JFK / JFK (1991/189/USA, Francie/Drama, Thriller, Historický, Životopisný) 86%

28.03.2018 08:51
JEDNOU VĚTOU
„Strhující politický thriller o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho. V hlavní roli Kevin Costner.“

OBSAH
Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku nevěří oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho potvrzené zprávou Warrenovy komise, která vraždu označila za akt jedince. Podle jeho přesvědčení byl Lee Harvey Oswald pouze nastrčenou figurkou a atentát byl dílem spiknutí pravicových kruhů. Garrison s týmem spolupracovníků zkoumá všechny dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu, jež potvrzují teorii o více střelcích. Další svědectví ho přivádějí na stopu skupinky pravicových kubánských emigrantů, ale nitky možného spiknutí vedou ještě dál k vysokým představitelům CIA a vojensko-průmyslového komplexu, kteří se obávali, že prezident Kennedy se po svém znovuzvolení odhodlá stáhnout americká vojska z Vietnamu. Řada výpovědí tuto teorii podporuje, ale nikdo nechce svědčit před soudem. Otřesen dalšími atentáty na Martina Luthera Kinga a Roberta Kennedyho, se Garrison rozhodne obžalovat uhlazeného kubánského obchodníka Claye Shawa z přípravy spiknutí proti prezidentovi USA. Tento zatím jediný soudní proces v souvislosti s atentátem na Kennedyho má negativní ohlas ve sdělovacích prostředcích a Shaw je nakonec pro nedostatek důkazů osvobozen. Otazníky kolem atentátu, který možná změnil moderní světové dějiny, stále zůstávají...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Oliver Stone ve formě a se skvělými herci v rukávě. JFK je filmem odsuzujícím Ameriku a její postupy při atentátu na jejího prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Nikdo pořádně neví jak to všechno bylo a Oliver Stone pravděpodobně vzal tu nejrealističtější a přitom zajímavou variantu do které obsadil úžasné herce do všech důležitých rolí. Klíčovým se stal Kevin Costner, který vystupuje charismaticky a ničeho se nebojí. Ostatní jako Kevin Bacon, Tommy L. Jones, Gary Oldman, Ron Rifkin a třeba ještě Vincent D´Onofrio. Neskutečně dlouhý film, který se v druhé polovině snad věnuje už pouze soudnímu dramatu, kdy jeden muž tvrdí celé americe, že není možné to co tvrdí ostatní. Je to těžký boj člověka za spravedlnost proti všem, kteří se snaží utajit co potřebují. Jedna ryba proti proudu neobrátí proud. (Djkoma) 4*

V době, kdy nebyla americká „high society“ Stoneovi svatá ani trochu, se tato (svého času) nejkontroverznější persona hollywoodských kopečků osvědčila jako znamenitý fabulátor se smyslem pro demagogii, kterou však nemá divák problém sežrat i s navijákem. S kontroverzním tématem, jenž může klidně být až do roku 2038, kdy má být odtajněna Warrenova zpráva, považováno za pravdivou rekonstrukci, se totiž Stone vypořádal po svém. Přestože jeho levicové smýšlení čiší ze snímku každou chvilkou, je estetika filmového vyprávění natolik sugestivní, až je možno na tři hodiny odhodit stranou své vlastní úvahy a nechat se unášet režisérovým rozborem případu, který je veden na bázi konspiračního thrilleru. Bravurní střihová skladba maže rozdíly mezi dokumentem a filmovým výmyslem a přestože je film přecpaný dialogy (a závěrečným monologem brilantního Kevina Costnera), nenudí ani trochu a i když se tři hodiny budou někomu zdát moc, po skončení si bude divák díky Stoneovi připadat, jako by právě rozetnul Gordický uzel. A přitom se toho zase až tolik nevyřeší... (Isherwood) 4*

Poprvé jsem viděl film JFK jako fagánek školou povinný v kině a i když na mě tenkrát hodně způsobil, pořád tomu chybělo hodně znalostí ohledně atentátu JFK, abych si film mohl dostatečně užít. Nedávno jsem se díval na program Discovery world a uviděl jsem v něm minisérku dokumentů o atentátu na JFK. Vhodnější doba pro projekci filmu už být nemohla a já se tedy s chutí zakousl do téhle pořádně velké filmové porce. Musím říct, že Oliver Stone dokázal dát příběhu dynamiku a nápětí a svým více méně dokumentaristickým stylem vyprávění mě ze 3hodin 20minut nudil jen tak 15 minut někde za první hodinou. Samotný herci moc nemají co hrát a ve filmu se pouze vezou na vlně příběhu, který má v sobě tolik semtexu, že nedává šanci k nějakým extra hereckým výkonům, možná s vyjímkou Tommy Leeho, z jeho pohledu jsem fakt dobrej pocit neměl. Právě díky jedinečné konfrontaci s následným pásmem dokumentů na Discovery se musím usmívat, jak to lišák Oliver zaonačil, aby atentát zcela jasně vyzníval ve prospěch teorie spiknutí a upřimně řečeno udělal to velmi dobře. Mistr ignoroval pár malých zato velmi klíčových detailů, protože ty by mu jeho filmařsky dokonale vystavěnou teorii o atentátu na JFK asi pěkně nabourali, ale ať už je pravda jaká chce, nic to neměni na faktu, že tenhle film je režisérský majstrštyk první kategorie. (Enšpígl) 4*

V.I.M. FILMU
Stejně jako si Stone vybírá kontroverzní témata, a jak si užívá svou úchylku k přehnané stylizaci a hodně nekonvenčnímu pojetí, dokáže zaskočit seriózní prací s citlivým materiálem. V JFK se vyvaroval veškerých excesů s filtry, ke kterým se tak často uchyluje, a upřednostnil scénář. Příběh samotný je dost zajímavý na to, aby se o něm dalo polemizovat několik hodin - Stone se nakonec zastavil na třech a dokázal během nich perfektně vystihnout dobovou atmosféru, vymalovat hloubku postav a proklepnout většinu problémů spojených s tématem. Nic mu není svaté, pouští se do kdekoho a nebojí se konspirovat i tam, kde to už na první pohled není možné. Přes zjevně subjektivní interpretaci události však dokáže divákovi vnutit svou fikci tak, že si připadáte, jako by vám předkládal holá fakta. Osvědčuje se jako skvělý vypravěč, jak z hlediska scénáristického, tak jako zručný režisér s taktovkou v té správné ruce. Nezvykle dlouhá stopáž s ním uteče závratnou rychlostí. V mnohém tomu pomáhá naprosto strhující výkon Kevina Costnera, završený působivým závěrečným monologem. Stone každopádně dokazuje, že má pro interpretaci historických událostí neopakovatelný cit. O co složitější látku mu předložíte, tím lépe jí zpracuje, čehož je JFK nezvratný důkaz. Oscilaci mezi dokumentem a fikcí „zastavuje“ u sugestivního zpracování, symbiotické práce s hereckým ansáblem a výstižného scénáře (a abychom netroškařili, vyniká i pastelová kamera a naprosto geniální střihová skladba). Dneska už Stoneovi věří málokdo, JFK však připomíná, že někde hluboko v jeho „zvrácené“ mysli je ukrytý filmařský génius. Stačí jen aby se na povrch prohrabal tlustou vrstvou šílenství a filmové paranoie.

VELKÁ RECENZE
Film jsem viděl již rok po jeho vzniku. Tehdy   mě nesmírně zaujal, neboť jsme se všichni   učili žít s nově nabytou demokracií, svobodou   slova i přesvědčení. A najednou jsem sledoval   něco, co nám ten náš tehdejší vzor, tu   starou a vychvalovanou demokracii na nejvyšší   úrovni trochu dost šramotilo. Od té doby už   jsme pokročili. Mnozí jsme se naučili   demokracii respektovat a užívat a mnozí se ji   naučili výborně využívat a zneužívat. Také   jsme se od té doby hodně dozvěděli o   politických intrikách a o zákulisí americké   diplomacie. Film JFK jsem měl celou tu dobu v   podvědomí.
Dá se říci, že je to jeden z   těch nezapomenutelných filmů. Když jsem na   něj nedávno narazil, řekl jsem si, že jej   musím vidět znovu, jestli na mě bude působit   tak jako kdysi, nebo jestli to bude jen staré,   vyčpělé a už nikoho nezajímající téma.   Stopáž mě chvíli odrazovala, měl jsem obavy,   že když film vlastně znám, nebude mě bavit.   Naštěstí je pravdou pravý opak. Zjistil jsem,   že mám skutečně hodně scén poměrně   přesně vryto do paměti, takže jsem se o to   více mohl soustředit na fakta a detaily.
Oliveru   Stoneovi se prostě podařilo natočit   bezkonkurenční politický thriller na zcela   faktickém podkladu se spoustou skvělých herců   a skvělých hereckých výkonů. Na zajímavosti   mu přidává i fakt, že se chvílemi dokáže   tvářit jako historický dokument. Jednoznačně   přiznávám, že mě zaujal měrou minimálně   stejnou, jako před bezmála dvaceti lety. V   soudní síni je stále s Costnera cítit ta   absolutní bezmoc před justicí ovládanou   špagátky z dalekého zákulisí. A pak že   vykonstruované soudní procesy byly specialitou   států pod vedením rudého bratra. Ne. Jen   někde a někdy probíhají pod záštitou   demokracie a nezávislých soudů. Film   jednoznačně doporučuji a myslím si, že je   stravitelný pro velmi široký okruh diváků.

SKUTEČNOST
Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán v pátek 22. listopadu 1963 v texaském městě Dallas ve 12.30 místního času (18.30 UTC). John F. Kennedy byl smrtelně raněn střelou z pušky Carcano M91/38, když v rámci kampaně pro prezidentské volby 1964 projížděl ulicemi Dallasu v otevřeném voze. Byl doprovázen svou manželkou Jacqueline, texaským guvernérem Johnem Connallym a jeho manželkou Nellie. Vážně zraněn byl rovněž guvernér Connally, atentát však přežil.
Vyšetřování Warrenovy komise (1963–1964), Zvláštního výboru pro vyšetření atentátu Sněmovny reprezentantů (zkr. HSCA) (1976–1979) a různých vládních agentur došla k závěru, že atentát byl spáchán Lee Harvey Oswaldem, bývalým příslušníkem Námořní pěchoty Spojených států. Sněmovní komise navíc konstatovala, že vražda byla výsledkem „rozsáhlého spiknutí“. Povaha tohoto spiknutí ovšem nebyla vyjasněna a existuje pouze řada podezření. V pozadí atentátu mohl stát například kubánský režim Fidela Castra, Sovětský svaz, kubánské komunity na území USA, mafie a další. Podezření se nevyhnulo ani složkám americké vlády jako FBI, CIA a dokonce ani viceprezidentovi Lyndonu B. Johnsonovi, který ve shodě s ústavou po Kennedyho smrti převzal úřad hlavy státu. Pravděpodobný střelec Lee Harvey Oswald se k ničemu nepřiznal a byl zavražděn dva dny po zadržení.
Atentát na mimořádně populárního prezidenta vyvolal celosvětový ohlas. Pohřeb se konal 25. listopadu 1963 a účastnilo se jej 220 zástupců zemí z celého světa, Sovětský svaz nevyjímaje. Jako málokterá jiná politická událost se zavraždění Kennedyho silně zapsalo do paměti veřejnosti Spojených států, takže většina pamětníků dodnes ví, co dělali ve chvíli, kdy se zprávu o atentátu dozvěděli. Jedná se zatím o poslední úspěšný atentát na amerického prezidenta.
John Fitzgerald Kennedy, známý jako Jack Kennedy či JFK, (29. května 1917 – 22. listopadu 1963) byl americký politik za demokratickou stranu, v letech 1961–1963 prezident Spojených států amerických, první římskokatolický. Jeho téměř tříleté prezidenství ukončil v listopadu 1963 dallaský atentát. Za rodný stát Massachusetts byl mezi roky 1947–1953 členem Sněmovny reprezentantů USA a v období 1953–1960 zasedal v americkém Senátu. Během senátního působení vydal knihu Profily odvahy, za níž obdržel Pulitzerovu cenu.
V lednu 1961 se stal ve 43 letech nejmladším prezidentem, jenž byl do úřadu zvolen a druhým nejmladším po Theodoru Rooseveltovi, který se ujal funkce ve 42 letech z pozice viceprezidenta po atentátu na Williama McKinleyho. Kennedy představuje čtvrtého a posledního prezidenta, jenž podlehl atentátu. Úmrtí ve 46 letech z něj učinilo nejmladšího zemřelého prezidenta Spojených států.
Během jeho vlády proběhla invaze v zátoce Sviní, karibská krize, vybudována byla Berlínská zeď a pokračovala válka ve Vietnamu. Dále probíhalo vesmírné soupeření mezi USA a SSSR, v jehož rámci vytyčil cíl přistání člověka na Měsíci. V rámci hnutí za lidská práva se uskutečnil pochod na Washington za práci a svobodu.
Jeho otec Joseph Kennedy byl podnikatel a diplomat, na začátku druhé světové války americký velvyslanec ve Velké Británii. Starší bratr Joseph Kennedy mladší zemřel během světového válečného konfliktu. Oba mladší bratři se také ucházeli o prezidentský úřad. Robert Kennedy působil jako ministr spravedlnosti v jeho kabinetu a poté jako senátor. V červnu 1968 podlehl atentátu. Edward Kennedy zasedal přes 40 let v horní komoře Kongresu. John F. Kennedy se v září 1953 oženil s Jacqueline Bouvierovou.

Ocenění:
Academy Awards
1992 - Robert Richardson (Kamera)
1992 - Střih
1992 - Nejlepší film (nominace)
1992 - Oliver Stone (Režie) (nominace)
1992 - Tommy Lee Jones (Vedlejší herec) (nominace)
1992 - Oliver Stone, Zachary Sklar (Adaptovaný scénář) (nominace)
1992 - John Williams (Hudba) (nominace)
1992 - Mix zvuku (nominace)

Golden Globes
1992 - Oliver Stone (Nejlepší režie)
1992 - Nejlepší film - drama (nominace)
1992 - Kevin Costner (Nejlepší herec - drama) (nominace)
1992 - Oliver Stone (Nejlepší scénář) (nominace)

BAFTA
1993 - Nejlepší střih
1993 - Zvuk
1993 - Tommy Lee Jones (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1993 - Oliver Stone, Zachary Sklar (Adaptovaný scénář) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, TV)
V českém znění: Miroslav Donutil - Kevin Costner (Jim Garrison), Zuzana Schulzová - Sissy Spacek (Liz Garrisová), Pavel Rímský - Jay O. Sanders (Lou Ivon), Dalimil Klapka - Michael Rooker (Bill Broussard) + Joe Pesci (David Ferrie), Oldřich Vlach - Donald Sutherland (pan X) + Jack Lemmon (Jack Martin), Jan Vlasák - Gary Oldman (Lee Harvey Oswald), Jan Přeučil - Tommy Lee Jones (Clay Shaw) + John Candy (Dean Andrews), Petr Pospíchal - Kevin Bacon (Willie O'Keefe), Helena Friedrichová - Laurie Metcalf (Susie Coxová), Radan Rusev - Edward Asner (Guy Bannister) + Walter Matthau (Long), Hynek Votoček - Sean Stone (Jasper Garrison), Kateřina Pospíšilová - Amy Long (Virginia Garrisová), Zdeněk Mahdal, Josef Velda, Alena Procházková, Karel Chromík
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Ivan Hanuš
Překlad: Daniela Klečková
Režie: Milan Peer
Vyrobilo: Filmové Studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (ČT)
V českém znění: David Novotný - Kevin Costner (Jim Garrison), David Matásek - Donald Sutherland (pan X), Lukáš Jurek - Jay O. Sanders (Lou Ivon), Jiří Prager - Joe Pesci (David Ferrie), Filip Čapka - Michael Rooker (Bill Broussard), Václav Postránecký - Jack Lemmon (Jack Martin), Kateřina Lojdová - Laurie Metcalf (Susie Coxová), Tereza Bebarová - Sissy Spacek (Liz Garrisová), Jiří Čapka - Tommy Lee Jones (Clay Shaw), Jiří Bábek - Gary Oldman (Lee Harvey Oswald), Miroslav Hanuš - John Candy (Dean Andrews), Marek Holý - Kevin Bacon (Willie O'Keefe), Miloš Vávra - Edward Asner (Guy Bannister), Zbyšek Horák, Tomáš Juřička - Wayne Knight (Numa Bertel), Ernesto Čekan - Tomas Milian (Leopoldo), Svatopluk Schuller, Daniel Bambas, Eliška Burkert-Nezvalová, Andrea Elsnerová, Jaromír Meduna - Walter Matthau (Long), Jan Vondráček, Oldřich Vlach - John Finnegan (soudce Haggerty), Rudolf Kubík, Ondřej Kavan, Radka Fidlerová, Roman Víšek, Ivana Milbachová, Mikuláš Převrátil - Sean Stone (Jasper Garrison), Alena Kokrdová - Amy Long (Virginia Garrisová), Lukáš Hlavica, Týna Průchová, Petr Svoboda, Pavel Šrom, Jan Vágner, Karel Gult, Michal Gulyáš, Jiří Havel, Martin Janouš, Monika Krátká, Stanislav Lehký, Daniel Margolius, Milan Slepička, Martina Šťastná, Milada Vaňkátová, Jaroslav Vlach, David Voráček
Překlad: Jarmila Hampacherová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Mistr zvuku: Ladislav Krýsl
Asistentka režie: Hana Zapletalová
Vedoucí produkce: Markéta Vyšínová
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Vedoucí realizace: Pavel Fuchs
Dialogy a režie českého znění: Michal Vostřez
Vyrobila: Česká televize 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24. 4. 1992
Premiéra USA: 20.12.1991 Warner Bros. US
Premiéra Francie: 29.1.1992
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.01.1996 (VHS) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 26.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 13.11.2013 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 205 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Komentář režiséra Olivera Stonea
• V zákulisí filmu JFK: Otázka konspirace
• Vynechané a prodloužené scény
• Multimediální eseje

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
anglický DTS-HD Master Audio 5.1, italský DTS 5.1, japonský DTS Digital Surround 2.0, mandarínský Dolby Digital 2.0, německý DTS Digital Surround 2.0, španělský (Kastilie) DTS 5.1
české, anglické, anglické pro neslyšící, arabské, bulharské, dánské, finské, hebrejské, holandské, chorvatské, islandské, italské, japonské, maďarské, mandarínské, německé, norské, polské, portugalské, rumunské, řecké, španělské, švédské, thajské, turecké
 
Tvůrci a herci
Oliver Stone (Režie), A. Kitman Ho (Produkce), Oliver Stone (Produkce), John Williams (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Joe Hutshing (Střih), Pietro Scalia (Střih), Risa Bramon Garcia (Casting), Billy Hopkins (Casting), Heidi Levitt (Casting), Victor Kempster (Scénografie), Marlene Stewart (Kostýmy), Wylie Stateman (Zvuk), Michael D. Wilhoit (Zvuk), Ron Berkeley (Masky), Oliver Stone (Scénář), Kevin Costner (Herec), Kevin Bacon (Herec), Tommy Lee Jones (Herec), Laurie Metcalf (Herec), Gary Oldman (Herec), John Larroquette (Herec), Beata Poźniak Daniels (Herec), Michael Rooker (Herec), Ron Rifkin (Herec), Jay O. Sanders (Herec), Sissy Spacek (Herec), Richard Rutowski (Herec), Wayne Knight (Herec), Vincent D'Onofrio (Herec), Pruitt Taylor Vince (Herec), Sally Kirkland (Herec), Dale Dye (Herec), Edward Asner (Herec), Jack Lemmon (Herec), Joe Pesci (Herec), Walter Matthau (Herec), Tony Plana (Herec), Tomas Milian (Herec), John Candy (Herec), Martin Sheen (Herec), Sean Stone (Herec), Edwin Neal (Herec), Lolita Davidovich (Herec), Frank Whaley (Herec), Donald Sutherland (Herec), Bob Gunton (Herec), Bob Orwig (Herec), Gary Grubbs (Herec), John S. Davies (Herec), George R. Robertson (Herec), Chuck Kelley (Herec), Jerry Douglas (Herec), Jacqueline Kennedy (Herec), Leonid Iljič Brežněv (Herec), Lyndon B. Johnson (Herec), Martin Luther King (Herec), Malcolm X (Herec), Red Mitchell (Herec), Brian Doyle-Murray (Herec), Rika Dialina (Herec), Perry R. Russo (Herec), J.J. Johnston (Herec)
 
1991/189/USA, Francie/Drama, Thriller, Historický, Životopisný
 
Zajímavost k filmu
- Poslanci amerického Kongresu v roku 1992 schválili zákon o postupnom odtajnení všetkých záznamov o vyšetrovaní atentátu. Všetky dokumenty majú byť kompletne odtajnené až v roku 2029.
- V době, kdy Stone pustil svůj snímek do světa, ho politické a mediální elity kritizovaly a označili jej za paranoidní a prekrucující historii a jako jednu velkou lež hitlerovských proporcí. Dohadovali se také, čím bylo studio Warner Brothers posedlé, že snímek schválilo.
- Earling Carothers Garrison, který si na počátku šedesátých let změnil jméno na "Jim", nebyl ani zdaleka takovým nablýskaným rytířem, jak se ve Stonově filmu zdá. Kolem jeho osoby bylo mnoho záhad, včetně několika podezření na napojení na organizovaný zločin, který sám vyšetřoval. Ani jeho zapálené bádání nebylo tak černobílé, jak snímek prezentuje, přestože je pravdou, že na tomto poli patřil k těm nejproslulejším.
- Z bývalých Kennedyho spolupracovníků se oficiálně za Stoneovo dílo postavil pouze Frank Mankiewicz, syn Hermana Mankiewicze, scenáristy prosluhého filmu Občan Kane (1941). Ten prohlásil, že "každý Američan musí být Stoneovi za toto jeho dílo velice vděčný". Jediným Stoneovým problémem podle něho bylo, že "otevřel dveře, které byly příliš dlouho zavřené".
- Vyhrál cenu BAFTA v kategorii Nejlepší střih a Nejlepší zvuk.
- Film byl nominován na cenu BAFTA, v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli a Nejlepší scénář.
- Ve filmu Durhamští Býci (1988) říká postava, kterou ztvárňuje Kevin Costner, že věří tomu, že Lee Harvey Oswald v tom byl sám.
- Perry R. Russo, který byl klíčovým svědkem rozhovorů mezi Davidem Ferriem, Clayem Shaw a Lee Harveyem Oswaldem, hraje ve filmu muže v baru na začátku filmu, kde Garrison a Lou sledují televizi, kde zrovna dávají záběry ze střílení. Russo křičí, že by střelci měli dát medaili za zastřelení Kennedyho.
- Režisér Oliver Stone může být krátce spatřen při opakování Kennedyho zastřelení. Stone je zde jako tajný agent, který běží směrem k zadní části limuzíny po střele prezidenta do hlavy.
- Kevin Costner nejprve roli Jima Garrisona odmítl.
- Mnoho herců se zřeklo svých obvyklých honorářů, aby si ve filmu mohli zahrát.
 
Odkazy
 

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin, Jay O. Sanders, Sissy Spacek, Richard Rutowski, Wayne Knight, Vincent D'Onofrio, Pruitt Taylor Vince, Sally Kirkland, Dale Dye, Edward Asner, Jack Lemmon, Joe Pesci, Walter Matthau, Tony Plana, Tomas Milian, John Candy, Martin Sheen, Sean Stone, Edwin Neal, Lolita Davidovich, Frank Whaley, Donald Sutherland, Bob Gunton, Ron Jackson, Bob Orwig, Gary Grubbs, John S. Davies, George R. Robertson, Chuck Kelley, Jerry Douglas, Jacqueline Kennedy, Leonid Iljič Brežněv, Lyndon B. Johnson, Martin Luther King, Malcolm X, Red Mitchell, Brian Doyle-Murray, Rika Dialina, Perry R. Russo, J.J. Johnston, Peter Maloney, Gail Cronauer, Jacquelyn Twodat Jackson, Ellen McElduff, John Finnegan, Wayne Tippit, Victor Kempster, Jo Anderson, Baxter Harris, Marco Perella, Darryl Cox, Alex Rodine, Duane Grey, James N. Harrell, Ryan MacDonald, Willem Oltmans, Bill Bolender, Gil Glasgow, Benjamin Dane, Richmond Hoxie