Kosmo (TV seriál) Kosmo (TV seriál)

16.01.2017 17:04

Komedie / Drama

Česko, 2016, 3 h 4 min (Minutáž: 5x35 min)

Režie:

Jan Bártek

Scénář:

Tomáš Baldýnský

 

Obsah

1. série (2016)

Obsah epizod

Příběh fiktivního českého letu na Měsíc začíná ve chvíli, kdy se ukáže, že tento všemi zapomenutý a důkladně vytunelovaný státní projekt je kvůli hrozbě likvidační pokuty od EU nutné bezpodmínečně dotáhnout až po triumfální moment, kdy národ u svých půllitrů bez dechu sleduje přímý přenos z přistání našich zlatých hochů - a jedné dívky - v cílové destinaci. Příběh je vyprávěn ve dvou liniích. Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří se připravují na let ve zchátralém výcvikovém středisku vykradeného kosmického programu a poté putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé jsou ministr školství se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy.

1. série (2007)

DÍL 1: Sumec nemá kníry (Sumec nemá kníry) - Příběh fiktivního českého letu na Měsíc začíná ve chvíli, kdy se ukáže, že tento všemi zapomenutý a důkladně vytunelovaný státní projekt je kvůli hrozbě likvidační pokuty od EU nutné bezpodmínečně dotáhnout až po triumfální moment, kdy národ u svých půllitrů bez dechu sleduje přímý přenos z přistání našich zlatých hochů (a jedné dívky) v cílové destinaci.

DÍL 2: Česká škola (Česká škola) - Česko roku 2016. Poté, co se ukázalo, že vytunelovaný kosmický program nelze kvůli unijní pokutě zrušit, obrací ministr školství a mládeže Šnajdr všechny síly k jeho uskutečnění. Zatímco tajemník Repelent nemilosrdně škrtá školám, které se nacházejí v blízkosti vápencového lomu, z rozpočtu křídy, ministr hledá sponzora letu mezi nejbohatšími Čechy – tedy těmi z nich, kteří aspoň trochu umí česky. Čtveřice kosmonautů zatím podstupuje těžkou zkoušku, testy fyzické způsobilosti pod dozorem německého astronauta dr. Schmidta, autora cvičebního systému "2000 kliků na zahřátí". Ministr Šnajdr s Ruskou federací vyjednává pronájem kosmodromu Bajkonur, což by bylo dost těžké, i kdyby Rusové nepoužívali své klasické vyjednávací metody, do věci se nemotali Američané, Číňané a veřejné mínění. Nakonec už nejde jen o to, zda budou Češi první Slované na Měsíci, ale jestli jim zůstane alespoň Karlštejn..

DÍL 3: Smrt docenta (Smrt docenta) - Česko roku 2016. Na čínském kosmodromu Čajkonur se připravuje start nosné rakety Dlouhý chobot s českým vesmírným modulem Říp 1. Vzhledem k tomu, že kosmodrom vykazuje úspěšnost startů kolem šestnácti procent, statisticky je vlastně všechno jedno. Zda bude René Hejl jmenován kapitánem, kdo se bude starat o slepici, kterou partner letu velkodrůbežář Anton Hrabiš nechal vyslat na Měsíc z reklamních důvodů, a o modelku Agátu, kterou partner letu Anton Hrabiš nechal vyslat na Měsíc také. Protože jestli se dílo dělníků z české Škodovky, které svým tvarem nápadně připomíná úplně jiný dopravní prostředek, skutečně dostane v celku do vesmíru, bude to zjevně jen plodem televizní fikce.

DÍL 4: Řekl někdo kočička? (Řekl někdo kočička?) - Česko roku 2016. Hrozba pokuty z EU byla zažehnána, start z čínského kosmodromu se kupodivu podařil, ale teď na naši posádku číhá nečekaný problém, který může zhatit všechny plány stát se prvními Slovany na Měsíci: Předletěli nás Poláci! Samozřejmě je tu možnost přidat a předehnat je, ale to by našim kosmonautům nezbylo palivo na cestu nazpátek. Obětují se pro slávu svého národa? Poláci by to udělali... Na palubě rakety se rozvine skutečné drama, v němž účinkují snad všechny špatné vlastnosti typického Čecha. A když už se všechno zdá ztraceno a český vesmírný let se zdá být odsouzen k zapomnění, přece jen se dostaví duch blanických rytířů. Jen aby někdo nezapomněl říct „kočička"!

DÍL 5: Triumf (Triumf) - Česko roku 2016. V závěrečném dílu se rozpoutává dvojí drama. Ve vesmíru s napětím sledujeme, jak si poradí mužská část posádky s bezpilotní slovenskou lodí Posol, s vycpanou ovcí a s nočním vrátným slovenského Úřadu pro málo pravděpodobné jevy, jak se Agáta vyrovná s řízením Řípu 1 a nepříjemnými dotazy tajemníka Repelenta a zda se ministru Šnajdrovi podaří nejen splnit podmínky sponzorské smlouvy, ale také vyrovnat se s následky povinné konzumace velkého množství grilovaných kuřat z chovu předního českého drůbežáře Hrabiše. A samozřejmě, jak to dopadne s tím Měsícem!

 

Producent -

https://www.csfd.cz/film/435776-kosmo/komentare/#