Jako vejce vejci / Multiplicity (1996/117/USA/Komedie, Sci-Fi) 64%

17.01.2022 14:18
JEDNOU VĚTOU
„Bláznivá komedie o muži, který nestíhal."

OBSAH
Stavební inženýr Doug je v jednom kole. Od rána do večera na stavbě a po návratu domů na něj čeká manželka a dvě děti s výčitkami, že se dostatečně nevěnuje rodině. Dougovi nakonec povolí nervy. Jeden ze svědků jeho záchvatu zuřivosti je geniální vědec, který se nad Dougem slituje a nabídne mu řešení jeho problému s časem. Sám ho vyzkoušel na vlastní kůži a funguje dokonale. Stačí naklonovat Dougova dvojníka, který za něj bude chodit do práce a on se konečně bude moci věnovat ženě a dětem. jak řekli, tak udělali. Naklonovaný Doug - "dvojka" - si vede v práci lépe než jeho originál, který má nyní na krku celou domácnost, protože manželka se po deseti letech vrátila do práce v realitní kanceláři. Doug se nyní sice věnuje rodině, ale nezbývá mu čas pro sebe. Řešení je nasnadě ! Stačí naklonovat Douga číslo 3 a kdysi štvaný muž si konečně může zahrát golf a naučit se plavbě na jachtě. Situace se ale brzy začíná nepříjemně komplikovat. Každý z Dougů je totiž jiný - ve chlapákovi "dvojce" dominuje mužský element, v "trojce" vynikla ženská složka Dougovy osobnosti a poslední "čtyřka" naklonovaná z "dvojky" je slaboduchý dement. Tohle nemůže dopadnout dobře...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Nestíhám,“ zní od každého druhého. Stavební inženýr Michael Keaton to měl stejné. Jenže zatímco on může ve filmovém světě podstoupit zajímavý experiment od rozevlátého vědce, my máme smůlu. Naklonuje si dvojníka, který za něj bude chodit do práce, aby on nemusel dál zanedbávat rodinu. Role jsou jasně rozdané, ale záhy se vše začne bortit. Protože na našeho hrdinu padne po návratu krásné manželky do práce péče o celou domácnost. Klonů tak musí být zaručeně víc a v ohrožení je i pravidlo číslo 1: nikdo nebude spát s mou ženou, jenom já. Tvůrci přišli s prvky ze života, které běžný divák dobře zná a dokáže se s nimi identifikovat. Téma na situační komedii je tak na světě, každý Keaton má jiné vlastnosti, takže se v nich dokážeme dobře orientovat. Pro Keatona samotného muselo být tohle přepínání namáhavé, o to větší radost z jeho výkonu musíme mít. Škoda, že s potenciálem látky lépe nepracovali i tvůrci. Některé scény jsem totiž mohl spolehlivě postrádat, na jiných se dalo pečlivěji pracovat a rozvíjet je. Mohla to být komediální pecka!! Andie tradičně roztomilá.. (castor) 3*

Další SF, kde ta vědecká fantastika není důvodem, ale prostředkem. Klonování tu z technickýho, politickýho, sociálního, ekonomickýho či morálního hlediska není vlastně nijak rozebráno. Jediný pohled na věc, který se mi snad podařilo identifikovat, je optimistickynadsazený. Michael Keaton je přesvědčivý ve všech čtyřech svých inkarnacích a Andie naštěstí nedostala moc prostoru, a tak mi to nekazila (nesnáším, když se někdo směje horním rtem až k nosu). Není to komedie, kde by se člověk chechtal od začátku až do konce a nemohl přestat. Spíš než směšné je to úsměvné a spokojený úsměv diváka neopustí po celou dobu sledování a občas se proloží smíchem. Je to prostě oddychovka, žádný drama ani přetechnizovaný film. Spíš bych řekl rodinná komedie s troškou té romantiky. Osobně se na to podívám vždycky znovu a rád. (monolog) 4*

Jako vejce vejci jsem viděl, když jsem byl ještě malý a tady jsem mu dal tři hvězdy. Dneska jsem ho viděl a musel jsem zvednout. Nehledě na to, že je to příjemná oddechová komedie ještě s takovým 80s feelingem, jsem nyní našel spoustu malých fórků a gagů. A právě po takové době jsem se u toho velmi dobře pobavil a několikrát nahlas zasmál. Michaela Keatona mám rád, škoda že nemá více dobrých rolí. Tady ukazuje, že dokáže slušně zahrát jakýkoliv charakter a má nezaměnitelné charisma. A jeden dobrý fórek byl, když se o něčem dohadovali a retardovaná čtyřka je obtěžovala, tak jí dvojka okřikla... -"Hej Rainmane, běž do koupelny." (Joe321) 4*

VELKÁ RECENZE
Hlavní postavou příběhu je stavbyvedoucí velké firmy Doug Kinney, který má tolik práce, že nemá čas ani na svou milovanou manželku Lauru, ani na děti, ani na sebe. Jednoho dne si uštvaného Douga všimne vedoucí vědeckého institutu, kde firma provádí stavební úpravy, a nabídne mu řešení. Dokáže naklonovat jeho dvojníka, který by zastal polovinu jeho práce a Doug by se tedy mohl věnovat rodině. Jenže ihned po úspěšné operaci se oba Dougové pohádají o to, který z nich je originál. Pak se však dohodnou a zatímco klon nastoupí do práce, Doug se věnuje rodině.
Zatímco ve firmě se všichni diví Dougovu novému pracovnímu elánu, skutečný Doug má brzy domácnosti a péče o děti plné zuby. A tak znovu navštíví vědecký institut a nechá si udělat dalšího dvojníka, aby za něj vykonával domácí práce a staral se o děti.
Konečně si začne užívat, ale jeho radost netrvá dlouho, protože jednoho večera objeví v posteli se svou ženou třetího Douga. A jakoby to nestačilo, zjistí, že jeho klony si nechaly udělat čtvrtého klona, aby jim uklízel. Netrvá dlouho a Doug začíná ztrácet přehled, navíc udělá osudovou chybu a odjede na výlet jachtou. V době jeho nepřítomnosti se situace zamotá natolik, že ji Dougovi klonové nezvládnou. Nejenže se všichni vyspí s jeho ženou, ale navíc přes jejich snahu Doug přijde o práci. A to je chvíle, kdy se Doug rozhodne, že je nutno celou situací začít rázně řešit.
Oddechová komedie, která z tématu nevytěžila, co by mohla. Nechat si vyrobit vlastní klon, který by zastupoval v práci je výzva na spoustu nevyzpytatelných situací. Nejsou. To, že klon také nechal vyrobit klon, ty pak další a nepovedený je docela málo. Michael Keaton sice dělá co může, což si zaslouží obdiv, ale na záchranu slabého scénáře je to dosti málo. I přesto se tu několik humorných situací objeví, dávají však úsměv jen velmi lehký. Na odpočinek je tento snímek vhodný.

DABING
V českém znění: Tomáš Juřička - Michael Keaton (Doug Kinney a jeho klonové), Zuzana Skalická - Andie MacDowell (Laura Kinney), Petr Pospíchal - Harris Yulin (dr. Leeds), Pavel Šrom - Eugene Levy (Vic), Jana Mařasová - Ann Cusack (Noreen), Jakub Saic - John de Lancie (Ted), Lucie Kožinová - Judith Kahan (Franny), Antonín Navrátil, Tereza Duchková, Zdeněk Podhůrský (jako Pavel Markovský), Jiří Kvasnička, Vladimír Kudla, Martin Kolár (titulky) a další.
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Zdeněk Podhůrský
Vyrobilo: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Video 1997

Premiéra ČR: 17.10.1996 Falcon
Premiéra USA: 17.7.1996 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1997 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 576 743
Tržby celkem - $ 21 075 014
Návštěvnost v ČR 40 108
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Jako vejce vejci gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/jako-vejce-vejci-multiplicity-1996-117-usa-komedie-sci-fi/
Komedie / Sci-Fi, USA, 1996
Režie: Harold Ramis, Hrají: Michael Keaton, Andie MacDowell

Repli-Kate gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/repli-kate-repli-kate-2002-98-usa-nemecko-komedie-sci-fi-54/
Komedie / Sci-Fi, USA / Německo, 2002
Režie: Frank Longo, Hrají: Eugene Levy, Ali Landry
 
Tvůrci a herci
Harold Ramis (Režie), Harold Ramis (Produkce), Trevor Albert (Produkce), George Fenton (Hudba), László Kovács (Kamera), Craig Herring (Střih), Pembroke J. Herring (Střih), Howard Feuer (Casting), Jackson De Govia (Scénografie), Shay Cunliffe (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Cheri Minns (Masky), Powell Ganz (Scénář), Babaloo Mandel (Scénář), Chris Miller (Scénář), Michael Keaton (Herec), Andie MacDowell (Herec), Harris Yulin (Herec), Katie Schlossberg (Herec), Richard Masur (Herec), Eugene Levy (Herec), Ann Cusack (Herec), John de Lancie (Herec), Obba Babatundé (Herec), Julie Bowen (Herec), Robin Duke (Herec), Glenn Shadix (Herec), Steven Kampmann (Herec), Brian Doyle-Murray (Herec), Zack Duhame (Herec), George Wallace (Herec), Kari Coleman (Herec), Robert Ridgely (Herec), Jim Piddock (Herec), Michael Milhoan (Herec)
 
1996/117/USA/Komedie, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu- Dougovo (Michael Keaton) auto BMW 2002 je z roku 1972.
- Michaelu Keatonovi se postava Douga nelíbila. Roli vzal až poté, co ji přepsali scenáristé.
 
Odkazy