Kobra / Cobra (1986/84/USA/Akční, Krimi, Thriller) 62%

06.03.2018 18:53
JEDNOU VĚTOU
„Má ochránit důležitou svědkyni. Bude to nejtěžší úkol jeho života?“

OBSAH
Poručík Marion Cobretti zvaný Kobra je pověřován případy, které ostatní policisté odmítají. Nyní je na stopě maniaka, který spáchal několikanásobnou vraždu sekyrou. Modelka Ingrid projíždí jednou podjezdem, kde spatří podezřelou dodávku a muže, jehož tvář si zapamatuje. Netuší, že se právě setkala se členy početné skupiny psychicky nemocných lidí, kteří si prosekávají cestu k „novému řádu“, jak nazvali svoji ideologii, a ničí slabé, aby silní mohli žít. Členkou skupiny je i policistka Nancy Stalková, která jim donáší informace. Ingrid je pro ně nepohodlný svědek, a ocitne se tak v nebezpečí. Skupina se ji snaží zabít. Její bezpečnost si vezmou na starosti Kobra spolu s parťákem seržantem Gonzalesem, povolána je i Nancy Stalková. Když se Ingrid zotavuje v nemocnici z jednoho útoku, kdosi odvolá policisty, kteří ji hlídají. Kobra pojme podezření, že skupina má někoho v řadách policie. Odváží Ingrid z města na venkov a všimne si, že Nancy někam telefonuje…(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Cobra je přesně ten typ typického akčního filmu osmdesátých let. Takové osmdesátky už dneska nikdo nedokáže okopírovat. Tu krutost, brutalitu a realitu v jednom spolu s pefektním hlavním hercem a jeho kopou hlášek prostě nikdo nedokáže vyrovnat. Co naplat, že střih scén je tady jak u idiotů. V prvním záběru vidím zábranu v pořádku, po druhý hoří, po třetí je na křivo a nehoří, počtvrtý je na křivo, hoří a tváří se v pořádku. Střihač asi tenkrát moc hulil, ale nemůžu říct, že to by mě rozčilovalo. Veškeré akční scény byly opravdové, neskutečně kruté a neuvěřitelně husté. Sly je tady za nadboha. Je šíleně nasranej a tváří se maximálně drsně. Nejdřív v krámě pokropí psychopata a pak si kleštěma štípe deset dnů starou pizzu. Do toho dostane případ a nemá člověkovi problém říct "Máš právo mlčet". I takové dokázali bejt postavy, dnešní době už je bohužel jiná, já se ale pořád moc rád vrátím k téhle, aby mi připomnělo, co mě vlastně naučilo mít rád filmy. (Malarkey) 4*

Takovej Rambo v bleděmodrým, tentokrát ale s policejním odznakem a v džungli Los Angeles. Sly si namasíroval ego svým scénářem, ve kterém se pasoval na samozvaného soudce, na "lék" proti zločincům ("Já jsem lék a ty jsi nemoc."......"Tam, kde končí zákon, přicházím já."), poskytl prezentaci herecké nule a své aktuální manželce Brigitte Nielsen, se kterou se těsně po natáčení rozvedl a ve výsledku tak vznikla nebesky stupidní záležitost s až sladce primitivní zápletkou a neskutečně banálními dialogy, kterých naštěstí není mnoho, takže je větší prostor pro akci, zejména pro závěrečné akční vyvrcholení, ve kterém hajzlové na motorkách padají jako kuželky a Sly může ukázat svoje svaly v přiléhavém tričku. Zkrátka osmdesátý léta jako řemen... (Lima) 2*

Příběh o policistovi, který se řídí heslem " humanita nade vše a i zločinci jsou lidi", tak k tomu má tento film daleko.Sly je zde tak ostrej jako snad nikde, nosí sluneční brýle,protože se příběh odehrává v létě. Cucá zápalku v puse protože nekouří. Film ve kterém vidíte přímo mistrovství světa o to kdo bude drsnejší.Je neuvěřitelné co Sly této roli obětoval - dokázal mluvit se sirkou v puse.Mě by zajímalo kolik sirek padlo během nátačení asi méně než mrtvol ve filmu.Jedna z mých nejlepších akčnách klasik z proslulých 80let. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Sylvester Stallone si napsal roli nesmlouvavého policajta Mariona Cobrettiho, aby divákům ukázal, zač je toho reaganovský akční film loket. Kobra je snímek legračně hloupý, povážlivě fašistický a vlastně dost trapný, ale právě proto i nesmírně cool.
Marion Cobretti, zvaný Kobra, je losangelský polda s více než pochybným vztahem k zákonům, který musí vypátrat pachatele sériových vražd a zároveň ochránit krásnou modelku v nesnázích. Po krku mu půjde sekta magorů se sekerami i jeho nadřízení. Kobra ale nedá svou kůži zadarmo.
Kobra je druhá spolupráce Stalloneho a režiséra George P. Cosmatose (mimo jiné katastrofická klasika Přejezd Kassandra). Slovy dobové kritiky je to vlastně jen Rambo přesazený z džungle Vietnamu do džungle velkoměsta, radikálně pravičácké vyznění zůstalo zachováno. Jestli proto hodláte brát tenhle film vážně, budete nejspíš znechuceni, naopak kdo si dokáže labužnicky vychutnat hloupost a pozlátko krystalicky osmdesátkové produkce, bude se tetelit blahem. Protože přesně takový byl akční film té doby.
Stallone ve scénáři podle knižní předlohy autorky Pauly Gosling Fair Game (mimochodem znovu zfilmováno v devadesátém pátém v propadáku Jako štvaná zvěř s Williamem Baldwinem a Cindy Crawford) využil spoustu nápadů z původně jím připravovaného Policajta z Beverly Hills - upřímně řečeno, nějak si ho jako Axela Foleyho představit nedokážu.
Svou postavu neotesaného, na zákony nedbajícího, ale za všech okolností cool vypadajícího detektiva Mariona Cobrettiho pojal až přímo komiksově: obří sluneční brýle (se kterými snad chodí i spát), věčná sirka v koutku úst (připomínající Chow Yut-Fata z hongkongských klasik Johna Woo), rukavice, boty na vysokém podpatku, černá bunda nebo kabát a samozřejmě bouchačka s vyobrazenou kobrou na rukojeti frajersky zastrčená vepředu za opaskem. Nemluvě o jeho stylovém auťáku z padesátých let. Cobretti typicky stallonovsky (a neodolatelně) huhlá a tváří se neskutečně nad věcí. Celý film působí jako jedna velká Slyova narcistická exhibice (no dobře, tak ještě větší exhibice než normálně) a v tom spočívá podstatná část jeho kouzla.
Nejproblematičtější je ideologická rovina filmu. Kobra totiž neustále bere zákon do vlastních rukou a stává se policajtem, soudcem a leckdy i katem v jedné osobě. Zpochybňování demokratických principů ve filmech nebylo samozřejmě v tehdejší době nic nového, minimálně od časů Dirty Harryho nebo především Přání smrti, přesto většinu kritiků nenechalo chladnou.
Guilty pleasure efekt celé podívané přiživuje tradičně naddimenzované násilí (body count 52!), synťákové popsongy osmdesátých let, křečovité herecké výkony padouchů i Slyovy tehdejší manželky Brigitte Nielsen a Stallonovy často směšné pokusy o hlášky a humor vůbec. Na druhou stranu celý film je trapný a křečovitý naprosto konzistentně, což slouží všem zúčastněným ke cti.
Výsledek určitě ovlivnil i fakt, že Kobra je vedle Over The Top jeden ze dvou Slyových filmů, které vznikly v produkci legendárních izraelských béčkařů Menahema Golana a Yorama Globuse, kteří zaštítili takové "klasiky", jako jsou série Americký ninja nebo několik filmů Chucka Norrise. Prostě nepřekvapí, že byla Kobra nominovaná na šest Zlatých malin, na druhou stranu diváky, kteří vědí, do čeho jdou, určitě dobře pobaví. Mimochodem, jde o ideální projekci na nějakou nostalgickou pánskou filmovou jízdu.

Ocenění:
Razzies
1986 - Nejhorší film (nominace)
1986 - Sylvester Stallone (Nejhorší herec) (nominace)
1986 - Brigitte Nielsen (Nejhorší herečka) (nominace)
1986 - Brian Thompson (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1986 - Sylvester Stallone (Nejhorší scénář) (nominace)
1986 - Brian Thompson (Nejhoší vycházející hvězda) (nominace)

Universal Channel
1.DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, ČT, Prima, Nova)
V českém znění: Pavel Soukup - Sylvester Stallone (Marion Cobretti), Dagmar Čárová - Louise Caire Clark (žena v autě) + Brigitte Nielsen (Ingrid) + Dorothy Meyer (zdravotní sestra č. 1), Bohumil Švarc - Art La Fleur (kapitán Sears), Soběslav Sejk - Joe Fowler (reportér č. 6) + Val Avery (náčelník Halliwell), Hana Talpová - Christine Craft (reportérka v televizi) + Lee Garlington (Nancy Stalková) + Karen Kondazian (zdravotní sestra), Petr Oliva - Reni Santoni (Gonzales) + Harry B. Demopoulos (Dr. Demopoulos), Jiří Zavřel - Marco Rodriguez (vrah v supermarketu) + Ross St. Phillip (ochrankář) + Brian Thompson (noční rozparovač) + (titulky), Jaroslav Kaňkovský - Andrew Robinson (detektiv Monte), Jiří Prager - Paul Monte (prodavač v supermarketu) + John Hauk (frajer) + David Rasche (Dan) + Fred Lucky (Fred) + Gregory Norman Cruz (uklízeč v nemocnici) + Joe Bonny (policista č. 1) + Bert Williams (komisař Reddesdale), Jana Mařasová - Deborah Dalton (zdravotní sestra č. 2), Jakub Saic [pouze na Blu-Ray] - Marco Rodriguez (vrah v supermarketu) a další
Zvuk: Lubomír Zajíc
Vedoucí výroby: Miroslav Šindelář
Režie českého znění: Zdeněk Zelenka
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

2.DABING (Nova (od roku 2014))
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Marion Cobretti), Miroslava Součková - Brigitte Nielsen (Ingrid), Tomáš Juřička - Reni Santoni (Gonzales), Vojtěch Hájek - (reportér před supermarketem), Marek Libert - Andrew Robinson (detektiv Monte), Ladislav Cigánek - Fred Lucky (Fred) + Joe Bonny (policista č. 1), Bohdan Tůma - Brian Thompson (noční rozparovač), Jan Vlasák - Val Avery (náčelník Halliwell), Dana Morávková - Lee Garlington (Nancy Stalková), Petr Gelnar - Marco Rodriguez (vrah v supermarketu) + Harry B. Demopoulos (Dr. Demopoulos), Petra Hobzová - Christine Craft (reportérka v televizi) + Deborah Dalton (zdravotní sestra č. 2), Ivo Hrbáč - John Hauk (frajer) + Ross St. Phillip (ochrankář), Martin Kubačák - Paul Monte (prodavač v supermarketu) + Gregory Norman Cruz (uklízeč v nemocnici), Roman Hájek - Joe Fowler (reportér č. 6) + David Rasche (Dan), Pavel Šrom - Art La Fleur (kapitán Sears), Zuzana Slavíková - Louise Caire Clark (žena v autě) + Karen Kondazian (zdravotní sestra) + Dorothy Meyer (zdravotní sestra č. 1) a Petr Pospíchal - Bert Williams (komisař Reddesdale) + (titulky)
Překlad: Petr Miklica
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Martin Odehnal a Pavla Draxlerová
Dialogy a režie: Petr Pospíchal
Vyrobila: CET 21, spol. s r.o. ve studiu Barrandov v roce 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.5.1986 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1991 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 3.11.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 26.1.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 160 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
George P. Cosmatos (Režie), Yoram Globus (Produkce), Menahem Golan (Produkce), Sylvester Levay (Hudba), Ric Waite (Kamera), James R. Symons (Střih), Don Zimmerman (Střih), Joy Todd (Casting), Bill Kenney (Scénografie), Tom Bronson (Kostýmy), Fred J. Brown (Zvuk), Michael Evje (Zvuk), Leonard Engelman (Masky), Stephen Abrums (Masky), Sylvester Stallone (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Brigitte Nielsen (Herec), Reni Santoni (Herec), Andrew Robinson (Herec), Brian Thompson (Herec), John Herzfeld (Herec), Lee Garlington (Herec), Art LaFleur (Herec), Marco Rodríguez (Herec), David Rasche (Herec), Ron Jeremy (Herec), Val Avery (Herec)
 
1986/84/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Původní délka filmu měla přes 2 hodiny. Bylo odstraněno několik násilných i akčních scén. David Rasche měl ve filmu také větší prostor.
- Andrew Robinson a Reni Santoni již spolupracovali na podobně laděném snímku Drsný Harry (1971). Robinson byl ale tehdy na opačné straně zákona.
- Zabijákův nůž byl speciálně pro film navržen designérem Hermanem Schneiderem.
- Většinu filmu má Marion (Sylvester Stallone) v ústech sirku a na očích sluneční brýle. Poprvé si brýle sundá v čase 15:25.
- V plánu bylo natočit pokračování.
- Sylvester Stallone si ve filmu vypomáhal vyšší obuví, aby vyrovnal výškový rozdíl s Brigitte Nielsen.
- Cobrettiho (Sylvester Stallone) auto je upravené Mercury Monterey. Pro film byla použita celkem čtyři v různých stadiích poškození, dvě byla z roku 1949 a dvě 1950. Jedno z nich patřilo přímo Sylvesteru Stallonemu a v roce 1994 bylo ukradeno z jeho garáže. O pět let později bylo nalezeno, zrestaurováno a použito ve filmu 60 sekund (2000), kde vystupuje pod jménem "Gabriela".
- Pro bojové scény nechal Stallone vyrobit "pětačtyřicítku Colt " se slonovinovou rukojetí, na níž se nacházela královská kobra a " samopal Jati " se zaměřovacím laserovým paprskem.
- Cobra byla nasazena v 2131 kinech současně. Ale aby se do denního programu kin vešlo ještě jedno představení, nechal Stallone film zkrátit na necelých 90 minut.
- Film se měl původně jmenovat "Profesionál", ale tento název byl už použit u filmu Le Professionnel s Jean-Paul Belmondem z roku 1981, takže bylo jméno změněno.
- Kobrovo auto Mercury použité při natáčení bylo opravdu vlastním autem Sylvestra Stalloneho.
 
Odkazy