Kickboxer 2 - Cesta zpátky / Kickboxer II: The Road Back (1991/89/USA/Akční, Drama) 38% -Originál DVD-

02.04.2018 15:40
JEDNOU VĚTOU
„Další vstupenka do arény, ve které probíhají brutální souboje v kickboxu. Mohou ji použít všichni, kdo fandí takové podívané, a prostřednictvím obrazovky se stát diváky té nejkrutější zápasnické soutěže."

OBSAH
Pokud jste viděli první část Kickboxera, mohli jste se seznámit s mistrem bojových umění, Američanem Kurtem Sloanem, který se rozhodl pomstít v Thajsku svého bratra Erica, zmrzačeného bezcitným a surovým zápasníkem Tong Poem. Přestože Kurt v napínavém zápase zvítězil, podcenil svého soupeře. Tong Po totiž neunesl svou porážku a Kurta po vítězném zápase brutálně zavraždil. Příběh pokračuje o rok později a na scénu přichází další kickboxer z roku Sloanů, Kurtův mladší bratr David. Vede ve Spojených státech rodinný podnik, tělocvičnu, kde učí mladé zápasníky bojovému umění. Jeho nejlepším žákem je Brian, talentovaný zápasník bažící po slávě a uznání.   Přestože se ještě má co učit, nechá se zlákat sportovním agentem Maciahem, jenž pracuje pro thajskou organizaci, která patří Sanghovi, otci vražedného Tong Poa. Ve stejné době osloví Davida starý mistr bojových umění Xian, a nabídne mu, že přivede jeho bojovou techniku k dokonalosti. Zákeřný Tong Po pokračuje ve své krvavé zápasnické kariéře a jeho obětí se stane i Brian. Ačkoli Xian ani jeho pilný žák neuznávají filozofii pomsty, Tong Po má u Davida už třetí vroubek (připravil ho dva bratry a teď ještě o talentovaného žáka) a je načase zúčtovat. David Sloane proto vyzve thajského krále arény k boji na život a na smrt.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Úplně normální akční béčko, kterému podle mě nejvíc škodí, že se snaží přiživit na jménu jedné bojové klasiky, přitom by klidně mohlo stát samo za sebe. Sasha "Coudy" Mitchell sice není ani z poloviny tak dobrý bojovník jako Van Damme, zato bych se nebál říct, že je lepší herec. I návrat Tong Poa je super, i když se objeví až v posledních minutách. Na jedničku to samozřejmě nemá, nezapomenutelné scény jako překopávání palmy se tady nedočkáme, ale jinak je to bez problémů koukatelné a tak nízké hodnocení si to nezaslouží. (Vojcl) 2*

Extrémní sešup dolů, a navíc od režiséra Pyuna. Tohle prostě nemohlo dopadnout dobře dokonce ani kdyby tam hrál Van Damme. No ale tohle je opravdu blbost. Příběh je na tenhle typ filmů zbytečně překombinovanej a nudnej. Akce je pomálu a je šíleně nudná. Nevím prosč tam sem dávaly takový herecký a neakční dřevo jménem Sasha Mitchell, navíc ostatní herci jsou na tom daleko hůř. A proboha co měl bejt ten konec? Takhle debilní. Proboha nikdy víc. (Campbell) 2*

Sasha Mitchell sice není JCVD, ale celkem se mu podařilo do role vžít, i když jeho mentorskou roli v tak mladém věku mu asi jen těžko budete věřit. Příběh je celkem klasický, ale nemůžu říct, že by nebavil. Je zde myšlenka těch bohatých a zlých, proti chudším, ale o to bohatším na srdci. Třetího Sloana vede vlastně také určitá touha po pomstě, ale hlavně snaha dokázat, že čest má svoje místo a svůj smysl. Proč bojovat, když může učit? Sám si na tuhle otázku bude muset odpovědět. Je to fajn film, ale u toho zůstává. (kaylin) 2*

VELKÁ RECENZE
Další vstupenka do arény, ve které probíhají brutální souboje v kickboxu. Mohou ji použít všichni, kdo fandí takové podívané, a prostřednictvím obrazovky se stát diváky té nejkrutější zápasnické soutěže. Pokud jste viděli první část Kickboxera, mohli jste se seznámit s mistrem bojových umění, Američanem Kurtem Sloanem, který se rozhodl pomstít v Thajsku svého bratra Erica, zmrzačeného bezcitným a surovým zápasníkem Tong Poem. Přestože Kurt v napínavém zápase zvítězil, podcenil svého soupeře. Tong Po totiž neunesl svou porážku a Kurta po vítězném zápase brutálně zavraždil. Příběh pokračuje o rok později a na scénu přichází další kickboxer z roku Sloanů, Kurtův mladší bratr David. Vede ve Spojených státech rodinný podnik, tělocvičnu, kde učí mladé zápasníky bojovému umění. Jeho nejlepším žákem je Brian, talentovaný zápasník bažící po slávě a uznání.
Přestože se ještě má co učit, nechá se zlákat sportovním agentem Maciahem, jenž pracuje pro thajskou organizaci, která patří Sanghovi, otci vražedného Tong Poa. Ve stejné době osloví Davida starý mistr bojových umění Xian, a nabídne mu, že přivede jeho bojovou techniku k dokonalosti. Zákeřný Tong Po pokračuje ve své krvavé zápasnické kariéře a jeho obětí se stane i Brian. Ačkoli Xian ani jeho pilný žák neuznávají filozofii pomsty, Tong Po má u Davida už třetí vroubek (připravil ho dva bratry a teď ještě o talentovaného žáka) a je načase zúčtovat.
David Sloane proto vyzve thajského krále arény k boji na život a na smrt.
Americký akční film je další variací na hitový snímek Krvavý sport a současně pokračováním úspěšného snímku s Jeanem Claudem Van Dammem. Ten ve dvojce Kickboxera nechtěl hrát a tak režisér využil stejné šablony jako v díle prvním, nechal Van Dammeho postavu zemřít a přivedl na scénu dalšího bratra. Prostá zápletka slouží opět především k tomu, aby tvůrci mohli předvést co nejvíce atraktivních soubojů na co možná nejmenší časové ploše, což se jim samozřejmě daří. Snímek vznikl v roce 1990 a podle scénáře Davida S. Goyera ho natočil veterán podobně laděných snímků, režisér Albert Pyun.
První díl Kickboxera slavil ve své době hodně solidní úspěch a jak už bývá v Americe zvykem, velice brzo se zrodil nápad na pokračování. Svalovec Van Damme byl sice v té době na vrcholu své kariéry a v šuplíku mu ležely nabídky na daleko atraktivnější tituly, ale brzo se objevil další populární hezoun s tváří Sashy "Kouďáka" Mitchella, který na místo hlavního hrdiny rád zaskočil. Na režisérskou sesli se posadil nedávný režisér jiné Van Dammovské vypalovačky (Cyborga) Albert Pyun a jelikož i Michel Qissi, alias záporák Tong Po z prvního dílů v té době taky neměl zrovna do čeho píchnout, mohlo se vesele natáčet. A řeknu vám, nedopadlo to vůbec špatně. Příběh s třetím bratrem, o kterém není v prvním díle ani zmíňka, je sice hodně šroubovaný, ale jinak se snaží dvojka na jedničku hodně odkazovat a to ji šlechtí. Sasha Mitchell naštěstí není takové dřevo, jak by se mohlo dopředu zdát (přeci jen má černý pás já už nevim v čem) a i když se na nich stříhač hodně vyřádil, dívat se na ně v klidu dá. Atmosféru mystického orientu bohužel nahradilo americké velkoměsto, Pyun příběh vůbec tlačí hodně do rodiného filmu (třeba učitel Xian se chová úplně jinak, než jsme na něj zvyklí), Sasha se utká s Tong poem bez pořádného tréninku (i když takový Van Damme před ním musel makat div se z něj nekouřilo), ale i tyhle chyby dokáže omluvit nebývale vysoký počet klasických záporáků (Qissi, Klyn, Tagawa, Hues), který se u filmů s podobnými ambicemi jenom tak nevidí.

DABING
1.DABING /Kickboxer 2: Cesta zpátky/ (VHS)
V českém znění: Alena Procházková - Annie O'Donnell (Brianova matka), Jana Mařasová - Heather McComb (Lisa), Roman Zátka - Humberto Ortiz (Joey), Pavel Trávníček - Sasha Mitchell (David Sloan), Petr Oliva - Dennis Chan (Xian Chow), Petr Pospíchal - Peter Boyle (Justin Maciah) + John Diehl (Jack), Tomáš Juřička - Cary-Hiroyuki Tagawa (Sanga), Tonda Navrátil - Vince Murdocco (Brian Wagner) + (titulky)
Dialogy: Alena Procházková
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit 1992

2. DABING /Kickboxer 2: Cesta zpátky/ (Nova, DVD, JOJ)
V českém znění: Filip Jančík - Sasha Mitchell (David Sloan), Pavel Šrom - Dennis Chan (Xian Chow), Tomáš Juřička - Cary-Hiroyuki Tagawa (Sanga), Jaroslav Horák, Luděk Čtvrtlík - Peter Boyle (Justin Maciah), Jakub Wehrenberg - Vince Murdocco (Brian Wagner), Radek Škvor - Humberto Ortiz (Joey), Eliška Pohorská - Heather McComb (Lisa), Marcela Kyselová, Marcela Nohýnková, Robin Kameníček, Otto Rošetzký - John Diehl (Jack), Milan Slepička - Joe Restivo (komentátor v ringu), Aleš Háma, Vladimír Kudla - Dale Jacoby (porotce) + (titulky)
Překlad: David Záleský
Zvuk: Petr Kořínek
Produkce: Ivana Prejdová a Michaela Limbergová
Úprava a režie: Marek Tomažič
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.6.1991 Trimark Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.1992 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: 21.11.2009 North Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
FILMY V SÉRII
Kickboxer (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/kickboxer-kickboxer-1989-105-usa-akcni-drama-sportovni-66/
USA, Akční / Drama 1989
Režie: Mark DiSalle, David Worth, Hrají: Jean-Claude Van Damme, Dennis Alexio

Kickboxer 2 - Cesta zpátky (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/kickboxer-2-cesta-zpatky-kickboxer-ii-the-road-back/
USA, Akční / Sportovní 1991
Režie: Albert Pyun, Hrají: Sasha Mitchell, Peter Boyle

Kickboxer 3: Umění války (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/kickboxer-3-umeni-valky-kickboxer-3-the-art-of-war-1992-91-usa-akcni-drama-31/
USA, Akční / Drama 1992
Režie: Rick King, Hrají: Sasha Mitchell, Dennis Chan
 
Tvůrci a herci
Albert Pyun (Režie), Tom Karnowski (Produkce), Anthony Riparetti (Hudba), James Saad (Hudba), George Mooradian (Kamera), Alan Baumgarten (Střih), Cathy Henderson (Casting), Nicholas T. Preovolos (Scénografie), Joseph A. Porro (Kostýmy), James Gavin Bedford (Zvuk), Teri Blythe (Masky), David S. Goyer (Scénář), Sasha Mitchell (Herec), Peter Boyle (Herec), Dennis Chan (Herec), Cary-Hiroyuki Tagawa (Herec), John Diehl (Herec), Michel Qissi (Herec), Heather McComb (Herec), Vince Murdocco (Herec), Matthias Hues (Herec), Vincent Klyn (Herec), Brian Austin Green (Herec), Emmanuel Kervyn (Herec), Dale Jacoby (Herec)
 
1991/89/USA/Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Sasha Mitchell ve filmu využil své zkušenosti z osobního života. Herec je amatérským mistrem světa v Kickboxu a držitelem černého pásů v Taekwondu.
- David (Sasha Mitchell) je bratom Kurta (Jean-Claude Van Damme) a Erica (Dennis Alexio) z prvého filmu, ale jeho priezvisko sa píše ináč ako ich (Sloan namiesto Sloane).
- Počas úvodných titulkov je možné vidieť Davida (Sasha Mitchell) spolu s jeho dvoma bratmi, sú to však úplne iní herci, ako tí z prvej časti.
- Cary-Hiroyuki Tagawa, Michel Qissi a Vincent Klyn tvoří ve filmu thajské trio. Z Asie však přitom pochází jen Tagawa.
- Jean-Claude Van Damme odmietol účinkovať vo filme kvôli tomu, aby sa mohol venovať projektu Dvojitý zásah (1991).
 
Odkazy
 
https://www.kfilmu.net/film/kickboxer-ii/https://www.kfilmu.net/film/kickboxer-ii/https://www.kfilmu.net/film/kickboxer-ii/BSAH
Další vstupenka do arény, ve které probíhají brutální souboje v kickboxu. Mohou ji použít všichni, kdo fandí takové podívané, a prostřednictvím obrazovky se stát diváky té nejkrutější zápasnické soutěže. Pokud jste viděli první část Kickboxera, mohli jste se seznámit s mistrem bojových umění, Američanem Kurtem Sloanem, který se rozhodl pomstít v Thajsku svého bratra Erica, zmrzačeného bezcitným a surovým zápasníkem Tong Poem. Přestože Kurt v napínavém zápase zvítězil, podcenil svého soupeře. Tong Po totiž neunesl svou porážku a Kurta po vítězném zápase brutálně zavraždil. Příběh pokračuje o rok později a na scénu přichází další kickboxer z roku Sloanů, Kurtův mladší bratr David. Vede ve Spojených státech rodinný podnik, tělocvičnu, kde učí mladé zápasníky bojovému umění. Jeho nejlepším žákem je Brian, talentovaný zápasník bažící po slávě a uznání.   Přestože se ještě má co učit, nechá se zlákat sportovním agentem Maciahem, jenž pracuje pro thajskou organizaci, která patří Sanghovi, otci vražedného Tong Poa. Ve stejné době osloví Davida starý mistr bojových umění Xian, a nabídne mu, že přivede jeho bojovou techniku k dokonalosti. Zákeřný Tong Po pokračuje ve své krvavé zápasnické kariéře a jeho obětí se stane i Brian. Ačkoli Xian ani jeho pilný žák neuznávají filozofii pomsty, Tong Po má u Davida už třetí vroubek (připravil ho dva bratry a teď ještě o talentovaného žáka) a je načase zúčtovat. David Sloane proto vyzve thajského krále arény k boji na život a na smrt.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Úplně normální akční béčko, kterému podle mě nejvíc škodí, že se snaží přiživit na jménu jedné bojové klasiky, přitom by klidně mohlo stát samo za sebe. Sasha "Coudy" Mitchell sice není ani z poloviny tak dobrý bojovník jako Van Damme, zato bych se nebál říct, že je lepší herec. I návrat Tong Poa je super, i když se objeví až v posledních minutách. Na jedničku to samozřejmě nemá, nezapomenutelné scény jako překopávání palmy se tady nedočkáme, ale jinak je to bez problémů koukatelné a tak nízké hodnocení si to nezaslouží. (Vojcl) 2*

Extrémní sešup dolů, a navíc od režiséra Pyuna. Tohle prostě nemohlo dopadnout dobře dokonce ani kdyby tam hrál Van Damme. No ale tohle je opravdu blbost. Příběh je na tenhle typ filmů zbytečně překombinovanej a nudnej. Akce je pomálu a je šíleně nudná. Nevím prosč tam sem dávaly takový herecký a neakční dřevo jménem Sasha Mitchell, navíc ostatní herci jsou na tom daleko hůř. A proboha co měl bejt ten konec? Takhle debilní. Proboha nikdy víc. (Campbell) 2*

Sasha Mitchell sice není JCVD, ale celkem se mu podařilo do role vžít, i když jeho mentorskou roli v tak mladém věku mu asi jen těžko budete věřit. Příběh je celkem klasický, ale nemůžu říct, že by nebavil. Je zde myšlenka těch bohatých a zlých, proti chudším, ale o to bohatším na srdci. Třetího Sloana vede vlastně také určitá touha po pomstě, ale hlavně snaha dokázat, že čest má svoje místo a svůj smysl. Proč bojovat, když může učit? Sám si na tuhle otázku bude muset odpovědět. Je to fajn film, ale u toho zůstává. (kaylin) 2*

VELKÁ RECENZE
První díl Kickboxera slavil ve své době hodně solidní úspěch a jak už bývá v Americe zvykem, velice brzo se zrodil nápad na pokračování. Svalovec Van Damme byl sice v té době na vrcholu své kariéry a v šuplíku mu ležely nabídky na daleko atraktivnější tituly, ale brzo se objevil další populární hezoun s tváří Sashy "Kouďáka" Mitchella, který na místo hlavního hrdiny rád zaskočil.
Na režisérskou sesli se posadil nedávný režisér jiné Van Dammovské vypalovačky (Cyborga) Albert Pyun a jelikož i Michel Qissi, alias záporák Tong Po z prvního dílů v té době taky neměl zrovna do čeho píchnout, mohlo se vesele natáčet. A řeknu vám, nedopadlo to vůbec špatně. Příběh s třetím bratrem, o kterém není v prvním díle ani zmíňka, je sice hodně šroubovaný, ale jinak se snaží dvojka na jedničku hodně odkazovat a to ji šlechtí. Sasha Mitchell naštěstí není takové dřevo, jak by se mohlo dopředu zdát (přeci jen má černý pás já už nevim v čem) a i když se na nich stříhač hodně vyřádil, dívat se na ně v klidu dá. Atmosféru mystického orientu bohužel nahradilo americké velkoměsto,
Pyun příběh vůbec tlačí hodně do rodiného filmu (třeba učitel Xian se chová úplně jinak, než jsme na něj zvyklí), Sasha se utká s Tong poem bez pořádného tréninku (i když takový Van Damme před ním musel makat div se z něj nekouřilo), ale i tyhle chyby dokáže omluvit nebývale vysoký počet klasických záporáků (Qissi, Klyn, Tagawa, Hues), který se u filmů s podobnými ambicemi jenom tak nevidí.