Jarek Nohavica - V Lucerně (koncert)

04.01.2018 14:56
Další koncert Jarka Nohavici na DVD. A pro tentokrát Jarka doprovodí v některých skladbách i klavír, flétna, soprán saxofon a hip-hopová skupina PIO SQUAD. Těšit se můžeme na nové písně jako Noe nebo Mám jizvu na rtu, ale i na starší, např. Mávátka nebo Dál se háže kamením. A to vše v kouzelném prostředí Lucerny.
 
RECENZE DVD
Je skoro zbytečné psát na nahrávky Jaromíra Nohavici recenzi. Stejně už má každý hotový názor. Ale zkusme alespoň nějaká pro a proti v souvislosti s koncertním CD a DVD V Lucerně.
Nohavica svými písničkami skutečně dosáhl postavení, kdy dokáže hovořit velké části národa z duše. Ono souznění živá nahrávka dobře ukazuje. Ostatně stejně jako veškeré předchozí Nohavicovy koncertní desky, včetně podobně koncipovaného CD+DVD titulu Doma (2006).
Takové postavení má ovšem často za následek, ať umělec chce či nechce, nekritický masový obdiv. A nekritický obdiv obvykle „na druhé straně" vyvolává absolutní odmítnutí. Ne, rozhodně nelze zredukovat názory na Nohavicu na tyto krajnosti. Také spojení „velká část národa" je samozřejmě zjednodušující. Každý posluchač má svoje důvody a určitě platí, že spoustě lidí se písničky Jaroslava Nohavici prostě jen celkem líbí a jiným jsou lhostejné. Jenže v případě Nohavici jsou ony extrémy jaksi víc vidět.
Vlastně se Jaromír Nohavica dostal do podobné situace jako Daniel Landa. Proboha, aby to nebylo špatně pochopeno. Nesrovnávám osobnosti ani jejich poselství a hudbu, jen jejich pozici vzhledem k posluchačům a médiím.
Nohavica umí dokonale pracovat nejen se svými příznivci, ale i s případnými odpůrci. Na DVD V Lucerně to dokonale dokumentuje třeba jedna miniatura, uvedení písně Samuraj. „Musíte si každý teď sám za sebe, abyste mi to potom v novinách, debatách, recenzích nevyčítali, (...) udělat vlastní referendum, jak to bude se společným zpíváním. Buďto teď budu s Jarkem zpívat, nebo s Nohavicou ne," žertuje Nohavica. Následuje upřímný, uvolněný smích publika. Písničkář ví, že je mezi „svými", prohloubí atmosféru spiklenectví a pochopitelně zpívají všichni.
Není třeba rozvádět, že vtipkování na téma společného zpěvu má hlubší dosah. Vážně je na každém z nás, zda nám dnes přijdou písně jako Mávátka či Na jedné lodi plujem, které nám třeba pomohly v duševním zdraví přežít konec totality, jako pošpiněné a pokrytecké, nebo pořád ještě důvěryhodné a upřímné. Zda se vyrovnáme s nedůvěrou a zklamáním. Jako by písničkář vzkazoval - vaše věc, já už jsem z obliga.
Tím ovšem odzbrojující uvedení Samuraje nekončí. „Následující píseň je strašná. Je to dětská píseň (...)," dodává Nohavica. I kdybyste sebevíc považovali popěvek za hloupoučký, už proti němu nemůžete protestovat ani písmenem, když to řekl samotný interpret. Hlavně že to funguje na lidi, rozezpívává a baví.
Nohavica skutečně vždy byl a zůstává mistrem archetypálních příběhů. Například chytře zvolená biblická podobenství snad ani nemohou nezabrat, s naprostou samozřejmostí musí brnknout na ony „společné struny" uvnitř podobně smýšlejících lidských bytostí.
Písničkář sází většinou na jistotu, ale tentokrát se pustil i do experimentu. Byť experimentu očekávatelného, neb Nohavica o svých sympatiích k hip hopu hovořil již dávno. Ve spolupráci s hiphopery Pio Squad předvádí píseň Já tam byl, nicméně frázování a celá skladba mu příliš nesedí. Navzdory mrazivému a silnému textu i příběhu. Navzdory sympatiím ke všem pokusům vybočit. Naopak vstupy klavíristy Dalibora Cidlinského ml. a virtuózního jazzového saxofonisty a flétnisty Michala Žáčka vyznění koncertního záznamu vítaně zpestřují.
Celková atmosféra působí i ze záznamu příjemně, balady jako Potulní kejklíři nebo Dál se háže kamením a píská nestárnou a nezbývá než se vrátit k původnímu konstatování. Nohavica dokáže mluvit lidem z duše. Tak zpívat s Jarkem, nebo s Nohavicou ne?
 
SLOŽENÍ
Jaromír Nohavica - zpěv, kytara, heligonka
Dalibor Cidlinský jr. - klavír
Michal Žáček - flétna, soprán saxofon
 
Seznam skladeb a autoři
DVD
Seznam skladeb
1.Dlouhá tenká struna (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
2.Mávátka (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
3.Na jedné lodi plujem (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
4.Ostravian Pie (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
5.Ty ptáš se mě (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
6.Noe 7.Samuraj (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
8.Potulní kejklíři (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
9.Jeruzalém (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
10.Ježíšek (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
11.Ona je na mě zlá (Ludwig van Beethoven/Jaromír Nohavica)
12.Plebs blues (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
13.Hvězda (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
14.Prošel jsem hlubokým lesem (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
15.Do dne a do roka (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
16.Já tam byl (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
17.Jako jelen, když vodu chce pít (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
18.Velká voda (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
19.Pro Martinu (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
20.Ikarus (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
21.Dál se háže kamením a píská (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
22.Já si to pamatuju (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
23.Sloní hřbitovy (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
24.Mám jizvu na rtu (Jaromír Nohavica/Jaromír Nohavica)
 
Adam Rezek (Režie), Petr Šiška (Produkce), Jaromír Nohavica (Hudba), Dalibor Cidlinský jr. (Hudba), Michal Žáček (Hudba), Jan Matiášek (Kamera), Dušan Lajda (Střih), Pavel Vojta (Zvuk), Dalibor Cidlinský jr. (Zvuk), Jaromír Nohavica (Autor hudby). Ludwig van Beethoven (Autor hudby), Jaromír Nohavica (Autor hudby). Ludwig van Beethoven (Autor hudby)