Kabát - Po čertech velkej koncert (koncert)

03.01.2018 15:41
Záznam jediného živého vystoupení skupiny Kabát v roce 2009. Koncert se konal při příležitosti výročí dvaceti let působení kapely ve stejné sestavě (Josef Vojtek, Milan Špalek, Tomáš Krulich, Ota Váňa, Radek "Hurvajs" Hurčík). Tento jedinečný zážitek si přišlo na pražský Vypich vychutnat na české poměry rekordních 60 000 fanoušků.
 
RECENZE -  Kabátem to není vůbec jednoduché. Dveřmi ho vyhodíte, vrátí se oknem a klidně drze vyrazí dech. Třeba oslavou dvaceti let, na kterou dorazí přes šedesát tisíc lidí a která aspiruje na událost hudebního roku. A také živákem z ní jménem "Po čertech velkej koncert", který by pro mnohé mohl být vzorem.  Začínali jako lokální metalovka, na debutu z roku 1991 pějí o holce, co ji má motorovou, na následujícím živáku o onanii. V roce 2009 strčí návštěvností koncertu do kapsy královnu popu Madonnu a zpívají o racích v práci nebo krutém krtkovi. Původem teplická parta Kabát je na českém hudebním poli fenoménem. Pro někoho jsou Vojtek & spol. nedotknutelní idolové, pro jiného největší odpad, hluk pro burany, jak si lze často přečíst v internetových diskuzích. Vykládat o kvalitách či nekvalitách souboru je zbytečné. Sami Kabáti se ke své minulosti mániček ve flanelových košilích stavějí čelem. V září na pražském Vypichu, na svém letošním jediném koncertě - oslavě 20 let -, vzali na procházku ke svým kořenům přes šedesát tisíc lidí. Nejen návštěvností se koncert stal jednou z největších hudebních událostí roku. Byl by hřích nepřipomenout ho ještě na stříbrném nosiči, respektive na dvou nosičích. Booklet 2CD s fotografiemi z vystoupení tomu sice moc nenapovídá, ale tenhle záznam by klidně mohl sloužit jako mustr pro jiné živáky. Zvuk je jednoduše dokonalý; nástroje i zpěvy jsou krásně čitelné, šedesát tisíc hlav v publiku nepřekáží, naopak jen dotváří atmosféru, kdy stačí zavřít oči a cítíte se skoro jako na onom koncertě. Investice do aparatury a nemalý časový vklad do příprav koncertu se sakra vracejí, a to jak ze strany realizačního týmu, tak ze strany kapely. Ta po celé dvě hodiny šlape jako dobře promazaný stroj, jeden hit za druhým sype z rukávu takřka bez zadýchání a bez přehmatů, jako ze studiového alba. "Tak jdem, proč ne, všechno to rozbijem, tak jdem, proč ne, trochu si užijem." "Porcelánovými prasaty" show začíná, mezi šestatřiceti písněmi dominují hlavně pecky z posledních alb "Dole v dole" a "Corrida", posluchač se však dočká i stařičkých věcí jako "Má jí motorovou" nebo "Máš to už za sebou". A také narozeninového ohňostroje, byť jen ve zvukové podobě. K samotným diskům není co dodat - skvělý záznam jistě skvělého, po čertech dobrého koncertu. Možná jen že na jeden zátah mohou být časem dvě hodiny až moc. Výtku bych pak měl k bookletu, ve kterém si můžete pouze prohlédnout fotografie z vystoupení, údaje o kameramanovi jsou poněkud mimo. Může to vypadat jako prkotina, ale určitě bych u záznamu narozeninového koncertu uvítal například krátké zhodnocení vystoupení kapelou a útržky z novin, staré třeba dvacet let.
 
SLOŽENÍ
Josef Vojtek - zpěv
Milan Špalek - basová kytara, zpěv
Ota Váňa - kytara
Tomáš Krulich - kytara
Radek Hurčík - bicí

David Sís (Režie), Iva Buková (Produkce záznamu), Milan Špalek (Hudba), Ota Váňa (Hudba), Tomáš Krulich (Hudba), Radek Hurčík (Hudba), Vít Bělohradský (Kamera), Jozef Halász (Kamera), Milan Cimfe (Střih), Milan Cimfe (Zvuk), Petr Kuba  (Zvuk), Josef Vojtek (Autor hudby), Milan Špalek (Autor hudby), Ota Váňa (Autor hudby), Tomáš Krulich (Autor hudby), Radek Hurčík (Autor hudby), Milan Špalek (Autor textu), Ota Váňa (Autor textu), Tomáš Krulich (Autor textu), Josef Vojtek (Učinkující)