Jiří Schelinger - Holubí dům

15.02.2018 18:02
Široký průřez tvorbou našeho velkého rockera Jiřího Schelingera obsahuje snad vše, co bylo na filmovém plátně zaznamenáno. Celkem 20 klipů je doplněno dalšími čtyřmi jako bonusy a posledním bonusem je krátký komentář Františka Ringo Čecha, který DVD uzavírá. Pro fanoušky Jirky Schelingera se jedná o překvapivě výjimečný počin. Kvalita DVD je na dobré úrovni, klipy byly pečlivě připraveny a remasterovány. Mezi skladbami nalezneme popové hity jako René, já a Rudolf či Dělám hú! a samozřejmě také rockové pecky Lupič Willy či Nám se líbí, nechybí ani krásné balady Ptají se lidé nebo Znám tisíc důvodů. Zajímavostí je Sloní bugy, které Jirka hraje jen na španělku.
 
RECENZE DVD
Vůbec první DVD zpěváka, jehož rockový i popový kumšt nás trvale láká!
Loňská velmi úspěšná 2CD kompilace Jsem prý blázen jen dokázala trvalou oblibu muže, který se suverénně pohyboval na hraněmožností drsného hlasu v kombinaci s hitovými melodiemi. Mnozí na něj vzpomínají jako na opravdu velmi stylového hardrockera, jiní si pamatují onu obdivuhodně rychlou účinnost refrénovek s často recesistickými texty.
To všechno tu najdete v maximálně možném množství a v optimální kvalitě obrazu i zvuku. Výborní muzikanti - často pro tehdejší televizní vysílání s pečlivě zasponkovanými dlouhýmivlasy - doprovázejí Schelingera v repertoáru od poctivě elektrického boogie Tak nehraj dál po nesmrtelně romantický Holubí dům, a od důrazně frázovaných Jahod mražených po filmové Což takhle dát si špenát či goodtimové René, já a Rudolf. Schelinger rocker i popák, sólista i hostitel prominentních zpěvaček, v produkci a s texty F. R. Čecha, ale i s muzikou Karla Svobody či Jaroslava Uhlíře a slovy Zdeňka Svěráka.
Jiří Schelinger: více než čtvrtstoletí od tragické smrti, a přece muzika stále plná energie!
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
1. Ptají se lidé (Jan Farmer Obermayer/František Ringo Čech) (Režie: Ivo Paukert) (Kamera: Jiří Lebeda)
2. Sim - sala - bim (Drafi Deutscher/František Ringo Čech) (Režie: Ivo Paukert) (Kamera: Jiří Lebeda)
3. Lidé jako my (Jan Farmer Obermayer/František Ringo Čech) (Režie: Miloš Bobek) (Kamera: Antonín Kovács)
4. Jahody mražený (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Miroslav Cerha) (Kamera: František Procházka)
5. Moje oči bloudí (Pavel Skalický/František Ringo Čech) (Režie: Ivo Paukert) (Kamera: Jiří Lebeda)
6. Což takhle dát si špenát? (Karel Svoboda/František Ringo Čech) (Režie: Pavel Háša) (Kamera: Jiří Lebeda)
7. Bača to nepřežil (Jiří Schelinger, Jiří Stárek/František Ringo Čech) (Režie: Ján Roháč) (Kamera: Jiří Lebeda)
8. René, já a Rudolf (Jaroslav Uhlíř/Karel Šíp) (Režie: Ivo Paukert) (Kamera: Jiří Lebeda)
9. Lupič Willy (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Jiří Adamec) (Kamera: Antonín Kovács, František Němec)
10. Léto s tebou (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Miloš Bobek) (Kamera: Antonín Kovács)
11. Znám tisíc důvodů (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Ján Roháč) (Kamera: Saša Rašilov)
12. Tak nehraj dál (Don´t Bring Me Down) (Zpěv Jiří Schelinger, Helena Vondráčková, Petra Černocká, Věra Špinarová) (Jeffrey Lynne/Zdeněk Borovec) (Režie: Alexej Nosek) (Kamera: Saša Rašilov)
13. Sestra má mě hýčká (Václav Zahradník/Václav Zahradník) (Režie: Alexej Nosek) (Kamera: Saša Rašilov)
14. Dělám hů! (Hit Me Across The Head With A Spoon Mama) (Terry Stamp/František Ringo Čech) (Režie: Eduard Sedlář) (Kamera: Jiří Lebeda)
15. Moudrý strýček Véna (Bohuslav Ondráček/František Ringo Čech) (Režie: Jan Bonaventura) (Kamera: Jan Osten)
16. Kartágo (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Miloš Bobek) (Kamera: Antonín Kovács)
17. Já se mám (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Ivo Paukert) (Kamera: Jiří Lebeda)
18. Jen ty, právě ty (Jiří Schelinger/Zdeněk Borovec)
19. Sloní bugy (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Miloš Bobek) (Kamera: Antonín Kovács)
20. Holubí dům 2006 (Jaroslav Uhlíř /Zdeněk Svěrák) (Režie: Jarek Voborný)
BONUS
Evženie (Jiří Schelinger/František Ringo Čech) (Režie: Ivo Paukert) (Kamera: Jiří Lebeda)
Hudba radost dává (Karel Svoboda/František Ringo Čech) (Režie: Zbyněk Brynych)
Vyskoč, vstávej, k nám se dej (Zpěv Jiří Schelinger, Helena Vondráčková) (Karel Svoboda/František Ringo Čech) (Režie: Zbyněk Brynych)
Nám se líbí (Jiří Schelinger, Jiří Stárek/František Ringo Čech)
BONUS
František Ringo Čech o Jiřím Schelingerovi (František Ringo Čech) (Kamera: Jarek Voborný)
 
Ivo Paukert (Režie videoklipu), Miloš Bobek (Režie videoklipu), Miroslav Cerha (Režie videoklipu), Pavel Háša (Režie videoklipu), Ján Roháč (Režie videoklipu), Jiří Adamec (Režie videoklipu), Alexej Nosek (Režie videoklipu), Eduard Sedlář (Režie videoklipu), Jan Bonaventura (Režie videoklipu), Jarek Voborný (Režie videoklipu), Zbyněk BrynychIvo Paukert (Režie videoklipu), Miloš Bobek (Režie videoklipu), Miroslav Cerha (Režie videoklipu), Pavel Háša (Režie videoklipu), Ján Roháč (Režie videoklipu), Jiří Adamec (Režie videoklipu), Alexej Nosek (Režie videoklipu), Eduard Sedlář (Režie videoklipu), Jan Bonaventura (Režie videoklipu), Jarek Voborný (Režie videoklipu), Zbyněk Brynych (Režie videoklipu), Jiří Lebeda (Kamera videoklipu), Antonín Kovács (Kamera videoklipu), František Procházka (Kamera videoklipu), František Němec (Kamera videoklipu), Saša Rašilov (Kamera videoklipu), Jan Osten (Kamera videoklipu), - (Produkce DVD), Martin Klusák (Remastering zvuku), Jan Farmer Obermayer (Autor hudby), Drafi Deutscher (Autor hudby), Jiří Schelinger (Autor hudby), Pavel Skalický (Autor hudby), Karel Svoboda (Autor hudby), Jiří Stárek (Autor hudby), Jaroslav Uhlíř (Autor hudby), Václav Zahradník (Autor hudby), Terry Stamp (Autor hudby), Bohuslav Ondráček (Autor hudby), František Ringo Čech (Autor textu), Karel Šíp (Autor textu), Zdeněk Borovec (Autor textu), Václav Zahradník (Autor textu), Zdeněk Svěrák (Autor textu), Jiří Schelinger (Zpěv), Helena Vondráčková (Zpěv), Petra Černocká (Zpěv), Věra Špinarová (Zpěv), František Ringo Čech (Zpěv)