Jurský svět / Jurassic World ( 2015/122/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 77%

23.07.2022 03:03
JEDNOU VĚTOU
„Park se otevírá."

OBSAH
Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace.Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Líbí se mi, jak se celý Jurský svět odkazuje na starý dobrý Jurský park. Neskrývá v sobě onen odkaz a nepokouší se o další trapný remake. Naopak rozšiřuje celý dinosauří svět a to je vlastně docela dobře. A i když je hlavní příběhová linka o jednom přerostlém a zmutovaném dinosaurovi, což je vlastně docela nic moc motiv na celý film, tak se na to pořád docela hezky kouká. Tvůrci tu totiž parádně trefili filmové obsazení. Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je přesně to, proč jsem si film tak nádherně užil. Chris Pratt hraje svého standardního frajera, kterej působí, jak kdyby zrovna vylezl z pralesa a uměl komunikovat s každým savcem na planetě a Bryce Dallas Howard je tu tak krásná, že o té její ofině se mi asi bude ještě pár měsíců zdát. (Malarkey) 4*

Dokonalý studiový film současnosti, vysoustružený na milimetry přesně tak, aby padnul do noty téměř všem. Hvězdy svítivosti „tak akorát“, Spielberg za zády, trikaři ve zbrani a scénáristický koktejl všeho, co chce rodina při výletu do kina zažít. O Treworrova se teďka studia porvou, takhle čisté řemeslo se vidí málokdy. Blbý je, že nedává nic k dobru, takže hlavně co se napětí týče, je to dost instantní, bez něčeho opravdu zásadního, jako třeba ‚přelézání plotu vysokého napětí‘, nebo ‚raptoři v kuchyni‘, což se mnou cuká i po více než dvaceti letech a dovede to odkazovat na to, kdo má krom řemesla v paži i něco v hlavě. [Btw: Chris Pratt je sympaťák, o tom žádná, ale jeho pozice je spíše ikonická, tlačená armádou e-fans. Až opravdu utáhne celý film, ať mu ten bič a klobouk klidně svěří.] (Isherwood) 4*

Děláte si srandu? Když jsem při třetím Jurském Parku umíral z jeho naprosto z prstu vycucaného směšného děje, netušil jsem, že se sám velký Spielberg při svém exekutivním producírování nechá zlákat k tomu, aby podobnou demenci naordinoval dalšímu dílu, narval do něho hromady (ale vážně hromady) dolarů, a okaté vykrádání sama sebe hrdě označoval za poctu legendárnímu Jurskému Parku Adin. Doktorem Huangem z L&O: SVU vyšlechtěný chameleónský megaještěr se sexy mozkem, který tu tak nějak je a není spřízněný s velociraptory, kteří mají pro změnu v těch svých ptačích mozcích ukrutný bordel, a poskakují na nitkách hodně zfetovaného CGI loutkáře jménem scénárista v divokých veletočích, se tu potkávají s naprosto zbytečnou indickou hvězdou (která tu za hvězdu není), od první sekundy jasně padoušským Vinckem D'Onofriem, a sestavičkou variující rok 1993. Na někoho (a není jich málo) to evidentně funguje - u mě ale funguje nějaká vesmírná anomálie, která mi brání podléhat černé magii pána ze Špilberku. Ty dvě hodiny jsou ukrutně moc, a pomyšlení, že tohle je jen začátek další rejžovací série, mě opravdu děsí. Zvlášť pokud by to mělo v nějakých davovějších scénách vypadat tak podobně jako Epizoda I, jako se to "daří" Jurskému Světu. 60% (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
Příroda si vždycky cestu najde. A zjevně nejen příroda, ale i série o Jurském parku. Dlouhých 22 let poté, co Steven Spielberg uhranul svět svým trikově revolučním dobrodružstvím, se k dinosaurům vracíme. Co na tom, že už jsme se jich v sequelech, televizních seriálech, IMAXovských exhibicích a dalších rodinných filmech nabažili až až. Na Isla Nublar to těmhle přerostlým ještěrkám pořád sluší nejvíc.
Colin Trevorrow neservíruje dinosauří roller-coaster, ale spíš vyváženou dobrodružnou podívanou pro celou famílii.
Je fajn se vrátit na jejich rodnou hroudu a užít si další jízdu, která může být etalonem lehké hollywoodské zábavy. Jurský svět samozřejmě nemá ambice být nějakým přelomem a blockbusterovou revolucí. Jde o konzervativní update Spielbergova megahitu, který dlouhé minuty příběhově kopíruje jak původní trilogii, tak všemožné jiné velkobijáky o velkopotvorách. Připlujeme do světa, kde se na tahle monstra naivně láká, pak nám jsou postupně odtajňována, aby se záhy mohl úžas zlomit v děs. A přesvědčení, že máme přírodu pod palcem, se opět mění v drtivé zjištění, že i tady silnější pes vy-víte-co a že tím silnějším psíkem rozhodně není domýšlivý člověk, ale nějaká pekelně rychlá/silná/krvelačná/celkově kurevsky nebezpečná mrcha.
Jurský svět kopíruje mustr Jurského parku, akorát do něj vkládá více postav, více lokací a více dinosaurů. Charaktery vás nedojmou, protože jde o pouhé šablonky, mezi kterými výrazněji baví jen indianajonesovský Chris Pratt, potěší však zjištění, že castingoví agenti tentokrát při lovení dětských herců nesáhli mezi nesnesitelné spratky. Mnohost dinosaurů a atrakcí ale k duhu jde, protože ve velmi svižném tempu profrčíme novým parkem a záhy se už řeší patálie se zmutovaným satanosaurem jménem Indominus Rex, takže se loví, utíká, pronásleduje, kvílí, umírá a… a tak pořád dokola.
Soudná dvouhodinová stopáž je vyplněna spoustou poutavých epizodek, bez vaty a bez zbytečných vsuvek. Když už se skládá pocta originálu, nejde o nějakou topornou snahu budovat vlastní mytologii ani o příliš doslovné citace, z nichž by bylo zřejmé, že tvůrci nemají nabídnout co nového, ale spíš o lehkou a údernou retro vzpomínku. Dostatečně stylovou, přitom i akurátně prospívající ději. A ten se vytrvale posouvá kupředu, takže se můžete konstantně bavit od úvodního rozlomení vajíčka až po závěrečné fanfáry.
Jurský svět je řemeslně špičkovým megafilmem, na kterém je cítit každý dolar. A i když je jeho technostylizace poněkud infantilní, ušitá na míru spíš klukům školního věku a legostavebnicím, o které by měli škemrat u rodičů, výsledkem je naprosto důstojné a plnohodnotné dobrodružství pro celou rodinu. Neznámý režisér Colin Trevorrow, jenž si po premiéře Jurského světa bude moct stoprocentně vybírat ze spousty extrémně lákavých nabídek, neservíruje dinosauří roller-coaster, u něhož by si nešlo vydechnout, ale spíš vyváženou podívanou, v níž je všeho tak akorát: Napětí, akce, trikových lákadel, humoru i školometského poučení.
Silnou stránkou Jurského světa je ale i nadhled, nejen co se týče špičkování mezi postavami a fórků na účet jurské série (a obecně i přežranosti ještěrkami), ale i když jde o zapuštění dinosaurů do příběhu: Vidíme staré známé potvory, ovšem v nových situacích, které možná na papíře mohly působit směšně, ve filmu ale po mém soudu fungují naprosto parádně – a i velociraptoří úderka, i T- Rex nebo to obrovské mořské hovado si získají váš respekt, přestože jste se jim posledně smáli v komedii s Brendanem Fraserem nebo v traileru na Iron Sky 2. Tvůrci totiž s látkou pracují velmi moudře a uměřeně, příběh má skvělou gradaci (asi není náhoda, že na scénáři makali kormidelníci nových Planet opic) a důkladně využívá jak možností celého parku, tak i jednotlivých motivů a linek, které logicky spojí v hutné finále.
Trevorrow i tady potvrdí, že byl i jako no-name skvělou volbou, že každá zpomalovačka, hrdinská póza i fórek se pod jeho režijním vedením trefují a že mu nedělá problém vyrukovat i s našláplými a velkorysými akčními manévry (viz nálet pterodaktylů). Potěšujícím plodem pak je oživení celé frančízy ne nastavovanou kaší, nebo mátožnou pietou, ale svěží a efektní letní popcornovkou, která do série napumpovala spoustu čerstvé energie a dala jí hodně velkou šanci žít dál.
V takhle pozitivní výsledek jsem nedoufal – vždyť ani slovutný Steven Spielberg něco podobného před lety ve Ztraceném světě nezvládl. O to větší aplaus si ten nový svět, Jurský svět, zaslouží.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Příběh se odehrává 22 let po událostech z prvního dílu. Nyní je zde plně funkční a zmodernizovaný park jménem Jurský svět, nacházející se na původním ostrově Isla Nublar, avšak nyní pod správou Masrani Global Corporation. Tento ostrov nabízí zábavu pro turisty, ale i výzkum pro paleontology a další vědce. Bratři Zach a Gray Mitchellovi jedou do parku navštívit svou tetu Claire Dearingovou, která má funkci provozního ředitele. Po připlutí na ostrov děti zjistí, že Claire je příliš zaneprázdněna prací, a tak s nimi nemůže trávit čas a děti jsou ponechány v péči její asistentky Zary.
Claire ukáže Simonu Masranimu, miliardáři a faktickému majiteli parku, výběh nového, geneticky modifikovaného dinosaura s druhovým názvem indominus rex. Tohoto genetického hybrida vědci vytvořili, aby zvýšil návštěvnost parku. Po prohlídce Masrani navrhne, aby bezpečnost výběhu zkontroloval Owen Grady – bezpečnostní expert a trenér skupiny velociraptorů. Ten mezitím zkoumá inteligenci čtyř z nich (s přezdívkami Blue, Charlie, Delta a Echo), načež je osloven Vicem Hoskinsem, ředitelem bezpečnosti parku, který by rád využil velociraptory coby biologickou zbraň. Owen a jeho kolega Barry se mu posmívají, ale po drobné nehodě je Hoskins jen utvrzen v tom, že cvičení raptoři by skutečně šli použít ve válce.
Gray a Zach si mezitím užívají parku: vodního světa s obřím mosasaurem, projížďky terénním vozem mezi galimimy, anebo ukázku dravosti tyrannosaura. U další atrakce (projížďka na mláďatech triceratopsů a hraní si s mláďaty býložravých dinosaurů) však bratři utečou a zmizí Zaře z dohledu, aby si užili parku po svém.
Claire zajde k Owenovi s žádostí prohlédnout indomina: Owen jen neochotně souhlasí. Po příjezdu k výběhu však hybrid není vidět, a to ani na termálních senzorech po celém výběhu. Owen se ptá Claire, z jakého DNA je indominus stvořen, ale odpovědí mu je pouze DNA tyrannosaura, zbytek je přísně tajný. Owen si všimne škrábanců na zdi výběhu a tak se domnívá, že indominus přelezl zeď a uprchl. Claire odjede do řídícího centra, aby zjistila jeho polohu a Owen vstupuje do výběhu se dvěma hlídači. Claire a další řídící parku zjistí, že indominus je stále ve svém výběhu. Následně při úprku přežije jako jediný Owen a ke vší smůle indominus uprchne. Claire proto povolá komando speciální bezpečností služby ACU (v originále Asset Containment Unit), která používá nesmrtící elektrické zbraně a velí jí Katashi Hamada. Skupina najde lokalizátor s kusem vyrvaného masa, což dokazuje, že je indominus vysoce inteligentní. Následně tento dravec vystoupí z lesa a změní si barvu kůže podobně jako chameleon. Polovina komanda je zabita a Claire nechá uzavřít severní část parku.
V návaznosti na tyto události si Masrani promluví s genetickým inženýrem Henrym Wu, který vysvětlí, že indominus byl stvořen z DNA různých dinosaurů, ale i jiných živočichů, jako jsou rosničky (s odůvodněním, aby lépe přežil v tropech; díky této schopnosti oklamal termální senzory) a sépie (aby vůbec přežil růst do dospělosti; proto dokáže měnit barvu kůže podle prostředí).
Děj poté opět sleduje Graye a Zacha, kteří navzdory veřejnému varování vstoupí do průhledné transportní koule zvané gyrosféra a vjedou do údolí plného triceratopsů, apatosaurů a stegosaurů. Na konci údolí objeví poškozenou část plotu a vjedou do zakázané zóny, což je poloha parku z prvního dílu. Zde objeví stádečko ankylosaurů, načež na ně zaútočí indominus, ovšem bratrům se podaří uprchnout.
Když se Claire dozví, že její synovci utekli, rozhodne se je s Owenovou pomocí zachránit. Při pátrání dojdou do údolí, kde naleznou mrtvoly apatosaurů, které indominus zabil „pro zábavu“. Gray a Zach mezitím objeví starou, rostlinami zarostlou budovu: hlavní sál z prvního filmu, kde je doposud bývalá jídelna a dinosauří kosti. Vzápětí objeví starý džíp, nastartují jej a vyrazí zpět do parku. Krátce po nich dorazí i Claire a Owen, ale napadne je indominus. Jen taktak uprchnou a vydají se za dětmi.
Hoskins se v nastalé krizi snaží přesvědčit Masraniho, aby použili velociraptory k vystopování indomina, ale marně. Masrani má jiný plán: společně s několika vojáky odletí ve vojenském vrtulníku indomina sestřelit. Celá akce se však zvrtne, vrtulník se zřítí a exploduje a nehodou se na svobodu dostanou draví pteranodoni a dimorphodoni.
Zach a Gray přijedou zpět do parku, na turisty však zaútočí uprchlí pterosauři. Nastane naprostý chaos: je vyhlášena evakuace, Zaru unese pteranodon a vzápětí ji sežere mosasaurus, a Hoskins přebírá vedení parku a povolá vojáky InGenu. Vzápětí se bratři setkají s Claire a Owenem, načež vyrazí k výběhu velociraptorů, kde Hoskins i přes Owenův nesouhlas chystá zapojit raptory do boje. Owen se coby raptoří „alfa“ neochotně přidá do akce a vyrazí na indomina. Při střetu s ním bohužel zjistí, že ta tajná část jeho DNA je velociraptoří, kvůli čemuž se raptoři přidají k indominovi a propukne masakr. Raptor Charlie umírá, Claire, Owen a bratři uprchnou a indominus se zbylými raptory zmizí v lese.
Hrdinové poté vyrazí do hlavního atria parku, kde vstoupí do genetických laboratoří. Zde objeví Hoskinse spolupracujícího s Dr. Wu: přepravují embrya dinosaurů kamsi na tajné místo určené InGenem, a zároveň vysvětlí, že indominus byl stvořen jen jako zbraň pro armádu. V dalším momentu Hoskinse zcela nečekaně zabije velociraptor Delta a tak Claire, Owen a děti utečou na hlavní ulici. Ke vší smůle dorazí i indominus a raptoři. Ti si naštěstí vzpomenou na Owenův výcvik a propukne bitva, při níž jsou raptoři Delta a Echo zabiti. Claire vypustí tyrannosaura (konkrétně Rexy, samici, jenž se objevila už v původní trilogii Jurského parku) a společně s raptorem Blue zatlačí indomina k laguně, kde jej stáhne pod vodu a následně sežere mosasaurus. Rexy, která nikdy neměla velociraptory zrovna v lásce, uzná Bluinu zásluhu na zabití indomina a obě dvě následně odchází.
Později vidíme, jak se Claire, Owen, Grey a Zach setkávají se svými rodiči – Karen a Scottem Mitchellovými. Finální scéna ukáže, jak Rexy na ostrově vstoupí na heliport a mocně zařve, což dokazuje, že dinosauři opět převzali vládu nad ostrovem Isla Nublar.

Dinosauři ve filmu
Ve filmu se objevil rod Velociraptor, Tyrannosaurus rex, mořský ještěr Mosasaurus, ptakoještěr Pteranodon a Dimorphodon, Ankylosaurus, Gallimimus, Stegosaurus, Apatosaurus, Triceratops a Parasaurolophus, a objevil se zde i Dilophosaurus, byť jen jako hologram. Dále byl zmíněn i Pachycephalosaurus, konkrétně se mluvilo o jejich útěku ze západních plání. Novinkou je dinosaurus s fiktivním druhovým názvem indominus rex, což je geneticky upravený hybrid. Byl vyvinut z DNA žáby rosničky (s odůvodněním, aby lépe přežil v tropech; díky této schopnosti oklamal termální senzory) a sépie (aby vůbec přežil růst do dospělosti; proto dovedl měnit barvu kůže podle prostředí), ale hlavně z DNA tyrannosaura a velociraptora, na oficiální webové stránce filmu bylo dříve uváděno i DNA rodů Carnotaurus, Giganotosaurus, Majungasaurus a Rugops[1]. Indominus je vysoce inteligentní, zabíjí „pro zábavu“ ostatní dinosaury a má velmi pevnou kůži, odolnou i proti slabším střelám.
Přesto je jakousi nepsanou hlavní hvězdou filmu tyrannosaurus rex, který nakonec zabije i děsivého indomina a stane se pomyslným pánem ostrova. Závěrečná scéna tak podtrhuje význam tohoto ikonického druhu dravého dinosaura pro populární kulturu ve 20. a 21. století

Ocenění:
The Saturn Awards
2002 - Nejlepší sci-fi
2002 - Danny Gordon Taylor, Donald Elliot, Jim Mitchell (Nejlepší speciální efekty)

Razzies
2001 - Nejhorší Remake nebo Sequel

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Chris Pratt (Owen Grady), Miriam Chytilová - Bryce Dallas Howard (Claire Dearingová), Jiří Köhler - Nick Robinson (Zach Mitchell), Jan Köhler - Ty Simpkins (Gray Mitchell), Martin Velda - Irrfan Khan (Simon Masrani), Tomáš Borůvka - Vincent D'Onofrio (Vic Hoskins), Jaroslav Horák - BD Wong (Dr. Henry Wu), Jolana Smyčková - Katie McGrath (Zara Youngová), Filip Švarc - Jake Johnson (Lowery), Terezie Taberyová - Lauren Lapkus (Vivian), Ludvík Král - Omar Sy (Barry), Irena Hrubá - Judy Greer (Karen Mitchellová), Svatopluk Schuller - Andy Buckley (Scott Mitchell), Michal Holán - Jimmy Fallon (Jimmy Fallon), Radek Kuchař - Brian Tee (Hamada), Ivo Novák - James DuMont (Hal Osterly), Adéla Nováková - Kelly Washington (Zachova přítelkyně), Adéla Pristášová - Courtney James Clark (moderátorka), Vojtěch Hájek - Matty Cardarople (pracovník u gyrosfér), Bohdan Tůma - Eric Edelstein (dozorce), Vladimír Kudla - Michael Papajohn (pracovník InGenu), Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Petr Hrach, Kateřina Langerová, Klára Nováková, Martin Svejštil, Jindřich Žampa
Překlad: Petr Zenkl
Dialogy: Jiří Ptáček
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Výsledný mix: Deluxe Denham
Režie: Petr Sitár
Vyrobilo studio LS Productions - 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.6.2015 CinemArt
Premiéra USA: 12.6.2015 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.10.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 14.10.2015 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 51 751 224
Tržby celkem - $ 1 668 984 926
Návštěvnost v ČR 344 871
Náklady (Rozpočet) - $ 150 000 000

FILMY V SÉRII
Jurský park (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1993
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Sam Neill, Laura Dern

Ztracený svět: Jurský park gastonrolinc.webnode.cz/news/a297/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1997
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Jeff Goldblum, Julianne Moore

Jurský park 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park1/
Akční / Dobrodružný, USA, 2001
Režie: Joe Johnston, Hrají: Sam Neill, William H. Macy

Jurský svět gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-svet-jurassic-world-2015-125-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-thriller-77/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard

Jurský svět: Zánik říše gastonrolinc.webnode.cz/news/a268/
Akční / Dobrodružný, USA / Španělsko, 2018
Režie: J.A. Bayona, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
 
Jurský svět: Nadvláda gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/05/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2022
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
 
Tvůrci a herci
Joe Johnston (Režie), Patrick Crowley (Produkce), Frank Marshall (Produkce), Michael Giacchino (Hudba), John Schwartzman (Kamera), Kevin Stitt (Střih), John Papsidera (Casting), John Papsidera (Scénografie), April Ferry (Kostýmy), April Ferry (Kostýmy), Al Nelson (Zvuk), Melanie Deforrest (Masky), Rick Jaffa (Scénář), Amanda Silver (Scénář), Colin Trevorrow (Scénář), Derek Connolly (Scénář), Chris Pratt (Herec), Bryce Dallas Howard (Herec), Vincent D'Onofrio (Herec), Ty Simpkins (Herec), Nick Robinson (Herec), Omar Sy (Herec), B.D. Wong (Herec), Irrfan Khan (Herec), Jake Johnson (Herec), Brian Tee (Herec), Lauren Lapkus (Herec), Katie McGrath (Herec), Judy Greer (Herec), Andy Buckley (Herec), James DuMont (Herec), Gary Weeks (Herec), Eric Edelstein (Herec), Michelle DeVito (Herec), Erik Thirsk (Herec), Isaac Keys (Herec), Jimmy Fallon (Herec)
 
2015/122/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film drží rekord za najrýchlejšie zarobenú miliardu dolárov z kín. Trvalo mu to od premiéry presne 10 dní.
- Ide o prvý film v histórii, ktorého tržby počas otváracieho víkendu pokorili celosvetovo hranicu pol miliardy amerických dolárov.
- Indominus Rex má v sebe DNA Tyranosaura, Velociraptora, Carnosaura, Giganotosaura, Rugopsa, Majungasaurusa, ale aj súčasných živočíchov, ako sépie a nešpecifikovaný druhu stromovej žaby.
- Filmové sestry Bryce Dallas Howard a Judy Greer nie sú vo filme sestry prvýkrát. Sestry hrali tiež v snímke M. Night Shyamalana, Osada (2004).
- Michael Giacchino nahradil Johna Williamsa ako skladateľa filmu. Williams totiž komponoval hudbu pre očakávaný film Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015). Giacchino skomponoval hudbu pre všetky predchádzajúce Abramsove filmy, zatiaľ čo Williams zložil soundtrack pre prvé dva diely Jurského parku a hlavnú zvučku tretieho dielu.
- Cameo Jimmyho Fallona je odkazom na podobné videá, ktoré robí pre vláčikové prehliadky filmového štúdia Universal Studios. Taktiež tam informuje návštevníkov o bezpečnostných pokynoch a používa pri tom svoj špecifický štýl humoru.
- Neúčasť ani jednej z troch (Goldblum, Neill, Dern) hlavných postáv z pôvodnej trilógie ma na svedomí režisér filmu Colin Trevorrow. Jeho vyjadrenie znelo: „Viem, že mnoho fanúšikov chce vidieť svoje obľúbené postavy späť. Sú naozaj kultové, lenže ja rešpektujem týchto hercov až príliš na to, aby som ich pretláčal do svojho vlastného príbehu z osobných sentimentálnych dôvodov. Jurský park nie je o smole troch ľudí, ktorí sa dostávajú vždy do rovnakých situácií. Jediný dôvod prečo by sa vracali na ostrov by bol, že by ich scenáristi prinútili tam ísť.“
- Stejnojmenná LEGO hra mapuje a paroduje události tohoto, třetího (2001), druhého (1997) a prvního dílu (1993). Někdy je i doplňuje, např. veterinář Gerry Harding (Gerald R. Molen) řekl, že nemocného 6tunového Triceratopse pojmenoval po své dceři Sáře (Julianne Moore).
- Po úspěchu, kterým byl rekordní prodej vozů Mercedes-Benz ML po uvedení filmu Ztracený svět: Jurský park (1997), ve kterém byla auta představena, se společnost Mercedes rozhodla poskynout několik nových vozů i do tohoto filmu. Například nejnovější GLE Coupe, G63 AMG 4X4, G63 AMG 6x6, Sprinter 4x4 a Unimog.
- Při konkursu Ty Simpkins (Gray) a Nick Robinson (Zach) četli ze scénáře, ale hlavně museli křičet a předstírat, že je žere veleještěr.
- Jurassic World řídící centrum bylo vytvořena poté, co se filmaři inspirovali zábavním parkem Universal Studios v Orlandu na Floridě. Designéři také založili některé prvky na kontrolní místnosti NASA. Colin Trevorrow byl zklamán, když zjistil, že řídící místnost v Universal Studios obsahovala jen několik monitorů, za kterými sedělo pár lidí.
- Loď kterou připlují Zach (Nick Robinson) Gray (Ty Simpkins) je výletní katamaran Navatek I, který se používá pro vyhlídkové plavby kolem Hawaje.
- Druhy dinosaurů, které se ve filmu objevují, jsou: Ankylosaurus, Apatosaurus, Dimorphodon, Gallimimus, Mosasaurus, Parasaurolophus, Pteranodon, Stegosaurus, Triceratops, Tyranosaurus, Velociraptor a uměle vytvořený dinosaurus Indominus Rex.
- Během přípravných prací se uvažovalo, že by měl ve filmu hrát Harrison Ford, ten se ale později rozhodl od role odstoupit.
- Podle internetových stránek, které byly navrženy tak, aby vypadaly jako skutečné webové stránky parku, byl Jurassic World otevřen v roce 2005. Na stránkách se dají koupit lístky, navštívit e-shop, naplánovat výlet a dozvědět se spoustu dalších informací o parku. Na rozdíl od internetových stránek a Facebooku, které jsou vytvořené jako by park opravdu existoval, tak na twiteru, instagramu a účtu Google se už mluví čistě o filmu.
- Nepředvídatelného hybrida, Indomina rexe – v překladu „Divokého/Nezkrotného krále“ –, pomohl vytvořit paleontolog Jack Horner, který spolupracoval jako konzultant i na třetím (2001), druhém (1997) a prvním díle (1993).
 
Odkazy