Kabát - Suma Sumárum (koncert)

04.01.2018 14:38
Záznam koncertu z Malé sportovní haly v Praze, který se odehrál 21. března roku 2001. Na disku se dále nachází 11 videoklipů.
 
RECENZE DVD
Skromný počet českých hudebních DVD nedávno rozšířil disk teplické kapely Kabát s názvem "Suma sumárum" a podtitulem "Best Of Video, Koncert - Praha - GSG Tour". Skupina se tak stala jedním z průkopníků tohoto hudebního formátu u nás a vy si nyní můžete přečíst, s jakým úspěchem.
Fenomén teplické rockové formace Kabát byl již rozebrán v mnoha médiích nesčetněkrát. Píše se o (ne)vkusu posluchačů, pivním rokenrolu a do toho o vztahu Pepy Vojtka se Sabinou Laurinovou. Několikaměsíční pobyt bilanční desky "Suma sumárum" na vrcholných pozicích české albové hitparády je pro někoho nepochopitelný a jinými je brán jako zcela zasloužený. Tradice dlouhodobé nesestřelitelnosti z Top 5 v poslední době u nás vybudovali Šmoulové, Natalia Oreiro, Rebelové, Holki a jiní podobní přeborníci, ale Kabát se od nich přeci jen odlišuje, i když také vypovídá o zvláštní povaze naší posluchačské obce. V naší recenzi se ale nebudeme zabývat sociologickými průzkumy, nýbrž obrazovým doplňkem desky "Suma sumárum", DVD "Best Of Video, Koncert - Praha - GSG Tour".
Je potřebné zdůraznit, že českých hudebních DVD je nemnoho. Pokud mne paměť neklame, zatím je u nás vydali jen Lucie, Karel Gott, Daniel Landa a Olympic. Disk Kabátu je složen ze dvou a ne více částí (žádné další bonusy): první, ta kratší, je složena ze třinácti videoklipů, druhá je záznamem koncertu Kabátu v Praze přesně před dvěma lety. Největší klad DVD je právě v tom, že představuje kapelu nejen živě, ale i prostřednictvím souhrnu videoklipů, přičemž položky se překrývají minimálně a fanda je potěšen kvantem materiálu. Ovšem v technickém provedení se máme od zahraničí ještě co učit. Alespoň koncert mohl být uveden v pětikanálovém zvuku, záběry kamer a dynamika střihu jsou průměrné.
Těžko se mi hodnotí úroveň kabátovských videoklipů - bráno měřítkem pitomé MTV, po profesionální stránce videa Kabátu neobstojí, zejména ta dřívější. Klipy z poslední doby, například "Pohoda" a "Na sever", už jsou ale provedeny kvalitativně o dvě třídy výše. Vzhledem k tomu, jaká jsou ústřední textová témata tvorby skupiny, nelze jí závidět vymýšlení nápadů do klipů. Věčné pitvoření a opičky před kamerou začnou za chvíli nudit, v tomhle ohledu dopadlo asi nejtragičtěji video "Čert na koze jel". Vtipné nápady se ale také najdou, viz "Láďa" nebo "Colorado".
Koncert dopadl o poznání lépe, protože dobře ukazuje muzikantskou úroveň kapely, její nasazení, spolupráci s nadšeným publikem, které je naladěné na kabátovskou notu. A když přeci jen trochu stereotypní tempo oživí například "Blues Folsomské věznice" a riffy ála Motörhead, dá se hovořit o výborné show, podtržené kvalitní scénou a světly. Pokud je "Prdel vody" humorným textem vaší krevní skupiny a refrén "Žízně" tou nejlepší stadiónovou halekačkou, není co řešit, toto DVD je právě pro vás. Doporučeno sledování v partě kamarádů a ve společnosti pár lahví Plzně.
 
SLOŽENÍ
Josef Vojtek - zpěv
Milan Špalek - basová kytara, zpěv
Ota Váňa - kytara
Tomáš Krulich - kytara
Radek Hurčík - bicí
 
David Sís (Režie), David Sís (Produkce), Milan Špalek (Hudba), Ota Váňa (Hudba), Tomáš Krulich (Hudba), Radek Hurčík (Hudba), - (Kamera), Tomáš Gaisler, Jan Horný (Střih), Milan Cimfe (Zvuk), Milan Špalek (Autor hudby), Ota Váňa (Autor hudby), Tomáš Krulich (Autor hudby), Jan Vyčítal (Autor hudby), Josef Vojtek (Autor textu), Milan Špalek (Autor textu), Ota Váňa (Autor textu), Tomáš Krulich (Autor textu), Radek Hurčík (Autor textu), Josef Vojtek (Učinkující)