Komando / Commando (1985/90/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Thriller) 73% -Originál DVD-

22.03.2018 12:17
JEDNOU VĚTOU
„Někde. Nějak... Někdo jde zúčtovat!"

OBSAH
Plukovník Matrix, bývalý velitel elitní bojové jednotky žije v ústraní, daleko od lidí. I tady je však objeven a napaden žoldáky exdiktátora Ariuse, kteří ho únosem jeho milované dcerky Jenny chtějí donutit ke spolupráci na zavraždění prezidenta jihoamerického státu Val Verde a svržení tamní demokratické vlády. Matrixovi se podaří uprchnout z letadla, kam je Ariusovými muži posazen, a okamžitě se vydá po stopách únosců. Pouští se do riskantní hry, neboť musí své dítě zachránit dřív než letadlo, v němž měl sedět, přistane. A to je necelých jedenáct hodin.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jako malýmu klukovi mi to za komančů, v době pokoutně kolujících simultánně dabovaných VHS kopií, přišlo jako dost veliká trapárna. Jako starej cyp se naopak bavím, poněvadž tahle ´arnoldovka´zraje jako víno. Komando je sice taková dost tupá maskulinní zábava, s velikou přemírou násilí (viz. "čištění" ostrova, tady to už prostě tvůrci pořádně přehnali :o) ) směšně schovaném za otcovsky pozitivní motivaci zachránit své dítě. Jenže bráno jako velmi svižná akční komedie a dokonalý modelový příklad "osmdesátkových" akčňáren Commando určitě za zhlédnutí stojí. A hledat tady logiku? Pche! K čertu s ní protentokrát! A je nesporné, že některé Arnoldovy hlášky, pronášené v kontrastu s jeho typicky kamennou tváří, jsou neodolatelné - "You are funny guy, Sully. I like you. Thats´ why I´m going to kill you last." (Lima) 3*

Komando je film plný klišé napojených naprosto primitivně na sebe, pouze pro potěchu diváka z akce a Arnolda samotného a tak vznikl další film typu "jeden proti všem" (u Arnolda nečekané !!!). Snímání scén, při kterých jsou vidět spousty chyb (at uz nezničitelné auto, vyskakující lidé apod.).Kdokoliv nepochopí a filmu nepromine nastavenou notu lehké sebe parodie a zároveň velkého množství vystřílených nábojů a zabitých "neznámých tváří", bude na komando nadávat. Tohle je prostě klasický film 80. let se vším, co k tomu patří. (Djkoma) 2*

Tenhle film zabíjí i po letech, protože jeho nábojnicový pás debility je nekonečný a zupácká kapota nepromáčknutelná. Je fascinující pozorovat, jak dementní hlášky ve spojení s dementním přednesem Arnieho vytvářejí jakýsi magický kult braku. Stejně tak mě pořád tankuje, jak je film naranžovaný podle toho, aby se Arnold mohl v pravou chvíli svléknout a předvést nějaké to kulturistické pózování – vlastně se tomu podřizuje úplně všechno. Kdo chce pochopit, v čem dříve odporná svůdnost 80. let, musí pochopit Commando. A pochopíte ho jen tehdy, když máte v živé paměti to strašné trauma, že všichni spolužáci ho už viděli a vám to máma zatrhla. (Marigold) 3*

V.I.M. FILMU
A v citacích budeme pokračovat, protože Komando je i při dvacátém zhlédnutí především o vychutnávání důvěrně známých okamžiků a absurdních situací. Máme tu záporáka, který by mohl na koncertech zaskakovat za Freddieho Mercuryho, je tu GENIÁLNÍ scéna s bagrem, jenž učiní každý nákup pohodlnějším a především je tu ta stará dobrá nefalšovaná brutalita, která částečně vyplývá z toho, že v roce 1985 se přemnožili kaskadéři a bylo třeba přistoupit k povinnému odstřelu. Po nutné (pětiminutové) expozici tak Arnie přechází do akčního módu a všechno v okolí přestává přemýšlet. Věty jsou konstruovány podle těch ze slabikáře a většinou jde o tzv. zdvořilostní fráze před vzájemnou anihilací, případně vtipné hlášky naznačující divákovi, že hrdina jakousi sociální inteligencí. Johna Matrixe byste ale do společnosti asi nevzali - každé sako na něm praská ve švech a kdyby se na něj číšník křivě podíval, rozrazí ho i s tácem o nejbližší volně stojící kovadlinu.
Toho kluka jednoduše nejde přechválit, ale ani popsat v jeho zrůdné jednoduchosti. Lidé jako on dneska v Hollywoodu chybí - každý hrdina má ve smlouvě kvóty na počet padlých a kaskadérům už se taky nechce šlapat na miny jako dřív. Nezbývá než se omezit na všehoschopné Frantíky (Frank Martin se Matrixovi výkonností trošku blíží) a bezejmenné wrestlery (The Marine je jediným úspěšným pokusem o návrat nezastavitelných mužů). Komando svého času zavedlo pojem bezmozková akce, udrželo si slušný průměr jedné mrtvoly za minutu (schválně si to spočítejte) a svou bezelstností ohromilo i jindy přísné intelektuály, kteří tváří v tvář Arnieho bazuce zkrátka museli uznat, že na tomhle berserku zkrátka něco je. Je to snad jediný dochovaný příklad toho, kdy se prokazatelně hloupý film dokázal stát všeobecně uznávanou klasikou.
Marně bych s odstupem dvaceti let hledal jiné než technické kvality, marně bych vás přesvědčoval o genialitě suchých hlášek. Kdo neviděl Komando během svého "dětství", ten definitivně přišel o jeden z generačních milníků, jenž spojuje všechny rasy, pohlaví a povolání. Důsledky jsou ničivé, vyrostli z nás muži, kteří si zavazují tkaničky se zvláštním zalíbením a když se oblékají, dělají při tom trhané pohyby. Muži, kteří leštidlo na boty nepoužívají na boty, ale tetují si s ním obličej, aby se stali neviditelnými. Muži, kteří mají slabost nejen pro švýcarské nože a digitální hodinky s odpočítáváním času jsou pro ně povinností. Vždycky jsme snili o tom, že z letadla vystoupíme jinudy než dveřmi a řekneme někomu, že mu došla pára. Jsme tak trochu blázni, ale jsme na to hrdí. Pokud jsi jedním z nás, udělej v komentářích čárku. Všichni ostatní by se měli na Komando podívat alespoň jednou, aby věděli na jaké bázi fungujeme. Berte to jako "návod k použití".

OLDIES FILMU
Klasika z největších. Arnold Schwarzenegger a masitý body count aneb óda na žlutý bagr. Tahle ukázka je zcela zásadním kusem pro každého trailerového požírače, překonává drtivou většinu toho, čím se v žánru propagovaly akční pecky během krvavých let osmdesátých. Může za to hlavně Arnieho představovačka. Střihači se s rakouským polenem doslova mazlí, šlechtí si ho jako hlavní trumf, kterému předchází záporáci i unešená dcerka. Ze štýrskohradeckého svalouše uvidíte nejdřív nohy, pak zbraň a pak ve famózní střihové sekvenci proces obrnění. Nůž, granát, válečné barvy, v parádním rytmizovaném podání, které vystihuje všechny důvody, proč je Komando bráno jako ukázkově návykový oldschool, kmitající někde mezi žánrovou genialitou a machistickým guilty pleasure. Fór je v tom, že kdyby měl v rámci nějakého grindhouse projektu vzniknout fake trailer na akčňárnu z 80. let, dost pravděpodobně by vypadal takhle. Absolutně nahláškovaný mix, ve kterém je Arnie za rozverného glosátora, co má dobrou odpověď na každou padoušskou větu, proráží i hlasem Dona LaFontainea, takže naplnění dobové esence pro výrobu trailerů je kompletní. Let´s party!

VELKÁ RECENZE
Bývalý velitel elitní bojové jednotky plukovník John Matrix (Arnold Schwarzenegger) žije v izolaci od ostatních lidí, pouze se svoji dcerou Jenny (Alyssa Milano). Je však objeven ve svém horském domě a napaden žoldáky exdiktátora Ariuse, kterého Matrix svrhl z funkce. Ti následně zahájí útok na jeho dům a když si jde Matrix pro své zbraně na obranu, jeho milovanou dceru Jenny unesou a žádají o spolupráci na zavraždění prezidenta Velasqueze z jihoamerického státu Val Verde a svržení tamní demokratické vlády. Matrix však vyskočí z rolujícího letadla, které jej mělo dovézt do Val Verde. Před výskokem z letadla však ještě zabije černocha, který jej doprovázel na rozkaz únosců jeho dcery. Poté pronásleduje Sullyho, který ho doprovodil na letiště a pomocí něj chce zjistit místo, kde drží Jenny. Do cesty se mu však připlete mladá letuška (Rae Dawn Chong).
Matrix hledá dceru společně s letuškou, musí ji ale najít do 11 hodin – než přistane letadlo, kterým měl letět.
80. léta akčním takřka nesmrtelným hrdinům velmi přála a tak to by nebylo, aby si na tom Arnold Schwarzenegger, stejně jako mnozí ostatní, nevybudoval kariéru. Příběh plukovníka Johna Matrixe, bývalého velitele elitní bojové jednotky, je značně jednoduchý. Aby ne, neboť je zaměřen převážně na akci a hlavně na exhibici samotného Arnieho. Není třeba si nic nalhávat, Matrix tu vyznívá jako přímý příbuzný samotného Ramba. Je shoda jejich křestních jmen čistě náhodná? Akční komiksový nářez si nehraje na žádné umění. Jedná se pouze o brutálně efektivní a dobře provedený b-film, jehož jediným cílem je pobavit. A to dělá velmi dobře.

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, Prima, JOJ)
V českém znění: Jiří Zavřel - Arnold Schwarzenegger (Matrix), Zuzana Schulzová - Rae Dawn Chong (Cindy), Jan Schánilec - Vernon Wells (Bennett) + Bill Duke (Cooke), Marcel Vašinka - James Olson (generál Kirby) + David Patrick Kelly (Sully), Ladislav Županič - Dan Hedaya (Arius), Radan Rusev - Carlos Cervantes (Diaz) + Charles Meshack (Henriques), Klára Šumanová - Alyssa Milano (Jenny) a Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Zbyněk Hofmann
Produkce: Petr Skarke
Zvuk: Petr Skalský
Režie českého znění: Miroslav Šváb
Vyrobila: firma Smrček Production ve studiu Smart Video Film 1993

2.DABING (Nova)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Matrix), Magda Reifová - Rae Dawn Chong (Cindy), Bedřich Šetena - Vernon Wells (Bennett) + (úvodní titulky), Miloš Hlavica - Dan Hedaya (Arius), Vladimír Kudla - Carlos Cervantes (Diaz) + (závěrečné titulky), Monika Černá - Alyssa Milano (Jenny), Zbyšek Pantůček - David Patrick Kelly (Sully), Miloš Mejzlík - Bill Duke (Cooke), Petra Lupínková, Dalimil Klapka - James Olson (generál Kirby), Jakub Kohl
Překlad: Zdeněk Hofmann
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Marek Jindra
Režie: Pavel Beneš
Vyrobila: ČNTS Nova 1995

3.DABING (Prima)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Matrix), Jitka Ježková - Rae Dawn Chong (Cindy), Libor Hruška - Vernon Wells (Bennett), Pavel Rímský - Dan Hedaya (Arius), Oldřich Vlach - James Olson (generál Kirby), Pavel Vondra - Bill Duke (Cooke), Marek Libert - Michael DeLano (Forrestal), Jitka Moučková, Jakub Saic - Carlos Cervantes (Diaz), Šárka Brázdová, Zdeněk Hruška - Gregory W. Elam (Biggs), Stanislav Lehký - Charles Meshack (Henriques), Petr Burian - David Patrick Kelly (Sully), Tereza Taberyová - Alyssa Milano (Jenny) a Jiří Kodeš (titulky)
Zvuk: Roman Sečkař
Překlad: Vladimír Fuksa
Produkce: Zdena Sirotková, Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 30.1.1992
Premiéra USA: 4.10.1985 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 28.5.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 29.04.2015 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 57 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 9 000 000
 
Tvůrci a herci
Mark L. Lester (Režie), Joel Silver (Produkce), James Horner (Hudba), Matthew F. Leonetti (Kamera), Glenn Farr (Střih), Mark Goldblatt (Střih), John F. Link (Střih), Jackie Burch (Casting), John Vallone (Scénografie), Bob Harris (Kostýmy), Steven E. de Souza (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Rae Dawn Chong (Herec), Dan Hedaya (Herec), Vernon Wells (Herec), David Patrick Kelly (Herec), Alyssa Milano (Herec), Bill Duke (Herec), James Olson (Herec), Drew Snyder (Herec), Chelsea Field (Herec), Branscombe Richmond (Herec), Bill Paxton (Herec), Gary Carlos Cervantes (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Ava Cadell (Herec)
 
1985/90/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V roce 1986 napsal scenárista De Souza scénář pokračování, jež měl režírovat John McTiernan. Příběh vycházel z knihy "Nic netrvá věčně", ale Schwarzenegger se nechtěl k roli plukovníka Matrixe vracet. Scénář byl poté přepracován a posloužil jako základ jiné legendy - filmu Smrtonosná past (1988), které McTiernan velel.
- Na filmu se podílelo 54 kaskadérů. Kaskadérů bylo o 17 víc než hereckých představitelů.
- S rozpočtem 10 milionů amerických dolarů snímek do roku 2014 vydělal téměř šestinásobek.
- Film se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1985 s přístupnosti R, tzn. děti pod 18 jen v doprovodu rodičů.
- Režisér Mark L. Lester chtěl původně do role Aria obsadit herce Raula Juliu.
- Scéna s useknutím ruky měla být původně o něco delší. Matrix (Arnold Schwarzenegger) měl po amputaci paži vrátit vojákovy a pronést hlášku: "Potřebuješ podat ruku?" Producentům se ale scéna zdála až příliš morbidní.
- Schwarzeneggerův honorář činil 1,5 milionu amerických dolarů.
- John Matrix (Arnold Schwarzenegger) postupně jezdí ve filmu auty Chevrolet Blazer, model z roku 1973, Sunbeam Alpine z roku 1964, Porsche 911 Targa z roku 1969 a Cadillac Eldorado  z roku 1975. Bez újmy přežije jen poslední jmenovaný, všechna ostatní auta skončí jako vraky.
- Arnold ve filmu používá brokovnici Remington 870, samopal UZI a dále pistoli Desert Eagle Mark I, která se ve filmu objevila teprve podruhé. Při dobývání ostrova pak Arnold používal lehký kulomet Valmet M78, což le finská verze kulometu RPK s pažbou Dragunov a raketomet M202A1Flash.
- Snímek byl inspirován stejnojmenným komiksem Josepha Loeba III.
- Komando se točilo v Kalifornii v USA.
- Arius (Dan Hedaya) ve filmu používá pušku Steyr AUG rakouské výroby. Stejnou zbraň se objevila také v rukou Karla (Alexander Godunov) ve filmu Smrtonosná past (1988).
 
Odkazy