Jáma a kyvadlo (video film) / Pit and the Pendulum The (1991/97/USA/Horor) 48% -Originál DVD-

23.02.2022 12:32
JEDNOU VĚTOU
„Lance Henriksen v roli ďábelského inkvizitora."

OBSAH
Nejdrsnější zpracování klasika E. A. Poea. Navždy bude Maria litovat dne, kdy se vzepřela vůli španělské inkvizice. Kdyby jen tehdy nevystoupila z davu na obranu toho nebožáka. Kdyby jen nezaujala svou odvahou ďábelského inkvizitora Torquemada. Kdyby jen.... Dnes už je to vše jedno. Obviněna z čarodějnictví, zneuctěna, brutálním způsobem připravena o jazyk, čeká Maria, až se k jejímu mladému zmučenému tělu přiblíží pověstné, ze všeho vysvobozující kyvadlo. Nebo je snad ve světě ještě spravedlnost a na dně jámy, mezi krysami, nakonec skončí ten pravý?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zpočátku mě zaujal odlehčený tón, jakým je příběh vyprávěn. Zdálo se, že je přede mnou úchylné inkviziční béčko, jehož tvůrci v sobě měli dostatek nadhledu a škodolibé perverze. S ubíhajícími minutami bohužel vyšlo najevo, že to nejspíše přeci jen někdo myslel vážně více, než by se slušelo. Původní Boormanovu klasiku na Poeovy motivy mám moc rád a je dobře, že tahle prasárna jde vlastní cestou, jinak by rozhořčení mohlo být ještě větší. Dvě hvězdičky za to, že mi z tváře ani jednou neslezl pobavený škleb. (-bad-mad-wolf-) 2*

Po shlédnutí tohoto filmu jsem si uvědomil, jak moc může být filmařina ošidná. Na jedné straně vábí coby umělecký směr s nespočtem inspiračních zdrojů a mořem možností. Láká mladé a ambiciózní umělce ke studiu a tvrdé práci,aby poté dostali možnost podílet se na utváření filmových dějin, či možnost zbohatnout, popřípadě obojí. Ale existuje také odvrácená strana filmu, ta kterou reprezentuje tento film. Podfinancovaný rozpočet, debilní a beznadějný scénář, mizerní herci, a z milovaného řemesla se stává prostituce. Dvě hlavní postavy, manželský pár, snad musel do filmu někdo protekčně protlačit, aniž by je viděl hrát. Opravdový výsměch herectví. Střih, potencionálně jedno z největších filmových kouzel, se zde brací proti svým tvůrcům a umocňuje tak "kvality" ostatních složek filmu. Například toporné herectví a špatnou kameru. Lance Henriksen ani Oliver Reed nikdy nebyli herci první kategorie a zde možná nacházíme odpověď proč. Samotný závěr s kvyadlem je vsktutku hororový, ale ne atmosférou, nýbrž provedením. Hůř by snad film nenatočili, ani kdyby ho kazili schválně. Tohle je skutečný odpad. (kinej) 0*

Knihu jsem nikdy nečetl. Kdysi jsem viděl jiné filmové zpracování. Bohužel nevím, jak dalece se film drží literární předlohy, ale pokud bych měl posuzovat film, tak nemám zcela jednotný názor. Byly chvíle, kdy jsem se zaujetím sledoval děj. Byly ovšem také chvíle, kdy mi děj připadal až moc naivní. Myslím, že pro ukrácení dlouhé chvíle nebo jako oddech od přihlouplých seriálů s nuceným smíchem se dá film zhlédnout. Ještě se musím zmínit o dabingu. Ten byl až na drobné výjimky dobrý. Nečeská intonace se objevila jen zřídka. (Siegmund) 3*

VELKÁ RECENZE
 Mezi filmaři jsou především dva, kteří se proslavili adaptacemi zakladatelů hororových žánrů - Roger Corman se zaměřil především na dílo Edgara Allana Poa a je kritiky uznáván. Jeho adaptace patří mezi ty nejlepší. Stuart Gordon se inspiroval hlavně v příbězích H. P. Lovecrafta a vytvořil tak velmi specifické, černohumorné verze příběhů, které mistr stvořil. I Gordon ale zkusil štěstí u Edgara Allana Poa a natočil vlastní verzi klasického příběhu „Jáma a kyvadlo“.
„Jáma a kyvadlo“ je povídka, která toho dějově nemá moc co nabídnout, skvěle by se vyjímala především jako součást nějakého povídkového filmu. Přesto se Corman i Gordon pokusili vytvořit celovečerní film založený jen na této povídce. Ani jeden neuspěl naprosto dokonale, ale Corman ze souboje pořád vychází jako vítěz. Jeho film měl správnou atmosféru. A také Vincenta Price.
Stuart Gordon se zaměřil hlavně na inkvizici jako takovou a snaží se věnovat především jí. Ukazuje šílenství víry, fanatismus, s kterým se klidně mučili lidé, jenom proto, aby skupinka šílenců naplnila svoje úchylné potřeby. Církev a hon na čarodějnice je jedním z nejděsivějších období v evropských i amerických dějinách. Právě tohle je skutečnost, z které Gordon hodlal těžit, a natočil tak snímek, který sice má s původní povídkou společného minimum, ale obsahuje zajímavé momenty, které stojí za zhlédnutí.
Lance Henriksen je španělským inkvizitorem, šílencem, který chce věrně sloužit bohu, ale přesto je ovládán svými potřebami, které považuje za ďáblovy svody. Nechá se bičovat, aby od sebe ďábla dostal co nejdál. Přesto je ale schopen něčeho, co by bylo možné označit za lásku. Právě to je zkáza pro mladý pár, který se jen náhodou připlete do událostí, jež z nich samotných udělají kacíře.
Pokud by se snímek měl hodnotit jako adaptace Edgara Allana Poa, tak v tomhle případě naprosto selhává a nemá s „Jámou a kyvadlem“ nic společného. Kyvadlo se objevuje až v závěru, o nějaké jámě nemá smysl ani mluvit. Gordon a hlavně scénárista Paoli se skutečně jen inspirovali. Pokud by se měl film hodnotit samostatně, nezávisle na předloze, tak jako celek není nijak úchvatný, ale některé scény, hlavně díky mojí averzi k církvi jako instituci, jsou dostatečně drsné. Gore ale nijak neuchvacuje a k Poovi se mi prostě nehodí. Více méně zde chybí i Gordonův pověstný černý humor, který by příběh ozvláštnil. Prostě takový mírně horší průměr.

Ocenění:
The Saturn Awards
1992 - Nejlepší vydání na domácím videu (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Marcel Vašinka - Jonathan Fuller (Antonio), Miroslava Součková - Rona De Ricci (Maria), Vladimír Fišer - Lance Henriksen (Torquemada), Jan Šťastný, Petr Svoboda, Jana Walterová, Zdeněk Mahdal
Překlad: Pavel Strnad
Zvuk: Otto Chlpek, Zdeněk Štěpánek
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy a režie: Petr Jan Svoboda
Vyrobil: Point 44 ve spolupráci s agenturou Erasmus pro H.C.E. 1993

2.DABING (DVD)
V českém znění:
Vyrobila: DW Agentura pro Řitka video 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 31.5.1991 (limited)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.7.2008 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 2 000 000
 
Tvůrci a herci
Stuart Gordon (Režie), Albert Band (Produkce), Richard Band (Hudba), Adolfo Bartoli (Kamera), Andy Horvitch (Střih), Perry Bullington (Casting), Robert MacDonald (Casting), Giovanni Natalucci (Scénografie), Michaela Gisotti (Kostýmy), Giuseppe Muratori (Zvuk), Giuseppe Desiato (Masky), Greg Cannom (Masky), Dennis Paoli (Scénář), Edgar Allan Poe (kniha) (Předloha), Lance Henriksen (Herec), Mark Margolis (Herec), Jeffrey Combs (Herec), Carolyn Purdy-Gordon (Herec), Oliver Reed (Herec), Frances Bay (Herec), Tom Towles (Herec), Stephen Lee (Herec)
 
1991/97/USA/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se o remake stejnojmenného filmu z roku 1961: Jáma a Kyvadlo.
 
Odkazy