Jumanji: Další level / Jumanji: The Next Level (2019/123/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Fantasy) 65%

01.12.2021 14:29
JEDNOU VĚTOU
„Parta přátel se vrací do Jumanji, aby zachránili jednoho z nich."

OBSAH
Mladá čtveřice teenagerů (Spencer, Bethany, Martha a Chláďa) se rozutekla na různé univerzity a vídají se tak málo. Spencer se proto rozhodne všechny pozvat na sraz na Vánoce do rodného města. Všichni se zde po dlouhé době setkávají kromě Spencera, který nezvedá telefony a neodpovídá na zprávy. Rozhodnou se ho proto hledat, ale nenajdou ho ani doma. Tam je pouze jeho děda, který má potíže s pohybem a pozve kamarády dál. Ve sklepě najdou pouze Spencerův mobil a opravenou hru Jumanji. Omylem jsou všichni vtaženy do hry jumanji a budou znovu prožívat nové dobroružství, tentokrát však v trochu jiných postavách.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Maličko přeplácaným dojmem působící, na mušku si beroucí důchodový věk (známých hereckých veteránů), ovšem stále ultra bláznivá herní adventura, která starou známou zábavnou partu vrhá do nové a inovativně pojaté úrovně druhých pokračování. O pověstné pýří na hýždi Karen Gillan, kterému se podařilo uniknout přísnému holícímu procesu, je tenhle sequel horší než předchozí obnovený příspěvek na téma Jumanji. Ovšem přece jen se musím pousmát, když si vzpomenu na upachtěný originál z roku 1995 s jeho režisérem Joe Johnstonem, který si tenkrát myslel, jak to má celé bláznivě a sofistikovaně zkomponované a trikově ohromující, což samozřejmě není pravda, a o to víc se to potvrzuje, když to srovnám s o 25 let pokročilou technickou úrovní a režijní invencí Jake Kasdana. Ten se vrátil i se stejným scenáristickým tandemem a s neměnou hereckou partou. Oproti předchozímu dějství však tentokrát došlo k tomu, že o civilní čtyřčlennou partu z reálného světa divák neprojeví takový zájem jako kdysi, neb ta z videoherního světa má jasně navrch. A když se navíc scenáristé spolu s režisérem naprosto utrhnou ze řetězu, má divák na dvě hodiny postaráno o pořádný nášup zábavného až šíleného dění. Je naprosto zásadní, že původní videoherní parta zůstala zachována a stále mezi sebou vtipně komunikuje, jejich avatary navíc tentokrát dostaly tabulky s jejich přednostní a slabinami. Zápletka o záchraně herního světa Jumanji v záplavě šílených nápadů a dokonalých triků místy skoro až zaniká. Přebujelé výměny těl, armáda rozzuřených primátů, ale také dojemné chvilky spojené s drobným zamyšlením se nad těžkým údělem stáří, to je takový malý výčet toho, co diváka čeká a nemine. Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart a ve velkém popředí Karen Gillan se pohybují od vyprahlé pouště až po zasněžené hory, kde to na ně urputně zle vybaluje maniakální zloduch, co jim kazí idylický pobyt v herním světě a kterému budou muset zatnout tipec, aby byl od něj klid. Nutno uznat, že tentokrát Madison Iseman a spol. nemohl v takové herecké konkurenci zaujmout, a to jsou k dispozici ještě prima dědci Danny DeVito s Danny Gloverem, tedy jejich vědomí v avatarech. Tento díl beru coby důstojnou rozlučku se značkou Jumanji. Určitě ještě není vyšťavená, ale znáte to - v nejlepším a nejbláznivějším levelu se má přestat. 9/10 (kingik) 5*

Jumanji: Další love. Kasdan kuje své železo, ale už je žhavé jen v maličkostech. Výsledkem je tuctová rodinná zábava na jedno použití, které by už vzhledem k vyčerpanosti námětu slušel závěrečný nápis Game Over, nicméně ti pštrosi v ulicích ve stylu originálu z roku 1995 něco takového nenaznačují.. Apropo, ve Hře o trůny Ohař remizoval s Horou, tady ho jednoznačně porazila Skála. Ani si netroufám pomyslet, co by s ním provedl Benny Hill.. (Gilmour93) 3*

Více postav, více digitalu, více exteriéru, ale to hlavní, více kvalitního scénáře to na just ne. Už dlouho nepamatuji tak zloduhavý a nudný finále. Ha ha monenty jsou tady těžce nedostatkové zboží. Z filmu jsem cítil jediný nevadí že uděláme další zbytečný pokračování, hlavní když budou zlaťáčky. (Enšpígl) 2*

VELKÁ RECENZE
Před dvěma lety se v kinech objevilo Jumanji: Vítejte v džungli a utržilo skoro miliardu dolarů. Čekal to málokdo, ale nakonec se ukázalo, že opět vyšla sázka na nostalgii a že do kina mohli vyrazit dospělí diváci, co jako prckové viděli původní verzi s Robinem Williamsem, a obvykle s sebou vzali i svoje potomky. Šlo o ideální rodinnou podívanou a s tržbami 962 milionů dolarů bylo jasné, že dvojka musí přijít. A ideálně co nejdřív. Bohužel v případě sequelů, které se kutí takhle narychlo, se dost často stává, že buď zásadně klesne kvalita, nebo že mají tvůrci jen minimum nápadů a pouze variují to, s čím uspěli minule. Letošní Jumanji patří spíš do té druhé kategorie, i když nové nápady tu jsou. Já osobně bych se bez nich však nejspíš obešel.
I tentokrát se děj točí kolem čtveřice dnes už bývalých spolužáků, kteří společně prožili dobrodružství ve Vítejte v džungli a protože toho na ně bylo trochu moc a šlo jim o krk, tak pro sichr rozmlátili videohru Jumanji na kusy. Jenže jeden z nich se rozhodl, že je na tajňačku posbírá a schová ve sklepě, protože co kdyby se hodily. A teď se hodí. Když se jeden z mladých hrdinů opět ocitne ve hře, ti ostatní dlouho neváhají a vydávají se po jeho stopách, aby mu pomohli, jenže situace se malinko změnila. Jumanji do sebe totiž nevtáhlo čtyři veterány, ale jen dva. A taky dva nováčky, dědulu Dannyho DeVita a jeho starého parťáka Dannyho Glovera. Ti dva moc netuší, co se kolem nich děje a nejsou schopni pochopit, že se dostali do videohry (čemuž se nelze moc divit), musí se ovšem zatraceně rychle naučit pravidla i využívat svoje herní postavy, pokud chtějí najít ztraceného kolegu a přežít ve světě vraždících pštrosů, šílených záporáků a armád opičáků.
Na první pohled jde o to samé co minule. A i na druhý, šestý a jedenáctý. Hrdinové jsou opět v divokém světě herního Jumanji a čeká je spousta nástrah, ale samozřejmě také i nějaké to překonávání vlastních strachů a mindráků a získávání sebevědomí. A je to většinu času stejně neurážející zábava jako minule. Jake Kasdan má k dispozici hodně peněz a zbytečně se ničím nezdržuje, takže na plátně buď probíhají pokusy o hláškování nebo vidíme akční scény, které jsou popravdě docela velkolepé a minimálně útěk před stádem pštrosů a souboj s opičáky vypadají na plátně dobře. Vsadilo se tu na „more of the same“ a v kině jsem s tím problém neměl, protože letošní Jumanji zvládá pořád bavit, držet tempo a nenudit. A o to jde u rodinného dobrodružství v první řadě. Jenže jedna novinka tu je. A podle mě filmu malinko podráží nohy.
Zatímco posledně se čtyři studenti ujali čtyř jumanjích hrdinů a nabušený fotbalista se musel naučit pracovat s tělem prťavého vědce, teď tu dostávají prostor i dědulové. Samotní DeVito a Glover sice reálně vyklidí prostor vcelku rychle, dostanou se však do Jumanji spolu s mladými hrdiny, a tak většinu času sledujeme Kevina Harta a Dwayna Johnsona, jak hrají právě Glovera a DeVita. A bohužel tu hodně narážejí na své limity. Johnson to díky přirozenému charismatu zvládá, ale Kevin Hart je vyloženě otravný. Někdo na place mu mohl říct, že nestačí jen mluvit pomalu, aby to vypadalo, že si chodí pravidelně na poštu pro důchod… Film tak dopředu táhnou především Jack Black, který už minule vyloženě zářil, Karen Gillan, protože jí se žádné zásadní charakterové změny netýkají, a překvapivě nově příchozí Awkwafina.
Johnson a Hart, tedy dvě možná vůbec největší hvězdy celého Jumanji: Další level, si tu zkrátka ukousli až příliš velké sousto. Naštěstí ne tak, aby tím celý film vyloženě trpěl. Pořád jde o fajn oddychovku, kde se neustále něco děje, akční scény jsou prvotřídní a většina vtipů funguje tak, jak si asi tvůrci představovali. Jen jsem měl poměrně často pocit, že Johnsonovi a Hartovi by bylo lépe v těch škatulkách, do nichž je tvůrci nacpali minule. Ale celkově u nového Jumanji víc než kdekoliv jinde platí, že pokud se vám to líbilo před dvěma lety, bude se vám to líbit i tentokrát. Skoro stejně.

Ocenění:
The Saturn Awards
2021 - Nejlepší fantasy

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Martin Zahálka - Dwayne Johnson (Dr. Hořan Bravestone), Filip Švarc - Kevin Hart (Finbar), Adéla Pristášová - Karen Gillan (Ruby), Bohdan Tůma - Jack Black (Oberon), Lucie Pernetová - Awkwafina (Ming Fleetfootová), Jiří Knot - Danny DeVito (děda Eddie), Pavel Rímský - Danny Glover (Milo Walker), Petr Neskusil - Nick Jonas (McDonough), Oldřich Hajlich - Alex Wolff (Spencer), Josef Pejchal - Ser'Darius Blain (Chláďa), Zuzana Ďurdinová - Madison Iseman (Bethany), Irena Máchová - Morgan Turner (Martha), Klára Oltová - Marin Hinkle (Janice - Spencerova máma), Pavel Tesař - Rhys Darby (Nigel), Zbyšek Horák - Rory McCann (Jurgen Ukrutný), Milada Vaňkátová - Dania Ramirez (Sophie), Aleš Procházka - John Ross Bowie (Cavendish), Jiří Krejčí - Colin Hanks (Alex Vreeke), Stanislava Jachnická - Bebe Neuwirth (Nora Shepherdová), Linda Křišťálová - Madison Johnson (Alexova dcera Bethany), Jiří Ployhar - Vince Pisani (vedoucí prodejny), Tomáš Karger - Deobia Oparei (Gromm), Lukáš Král - Massi Furlan (Vystřelovák), Miroslav Hrabě - Lamorne Morris (opravář topení), Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Pavlína Kročová, Jan Raclavský, Martin Svejštil
Překlad: Tomáš Cipro
Produkce: Lenka Skřečková
Zvuk: Filip Mošner
Výsledný mix: Martin Jílek - SoundSquare
Dialogy a režie: Zdeněk Štěpán
Pro Columbia Pictures vyrobila LS Productions - 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.12.2019 Falcon
Premiéra USA: 13.12.2019 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.4.2020 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 29.4.2020 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 75 534 167
Tržby celkem - $ 768 487 090
Návštěvnost v ČR 512 572
Náklady (Rozpočet) - $ 125 000 000

FILMY V SÉRII
Jumanji gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1218/
Akční / Dobrodružný / Rodinný, USA 1995
Režie: Joe Johnston, Hrají: Robin Williams, Jonathan Hyde

Jumanji: Vítejte v džungli! gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1219/
Dobrodružný / Akční, USA, 2017
Režie: Jake Kasdan, Hrají: Dwayne Johnson, Karen Gillan

Jumanji: Další level gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/jumanji-dalsi-level-jumanji-the-next-level-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-65/
Akční / Dobrodružný / Komedie, USA 2019
Režie: Jake Kasdan, Hrají: Dwayne Johnson, Kevin Hart
 
Tvůrci a herci
Jake Kasdan (Režie), Dany Garcia (Produkce), Hiram Garcia (Produkce), Dwayne Johnson (Produkce), Jake Kasdan (Produkce), Matt Tolmach (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Gyula Pados (Kamera), Steve Edwards (Střih), Mark Helfrich (Střih), Nicole Abellera (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Bill Brzeski (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), Julian Slater (Zvuk), Tricia Sawyer (Masky), Jeff Pinkner (Scénář), Scott Rosenberg (Scénář), Dwayne Johnson (Herec), Kevin Hart (Herec), Jack Black (Herec), Karen Gillan (Herec), Awkwafina (Herec), Nick Jonas (Herec), Alex Wolff (Herec), Morgan Turner (Herec), Madison Iseman (Herec), Ser'Darius Blain (Herec), Danny DeVito (Herec), Danny Glover (Herec), Rhys Darby (Herec), Colin Hanks (Herec), Rory McCann (Herec), Marin Hinkle (Herec), Charles Green (Herec), Massi Furlan (Herec), Dania Ramirez (Herec), John Ross Bowie (Herec), Madison Johnson (Herec), Nick Gomez (Herec), Deobia Oparei (Herec), Lucy DeVito (Herec), Lamorne Morris (Herec), Bebe Neuwirth (Herec), Vince Pisani (Herec)
 
2019/123/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
-  Na začátku filmu hraje „It's The Most Wonderful Time Of The Year“ od Andyho Williamse. Z jukeboxu hraje „Wicked Game“ od Chrise Isaaka. Z rádia hraje „Baby, I Love Your Way“ od Big Mountain. Na konci filmu hraje „It's All In The Game“ od Tommyho Edwardse.
- Film obsahuje potitulkovou scénu.
- V čase 1:18:25 zazní píseň od Guns N' Roses, Welcome to the Jungle“. Stejně jako tomu bylo v předchozím díle na konci filmu. Tam to ale mělo i své opodstatnění, protože film se jmenoval Jumanji: Vítejte v džungli (2017).
- Stejně jako v Jumanji: Vítejte v džungli (2017), i v tomto pokračování se nachází tzv. easter egg na původní Jumanji (1995) s Robinem Williamsem, který tak dokazuje jeho návaznost než reboot. Dočkáme se ho až v jedné z posledních scén, kdy zjistíme, že mnohokrát zmíněnou restauraci U Nory vlastní Nora Shepherd (Bebe Neuwirth), teta a opatrovnice dětí z původního snímku, Judy a Petera.
- Natáčelo se od 21. ledna do 11. května 2019 v Kanadě, USA – Nové Mexiko, Georgia a na Havaji.
- Během natáčení točil Jack Black videa ze zákulisí filmu a dával je na svůj Youtube kanál „Jablinski Games“.
 
Odkazy