Kat / The Punisher (2004/116/USA, Německo/Akční, Krimi, Drama, Thriller) 58%

22.03.2018 12:19
JEDNOU VĚTOU
„Speciální agent Frank Castle měl krásný život: milující ženu, rodinu a dobrodružnou práci. Mafie mu ale všechno vzala a z něj se stal tajemný mstitel prahnoucí po odplatě."

OBSAH
Agent zvláštního určení Frank Castle (Tom Jane) žije obyčejným životem se svou milovanou rodinou a má práci, která ho baví. Ale všechno se změní, když ho jeho poslední úkol postaví proti krutému podnikateli Howardu Saintovi (John Travolta). Teď jde jen za pomstou zavražděných blízkých a stává se nelítostným a ďábelským mstitelem, který chce zničit Sainta a jeho bandu nájemných vrahů z podsvětí. Castle chce na své misi odplaty vzít spravedlnost do svých rukou.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdopak to hoří 1.. Zločin a trest komiksového Mydláře, jenž v triku s lebkou pravidelně trestá bourbon s etiketou divokého krocana, příkoří na slušných lidech a ve finále i celou Travoltovu famílii včetně ozbrojeného služebnictva. Mé osobní guilty pleasure, které se nebojí, i přes svou řekněme neinteligenci, ze sebe sama vystřelit (komunita kolem Bena Fostera, bitka s ruskou almarou, střídání heroické / namíchnuté grimasy Punishera) a k tomu je místy protkáno patřičně amorálním nadhledem. Hensleigh i zaujme na debutanta docela slušně zvládnutými akčními scénami a v porovnání třeba s žalostným Daredevilem se tento snímek nakonec vlastně jeví jako učiněný zázrak. S ohledem na závěr se obtloustlý tanečník Johnny zařazuje po bok acetonu do skupiny hořlavin I.třídy a v koutku duše jistě přemýšlí, jestli je horší být vláčen za limuzínou, nebo kritiky.. (Gilmour93) 4*

Když je na celým filmu nejlepší tričko hlavního hrdiny, tak je něco špatně. Ale abych byl spravedlivý, pro dvě scény se tahle pytlovina dá JEDNOU přežít - úvodní zlikvidování Castleovy famílie má v sobě jistou dávku působivosti a pak rvačka s rusáckou ´hlavohrudí´ (tenhle termín asi neznáte - takhle říkáme s kámošem namachrovancům z posiloven s takovou porcí svalů, že už ani běhat nemohou) za doprovodu operní árie, která nepostrádá vtipnou komiksovou nadsázku. Zbytek plný směšných patetických póz nedělá dobré jméno ani tvůrcům, ani našláplé a dynamické komiksové předloze samotné. Ač si o Travoltovi myslím, že už by neměl lézt před kameru, tady byl záhadně snesitelný, naproti tomu veskrze průměrný herec Thomas Jane sice pro takovou roli nepotřebuje "shakespearovskou průpravu", ale při jeho drsném ksichtění jsem odolával náporům bránice. Ovšem při scéně, kdy vyjíždí výtah nahoru a na něm otáčející se Thomas s napnutou korbou pod rozedraným tílkem a s drsně ohodlaným pohledem, tak to už jsem vyprskl smíchy, to fakt nešlo. (Lima) 1*

Od začátku do konce je předem jasný průběh filmu, který tu psát nebudu, a dojde i k malému průměrně chytrému žáku druhého stupně základní školy. Herecké výkony nulové podpořené neexistujícími hláškami (od komiksu bych čekal více...). Záporák v podobě Travolty nechal všechno své charizma asi v minulém filmu a co mám psát dále? Hrozná adaptace komiksu o muži, který žije kvůli pomstě... Promiňte, ale to tu bylo 100krát !! A co je nejhorší?? Tento film nepřinesl nic navíc, ale naopak všechno udělal špatně. Smutné, jak vcelku zajímavý komiks s potenciálem na slušné eRko (s Lundgrenem to nebyla taková trága...) dokáže zůstat nevyužit. To nejhorší na závěr. Punisher theme je prakticky to samé co písnička ze Skály a to mě jako fandu tohoto filmu naštvalo moc. Změnit v jedné části pár tónů a říkat tomu Punisher theme to je MOC!!! (Djkoma) 1*

VELKÁ RECENZE
Zabili mu rodinu. On se nyní s lebkou na hrudi vydává za vrahy, aby vykonal svou pomstu. V adaptaci uznávaného komiksu proti sobě stojí Thomas Jane a John Travolta, pod režijní taktovkou debutujícího Jonathana Hensleigha. Co myslíte, stojí to za podívání? Uvidíme.
Frank Kastle je tajný agent. Po svém posledním úkolu, kdy předstíral smrt, má být přemístěn do Londýna, společně se svou ženou a synem. Před tím si ale ještě vyrazil na rodinnou sešlost, kde po dlouhých letech potkává všechny své blízké. Během večera na oslavu vtrhnou ozbrojení muži a všechny vyvraždí. Tedy skoro všechny; Frank přežije. A tak se vydává na krvavou cestu, aby pomstil své blízké.
Komiks Punisher (jehož filmová reinkarnace je u nás uváděna na kazety jako Kat, což je název, který mě irituje a tudíž ho odmítám používat) je známý černým humorem, nekompromisností hlavního hrdiny a hektolitry krve. Film tyto daná pravidla ctí tak napůl. Jonathan Hensleigh je poměrně zkušený scenárista (kupříkladu Smrtonosná past 3), ale co se režie týče, je Punisher jeho prvním počinem. Hned z kraje nutno podotknout, že ne úplně špatným. Ale je prostě vidět, že nemá zkušenosti. Navíc si pro svůj debut nevybral zrovna nejšťastnější látku, protože komiksová atmosféra se už sama o sobě vyvolává těžko, tím spíš, když hlavní hrdina je „pouhý člověk“. Krom úvodních titulků tak nemá film s klasickými komiksovými filmy naprosto nic společného a spíše evokuje zábavná béčka 80tých let.
Je veliká škoda, že se Hensleigh nedrží jednoho stylu. Někdy svému hrdinovy dopřeje tu pravou ironickou pomstu; a jindy jakoby zapomněl, s kým má vlastně tu čest. Katastrofální je především nekrvavý úvodní masakr, který by mohl být klidně puštěn malým dětem, aniž by hrozila újma. Vynikající je naopak střet s Rusem a závěrečné zúčtování, kde naštve leda tak vykradení Vrány. Hodně filmu pomáhá i Thomas Jane v roli Punishera, který má sice do psychologické věrohodnosti Spider-Mana daleko, ale umí vyjádřit očima bolest i ironii.
Je tu však jiný problém. Hensleigh sice napsal slušný příběh a pojal dobře akční scény, ale těch za prvé příliš není a za druhé je spojují dialogy, které jsou naprosto příšerné. Mnohdy jsem upřímně netušil, zda je vyřčená věta myšlena vážně a nebo jde o pouhou recesi, ale ke svému smutku jsem nakonec musel uznat, že jde o to první. Postavy se plácají v rádoby smysluplných větách, ale povětšinou budí akorát úsměv.
Možná největším zklamáním celého filmu ale je John Travolta. Travolta úplně zapomněl na své roztomilé maniaky (viz Tváří v tvář) a patrně v záchvatu naděje, že by se mohl přiblížit zlodušské velikosti Alana Rickmana (Smrtonosná past), vybavil svého zloducha minimalistickým chováním. Díky tomu je však nevýrazný až běda a jedním z těch nejpodstatnějších důvodů, proč Punisher u nás putuje přímo na video. K záporům patří též soundtrack, který se do filmu prostě nehodí a v mnoha momentech vyloženě ruší.
Punisher tak zůstává nevýraznou adaptací skvělého komiksu. Adaptací, která sice není jako film úplně špatná (a pokud jí budete brát jako nenáročné akční béčko, patrně budete i spokojení), ale jako adaptace kultovního drsoně trestuhodně průměrná. Více na: https://doupe.zive.cz/clanek/recenze-film-punisher.

DABING
V českém znění: Jan Šťastný - Thomas Jane (Frank Castle / Kat), Petr Rychlý - John Travolta (Howard Saint), Pavel Rímský - Will Patton (Quentin Glass), Martin Sobotka - Eddie Jemison (Mickey Duka), Lenka Vlasáková - Laura Harring (Livia Saintová), Jan Dolanský - Ben Foster (Dave), Michal Novotný - John Pinette (Bumpo), Kateřina Lojdová - Rebecca Romijn (Joan), Simona Vrbická - Samantha Mathis (Maria Castleová), Petr Pelzer - Roy Scheider (Frank Castle Sr.), Jiří Valšuba - Veryl Jones (Candelaria), Libor Hruška - Mark Collie (Harry Heck), Stanislav Lehký, Ivan Jiřík, Zdeněk Velen, Vladimír Kudla (titulky) a další.
Překlad: Hana Jiřičková
Zvuk: Oldřich Wajsar, Miloš Sommer
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a Režie: Jana Kovaříková
Vyrobil: Bonton 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.7.2004
Premiéra USA: 16.4.2004 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 30.11.2004 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.11.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.2.2009 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 54 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 33 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Kat gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/kat-the-punisher/
Akční / Krimi, USA / Německo, 2004
Režie: Jonathan Hensleigh, Hrají: Thomas Jane, John Travolta

Kat: Válečná zóna gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/kat-valecna-zona-punisher-war-zone-2008-98-usa-kanada-nemecko-akcni-drama-krimi-thriller-56/
Akční / Drama, USA / Kanada, 2008
Režie: Lexi Alexander, Hrají: Ray Stevenson, Dominic West
 
Tvůrci a herci
Jonathan Hensleigh (Režie), Avi Arad (Produkce), Gale Anne Hurd (Produkce), Carlo Siliotto (Hudba), Conrad W. Hall (Kamera), Jeff Gullo (Střih), Steven Kemper (Střih), Pam Dixon (Casting), Michael Z. Hanan (Scénografie), Lisa Tomczeszyn (Kostýmy), Kelly Cabral (Zvuk), Paul Timothy Carden (Zvuk), Tim Cooney (Zvuk), Lee Grimes (Masky), Jonathan Hensleigh (Scénář), Michael France (Scénář), Thomas Jane (Herec), John Travolta (Herec), Ben Foster (Herec), Marco St. John (Herec), Kevin Nash (Herec), Will Patton (Herec), Samantha Mathis (Herec), Rebecca Romijn (Herec), Laura Harring (Herec), Roy Scheider (Herec), Antoni Corone (Herec), Omar Avila (Herec), Darla Delgado (Herec), Eddie Jemison (Herec), Mark Collie (Herec), Eduardo Yánez (Herec), Charleene Closshey (Herec), Jeff Chase (Herec), Sonny Surowiec (Herec), Tom Nowicki (Herec), Jillian Kinsman (Herec), James Carpinello (Herec)
 
2004/116/USA, Německo/Akční, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Thomas Jane sa k téme Punishera ešte niekoľkokrát vrátil. Najprv v roku 2005, kedy nadaboval Franka Castlea v počítačovej hre "The Punisher", a neskôr si ho zahral znovu v krátkej snímke Punisher: Dirty Laundry (2012).
- Wrestler Kevin Nash (Rus) si kvôli svojej úlohe musel ostrihať vlasy. Ako vysvetlenie tohto nového účesu povedal svojim fanúšikom, že stavil svoje vlasy v zápase proti Chrisovi Jerichovi.
- Pred výberom Tampy, ako miesta natáčania filmu, uvažoval režisér aj o Biloxi, Mississippi, Alabame, New Orleans, Louisiane a Texase.
- Päť identických Pontiacov GTO bolo vytvorených pre film (dva boli úplne zničené). Toto auto bolo vybraté, aby sa film odlíšil od jeho pôvodnej verzie, kde Kat (Dolph Lundgren) jazdil na motorke.
- Pod dohľadom trénera sa Thomas Jane (Frank Castle) značne vypracoval kvôli role. Dve hodiny vzpierania, niekedy aj dvakrát denne. Tiež trénoval so zbraňami a výzbrojou.
- Mickey Duka (Eddie Jemison) je postava z komiksu, kde sa volá Mickey Fondozzi, a je Katovým (Thomas Jane) informátorom.
- Rebecca Romijn přiznala, že během sešívání zranění na ruce Thomase Janea, představitele Franka Castla, přitlačila na jehlu až moc a prošila mu kousek jeho vlastní ruky.
- Při filmování scény s noži Thomas Jane omylem bodl Kevina Nashe.
- Ben Foster si kvůli filmu skutečně nechal „nastřelit“ několik piercingů.
 
Odkazy