Kokosy na sněhu / Cool Runnings (1993/98/USA/Dobrodružný, Komedie, Sportovní) 77%

23.03.2018 17:44
JEDNOU VĚTOU
„Není důležité zvítězit, ale nezmrznout“

OBSAH
Jamajka - země slunce, tropických plodů, výtečného rumu a ultrarychlých sprinterů. Při kvalifikaci na letní olympijské hry dojde k hromadnému pádu a naděje mnoha rychlonožců jsou definitivně - nebo alespoň na 4 roky - pohřbeny... V zapadlém baru u moře žije špatnou životosprávou poničený muž - Američan, kdysi olympijský vítěz v jízdě na bobech. Proč to s ním nezkusit? A tak se pod vedením tohoto obtloustlého trenéra začnou pružní, elastičtí a opálení atleti v doslova neuvěřitelných a velmi komických podmínkách tropické země připravovat na Zimní olympijské hry... Nadšení je obrovské, peníze žádné - zkuste najít sponzora pro tak bláznivý podnik! Nakonec však muzeální bob, osedlaný čtveřicí prokřehlých vyznavačů regae, stojí na startu a... SVĚTE, ZBOŘ SE! - ten bob jede! A na Jamajce se u obrazovek tančí...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zdařilá komedie s několika veskrze rodinnými momenty, ve které čtyři sympatičtí (ve třech případech skrytí) Rastafariánci s brilantním trenérem Johnem Candym úplně zboří zimní olympiádu v Calgary za doprovodu hudby autorské dílny Hanse Zimmera, tentokrát ve spolupráci s Nickem Glennie-Smithem. Pro moji generaci má tenhle film status legendárnosti srovnatelný s Vražedným Pobřežím. (Gemini) 4*

Pro mě jasně nejlepší film od Walta Disneye. Sympatický příběh o jamajských bobařích, kteří si něco dokázali a nemusí se za to vůbec stydět. Film je natočen s cítem pro vtip i silnější scény. Konec je trochu vypjatý, ale přesto pěkný, typický pro Disneyovky. Kouknu se na ten film znova a rád. John Candy zde hraje jednu z jeho nejlepších rolí. Musím dát 5 *, protože tohle byl film mého mládí a mám ho rád i dodnes. --- Viděl si Švýcary, že by se prali? Viděl si Švýcary chlastat a blbnout a vůbec? – Taky je ale nevidíš že by se někdy smáli. Mám dojem že kdyby nějakej Švýcar zakopnul o nějakou holku řekne: eins, zwei, drei a přejede ji bobem. (Malarkey) 5*

Kokosy na sněhu jsou pro mě klasika, koukal jsem na ně už když jsem byl malý a i bych se klidně kouknul teďka, a připoměl bych si ty staré dobré časy kdy jsem tuto komedii viděl prvněkrát. Ikdyž sice komediální scénky, nebo různé výroky už nejsou teďka tolik k smíchu, stále si zachovávají v sobě své kouzlo, na které se dobře a pěkně vzpomíná. Ikdyž jsou Kokosy spíše komedie, objevíme i mnoho vážných situací, které ve filmu nesmí chybět, a dodají skvělou ještě lepší atmosféru. Jinak tým jamajských bobařů, na ten se hodně dlouho zapomínat nebude. (MeanWhile) 4*

VELKÁ RECENZE
Vše začíná na slunné Jamajce v roce 1987, kdy při kvalifikačním závodě mladý sprinter Junior Bever zakopne a způsobí tak hromadný pád, jehož vinou se na olympijské hry do Soulu neprobojuje ctižádostivý sprinter Derice Bannock. A protože by se chtěl olympiády zúčastnit za každou cenu, třeba i těch zimních když to jinak nepůjde, vyhledá na radu předsedy národního olympijského výboru otcova kolegu Irva Blitzera, držitele dvou zlatých olympijských medailí. Tento Američan žijící na Jamajce měl kdysi plán jak využít rychlosti sprinterů pro jízdu na bobech. Dericeův kamarád Sanke, závodník na motokárách, je ochoten se do poněkud bláznivého podniku zapojit, a tak společně navštíví Irva v jeho sázkařské kanceláři. Tlustý neurotický běloch nejprve odmítne, vždyť olympiáda je už za tři měsíce a černoši nikdy neviděli sníh, ale nakonec souhlasí.
Z ostatních sprinterů má o "náhradní" sportovní disciplínu zájem pouze Yul Brenner a nesmělý Junior Bevel. Začínají trénovat na bobech s kolečky. Učí se je roztlačovat a naskakovat za jízdy a vše zpočátku vypadá jako zábava. Také v okolí se sportovci setkávají pouze s výsměchem a sehnat sponzory je nemožné. Nakonec Junior tajně prodá auto, aby měli peníze na letenky do Calgary. Tam ovšem problémy teprve začínají. Je jim hrozná zima a vůbec se neumějí pohybovat po ledě, dostanou staré rezavé boby, při první jízdě křičí strachy, při druhé jim boby ujedou dřív, než stačí naskočit a navíc musí projet celou trať za minutu, aby se vůbec kvalifikovali. Jakoby to nestačilo, uvnitř týmu se množí drobné spory, a také konflikty s východoněmeckým sportovcem Groolem. Po rvačce v klubu jim trenér vynadá a černí bobaři se rozhodnou máknout. Usilovně trénují, běhají, posilují a v noci si troufnou i na dráhu.
V překvapivě dobré jízdě se jim sice podaří zajet kvalifikační limit, ale vzápětí jsou diskvalifikováni, protože se dosud nezúčastnili žádného závodu. Blitzerovi se sice podaří diskvalifikaci zrušit, ale olympijské boje na ledové dráze teprve začínají a po prvním dnu, kdy zajeli nejhorší čas, jejich pozice vůbec nevypadá dobře. Bude třeba opět zmobilizovat všechny síly. Otázkou ovšem zůstává, zda vydrží jejich chatrné boby.
Jamajka - země slunce, tropických plodů, výtečného rumu a ultrarychlých sprinterů. Při kvalifikaci na letní olympijské hry dojde k hromadnému pádu a naděje mnoha rychlonožců jsou definitivně - nebo alespoň na 4 roky - pohřbeny... V zapadlém baru u moře žije špatnou životosprávou poničený muž - Američan, kdysi olympijský vítěz v jízdě na bobech. Proč to s ním nezkusit? A tak se pod vedením tohoto obtloustlého trenéra začnou pružní, elastičtí a opálení atleti v doslova neuvěřitelných a velmi komických podmínkách tropické země připravovat na Zimní olympijské hry... Nadšení je obrovské, peníze žádné - zkuste najít sponzora pro tak bláznivý podnik! Nakonec však muzeální bob, osedlaný čtveřicí prokřehlých vyznavačů regae, stojí na startu a... SVĚTE, ZBOŘ SE! - ten bob jede! A na Jamajce se u obrazovek tančí...

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma – Leon (Derice Bannock), Jiří Prager – Doug E. Doug (Sanka Coffie), Tomáš Juřička – Malik Yoba (Yul Brenner), Filip Čáp – Rawle D. Lewis (Junior Bevil), Pavel Šrom – John Candy (Irving „Irv“ Blitzer), Regina Zahradníková - Bertina Macauley (Joy Bannocková), Jiří Zahajský - Charles Hyatt (Whitby Bevil Sr.), Jan Pohan - Winston Stone (Coolidge), Miriam Kantorková - Pauline Stone Myrie (Máma Coffie), Bedřich Šetena - Raymond J. Barry (Kurt Hemphill + titulky), Karel Chromík - Paul Coeur (Roger), Jiří Schwarz - Larry Gilman (Larry), Ivan Vyskočil - Peter Outerbridge (Josef Grool), Ladislav Županič - John Morgan (TV komentátor), Tomáš Töpfer - Al Trautwig (TV Komentátor), Jan Kalous, a další.
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Střih: Jana Stejskalová
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Němeček
Dialogy a režie českého znění: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: AB Barrandov, Studio Dabing, 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.3.1994 Guild
Premiéra USA: 1.10.1993 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1996 (VHS) Warner Bros. CZ
Poprvé na DVD: 15.08.2003 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 532 661
Tržby celkem - $ 154 900 000
Návštěvnost v ČR 290 647
Náklady (Rozpočet) - $ 17 000 000
 
Tvůrci a herci
Jon Turteltaub (Režie), Dawn Steel (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Phedon Papamichael (Kamera), Bruce Green (Střih), Chemin Sylvia Bernard (Casting), Jaki Brown (Casting), Stephen Marsh (Scénografie), Grania Preston (Kostýmy), Lynn Siefert (Scénář), Tommy Swerdlow (Scénář), Michael Goldberg (Scénář), Leon (Herec), Doug E. Doug (Herec), Rawle D. Lewis (Herec), Malik Yoba (Herec), John Candy (Herec), Raymond J. Barry (Herec), Peter Outerbridge (Herec), Paul Coeur (Herec), Jay Brazeau (Herec), Christopher Gaze (Herec), David Lovgren (Herec)
 
1993/98/USA/Dobrodružný, Komedie, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Po jamajské druhé závodní jízdě je k vidění noční záběr na panorama Calgary. V této scéně ůze vidět Bankers Hall, 197 m vysoký mrakodrat. Stavba byla ale dokončena až v roce 1989, tedy rok po událostech z filmu.
- První návrhy scénáře vypadaly spíše jako drama než jako komedie. V té době byl film pojmenovaný jako Blue Maaga a měl být režírován Brianem Gibsonem. (Maulincio)
- Při slavnostním zahájení má Blitzer (John Candy) bílý kovbojský klobouk, tzv. Smithbilt. Bílý Smithbilt je jedním ze znaků města Calgary, kde se ZOH XV v roce 1988 konaly.
- V německém dabingu bylo švýcarské počítání před startem "eins, zwei, drei" předabováno se silným švýcarským přízvukem "eso, zwoo, droo". Když je poté Jamajčané v německém znění napodobují, napodobují i přízvuk.
- Denzel Washington odmítl roli Derice a Eddie Murphy odmítl roli Sanka.
- Na rozdíl od příběhu filmu se jamajský tým setkal s otevřenou náručí ostatních týmů. Jeden z týmů dokonce šel tak daleko, že jamajské posádce půjčit své sáně, aby se mohli kvalifikovat.
- Scéna s havárií v posledním pokusu je skutečný záznam ze Zimních olympijských her z 1988.
- Meno jednej z hlavných postav Yul Brenner (Malik Yoba) je inšpirovaná ruským hercom Yulom Brynnerom.
- Fim se natáčel na Jamajce a v Calgary v Kanadě.
- V Calgary startovaly i další exotické týmy, a to z Tchaj-wanu, z Mexika nebo z Nizozemských Antil.
 
Odkazy