Jay a mlčenlivý Bob vrací úder / Jay and Silent Bob Strike Back (2001/104/USA/Komedie) 68%

22.02.2018 18:32
JEDNOU VĚTOU
„Ze zákulisí Hollywoodu. Bez cenzury a pěkně natvrdo. Hollywood si o to koledoval“

OBSAH
Snímek, který si totálně vystřeluje z mekky filmařského světa. Režisér Kevin Smith přizval k natáčení této neuvěřitelné události všechny své nejlepší přátele, čili celé stádo hvězd, které ve filmu paroduje samo sebe. Mark Hamill v extrémní parodii Luka Skywalkera z Hvězdných válek, Carrie Fischer - princezna Leia jako jeptiška tvrďačka, Matt Damon v návratu k Rebelovi bez příčiny, atd. Ušetřeny nezůstanou Planeta opic, Matrix, E.T. Mimozemšťan, Charlieho Andílci a další. Film se už stihl stát v USA kultem a vidět několikrát za sebou ho můžou jak věrní fanoušci, tak i normální milovníci hodně ulítlých komedií.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nejsem a nikdy jsem nebyl fanouškem Kevina Smithe, kromě toho jsem od něj viděl pouze jeden film – Dogma. Přesto jsem se nenudil. Je velmi obtížné určit, kdo se bavit bude a kdo nikoliv, nechcete-li riskovat, zkuste si následující test. Pokud alespoň na sedm otázek odpovíte kladně, je zde reálná šance, že Jaye a Mlčenlivého Boba neodepíšete coby vulgární nonsens. 1. Viděli jste Hvězdné války, Planetu opic, Batmana a alespoň jednu epizodu seriálu Scooby Doo? 2. Víte, ve kterých filmech hráli Matt Damon a Ben Affleck a o čem přibližně byly? 3. Znáte pořad komika Jona Stewarta? 4. Chcete si rozšířit zásobu anglických vulgarismů o pár obzvlášť vypečených kousků? 5. Slyšeli jste o internetových výhrůžkách Kevinu Smithovi za film Dogma? 6. Poznáte tváře Guse van Santa a Wese Cravena? 7. Líbí se vám Městečko South Park? 8. Jste ateistou? 9. Připadá vám tato hláška vtipná: „Kotě, už ti někdy lízal kakáč tlusťoch v kabátu?“ ? 10. Hledáte ve filmech rádi popkulturní odkazy? Tak co, jak jste dopadli? Ať úspěšně či jinak, řekl bych, že u tohoto filmu se bude bavit jenom okrajová část diváctva, z nichž pouze menšina rozluští onu sofistikovanou propojenost s předchozími Smithovými filmy. Mi přišel místy šíleně vtipný, místy příliš rádoby-intelektuálský, místy k uzoufání trapný a místy až zbytečně vulgární, neřekl bych, že je to film dobrý, neřekl bych, že je to film špatný, řekl bych, že je to film bláznivý. 75% Zajímavé komentáře: Tommy987, Mahalik, silent cut, gudaulin (Matty) 4*

V globálu to na 80% není, ale některé frky, které ústřední antihrdinská dvojka sype z rukávů i jiných otvorů jak na běžícím pásu, nemají v tomhle světě obdoby. A do toho přifrčí na mopedu Will Ferrell a předvede takovou komickou kreaci, kterou mu sežeru i já, který z duše nenávidím jeho kousky typu Noc V Roxbury. Dawson Leary v první roli, za kterou bych mu neposlal balíček tikající, leč hodinky jako takové neobsahující, Matt Damon s Benem Affleckem dávající si to drsněji než při svých před"ženáčských" pitkách, Mark "don't fuck with the Jedi master" Hamill s poněkud neprinceznovskou Leiou, Scooby Doo a Charlieho Andílci na entou (kteří pobaví ještě lépe než originál, promiň, Lucy;)), boha mário, kde to Kevin Smith bere? Některé z těchhle "stranou stojících" výstupů plní plán na 100 a více procent a jako post scriptum po 80%ním hodnocení nelze napsat nic jiného než: Justice!!!!!;) (Gemini) 4*

Humor Kevina Smithe je naprosto ojedinělým. Slovy fuck, bitches a jinými se ve filmu opravdu nešetří. Ale je to vloženo do správných situací tak, že to do sebe nádherně zapadá. Režisér si vzal na paškál modlu řady herců i režisérů..tedy Hollywood. Jediné co mi přišlo na filmu krapet přehnané byly scény, kde se objevily ty čtyři baby. Jinak mlčenlivý Bob je fakt borec a ve filmu nakonec řekne jenom jednu větu, ale výbornou. Velmi slušná parodie s řadou známých herců parodujících většinou sami sebe. (Malarkey) 4*

VELKÁ RECENZE
Režisér Kevin Smith se po úspěchu filmu Dogma, kde rozechvěl bránice ateistů a pěkně rozzuřil křesťany, vrací s dalším snímkem, který je, stejně jako díla předchozí, plný narážek, parodie, akce a především vynikajícího stylově ujetého humoru. Tentokrát se jedná o příběh, jehož hrdiny jsou (jak už název napovídá) Jay a Mlčenlivej Bob. V prvních třech snímcích (Mladí muži za pultem, Flákači, Hledám Amy) se objevovali jen na pár minut, v Dogma už tvořili velmi důležitou část děje a nyní se dočkali filmu vlastního.
Jay (Jason Mewes) a Mlčenlivej Bob (sám pan režisér Kevin Smith osobně) jsou „povoláním“ drogoví dealeři, kteří se poflakují před oblíbeným minimarketem a vyvádějí všelijaké hlouposti. Jay je nejukecanější tvor na planetě Zemi a možná i v celém vesmíru, libuje si ve vulgárních výrazech, kterými královsky zdobí své hlášky. Jeho „heterosexuální životní partner“ (přesně takhle se označují a jsou na to hrdí, fakt nekecám) Mlčenlivej Bob je Jayův přesný opak, který promluví jen občas; akorát tu historku o Amy vykládá kdekomu na potkání. Dříve to býval Tichý Bob, ale převedení tohoto snímku do češtiny se chopil nějaký předchozích filmů neznalý překladatel, Jay by řekl čuramedán, a slovo silent přeložil jako mlčenlivý. Jsem zvědavý, jak se bude chudák Bob jmenovat na videokazetách. Nemluvící Bob? Či snad dokonce Šeptající Bob? Překladů filmů by se měl vždy ujmout nějaký problematiky znalý člověk.
Tito dva „heterosexuální životní partneři“ se stali tak slavnými, že podle nich vznikl comics ( viz. Hledám Amy) a nyní se chystá filmová verze, což Jay a TICHEJ (pozorně si to slovo prohlédněte pane překladateli) Bob zjistili víceméně náhodou a ihned se rozhodli natáčení překazit, protože „nechtějí dopadnout tak bídně jako Batman a Robin.“ Vydávají se na cestu a než dorazí do Hollywoodu, zažijí mnoho neuvěřitelných příhod.
Pokud znáte Jaye a Tichýho Boba a viděli jste předchozí snímky, pak máte vyhráno. Víte na čem jste a můžete se báječně bavit. Pakliže vám ovšem tato jména nic neříkají a ještě nikdy jste do světa Kevina Smithe nezavítali, nebude vám dobrá polovina vtipů dávat smysl. Už i předchozí snímky Kevina Smithe byly nadupány odkazy na americkou kulturu, ovšem v tomto eposu je toho zdaleka nejvíce a často jsou tu narážky na předchozí díla, která jsou všechna propojena právě postavami Jaye a Tichýho Boba. Režisér všechny vtípky zvýraznil účastí mnoha slavných hvězd, většinou se zde objeví pouze na pár minut, ale vždy to stojí za to. Kromě postav, které jsme mohli vidět v prvních čtyřech snímcích (např. Ben Affleck, Matt Damon či Chris Rock), zde účinkuje i Mark Hamill, souboje na světelné meče se samozřejmě dočkáte, a Carrie Fischer nebo samotný hororový král Wes Craven či Jason Biggs alias „ten, co to dělal s koláčem“ a mnoho dalších.
Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder není lepší než třeba Dogma a nepatří k vrcholům tvorby Kevina Smithe, ale pořád je to vynikající vulgární komedie, která zaručeně pobaví. Vznikla v podstatě pro fanoušky a podle některých zdrojů to je poslední film s Jayem a Tichým Bobem. V každém případě stojí za to do světa Kevina Smithe vstoupit, ovšem znalost předchozích filmů je bohužel nutná.
A ještě přátelská rada na závěr: nejezděte stopem!

DABING
V českém znění: Tomáš Sagher - Jason Mewes (Jay), Vladimír Hauser - Kevin Smith (Mlčenlivej Bob) / Brian O'Halloran (Dante Hicks), Klára Sochorová - Shannon Elizabeth (Justice), Ladislav Běhůnek - Ben Affleck (Holden McNeil) / Diedrich Bader (Ochranka), Radka Přibyslavská - Ali Larter (Chrissy), Jan Kolařík - Will Ferrell (Federal Wildlife Marshal Willenholly), Jana Štvrtecká - Eliza Dushku (Sissy), Veronika Veselá - Shannen Doherty (Shannen Doherty) / Jennifer Schwalbach Smith (Missy) / Ever Carradine (Jayova matka), Pavel Vacek - Ben Affleck (Ben Affleck) / Jake Richardson (Tenneger), Eva Gorčicová - Carrie Fisher (Jeptiška), David Kaloč - Jason Lee (Banky Edwards), Vilém Čapek - Matt Damon (Matt Damon), Petr Štěpán - Jason Lee (Brodie Bruce) / Chris Rock (Chaka Luther King), Erik Pardus - Jason Biggs (Jason Biggs) / Tracy Morgan (Pumpkin Escobar), Robert Jícha - Seann William Scott (Brent) / Jeff Anderson (Randal Graves) / Jamie Kennedy (Asistent režiséra), Martin Sláma - James Van Der Beek (James Van Der Beek) / Marc Blucas (Fred) / Jon Stewart (Moderátor), Jan Grygar - Gus Van Sant (Gus Van Sant, titulky) / Steve Kmetko (Steve Kmetko), Milan Horský - Wes Craven (Wes Craven) / George Carlin (Stopař, více rolí), Bedřich Výtisk - Mark Hamill (Drtikul) / Judd Nelson (Šerif), Kateřina Horáčková - Jules Asner (Jules Asner) / Amy Noble (Bobova matka, více rolí), Zdeněk Bureš a další.
Překlad: Iveta Pavlovičová
Dialogy: Eva Dítětová
Zvuk: Jindřich Stožický
Režie českého znění: Jiří Kubík
Vyrobila: SPI International ve studiu Ebbi, 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.4.2002
Premiéra USA: 24.8.2001 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:  -
Poprvé na DVD: 7.10.2002 SPI Film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 33,788,161
Náklady (Rozpočet) - $ 22 000 000

Tvůrci a herci
Kevin Smith (Režie), Scott Mosier (Produkce), James L. Venabl (Hudba), Jamie Anderson (Kamera), Kevin Smith (Střih), Scott Mosier (Střih), Christine Sheaks (Casting), Robert Holtzman (Scénografie), Isis Mussenden (Kostýmy), Whit Norris (Zvuk), John Countryman (Zvuk), Hildie Ginsberg (Masky), Kevin Smith (Scénář), Jason Mewes (Herec), Kevin Smith (Herec), Ben Affleck (Herec), Jeff Anderson (Herec), Brian O'Halloran (Herec), Shannon Elizabeth (Herec), Eliza Dushku (Herec), Ali Larter (Herec), Jennifer Schwalbach Smith (Herec), Will Ferrell (Herec), Jason Lee (Herec), Judd Nelson (Herec), George Carlin (Herec), Carrie Fisher (Herec), Seann William Scott (Herec), Jon Stewart (Herec), Jules Asner (Herec), Tracy Morgan (Herec), Gus Van Sant (Herec), Chris Rock (Herec), Jamie Kennedy (Herec), Wes Craven (Herec), Shannen Doherty (Herec), Mark Hamill (Herec), Marc Blucas (Herec), Diedrich Bader (Herec), James van der Beek (Herec), Matt Damon (Herec), Jason Biggs (Herec), David Mandel (Herec), Scott Mosier (Herec), Jerome Benton (Herec), Bryan Johnson (Herec), Renée Humphrey (Herec), Joey Lauren Adams (Herec), Dwight Ewell (Herec), Alanis Morissette (Herec), Morris Day (Herec), Joseph D. Reitman (Herec), Jake Richardson (Herec), Ever Carradine (Herec), Mark Steven Johnson (Herec), Brian Lynch (Herec), Zak Knutson (Herec), Susan Engel (Herec), Scott William Winters (Herec), Joe Quesada (Herec), Matthew James (Herec)
 
2001/104/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Jay (Jason Mewes) a Silent Bob (Kevin Smith) se během návštevy natáčecích studií připletou k natáčení dalšího dílu série Vřískot od Wese Cravena, který ve filmu ztvárnil sám sebe. V třetím díle Vřískot 3 (2000) se Jay a Silent Bob skutečně objeví. Dalším pojítkem se slavnou hororovou sérií je herečka Carrie Fisher, která si taky zahrála v třetím díle série Vířskot a herečka Shannon Elizabeth, která hrála ve filmu Scary Movie: Děsnej biják (2000), jenž parodoval převážně první film ze série Vřískot (1996) a přímo její postava parodovala jednu z hlavních hrdinek zmiňované série.
- Jako v každém filmu Kevina Smithe se i tady objevilo číslo 37 (na klapce během natáčení souboje).
- Scoobyho-Doo dabuje Mark Hamill.
- Filmu byl udělen Rating NC-17. Aby tvůrci získali R, muselo být vystřiženo několik scén.
- Jeptiška, která zastaví stopujícímu Jayovi a Bobovi, má na palubní desce figurku "kámoše Ježíše". Je to odkaz na předchozí Smithův film Dogma (1999).
-  Herečce Heather Graham byla původně nabídnuta role Justice (Shannon Elizabeth), ale nakonec ji nehrála, protože nedokázala pochopit, proč se její postava zamilovala do Jaye.
- Shannon Elisabeth byla původně vybrána pro menší roli, ale režiséra Smithe natolik ohromila, že jí dal roli Justice.
- Malou roli si měl zahrát i David Duchovny, ale kvůli natáčení seriálu Akta X, z toho sešlo.
- Scéna s bufetem se natáčela v té samé kaňonové lokaci jako mnoho scén z původní série Star Treku (1966).
- Ve filmu měl být zesměšněn film Pulp Fiction. Hrát měl Quentin Tarantino, John Travolta, Samuel L. Jackson a Uma Thurman. Všichni s tím souhlasili, ale pro nízký rozpočet a množství času z toho sešlo. Travolta s Jacksonem by hráli charaktery Jay a Boba, Tarantino naštvaného režiséra a Thurman herečku posedlou vlastním já.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jason Mewes, Kevin Smith, Ben Affleck, Jeff Anderson, Brian O'Halloran, Shannon Elizabeth, Eliza Dushku, Ali Larter, Jennifer Schwalbach Smith, Will Ferrell, Jason Lee, Judd Nelson, George Carlin, Carrie Fisher, Seann William Scott, Jon Stewart, Jules Asner, Tracy Morgan, Gus Van Sant, Chris Rock, Jamie Kennedy, Wes Craven, Shannen Doherty, Mark Hamill, Marc Blucas, Diedrich Bader, James van der Beek, Matt Damon, Jason Biggs, David Mandel, Scott Mosier, Jerome Benton, Bryan Johnson, Renée Humphrey, Joey Lauren Adams, Dwight Ewell, Alanis Morissette, Morris Day, Joseph D. Reitman, Jake Richardson, Ever Carradine, Mark Steven Johnson, Brian Lynch, Zak Knutson, Susan Engel, Scott William Winters, Joe Quesada, Matthew James, Jonathan Gordon, Harley Quinn Smith, Walter Flanagan, Dan Etheridge