Je prostě báječná / She's Funny That Way (2014/93/USA/Komedie) 54%

17.01.2022 14:47
JEDNOU VĚTOU
„S kým si usteleš, s tím si budeš hrát."

OBSAH
Živelná komedie plná zmatků a dobře mířených facek. Nebudeme si nic nalhávat, Isabel je lehká holka. Nejstarší profesí se snaží našetřit, aby se mohla stát herečkou, ostatně jako každý v New Yorku. Jakmile ale opravdu vstoupí na Broadway, spustí lavinu bláznivých situací a zábavy. Někdo se do ní totiž zamiluje a někdo zas až moc dobře poznal její neřestnou kariéru. A všichni jsou tak trochu ženatí nebo vdané.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mám pocit, jak kdyby se režisér pokoušel napodobit Woodyho Allena. Nejenom, že si do filmu natahal poměrně solidní množství zajímavých herců, ale ještě celý příběh zaměřil na dialogy. Jenže ty za moc nestojí a všechno zachraňuje Jennifer Aniston, která tady poprvé nevypadá na dvacet, ale na to, kolik ji opravdu je, což si myslím, že jí dělal hlavně účes. Další zajímavé zjištění film nepřinesl a tak jsem byl rád, že jsem ho vůbec dokoukal. (Malarkey) 2*

Opravdu jsem nečekal, že se v současný době dočkám v kinech americký komedie, který navalím plnou nůši hvězdiček, ale je to tady. Skvělé, hravé, originální, zábavné. Scénaristi si napsali pár figurek a postupně je dávali k sobě a zase od sebe a pak je proházeli a jezdilo se na téma, kdo s kým, kde s kým, všichni se všema, nikdo z nikým, ten s tou, ale ta i s tamtím, atd., atd. Klubíčko na pletení připomíná proti těmhle motancům rovnou nit. Vrcholný zákusky přijdou na večeři a v hotelu, kde se figury opět různým velmi zábavným způsobem protinají. Vztahovej blázinec, který určitě dokáže rozesmát od začátku aneb telefonický um Owena Wilsona na hotelovém pokoji do konce aneb jak je lehké se vžít do divadelní role. Ze všech postaviček se mě nejvíc líbila ta, kterou hrál Rhys Ifans, takovej pohodář a vyznavač žen, že jsem si ho okamžitě oblíbil. Pohodovou náladu podpořila i hudba, která ještě vic zvýrazňuje scénaristickou hravost a nadsázku. Při některých scénách se mě vybavila nejedna francouzská filmová záležitost. Francis Veber tenhle snímek určitě ocení a já ho v tom nenechám samotnýho. Pokud ještě vaháš, tak prozradím, že executive producer filmu je Wes Anderson a Tarantino v pozici herce taky není k vidění v každým filmu, že ano? (Enšpígl) 5*

Návrat klasické komedie se vším všudy - s plejádou hvězd (obzvlášť Jennifer Aniston a Rhys Ifans jsou senzační), mazaným scénářem, který se postupem času dostává do větších a větších obrátek, a s režií, která si s ním dokáže bez problémů poradit a využít ho na sto procent. Bohužel jak je vidět z mnoha ostatních komentářů, řada lidí už dnes takové filmy neocení a zaujme je jen párvteřinový výstup Quentina Tarantina. Z toho mi je trochu smutno. (D.Moore) 5*

VELKÁ RECENZE
Peter Bogdanovich patří mezi klasiky. Má dvě nominace na Oscara a na svém kontě filmy jako Poslední představení nebo Co dál, doktore? Faktem ovšem je, že nejzajímavější věci předváděl už před hodně dlouhou dobou a naposledy natočil film v roce 2001. Může tedy jeho romantická komedie Je prostě báječná překvapit a zaujmout? Překvapit asi ne. O tom, jestli zaujme, už by se dalo debatovat.
Ona je to totiž vlastně celkem příjemná podívaná. Na historce o jedné tak trošku jednodušší holce, která se chce stát hereckou hvězdou, ale do té doby si na život vydělává jako ťapina, je vidět, že ji točil člověk, jenž moderní trendy buď nesleduje, nebo mu jsou ukradené. Je prostě báječná působí jako film, který někdo vytáhl z archivu, kde se válel poslední čtyřicet let a nebýt známějších ksichtů, klidně by mohlo jít o jednu z mnoha komedií z doby, kdy se Scorsese se Spielbergem teprve učili, jak nastavit kameru. Bogdanovich natočil starosvětskou dialogovku s hromadou postav a humorem, co stojí a padá na klasických klišé, jako jsou záměny, omyly a nečekané náhody.
V tomhle směru to funguje bez problémů. Je tu spousta scén, které sice asi nedonutí člověka začít se smát na celé kino, ale takové to permanentní pousmání na ksichtě a pocit, že to celé šlape tak, jak má, mít budete. Dopředu tuhle tradičně vystavěnou srandu táhnou především herci. Imogen Poots tu její naivně sympatickou, zároveň ovšem velice pragmatickou holku, co je evidentně tak trochu trdlo, budete žrát od prvního okamžiku. Asi každému rychle dojde, že její hrdinka je lehce hloupoučká, šarm se jí však upřít nedá. Jennifer Aniston si svou cholerickou, pomstychtivou a uřvanou psychiatričku taky viditelně užívá a Owen Wilson opět sází na výraz trošku zmateného sympaťáka, kterému by člověk odpustil skoro cokoliv. A i všichni ostatní odvádí přesně to, co režisér, žánr i diváci chtějí.
Každý dostane jeden nebo dva momenty, v nichž může zazářit a je evidentní, že Bogdanovich má celý film pevně v rukách a víc, co chce natočit. Bez ohledu na to, že to celé působí nemoderně a konzervativně. Je prostě báječná má zkrátka fajn herce, fajn postavy a fajn tempo. Je sice hodně komorní, ale na druhou stranu se nepokouší tvářit výpravně a ví, že její kvality stojí na hrdinech a dialozích. Bogdanovich se svým filmem nepředvádí nic nového, evidentně však ani takové ambice neměl. Zkrátka jen natočil fajn komedii podle tradičního mustru, na kterou klidně můžete vzít rodiče a možná i prarodiče. Líbit se jim nejspíš bude, i když závěrečné cameo nejspíš oceníte jen vy.

DABING
1.DABING (DVD, JOJ Cinema)
V Českém znění: Petr Burian - Owen Wilson (Arnold Albertson) + Quentin Tarantino (sám sebe), Kristina Jelínková - Imogen Poots (Isabella "Izzy" Pattersonová) , Renata Volfová - Kathryn Hahn (Delta Simmonsová) + Illeana Douglas (Judy), Jakub Saic - Rhys Ifans (Seth Gilbert) + Michael Shannon (polisita), Pavel Vondra - Will Forte (Joshua Fleet) + Austin Pendleton (soudce Pendergast), Kateřina Březinová - Jennifer Aniston (Jane Claremontová) + Jennifer Esposito (Margie) + Lucy Punch (Kandi) + Cybill Shepherd (Nettie Finkelsteinová), Veronika Veselá - Debi Mazar (Vickie), Milan Slepička - Richard Lewis (Al Finkelstein)
Vyrobila společnost Bontonfilm v roce 2015

2.DABING (Nova)
V Českém znění: Bohdan Tůma - Owen Wilson (Arnold Albertson), Terezie Taberyová - Imogen Poots (Isabella "Izzy" Pattersonová) , Martina Šťastná - Kathryn Hahn (Delta Simmonsová), Jan Szymik - Rhys Ifans (Seth Gilbert), Ondřej Kavan - Will Forte (Joshua Fleet), Miriam Chytilová - Jennifer Aniston (Jane Claremontová), Bohuslav Kalva - Austin Pendleton (soudce Pendergast), Dana Černá - Debi Mazar (Vickie) + Jennifer Esposito (Margie), Jolana Smyčková - Ahna O'Reilly (Elizabeth) + Ren Croney (Frankie) + Lucy Punch (Kandi), Zdeněk Mahdal - Quentin Tarantino (sám sebe), Irena Hrubá - Illeana Douglas (Judy), Dagmar Čárová - Cybill Shepherd (Nettie Finkelsteinová), Václav Rašilov - Richard Lewis (Al Finkelstein), Gustav Bubník - Michael Shannon (policista) a další.
Překlad: Michaela Křížová
Zvuk: Michal Zavěrka
Produkce: Martin Odehnal, Libuše Witzová
Dialogy a režie: Gustav Bubník
Ve studiu Audiotech, vyrobila Cet 21 s.r.o. v roce 2016

Premiéra ČR: 30.4.2015 Bontonfilm
Premiéra USA: 1.5.2015 Clarius Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.9.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 036 939
Tržby celkem - $ 6 000 000
Návštěvnost v ČR 15 095
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Je prostě báječná gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/je-proste-bajecna-shes-funny-that-way-2014-93-usa-komedie-54/
Komedie, USA, 2014
Režie: Peter Bogdanovich, Hrají: Owen Wilson, Imogen Poots

Týden bez závazků gastonrolinc.webnode.cz/news/tyden-bez-zavazku-hall-pass-2011-105-usa-komedie-romanticky-59/
Komedie / Romantický, USA, 2011
Režie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Hrají: Owen Wilson, Jason Sudeikis
 
Tvůrci a herci
Peter Bogdanovich (Režie), George Drakoulias (Produkce), Logan Levy (Produkce), Louise Stratten (Produkce), Holly Wiersma (Produkce), Edward Shearmur (Hudba), Yaron Orbach (Kamera), Nick Moore (Střih), Jen Rudin (Casting), Jane Musky (Scénografie), Peggy A. Schnitzer (Kostýmy), Robert Hein (Zvuk), Paul Molnar (Masky), Barbara Lacy (Masky), Peter Bogdanovich (Scénář), Louise Stratten (Scénář), Owen Wilson (Herec), Imogen Poots (Herec), Jennifer Aniston (Herec), Will Forte (Herec), Kathryn Hahn (Herec), Rhys Ifans (Herec), Lucy Punch (Herec), Joanna Lumley (Herec), Tatum O'Neal (Herec), Jason Schwartzman (Herec), Cybill Shepherd (Herec), Jake Hoffman (Herec), Ahna O'Reilly (Herec), Angela Jeanneau (Herec), Jennifer Esposito (Herec), Debi Mazar (Herec), Quentin Tarantino (Herec), Austin Pendleton (Herec), Michael Shannon (Herec), Doris McCarthy (Herec), Poppy Delevingne (Herec), Sydney Lucas (Herec), George Morfogen (Herec), Illeana Douglas (Herec), Colleen Camp (Herec), Erin Heatherton (Herec), Ella Rodriguez (Herec), Brian Donahue (Herec), Albert Jones (Herec)
 
2014/93/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Postava Jane, kterou ztvárnila Jennifer Aniston, má přítele Joshuu a psa Chipa. Stejně se jmenovali i milenci Rachel (Jennifer Aniston) v seriálu Přátelé (od r. 1994).
- Snímek měli již diváci možnost vidět na filmovém festivalu v Benátkách, kde v srpnu 2014 proběhla jeho oficiální světová premiéra.
- Je prostě báječná je prvním hraným filmem amerického režiséra Petera Bogdanoviche po dvanácti letech od filmu Lepší společnost z roku 2001.
- Do hlavní role byla původně obsazena Olivia Wilde, ale byla nahrazena kvůli svým konfliktům s vedením. Hlavní roli si měla zahrát také Brie Larson, ale nakonec ji nahradila Imogen Poots.
 
Odkazy