Kauza CIA / Good Shepherd, The (2006/167/USA/Drama, Thriller) 66% -Originál DVD-

20.05.2022 01:54
JEDNOU VĚTOU
„Temný svět špionáže. Nikdy nevyprávěný příběh.“

OBSAH
1939, život mladého Edwarda Wilsona (Matt Damon) se zásadně změní, když na Yaleské univerzitě vstoupí do mocného tajného spolku Skull & Bones. Jako ctižádostivý student udá z čirého vlastenectví svého oblíbeného profesofa (Michael Gambon) kvůli jeho sympatiím k nacistům. Tímto krokem získá přátele ve federální vládě, která ho najme na několik tajných operací. Vlivný vojenský zpravodajský úředník, generál Bill Sullivan (Robert De Niro), mu nabídne místo v Zahraniční zpravodajské službě CIA v Londýně. Wilson bez váhání přijímá... Wilsonova kariéra závratně stoupá během 2. světové války, studené války, v průběhu invaze v Zátoce sviní v roce 1961. Jako tajný agent musí celý život volit mezi svou okouzlující manželkou (Angelina Jolie) a loajalitou k CIA, mezi věrností a zradou...  Režisér Robert De Niro odhaluje pozadí vzniku CIA ve filmu inspirovaném skutečnými událostmi.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Djkoma versus Kauza:CIA. Obžaloba:nuda, nic se neděje, velký počet hvězd až je to zbytečné, málo extra zajímavých událostí, momentů a scén, Angeline Jolii to nesluší, "obyčejnost, délka, možná také slabší režie De Nira, který si ukousl příliš velký kus dortu. Obhajoba: Matt Damon prostě jede a nikdo mu nestačí, De Niro se snaží místo hraní v malých filmech za slušné peníze natočit něco zajímavého, jde tu o CIA (pro neznalé docela důležitá organizace hlavně, co se týče dějin USA a různých tajných akcí a atentátů), docela zajímavá "fakta" a historické události. Verdikt poroty: Jednoznačné tři hvězdičky za dílo, které se lehce podobá JFK a neobsahuje jeho preciznost a kvality a výrazně neprohlubuje divákovy znalosti ani rozhled okolo CIA. De Niro ještě není žádný velký režisér, ale vybírat si jednodušší témata by mu prospělo. (Djkoma) 3*

Můj oblíbený, dementně ulízlý účes Matta Damona, nudné zpracování a zbytečné zamotaný scénář. Po pěti minutách máte jasno, že už se na tenhle film znova nepodíváte. Není totiž jediný důvod ho vidět znovu. Režijně jaksi trochu nezvládnutý, velkohubě se tvářící počin, který je studený jako psí čumák. A to se poměrně kvalitní Angelina snaží rozmělňovat tuto prkennou story seč jí síly stačí (rodina, láska). Bohužel ani to však není dostačující. Damon je iritující, De Niro je tam pár minut a Pesci pár sekund. Děj plyne pomalu a to co se dá říct v pěti minutách vypráví režisér De Niro ve třiceti pěti. Příjemná oldschool zábava se tedy nekoná ani náhodou. (Kaka) 2*

Film, který mohl být klidně o hodinu, možná i o dvě kratší a vůbec by mu to neuškodilo. Film, který mě svým příběhem dokázal zaujmout až v posledních minutách, kdy ukázal, čeho všeho jsou lidé schopni. Film, který pro mě nebyl ničím objevný, většinu času docela nudil a vlastně mě na něm zaujaly jen herecké výkony, kamera a minimalistická hudba... Průměr po (skoro) všech stránkách. (Galadriel) 3*

VELKÁ RECENZE
Proslulý americký herec Robert De Niro (nar. 1943) se věnuje také produkci a dvakrát se zdařile pokusil o režii. Po kriminálním dramatu z šedesátých let Příběh z Bronxu (1993) režíroval podle původního scénáře Erica Rotha (mj. Oscar za Forresta Gumpa) ambiciózní pohled do rané historie Ústřední zpravodajské služby, nazvaný u nás Kauza CIA (původní titul The Good Shepherd, tedy Dobrý pastýř, je přiléhavější a také poetičtější). Epický snímek (uváděná kratší verze trvá 134 min.) sleduje v retrospektivách osudy nadaného studenta Edwarda Wilsona (Matt Damon), naverbovaného na počátku čtyřicátých let do rozvědky, jež se po válce transformovala do CIA.
Edward léta věrně slouží agentuře, podílí se na úspěších i nezdarech, jež vyvrcholí nepodařenou akcí v Zátoce sviní, aniž si uvědomuje, že své práci obětoval všechno ostatní, včetně manželství a rodiny, a stal se cynickým manipulátorem bez špetky citu. De Niro získal pro svůj projekt špičkové obsazení. Vedla Matta Damona v hlavní roli (tak rozdílné od jeho zpravodajského agenta Bournea v populární sérii podle Ludlumových románů) zaujmou zejména Angelina Joliehová jako odstrkovaná manželka Margaret a sám De Niro v malé ale výrazné úloze generála Sullivana. Snímek dostal na MFF v Berlíně Cenu za výjimečné umělecké ztvárnění pro celý herecký soubor. Naplánována jsou zatím dvě pokračování - první má pokrývat dobu od Kubánské krize do pádu Berlínské zdi a druhé se bude odehrávat od devadesátých let až po současnost.
Zajímavý psychologický film z pozadí velké špionážní společnosti, která je ukázána odpočátku jednoho jejího pracovníka. Spletité záležitosti a stálý složitý život pracovníků je zde ukázána zcela podrobně. Dobrý scénář, dobrý výkon skvělých a velkých herců jsou zárukou zajímavého filmu. Je nutné se orientovat v podivných způsobech myšlení špionů a těchto centrál, které nejsem každému jasné. Ovšem těm, kteří potřebují střílení, výbuchy aut a vrtulníků tato podívaná zábavu nepřinese. jedná se spíše o komplikovanější psychologičtější děj o psychice a jednání špionů a lidí kolem.

O FILMU
Robert De Niro se celý život zajímal o zahraniční politiku a práci tajných služeb. Již na počátku 90. let začal shromažďovat informace a podklady ke svému druhému režijnímu počinu, špionážnímu filmu. V něm se rozhodl ukázat rozsah práce CIA, odkrýt anonymitu mocných mužů, kteří kontrolují svět. De Niro se seznámil s Miltem Beardenem, který pro CIA pracoval třicet let. Bearden se stal hlavním technickým poradcem filmu. Bývalý agent, který se v 80. letech zúčastnil operací CIA v Afganistánu, provedl De Nira mnoha místy v Evropě a Asii a umožnil mu prozkoumat skryté oblasti CIA.
Scenárista Eric Roth, který je autorem divácky úspěšných filmů Forrest Gump, Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, Ali a Mnichov, vytvořil příběh, který v sobě spojuje prvky vzrušujícího špionážního thrilleru a každodenní práci agentů CIA. Roth byl fascinován faktem, že na založení CIA se podílelo osmnáct lidí a k dnešnímu dni má tato zpravodajská služba více než 29 tisíc zaměstnanců.
Hlavním hrdinou filmu se stal Edward Wilson v podání Matta Damona. Postava Edwarda Wilsona je inspirována osobou bývalého ředitele CIA Jamese J. Angletona. Rotha zajímala především jistá dávka paranoie, která ke kontrašpionáži neodmyslitelně patří: „Velmi důležitý pro mě byl psychologický dopad na lidi, kteří se ocitnou ve světě, kde nevědí, co je pravda a lež nebo kdo jsou jejich přátelé a kdo nepřátelé.“
Pro De Nira bylo cílem natočit film, který spojuje fiktivní příběh a skutečné události a osoby, které stály u zrodu jedné z nejmocnějších tajných služeb světa. Kauza CIA prostřednictvím postavy Edwarda Wilsona mapuje období druhé světové války, studené války až po invazi v Zátoce sviní v roce 1961.
Filmaři věděli, že do role Edwarda Wilsona potřebují herce, který dokáže přesvědčivě zahrát téměř třicetiletý přerod agenta z nejistého studenta do nelítostného a sebejistého byrokrata. Jednoznačnou volbou se stal Matt Damon, který již v Talentovaném panu Ripleym dokázal, že jeho herectví se dá přirovnat k chameleonovi. Producentka Jane Rosenthal o Damonovi říká: „Matt je jeden z nejlepších současných herců. Každou roli bere jako výzvu a do své postavy vždy vkládá všechno. Mattova vizáž byla pro film také velmi důležitá, protože jeho postava nevzbujuje příliš kladných emocí. Matt vypadá velmi dobře, takže přestože jednání Edwarda Wilsona není vždy zrovna dobré, dokáže v divácích vzbudit sympatie.“ Damona nepřitahoval jen scénář, ale také možnost pracovat s Robertem De Nirem. Během přípravy na natáčení Damon s bývalým agentem CIA Beardenem navštívil většinu míst, kde se příběh odehrává a přečetl mnoho knih o CIA. Aby lépe pochopil, jaký dopad má kariéra v CIA na osobní život agentů, setkal se s rodinami mužů, kteří stáli u založení zpravodajské služby.
Postava Edwarda Wilsona žije ve světě, ve kterém si nemůže dovolit věřit dokonce ani svým nejbližším. Největší obětí Edwardovy paranoie se tak stává jeho manželka Clover, kterou ztvárnila držitelka Oscara Angelina Jolie. Režisér De Niro si byl jistý, ze Jolie dokáže přesvědčivě zahrát naivní dívku, která se musí naučit žít život plný nejistoty jako manželka špióna.
Dalšími herci, kteří se ponořili do světa Kauzy CIA, jsou držitel Oscara William Hurt, který byl obsazen do role ředitele CIA Philipa Allena, John Turturro v roli Edwardovy pravé ruky Raye Brocca, Alec Baldwin jako Sam Murach - jeden z agentů CIA, Sir Michael Gambon jako Edwardův profesor během studií na Yale. Na obsazení role generála Billa Sullivana, který se aktivně podílel na vytvoření první špionážní služby a který svou pomocnou rukou nastartoval kariéru Edwarda Wilsonona v počátcích CIA, se shodli všichni tři producenti. Role vládního úředníka se ujal sám režisér Robert De Niro.
Práce na Kauze CIA začaly v létě roku 2005. Režisér De Niro byl při celém natáčení velmi precizní a snažil se o realistické ztvárnění fiktivního příběhu, který vznikl na základě skutečných událostí. De Niro byl už čtyři roky před začátkem natáčení Kauzy CIA rozhodnut najmout zkušeného kameramana Roberta Richardsona. Ten se během své práce podílel na úspěšných snímcích jako např. Četa, Wall Street, Kill Bill 1 a 2. Svého prvního Oscara za Nejlepší kameru získal v roce 1992 za drama Olivera Stonea JFK a dalšího si vysloužil v roce 2005 za práci na filmu Martina Scorseseho Letec. Sám De Niro s Richardsonem spolupracoval již několikrát.
De Nirovi se podařilo do týmu získat nesmírně talentovanou kostýmní výtvarnici Ann Roth, která byla třikrát nominovaná na Oscara a je držitelkou této ceny za film Anglický pacient.
Kauza CIA se natáčela v New Yorku, Washingtonu D.C., Adirondack Mountain, Londýně a Dominikánské republice.
Pro filmaře se vyprávěný příběh stal mnohem důležitější v souvislosti s útoky na Světové obchodní centrum 11. září 2001, kdy se otázka bezpečnosti stala denním tématem.
Velká poklona se dostala tvůrcům od Richarda Holbrooka, bývalého amerického velvyslance v OSN, který se o filmu vyjádřil: „Kauza CIA je beletrizovaná verze historie, která je přesná ve většině zobrazených událostech. Přestože jsou filmoví tvůrci většinou slepí k detailům, podařilo se jim velmi věrně zachytit základní pravdu výjimečného období zpravodajské služby, kontrarozvědky a špionáže během studené války.“

Ocenění:
Academy Awards
2007 - Nejlepší výprava (nominace)

Berlinale (Berlin International Film Festival)
2007 - Stříbný medvěd - Cena za mimořádný umělecký výkon
2007 - Robert De Niro (Zlatý medvěd za nejlepší film) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Michal Jagelka - Matt Damon (Edward Wilson), Regina Řandová - Angelina Jolie (Margaret 'Clover' Russell), Zbyšek Pantůček - Alec Baldwin (Sam Murach), - John Sessions (Valentin Mironov), Pavel Rímský - Robert De Niro (Bill Sullivan), Petr Oliva - William Hurt (Philip Allen), Petr Burian - Gabriel Macht (John Russell, Jr.), Vladimír Kudla, Marek Libert, Vladimír Fišer - Joe Pesci (Joseph Palmi) + Michael Gambon (Dr. Fredericks), Zdeněk Maryška - John Turturro (Ray Brocco) + Timothy Hutton (Thomas Wilson), Jan Maxián - Billy Crudup (Arch Cummings), Nikola Votočková,- Martina Gedeck (Hanna Schiller), Ivan Jurka, Anička Chytilová, a další...
Překlad: Ludmila Klabačková, Michaela Hudecová
Výroba: Andrea Sotáková
Zvuk: Martin Porubský
Produkce: Milan Soták
Úprava dialogů a režie českého znění: Miriam Chytilová
Vyrobila: Saga TV v roce 2008, pro Intersonic

2.DABING (Filmbox)
V českém znění: Michal Jagelka - Matt Damon (Edward Wilson), Regina Řandová - Angelina Jolie (Margaret 'Clover' Russell), Zdeněk Mahdal - Alec Baldwin (Sam Murach), Petr Pospíchal - Robert De Niro (Bill Sullivan), Jakub Saic - John Turturro (Ray Brocco), Pavel Vondra, Daniel Krejčík, Václav Rašilov, Bohdan Tůma, Marek Libert, Luděk Čtvrtlík, Jiří Valšuba, Jiří Ployhar, Vojtěch Hájek, Martin Kubačák, Jan Maxián, Adam Ipser, Michal Michálek, Robert Hájek, Terezie Taberyová, Bohuslav Kalva, Ivo Hrbáč, René Slováčková, Zuzana Ščerbová a další
Překlad: Petra Martínková
Zvuk: Roman Hořínek, Jiří Bartoš
Produkce: Karolína Bělohlávková
Vedoucí výrobního štábu: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro SPI International v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.11.2007 Intersonic
Premiéra USA: 22.12.2006 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 12.9.2008 (DVD) Intersonic
Poprvé na DVD: 1.4.2008 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 033 330
Tržby celkem - $ 100 300 000
Návštěvnost v ČR 9 078
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
Tvůrci a herci
Robert De Niro (Režie), Robert De Niro (Produkce), James G. Robinson (Produkce), Jane Rosenthal (Produkce), Bruce Fowler (Hudba), Marcelo Zarvos (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Tariq Anwar (Střih), Sig De Miguel (Casting), Cathy Sandrich Gelfond (Casting), Amanda Mackey (Casting), Jeannine Oppewall (Scénografie), Ann Roth (Kostýmy), Eric Roth (Scénář), Matt Damon (Herec), Robert De Niro (Herec), Angelina Jolie (Herec), Joe Pesci (Herec), Eddie Redmayne (Herec), Tammy Blanchard (Herec), Alec Baldwin (Herec), Billy Crudup (Herec), Keir Dullea (Herec), Michael Gambon (Herec), William Hurt (Herec), Timothy Hutton (Herec), Gabriel Macht (Herec), Lee Pace (Herec), John Turturro (Herec), Michael Arden (Herec), Tuc Watkins (Herec), Martina Gedeck (Herec), John Sessions (Herec), Mark Ivanir (Herec), Matthew Humphreys (Herec), Jason Butler Harner (Herec), James Faulkner (Herec), Liya Kebede (Herec), Lars Gerhard (Herec), Nick Poltoranin (Herec), Hristo Hristov (Herec), Neal Huff (Herec), Oleg Štefanko (Herec), Christopher Evan Welch (Herec), Aaron Michael Lacey (Herec), Cuyle Carvin (Herec), Henry Gummer (Herec), Vladislav Kozlov (Herec), Amy Wright (Herec), Carl Burrows (Herec), Brandon deSpain (Herec), Adolf Hitler (a.z.) (Herec), Josh Pence (Herec), Gregory Marcel (Herec), Laila Robins (Herec), Robert C. Kirk (Herec), Greg Plitt (Herec), Tommy Nelson (Herec)

2006/167/USA/Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Po divadelním představení, kde Edward Wilson (Matt Damon) hrál ženskou postavu, je mu nabídnuto členství v tajném spolku. Během toho se ho Richard Hayes (Lee Pace) zeptá, jaké je to být ženou. Scéna je narážkou na film Vojákova dívka (2003), kde právě Lee Pace ženu hrál.
- Do role Edwarda Wilsona byl původně zvažován Jude Law.
- Do jednej z úloh bola zvažovaná aj nigérijská herečka Stephanie Okereke.
- Hudbu k filmu mal zložiť James Horner, no kvôli tvorivým rozporom s Robertom De Nirom sa tak nestalo.
- Prvý film Joea Pesciho od Smrtonosnej zbrane 4 (1998).
- Eric Roth napísal scenár v roku 1994 pre Francisa Forda Coppolu a spoločnosť Columbia Pictures. Coppola nakoniec projekt opustil.
- Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny.
- Robert De Niro pracoval na tomto projekte 10 rokov.
- Postava Matta Damona, Edward Wilson, je čiastočne založná na osobe Jamesa J. Angletona, zakladateľa CIA.
- Leonardo DiCaprio bol pôvodne obsadený do hlavnej úlohy, ale nakoniec ju odmietol.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 5.
 
Odkazy
 

Hrají:

Matt Damon, Robert De Niro, Angelina Jolie, Joe Pesci, Eddie Redmayne, Tammy Blanchard, Alec Baldwin, Billy Crudup, Keir Dullea, Michael Gambon, William Hurt, Timothy Hutton, Gabriel Macht, Lee Pace, John Turturro, Michael Arden, Tuc Watkins, Martina Gedeck, John Sessions, Mark Ivanir, Matthew Humphreys, Jason Butler Harner, James Faulkner, Liya Kebede, Lars Gerhard, Nick Poltoranin, Hristo Hristov, Neal Huff, Oleg Štefanko, Christopher Evan Welch, Aaron Michael Lacey, Cuyle Carvin, Henry Gummer, Vlad Kozlov, Amy Wright, Carl Burrows, Brandon deSpain, Adolf Hitler (a.z.), Josh Pence, Gregory Marcel, Laila Robins, Robert C. Kirk, Greg Plitt, Tommy Nelson, Roger Rathburn, Robert Prescott, Lee Bryant, Wally Dunn, Michael Melvoin, Nyasha Hatendi, Reathel Bean, Gino Cafarelli, Jerry Coyle, Drew Seltzer, Josh Casaubon, Dave Payton, Kate Forsatz, Sándor Técsy