Jezero smrti / Eden Lake (2008/91/Velká Británie/Horor, Thriller, Drama) 73%

10.04.2020 19:41
JEDNOU VĚTOU
„Romantický víkend se promění o holý boj o přežití v okamžiku, když potkají partu mladých teenagerů, kterým se  nelíbí, že jsou na jejich oblíbeném místě."

OBSAH
Steve chce vzít svou drahou polovičku, přítelkyni Jenny, na romantický víkend pryč z města k jezeru Eden. V panenské přírodě plánuje požádat Jenny o ruku. Setkají se tam však s partou mladých teenagerů, kterým se moc nelíbí, že jsou na jejich oblíbeném místě vetřelci. Steve se snaží nejprve o vyjednávání, ale zbytečně. Nebezpečný kolotoč hry o přežití se roztáčí ve chvíli, kdy partička ukradne jeho auto a potyčka skončí smrtí psa jednoho člena gangu. Skupinka v čele s psychopatickým mladíkem se rozhodne pomstít způsobem, který se vymyká normálnímu lidskému chápání. Hra na kočku a myš začíná.(Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Prej zabili půlku štábu....bastardi. A víte co? Já bych se tomu ani nedivil, ty kluci byli ještě něco víc než na vodstřel, a věřím, že si to neříkám jenom já, ale tohle bylo fakt hodně přehnaný, ale popravdě taky dost realistický. Možná hodně o náhodě, jenže taky o smůle, protože co se mi během filmu dělo, to nedokážu ani já sám popsat. Tak cca od půlky filmu jsem čekal na závěr jak na smilování, proč? Protože to bylo hodně přehnané. Hodně v ději sehrála náhoda, která takhle po hromadě se nestane snad nikomu, ale budiž, měl jsem toho docela plný zuby, jestli něco je hrozný, může být ještě horší, a přesně to je cíl tohoto filmu, horší může být ještě horší a to ještě horší, a tak dále. Nedokážu popsat atmosféru filmu, ta mi zas tak zázračná nepřišla, ale samotné role mi přišli hodně děsivé, čekal jsem cokoliv, ale tohle skutečně ne. Až do samotné chvíle, kdy se to opravdu rozjelo jsem čekal cokoliv, ale tohle? Krom toho, že tenhle horor je především hodně přehnanej, nerealistickej ukrývá v sobě jednu velkou pravdu a upozornění, čímž vlastně ukazuje možné i když právě nereálné dopady. No, i když možné je opravdu cokoliv. Po tomhle filmu opravdu jo. Řekl bych, že jako horor si svůj účel splnil, sice ho splnil jinak, než bych očekával, ale přece ho splnil. (Malarkey) 3*

Ostrované vrací úder frantíkům, kteří na poli exploitation v poslední době neměli konkurenci. Děje se tak v tradičních kulisách hlubokého lesa, kam si vyrazí mladý pár na romantický víkend, přičemž neterorizuje upocený buran, nýbrž parta nevychovaných spratků. Děj podle jasného mustru narušuje několik působivých zlomů, výborná dvojice hrdinů, zvrácený šéf party s visáží hokejisty Jiřího Hudlera a hlavně neskutečný závěr, který celou beznaděj posouvá ještě dále. Některé momenty (trn, hrátky s ohněm, závěr) mě nutí jít na plný počet, ale mírná pachuť z mixu Frontiére(s) a Ils mě drží na čtyřce, byť hodně razantní. Jen tak dále! (Isherwood) 4*

V kolonce pro hvězdičky je jich od mnoha předních kolegů tolik, že mě z nich až přechází zrak. Ten mě ale místy přecházel i u sledování Jezera smrti. Slyšel jsem na tento thriller hodně kladné ohlasy, ale skutečnost poněkud zklamala má očekávání. Ano, atmosféra se tvůrcům povedla navodit celkem hustokrutě, ale z velké části to bylo dobrým střihem, slušnými hereckými výkony a solidní prací s kamerou. K samotnému ději bych dodal snad jen tolik, že koncentrace tolika iracionality na tak malé ploše (jezero a přilehlý les) by vedla ke smrti kohokoliv, kdo by šel jen náhodou okolo a podíval se zrovna špatným směrem. Jak se říká "nic se nemá přehánět", no a tady to bylo přehnáno několikanásobně. Ne, nepopírám, že se mezi námi vyskytují i jedinci s podobnou duševní anomálií, jako měl vůdce partičky těch pubošů. Nicméně zde ta iracionalita zasáhla obě strany barikády měrou víc než vrchovatou. A všeho moc fakt škodí... (Radyo) 3*

VELKÁ RECENZE
„Jezero smrti“ je svým názvem takový nenápadný film a nejinak je tomu i u původního anglického názvu. Co tedy od takového snímku čekat? Tak v první řadě je to pořádná rána, protože už od začátku je vám jasné, že tohle nedopadne dobře. „Jezero smrti“ se sice v pozvolném tempu, ale nakonec velmi drasticky změní v pořádné torture porn, i když pravda bez erotiky. Ale toho mučení si zde užijete dost, navíc ve skvělém gore, které musí milovníky nadchnout.
Jenny a Steve jedou na dovolenou. Steve se rozhodne, že pojedou do přírody, z čehož není Jenny až tak nadšená, ale vidina společného víkendu ji stejně přemůže a těší se, že si odpočinou. Jedou k jezeru, kde chtěj bivakovat a odpočinout si. To se jim daří jen chvilku, protože zanedlouho se objevuje banda výrostků. Nejprve vypadají jako otravní teenageři, ale následně se ukáže, že jen u sprostých slov nezůstane. A jakmile dojde ke skutečné kolizi, pro Jenny a Steva je to smrtící.
Líbí se mi, jak snímek postupně graduje, i když k tomu využívá celkem standardní nástroje – šťastný pár, který by měl být ještě šťastnější. Steve ji chce požádat o ruku, ale vy víte, že k tomu pravděpodobně nedojde, protože se všechno nějakým způsobem hodně ošklivě podělá. Když už se to podělávat začne, tak skutečně ve velkém a vy jste rovnou vrženi do syrového dramatu, kdy se i dýchání někdy může stát opravdovým hororem.
Michael Fassbender i na filmu, kde až tak nejde o jeho herecké schopnosti, ukazuje, že žádná role pro něj není malá. Je pravda, že v té době ještě nebyl tak velkou hvězdou, nic to ale nemění na tom, že odvedl skvělou práci. Hlavní odpovědnost však sedí na Kelly Reilly, která dokáže film v pohodě utáhnout. Jasně, nešlo by to ani bez těch mladých šmejdů, ale jí skutečně fandíte, jí přejete, aby přežila, aby se dostala pryč a možná i nějakého toho hajzla sejmula.
„Jezero smrti“ je velmi intenzívním zážitkem, který není možné doporučit každému, protože prostě není pro slabší. Ano, v konci už je to trochu překombinované a možná až zbytečně to končí tak, jak to končí, ale dokud se snímek odehrává v lese, je to velmi tíživé a kruté. Lidé jsou zrůdy, a i když je snímek čistě fikcí, snadno si uvědomíte, že by se něco podobného klidně mohlo stát. Spravedlnost, ta je jen domnělá, existuje jenom rodina a oko za oko. Celkem temné poselství.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Hlavními postavami filmu jsou mladý pár Jenny (Kelly Reillyová) a Steve (Michael Fassbender). Ti přijíždí na dovolenou k bývalému lomu, který je zatopen. Romantická dovolená však netrvá dlouho, hned na břehu jezera se setkávají s partou několika mladých výrostků, kteří na mladý pár začnou dorážet a chovají se k němu agresivně. Když se jim Steve snaží domluvit, neposlouchají ho a ještě mu vynadají. Pár přečká na místní pláži noc. Druhý den se Steve jde potápět, mezitím však výrostci ukradnou Jenny tašku s klíčky od auta a dalšími osobními věcmi. Mladý pár zjistí, že auto je pryč a že ho ukradla parta výrostků.
Po osobní potyčce mezi oběma stranami Steve náhodou zabije jejich psa. To partu mladých lidí v čele s Brettem (Jack O'Connell) rozběsní a začnou Stevea a Jenny pronásledovat. Jenny se podaří utéct, ale Stevea chytnou a brutálně mučí – přivážou ho ostnatým drátem ke kůlu a postupně do něj celá parta řeže nožem. Jenny je pozoruje zpovzdálí, avšak kvůli mobilu je prozrazena a parta výrostků ji začne honit. Mezitím se Steveovi podaří utéct, je však těžce zraněn a když se setká v lese Jenny, nemůže už dál a Jenny jej nechá v lese.
Snaží se najít cestu z lesa a potká mladého hocha, který ji však namísto do města odvede k partě výrostků. Přivážou Jenny s už mrtvým Stevem k sobě a zapálí je. Jenny se i tehdy podaří utéct, Brett ve vzteku zapálí hocha, který Jenny k partě přivedl. Jenny v zoufalství bloudí lesem, když potká kluka z party, zabije ho střepem. Zbylí členové party začnou panikařit. Jeden z nich chce volat domů, ale Brett ho umlátí. Dívka patřící k partě proto uteče pryč. Když už se zdá, že se Jenny zachrání, padne do rukou otce, kterému zabila dítě a ten ji zabije.

Ocenění:
British Independent Film Awards
2008 - Kelly Reilly (Nejlepší herečka) (nominace)
2008 - James Watkins (Cena Douglase Hickoxe pro debutujícího režiséra) (nominace)

DABING
V českém znění: Hana Ševčíková - Kelly Reilly (Jenny), Svatopluk Schuller - Michael Fassbender (Steve), Jan Kalous - Jack O'Connell (Brett), Hana Krtičková, Jana Páleníčková, Jiří Krejčí, Petr Neskusil, Bohumil Švarc ml., Michal Holán, Stanislav Lehký, Robin Pařík, Miroslava Součková, Johana Krtičková, Štěpán Krtička, Libor Terš (titulky)
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Jiří Neugebar
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy: Jana Havlíčková
Režie: Tomáš Nert
Vyrobil: LS Productions dabing pro Magic Box v roce 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Velké Británie: 16.3.2007 ICA Cinema
Premiéra USA: 31.10.2008
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 12.1.2009 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 12.1.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 4 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 2 000 000

Tvůrci a herci
James Watkins (Režie), Christian Colson (Produkce), Richard Holmes (Produkce), David Julyan (Hudba), Christopher Ross (Kamera), Jon Harris (Střih), Julie Harkin (Casting), Simon Bowles (Scénografie), Keith Madden (Kostýmy), Ivor Talbot (Zvuk), Mark English (Masky), Sophie Brice (Masky), James Watkins (Scénář), Kelly Reilly (Herec), Michael Fassbender (Herec), Jack O'Connell (Herec), Finn Atkins (Herec), Bronson Webb (Herec), Thomas Turgoose (Herec), Tara Ellis (Herec), Alyssa Cooper (Herec), Thomas Gill (Herec), Eliza Elkington (Herec), James Gandhi (Herec), Mark Devenport (Herec), Shaun Dooley (Herec), Jumayn Hunter (Herec), Aidan Kelly (Herec), Enda Oates (Herec), James Burrows (Herec)

2008/91/Velká Británie/Horor, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Písnička, která hraje na večírku u bazénu, je „Respectable“ od Mel & Kim.
- Počas záverečných tituliek sa objaví ešte jedna scéna.
- Filmu se v roce 2009 dostalo hned dvou nejvyšších ocenění prestižního britského institutu filmových kritiků, Empire Awards, když obdržel ocenění za nejlepší hororový film roku a nejlepší britský film roku 2008. [Zdroj: empireonline.com]
- Jezero Eden je ve filmu umístěno ve Velké Británii, ve skutečnosti se ale nachází v americké Minnesotě.
- Plakát, který má v závěrečné scéně Bradd na dveřích, je portrét wrestlera Daeva Bautisty
 
Odkazy