jak Crowe ten celek ukočíroval až k žánrové bezchybnosti. Vzhledem k tomu, že rodinná dramata s komediálními prvky - u nás se jim říká tragikomedie - mají své limity, jen těžko budeme cítit nějakou diváckou extázi, ale každý sestřih se záběry na zvířata, každá melancholická montáž, každý záběr na truchlícího Matta Damona i trucujícího Colina Forda - to vše naplno funguje a promlouvá k našim základním pocitům.
Krom toho Crowe několikrát na okamžik napůl sundá růžové brýle a nechá hrdiny vést překvapivě drsný a silný dialog, kdybychom snad náhodou zapomněli, jak nešťastní jsou. Právě tenhle prvek většinou rodinným filmům ostudně chybí - vypráví o neštěstí, ale bojí se ho ukázat. Crowe se (relativně) nebojí. Pozitivní emoce pak působí o to silněji, když k nim byl nabídnut nějaký kontrast.
Přičtěme jako vždy velmi vytříbený soundtrack (ke slovu se opět hlásí Sigur Rós - konečně je někdo použil i přímo ve filmu, nejen traileru) a sympatické herce - nejsou to těžké počty: funguje to. Možná zamrzí nevyužité vedlejší postavy (čekal jsem, co udělá Patrick Fugit, neudělal nic) a místy (převážně v komediální části) přepjatý scénář, ale pokud jsou tohle největší chyby, které mě napadají, tak si nelze zase tak stěžovat.
Budu upřímný - myslel jsem si, že Crowe páchá totální uměleckou sebevraždu. K tomu ale nedošlo, dal nám totiž emocemi překypující rodinnou podívanou, která nás velmi vkusně zahřívá u srdce. Zní to lacině, ale dosáhnout něčeho takového ve skutečnosti není vůbec snadné.

O FILMU
Na první pohled vypadá nový film Camerona Crowea jako odklon od jeho předešlé tvorby, kdy vyprávěl především hluboce osobní příběhy. Například Na pokraji slávy vycházelo z Croweovy zkušenosti coby začínajícího novináře v časopisu Rolling Stone.
Námětem rodinného snímku Koupili jsme zoo jsou memoáry Benjamina Meea nesoucí názvy “We Bought a Zoo: The Amazing True Story of a Broken-Down Zoo” a “200 Animals That Changed a Family Forever”. “Tento film je pro mne rozdílný v tom, že neměl být vůbec osobní,” souhlasí Crowe. “Koupili jsme zoo vznikl z touhy vyprávět příběh Benjamina Meea.”
Nakonec se ukázalo, že práce na scénáři a následná režie pro něj byly stejně osobní jako jiné předešlé filmy. “Jedním z důvodů, proč jsem chtěl tento film natočit, byl fakt, že jsem chtěl dát světu trochu radosti. Líbí se mi, že z toho příběhu cítíte radost a štěstí - cítíte, co to opravdu znamená, žít život jak chcete. Je to o tom, že ztrátu můžete využít pro něco nového, povzbuzujícího.” “Příběh vás naplní láskou k životu - lidskému i zvířecímu. Je o odvaze podstoupit rizika, vždyť spoustu skvělých věcí vzniklo z neuvěřitelných obtíží.”
Ještě před tím, než se k projektu dostal režisér Crowe, zaujaly paměti Benjamina Meea producentku Julii Yorn. “Hned mě to zaujalo. Co znamená ‘Koupili jsme ZOO´? Kdo ho koupil? Byl to muž, který se díky sérii náhod a také trochu díky svému vrtochu, ocitl i se svojí rodinou v zoologické zahradě. Je to hřejivý a inspirativní příběh.”
Po přečtení pamětí a zhlédnutí dokumentu BBC o Meeově zkušenosti se producentka Yorn rozhodla oslovit autora pamětí osobně a přesvědčila ho, aby jí věřil, že najde správný způsob, jak odvyprávět jeho příběh na plátně. Pro adaptaci knihy byla vybraná scénáristka Aline Brosh McKenna.
S prvním draftem scénáře v ruce začala producentka Yorn hledat vhodného režiséra. Brzy začalo být zřejmé, že schopnost Camerona Croewa propojit komedii, drama, rodinu a optimistický přístup, tak jak to udělal ve filmech Řekni cokoliv, Jerry Maguire a Na pokraji slávy, je přesně to, co tvůrci hledali.
Producentka ale příliš nepředpokládala, že bude u režiséra úspěšná, moc dobře věděla, že Crowe do té doby netočil nic, co sám nenapsal. “Ale cítila jsem, že téma ztráty a ozdravení rezonují s jeho předchozími tématy. Také má děti, takže jsem si říkala, že by určitě našel spoustu momentů, které by na něj zapůsobily.” “Když mi jeho agenti řekli, že mu můj scénář pošlou, byla jsem nadšená,” vzpomíná scénáristka McKenna. “Patří k mým vzorům nejen pracovně, ale i lidsky. Ve spojení s ním mě vždycky napadne slovo “lidskost”. Je mimořádně empatický, je to skvělý pozorovatel lidí a života kolem nás.”
“Líbila se mi kombinace scénáře a původní knihy. Dohromady působily velmi slibně. Jakobych slyšel ´hudbu´ a lásku v rodině Benjamina Meea.” “Cameron nechal scénář “projet vlastním filtrem´”, vypráví producentka Yorn. “Chtěl zachovat verzi scénáristky, ale chtěl se přiklonit ještě víc ke skutečnosti, jaká opravdu byla. Více se zabýval postavou Benjamina Meea a také chtěl ve filmu víc ´poezie´.”
Konkurz na obsazení hlavních rolí měl za cíl najít herce, kteří zahrají obyčejné postavy v neobyčejných podmínkách a situacích. Pro Benjamina Meea, otce, jenž si musí mnohokrát sáhnout až na dno, chtěli tvůrci představitele, který ukáže smysl pro slušnost, vyšší poslání, humor a houževnatost. “Nikdy se nevzdává a nic ho nezastaví,” říká režisér.
Roli získal Matt Damon, který pracoval se zvučnými režisérskými jmény jako Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Gus Van Sant, Anthony Minghella, bratři Coenovi, Steven Soderbergh a Paul Greengrass. Vidina spolupráce s Cameronem Crowem pro něj byla hlavním lákadlem pro přijetí role. “Cameron byl hlavním důvodem, proč jsem kývnul,” přiznává Damon. “Poslal mi scénář a k tomu hodinu hudby, kterou vybral plus film Místní hrdina se slovy, že v tomto duchu by to chtěl natočit. Vysvětlil mi, že Místní hrdina je drama a zároveň humorný film, který ve vás zanechá skvělý veselo-smutný pocit. Hodně jsem z toho pochopil, jaký film chce natočit. Cameronova vnímavost je mimořádná, díky jeho režisérským a scénáristickým schopnostem jsem byl přesvědčený, že film bude skvělý.”
“V jeho filmech jsou neuvěřitelné momenty, kdy se v jednu chvíli smějete a najednou vás něco nečekaně dojme. Umí skvěle používat humor, který je velmi přirozený a nezaměnitelný. Každá postava jakoby v sobě měla něco z něho samého. Všechny kolem sebe jakoby trochu “nakazí”.”
Vtipné je, že dlouho před vybíráním herců měla scénáristka McKenna při psaní hlavní postavy v hlavě právě Matta Damona. “Je typem běžného muže, inteligentní, dostatečně mužný a se skvělým smyslem pro humor. Ani v nejdivočejších snech mě ale nenapadlo, že by Benjamina mohl opravdu hrát on.”
Před svým novým životem v ZOO byl Benjamin Mee novinář píšící o zajímavých dobrodružstvích. Během své kariéry dělal rozhovor s venezuelským vůdcem Hugo Chavezem, letěl středem hurikánu nebo byl celý obalený tisícemi smrtelných včel. “Nejdřív je Benjamin novinářem. To dělal celý svůj dospělý život - hledal dobrodružství a neuvěřitelné zážitky,” popisuje Damon.
Na začátku příběhu zastihujeme Benjamina uprostřed “bouře” způsobené výchovou dvou dětí, kterým je 7 a 14 let. “Benjamin došel k názoru, že všichni potřebují nový domov, a tak našel nádherný dům na nádherném místě a od začátku má pocit, že je to jejich osud,” říká Damon. “Až později zjistí, že k nemovitosi patří stará ZOO. O zoologických zahradách neví vůbec nic, ale v duchu dobrodružství, který na něm měla tak ráda jeho zesnulá žena, se rozhodne, že do této koupě půjdou.”
Po příjezdu do nového domova se celá rodina seznámí s místní hlavní ošetřovatelkou Kelly Foster, kterou hraje Scarlett Johansson. Kelly je praktická, realisticky uvažující obhájkyně zvířat a “mluvčí” všech obyvatel ZOO. “Kelly je velmi schopná, má dobrou povahu a zbožňuje zvířata,” říká Johansson. “Je typem lidí, co udělají, co je potřeba, udělají to pořádně a dotáhnou to až do konce. ZOO a zdejší zvířata jsou celý její život.”
Kelly se má na začátku před rodinou nových majitelů na pozoru. “Myslí si, že jsou to jen další v dlouhé řadě vlastníků, kteří berou zoo jako jeden ze svých projektů, Kteří do něj dají trochu peněz a pak zase zmizí. Nicméně postupně vidí, že Benjamin ke svému novému “projektu” přistupuje velmi zodpovědně. Když vidí jeho zapálení, začíná věřit, že tentokrát by to mohlo být s jejich zahradou jiné.”
Herečce se líbil především scénář. “Má výborné dialogy. I příběh je výjimečný, je v něm něco starodávného. Je to film o rodině, o nalezení odhodlání a víře v sebe. Je to hodně realistické. Připomíná mi klasické filmy ze sedmdesátých let.”
Role Kelly je velmi odlišná od toho, na co jsme u Scarlett Johansson zvyklí. Diváci ji vnímají jako ´femme fatale´. Tentokrát je někým úplně jiným. Vztah Benjamina a Kelly představuje jedno z překvapení filmu. Matt Damon vysvětluje: “Předpokládali byste, že příběh se vyvine v love story, ale není tomu tak. Je to film o dvou lidech, kteří oba mají rádi ZOO. Z vášně pro společný projekt vybudují blízké přátelství, které se ke konci filmu možná začne měnit v něco jiného.”
Benajminova staršího bratra Duncana Meea hraje Thomas Haden Church, který byl nominovaný na Oscara za vedlejší roli ve filmu Bokovka. Zatímco Benjamin si nepřipouští žádnou překážku, která by se nedala překonat, jeho rozumný a pragmatický bratr je k Benjaminově nové misi velmi skeptický, přesto ale svého bratra podporuje. “Duncan je ten, který říká, jak se věci mají,” vysvětluje Crowe. “První půlku filmu se snaží bratra přesvědčit, že koupě ZOO byla největší chyba v jeho životě. Nakonec se stane Benjaminovým největším spojencem, navíc to dělá způsobem, že si říkáte, jak to musí být skvělé mít staršího bratra.”
U práce na novém filmu se režisér Crowe znovu sešel s hercem Patrickem Fugitem, který debutoval v roce 2000 jako Croewovo alter-ego William Miller v komedii Na pokraji slávy. Fugit hraje Robina Jonese, jednoho ze zřízenců v ZOO, jehož stálým společníkem je opice Crystal, která stráví většinu času na Jonesově rameni.
Elle Fanning, hvězda thrileru Super 8, hraje mladičkou neteř Kelly. Jmenuje se Lily Miska a bydlí a vypomáhá v ZOO a místní restauraci. Když se Benjamin s rodinou nastěhují, strašně se jí začne líbit jeho syn Dylan. “Lily žije ve svém uzavřeném světě,” říká Elle Fanning, která během natáčení oslavila 13. narozeniny. “Celý život žije mezi zvířaty, takže pořádně neví, jak se má chovat k lidem. Dylan pro ni je něco jako exotická postava. Začne se kvůli němu malovat, zkouší s ním flirtovat, ale moc jí to nejde, protože to nikdy před tím nezažila.”
Lilyiny city jsou opětované, ale nakonec je to Dylan, který si s nečekanými pocity neví rady. Režisér proto vytvořil paralelu s Benjaminovými začátky s jeho matkou Katherine. “Benjamin radí svému synovi, že jediné co potřebuje, je 20 vteřin bláznivé kuráže, díky které to všechno dobře dopadne,” vysvětluje režisér Crowe.
Hlavním filmovým padouchem je inspektor ZOO Walter Ferris, kterého hraje John Michael Higgins. Ferris znamená pro Benjamina největší překážku, protože jestli jeho ZOO neprojde Ferrisovou kontrolou, nestihne se otevřít včas pro hlavní turistickou sezónu. Architekta ZOO Petera MacCreadyho hraje skotský herec Angus MacFadyen .
Představitelé dětských rolí vzešli z celonárodního hledání a z online konkurzu. Dylana hrae Colin Ford a Rosie ztvárinila Maggie Elizabeth Jones, oba rodáci z Atlanty. Dylan prožívá v novém prostředí těžké období. Je v rebelském věku, díky čemuž se neustále vymezuje vůči svému otci. Navíc všichni bojují se ztrátou milované matky. Rosie je naopak bezstarostná, plan optimismu, téměř se ocitá v roli otcovy pečovatelky. Právě díky ní se Benjamin rozhodne ZOO koupit - když při první návštěvě vidí její upřímnou radost, je přesvědčen, že mu tím ukazuje správnou cestu.
Ve štábu se objevili dlouholetí režisérovi spolupracovníci (architekt Clay Griffith a střihač Mark Livolsi, A.C.E.) i noví lidé jako kameraman Rodrigo Prieto, ASC/AMC nebo kostymní výtvarnice Deborah L. Scott.
Croweova představa o vzhledu filmu vzešla z alba zpěváka Neila Younga “Harvest”, z dokumentu kapely Siguar Róse ´Heima´ a dříve zmíněného filmu Billa Forsytha Místní hrdina.
Film se nejprve natáčel v okolí Los Angeles, později se přesunul 50 km na sever na ranč Greenfield v Thousand Oaks, kde vznikla Rosemoorská ZOO. Trvalo 9 měsíců ji navrhnout a postavit, na stavbě pracovalo 140 pracovníků plus tým designerů.
Při stavbě ZOO bylo potřeba dát bedlivě pozor na to, kde může který druh zvířat být. S rozmístěním radil odborník na ZOO Mark Forbes, který dával pokyny typu: “Nedávejte tygry blízko medvědům. Nedávejte lvi a tygry blízko k sobě. A dejte velký pozor, aby lvi, tygři a medvědi neměli v blízkosti žádná stádná zvířata.
Režisér Cameron Crowe je známý tím, že během práce hojně využívá poslech hudby - jednak pro vlastní práci, ale i během natáčení a zkoušek, aby si herci udělali představu, jakou náladu chce do filmu dostat. Při natáčení filmu Koupili jsme ZOO se proto na place poslouchala hudba kapel a zpěváků Pearl Jam, Eddie Vedder, Neil Young, Led Zeppelin, Tom Petty, Simon a Garfunkel, Leon Russell, Warren Zevon, Kanye West, Bon Iver, Daniel Lanois, Joni Mitchell, U2 a islandského zpěváka Jónsi z kapely Sigur Rós. Jónsi take složil k filmu hudbu. Není to první spolupráce jeho kapely s režisérem Crowem, ve filmu Vanilkové nebe zazněly 3 jejich písně.
V roce 2006 se Benjamin Mee, britský novinář na volné noze, píšící sloupky pro britské noviny The Guardian, rozhodl přesunout svoji rodinu z poklidného jihu Francie do zdevastované zoologické zahrady na anglickém venkově poblíž Devonu. Spolu s Benjaminem se stěhovala jeho žena Katherine, jeho matka, bratr Duncan a jeho dvě malé děti, Ella and Milo.
“Bylo to rok a půl trvající období v letech 2006 a 2007, kdy jsme se rozhodli koupit ZOO,” vzpomíná Benjamin Mee. “Hledali jsme velký dům, kde by s námi mohla žít moje matka, poté, co zemřel otec. Dostávali jsme od realitek velké množství nabídek a tahle se nám hned zalíbila. Byl to dům se dvanácti ložnicemi na pozemku 30 akrů v krásném prostředí. Jen to mělo tu jedno komplikaci, a to 250 exotických zvířat na zahradě. Takže jsme si prohlíželi kuchyni, koupelny, ložnice… a s tím spoustu zvířat. Nejdřív jsme se tomu samozřejmě smáli, ale stejně jsme se na to jeli podívat. Všichni jsme měli zvířata rádi, a když jsme to viděli, hned jsme se zamilovali. To místo mělo být brzy zavřené, pokud to nikdo nekoupí, což by znamenalo, že zhruba polovina zvířat by zahynula, protože nebyla připravena na převoz v tak krátkém čase. Hned jsme to vzali jako svoje poslání a začali usilovat o co nejrychlejší koupi. Potom jsme se hned museli začít zabývat celým procesem spojeným s chystaným otevřením ZOO, aby na sebe vůbec vydělalo.”
Několik měsíců po koupi této nemovitosti, Benjaminova žena Katherine, která procházela rekonvalescencí po prodělané rakovině, znovu onemocněla a ve svých 40 letech zemřela. O tři měsíce později Meeovi ZOO otevřeli.
Benjamin Mee říká, že blížící se termín otevření byl dobrým odvedením od smutku, kterým celá rodina trpěla. “Tak blízká práce se zvířaty, jejichž život závisel na vás, byl velmi očistný proces. Skrz “temnotu”, kterou jsme se prodírali, jsme z oken viděli život. Lidé přicházeli, aby se o zvířata postarali, aby je nakrmili. Jste v kontaktu se životním cyklem. Je to dobré prostředí pro ozdravění vašeho nitra.”
Jako bývalý novinář věděl, že by o svých zkušenostech mohl napsat knihu. Nejprve uvažoval jen o novinových sloupcích. “Uvědomoval jsem si, že to bylo zajímavé téma, ale i když Hollywood koupil filmová práva, neočekával jsem, že by někdy k realizaci došlo. A když se tak začalo dít, vůbec mě nenapadlo, že by se to podařilo v takové míře, s takovými hereckými hvězdami a slavným režisérem.”
Mee své dobrodružství sepsal v roce 2008 v úspěšných memoárech “We Bought a Zoo: The Amazing True Story of a Broken-Down Zoo, and the 200 Animals That Changed a Family Forever.” O rok dříve byl příběh zdokumetovaný ve čtyřdílném seriálu televise BBC Two nesoucí název Ben’s Zoo.
Od publikování knihy dělí Benjamin Mee svůj čas mezi řízení ZOO a veřejné přednášky zaměřené na podporu jiných, kteří chtějí splnit své sny. “Jsem tvrdohlavý, když mi někdo říká, že něco nejde. Určitě budete neúspěšný, když to hned vzdáte. Ale když to zkusíte, máte šanci, jakkoliv to vypadá nemožně. Pokud někoho moje slova motivují, jsem spokojený.”

DABING
V českém znění: Michal Jagelka - Matt Damon (Benjamin Mee), Jitka Moučková - Scarlett Johansson (Kelly Foster), Pavel Soukup - Thomas Haden Church (Duncan Mee), Štěpán Krtička - Colin Ford (Dylan Mee), Klára Nováková - Maggie Elizabeth Jones (Rosie Mee), Tomáš Karger - Angus Macfadyen (Peter MacCready), Marika Šoposká - Elle Fanning (Lily Miska), Petr Lněnička - Patrick Fugit (Robin Jones), Jaromír Meduna - John Michael Higgins (Walter Ferris), Petra Hobzová - Carla Gallo (Rhonda Blair), Jan Vondráček - J.B. Smoove (Stevens), Jitka Ježková - Stephanie Szostak (Katherine Mee), Zuzana Skalická - Kym Whitley (prodavačka), Lumír Olšovský - Dustin Ybarra (Nathan) a další.
Překlad: Jana Děžínská
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobila: Společnost SDI Media

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.4.2012 Bontonfilm
Premiéra USA: 23.12.2011 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.8.2012 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 15.8.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 651 023
Tržby celkem - $ 120 081 841
Návštěvnost v ČR - 6 610
Náklady (Rozpočet) - $ 9 450 000
 
Tvůrci a herci
Cameron Crowe (Režie), Cameron Crowe (Produkce), Julie Yorn (Produkce), Rick Yorn (Produkce), Jon Thor Birgisson (Hudba), Rodrigo Prieto (Kamera), Mark Livolsi (Střih), Gail Levin (Casting), Clay A. Griffith (Scénografie), Deborah Lynn Scott (Kostýmy), Mildred Iatrou (Zvuk), Jeff Wexler (Zvuk), Heba Thorisdottir (Masky), Aline Brosh McKenna (Scénář), Cameron Crowe (Scénář), Benjamin Mee (kniha) (Předloha), Matt Damon (Herec), Scarlett Johansson (Herec), Thomas Haden Church (Herec), Colin Ford (Herec), Maggie Elizabeth Jones (Herec), Angus Macfadyen (Herec), Elle Fanning (Herec), Patrick Fugit (Herec), John Michael Higgins (Herec), Carla Gallo (Herec), Stephanie Szostak (Herec), Kym Whitley (Herec), Peter Riegert (Herec), Desi Lydic (Herec), Benjamin Mee (Herec), Lily Rains (Herec), Crystal the Monkey (Herec), J.B. Smoove (Herec), Dustin Ybarra (Herec), Johnny Cicco (Herec), Bart the Bear (Herec)
 
2011/119/USA/Komedie, Drama, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Kalifornii v Los Angeles, Thousand Oaks nebo Pasadeně.
- Cameron Crowe a Fox Studios boli pred a počas natáčania opakovane kontaktovaný a upozorňovaný organizáciou PETA na zlé zaobchádzanie so zvieratami pri ich výcviku a o nevhodnosti podporovania ich väznenia. Organizácia opakovane požadovala, aby vo filme neboli použité živé zvieratá, ale vytvorené počítačovo, podľa vzoru Zrodenie planéty opíc (2011).
- Ve scéně, kdy Benjamin (Matt Damon) poprvé popíjí se zaměstnanci v klubovně, na pozadí v televizi se hraje fotbalové utkání. Jedná se o finále FA Cupu 1979 mezi Arsenalem a Manchesterem United. Zrovna probíhá 12. minuta, ve které Brian Talbot střílí úvodní branku utkání, ve kterém Arsenal vyhrál 3:2.
- V době, kdy se příběh Meeových odehrál ve skutečnosti, bylo jejich dětem mnohem méně, a to 4 a 6 let.
- Cameron Crowe jel přesvědčit Matta Damona, aby vzal roli Benjamina, přímo na na natáčení filmu Opravdová kuráž (2010).
- Filmová ZOO vznikla 50 km severně od Los Angeles. Navrhoval ji tým specialistů na zahrady. Její realizace poté trvala 140člennému týmu 9 měsíců.
- V okamžiku, kdy filmový Benjamin Mee (Matt Damon) šplhá na poražený strom, skutečného Benjamina Meeho i s dcerou Ellou, jíž ve filmu pod jménem Rosie ztvárnila dětská herečka Maggie Elizabeth Jonesová, lze spatřit hned v první řadě přicházejících návštěvníků.
- Skutečná zoologická zahrada, z níž film vychází, se nachází v anglickém Devonu a původně nesla jméno Dartmoor Wildlife Park. To se po opětovném otevření v červenci roku 2007 změnilo na Dartmoor Zoological Park.
- Do role Benjamina Meea tvůrci zvažovali také obsazení Bena Stillera.
- Amy Adams, Mary Elizabeth Winstead a Rachel McAdams byly zvažovány pro roli, kterou nakonec dostala Scarlett Johansson.
 
Odkazy