Když se slunci nedaří (TV seriál) Když se slunci nedaří

10.08.2016 14:56

Rodinný

Česko, 1995, 6x60 min

Obsah

Šestidílný seriál Když se slunci nedaří se odehrává převážně v nemocnici, jejímiž pacienty jsou děti nejrůznějšího stáří. Autoři seriálu, Eva a Ivo Pelantovi, se záměrně vyhnuli těžkým a beznadějným případům a jejich nemocnici většinou opouštějí uzdravené děti. Přesto se diváci seriálu i v jejich pohodové nemocnici setkají s onemocněními vážnými, v současné dětské populaci relativně častými, jejichž léčení klade na pacienty, ale také na jejich rodiče nemalé nároky. V každém případě je seriálová nemocnice místem důvěry v uzdravení, zejména díky vedoucí lékařce dětského oddělení, doktorce Šnajberkové. Představuje typ lékaře, s nímž bychom se v době onemocnění rádi potkali.

Obsah dílů

1.série (1995)

DÍL 1: Honza (Honza) - Honza Pelc je patnáctiletý kluk, kterému byl diagnostikován diabetes. Honza se musí naučit s touto nemocí žít a pečlivě hlídat životosprávu. Celou situaci nejhůře nese jeho matka, která je ochotna vzdát se kariéry aby byla svému synovi vždy na blízku.

DÍL 2: Michal (Michal) - Malý Michal je talentovaný tenista, který by však raději svůj volný čas trávil se svými vrstevníky venku než na tenisovém kurtu. Jeho matka je však velmi ambiciózní a ze svého syna chce mít uznávaného sportovce. Nyní však Michalovi rodiče řeší jiný problém. Michal se začal v noci pomočovat a tak musí být dočasně hospitalizován.

DÍL 3: Inzulín (Inzulín) - Honza Pelc byl propuštěn z nemocnice a jeho první kroky vedou za spolužačkou Barborou. Ta už však o něj nejeví zájem a Honza začíná být apatický a doktorka Šnajberková se obává, aby nepropadl depresi. Jeho otec se tedy rozhodne uspořádat vodáckou výpravu, které se zúčastní také doktorka Šnajberková s celou svou rodinou. Honza se zde seznamuje s Markétou.

DÍL 4: Maruška (Maruška) - Příběh dospívající Marušky, která je v nemocnici na pozorování kvůli svému vzrůstu, která nejen, že netrpělivě čeká na výsledky testů, ale navíc se stará o malou pacientku, o které se domnívá, že o ni nemá matka zájem, protože ji za celou dobu hospitalizace nenavštívila, ale navíc musí čelit dvěma pubertálním dívkám na společném pokoji. Mezitím dcera doktorky Šnajberkové Markéta se snaží utajit vztah s pacientem Honzou Pelcem.

DÍL 5: Zuzka (Zuzka) - Zuzka je dospívající dívka, která dbá na svůj vzhled. Netouží po ničem jiném než být hubená a během školních prázdnin se ji podaří zhubnout před jedenáct kilo váhy. A však zatímco její matka nevidí nic špatného na tom, když chce být mladá dívka hubená, Zuzčin otec si dělá starost o její zdraví a trvá na tom, aby navštívila lékaře. Mezitím se Šnajberk snaží zabránit vztahu své dcery Markéty s diabetikem Honzou Pelcem.

DÍL 6: Šnajberková (Šnajberková) - Doktorka Marie Šnajberková nalezne na těle své straší dcery Markéty podezřelou pihu, což ji značně znepokojí. Okamžitě ji tedy objedná na plastickou chirurgii, kde ji bude piha odoperována a poslána na histologii. Mezitím Marie Šnajberková přijímá na své oddělení malou pacientku, která si stěžuje na bolest břicha.

 

https://www.csfd.cz/film/111299-kdyz-se-slunci-nedari/komentare/#

Producent  - Ceská Televize, Krátký Film Praha