Katapult - Long Live Katapult (koncert)

28.01.2018 17:18
Pozor! Vstup pouze ve společenském oblečení! Tímto výhrůžným sloganem "lákal" KATAPULT svoje fanoušky na letošní zářijový koncert, kde se zároveň natáčelo jeho vůbec první DVD. A pokračoval smířlivěji: Prosíme pány, aby si vzali sako, a dámy šaty. A pánové a dámy uposlechli, a tak i díky tomuto "komparsu" vznikl ojedinělý záznam speciální show v nablýskaném sále secesní Měšťanské besedy v Plzni, kde Katapult před LONG lety začínal. Na CD i DVD se podařilo velmi věrně přenést atmosféru tohoto povedeného hudebního mejdanu na oslavu TŘICETI LET od vzniku Legendy – zde psáno záměrně s velkým L, protože toto zneužívané slovo má v případě Katapultu opodstatnění. Záznamy obsahují kromě vytleskávaných megahitů i vzácně zařazovaná repertoárová čísla. Některé "notoricky" známé kousky si Kaťáci pro zpestření střihli tak, jak všichni tři pánové byli zvyklí hrát v těch "pravých" 60.letech, kdy vzniklo jejich nerozborné přátelství, tedy ještě hluboko před Katapultem
 
RECENZE DVD
Katapult oslavil třicet let vystoupením v plzeňské Měšťanské Besedě, z něhož pořídil koncertní album a DVD. Kompaktní disk "Long Live Katapult" je předmětem této recenze. Vstup jen na vlastní nebezpečí a s pokřikem "Živýho mě nedostanou!"
Jednou jsme s kolegy na musicserveru debatovali o tom, jak moc má být přítomna osoba redaktora v jeho článku. Psát ich formou o svých niterných pocitech, náladách a vyměšovacích reflexech? Nebo neosobně konstatovat to, jak se věci mají a rafinovaně tak vytvořit iluzi tzv. "objektivity recenze" (odbočka č. 1 - Efixův zákon: Objektivní recenze neexistuje.)? Katapult je sám o sobě tématem, které mi může být ukradené, ale teď se k němu musím postavit čelem, a to velmi osobně. Album "Long Live Katapult" je koncertní rekapitulace, adorace a exhumace třiceti let skupiny.
Jeden bod v hodnocení dávám Katapultu za vytrvalost, s níž si to své drhne několik desetiletí, a druhou hvězdičku za tvrdohlavost a věrnost věci. Ano, opravdu jim věřím, že to vše myslejí upřímně. Jinak je na téhle desce všechno špatně: řídký zvuk nahrávky, nudná hudba, stupidní Oldovy hlášky, blbé texty, škaredý booklet, logo Copy Controlled. Kdybych měl dvojku v žíle a byl bych "Maturant", asi by mě to i bavilo, ale za střízliva a po Kristových letech? Raději nic než všechno.
Když psal kolega Michal Koch o poslední studiovce Katapultu "Všechno nebo nic!?", obdivoval jsem jej, jak trefně popsal podivný fenomén skupiny a také jej umístil do patřičných mezí. Michalovi jsem záviděl, jak hezky se popasoval s něčím, co se mu absolutně nelíbí, a trochu jsem se bál, co bude, až něco podobného dostanu k recenzi taky (odbočka č. 2 - v redakci to nazýváme úlitba bohům). Přežil jsem to a Michalovi můžu vzkázat: Dal jsem Katapultu dvakrát více hvězdiček než ty!
Víte, každý rok se v poslední červencový víkend na Sovinci u Karviné koná "Bečkiáda" (odbočka č. 3 - charakter akce je naprosto přesně vymezen jejím názvem), kde kapela Vorvaň Quido (existuje déle než Katapult!), obvykle v sestavě Starki, Angrešt, Čuňas, Ikvošek a Maťo, hraje věci od Stones a jiných superhvězd převážně z kapitalistické ciziny. A věřte mi, je to mnohem větší sranda než "Long Live Katapult".
 
 
SLOŽENÍ
Oldřich Říha - zpěv, kytara
Jiří "Dědek" Šindelář - baskytara
Anatoli M. Kohout - bicí
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Porádnej beat (Oldřich Říha/Oldřich Říha)
2. Jen jednou dostat šanci (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
3. Jsou špatný dny (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
4. Maturant (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
5. Tichá pošta (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
7. Vojín XY (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
8. Lesní manekýn (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
9. Všechno nebo nic (Steve Marriott, Ronnie Lane/Oldřich Říha)
10. Láska je ztracená hra (Oldřich Říha/Oldřich Říha)
11. Do klína ti padaj tvoje dlouhý vlasy (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
12. Chodníkový blues (Oldřich Říha/František Gellner)
13. Stovky hotelu (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
14. Já nesnídám sám (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
15. Šel zvolna (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
16. Dvě růže krepový (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
17. Máš na to být víc (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
18. Hlupák váhá (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
19. Katapult (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
20. Pulnocní závodní dráha (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek, Milan Flanderka)
21. Až (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
22. Smutná nevěsta (Oldřich Říha/Jaroslav Machek)
23. Nekdy príšte (Oldřich Říha/Pavel Púlta)
24. Vlaky v hlavě (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek)
BONUSY
Stovky hotelů (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon ?1979)
Půlnoční závodní dráha (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek, Milan Flanderka) (Supraphon ?1976)
Až (Zachovaná Část), (s Cimbálem) 1985 (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon ?1979)
Modrý z nebe (Oldřich Říha/Pavel Púlta) (Supraphon ?19787)
Sem tam (Oldřich Říha/Pavel Púlta) (Supraphon 1989)
Chodníkový blues (Oldřich Říha/František Gellner) (Supraphon ?19790)
Jen jednou dostat šanci (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon ?1979)
Až (Verze 2005) (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon ?1979)
 
Markéta Nešlehová  (Režie), Viktor Průša (Produkce), Anatoli M. Kohout (Hudba), Jiří "Dědek" Šindelář (Hudba), Oldřich Říha (Hudba), Aleš Matějka (Kamera), Miloslav Benka (Střih), Andrej Lažo (Zvuk), Oldřich Říha (Autor hudby), Steve Marriott (Autor hudby), Ronnie Lane (Autor hudby), Oldřich Říha (Autor textu), Ladislav Vostárek (Autor textu), František Gellner (Autor textu), Milan Flanderka (Autor textu), Pavel Půlta (Autor textu), Oldřich Říha (Zpěv)