Jako štvaná zvěř / Fair Game (1995/91/USA/Akční, Thriller) 45%

25.02.2018 15:09
JEDNOU VĚTOU
„On je policejní detektiv, ona žena s nebezpečným tajemstvím. Společné se stanou terčem ruské mafie. A nyní jsou oba... Jako štvaná zvěř.“

OBSAH
Mladá advokátka má v patách smrt a ochránit ji může pouze jediný člověk. Kate McQuean je mladá, krásná a úspěšná. Ani to ji však neuchrání opřed nebezpečím, když se při projednávání obyčejné rozvodové pře kubánského boháče Juantoreny, zcela náhodou dostane na stopu obrovské loupeže. Ta je dílem bandy bývalých elitních agentů KGB, kteří se po rozpadu Sovětského svazu dali pod vedením zabijáka Kazaka do služeb zločinu. Nic netušící advokátka jen náhodou unikne prvním pokusům o atentát a potom ji detektiv Max Kirkpatrik ukryje na tajném místě v motelu. Žena si však objedná telefonem pizzu a prozradí tak místo úkrytu Kazakovi, který pracuje s nejmodernější počítačovou technikou a zachytí její kreditní kartu. Maxovi se podaří útok vrahů odrazit a dostat Kate pryč. Pokusí se spojit s FBI, ale vzápětí se ukáže, že dvojice nemůže nikomu důvěřovat. Přes všechny překážky, přes všechny Kazakovy skvěle vycvičené muže i špičkovou techniku, se dvojici nejen podaří unikat dalším útokům, ale také odhalit kdo a proč chce vlastně Kate zabít.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Oddychový technofobní akčňák, přímočarý a neoriginální, ale svižný, vtipný a nabitý dobrou akcí. Nevím, co bych mu měl v rámci jeho skromných ambic vytknout, takže si dovolím malinko nadhodnotit. Zajímavé je spojení tohoto filmu s Cosmatosovou COBROU se Slyem, oba snímky totiž vznikly podle novely Pauly Gosling Fair Game a Sly měl původně hrát v obou. Na jeho přání byl děj přenesen ze San Franciska do Miami, ale Sly nakonec odřekl účast a radši natočil ve stejném roce podstatně lepší Donnerovy NÁJEMNÉ VRAHY, kde chránil Julianne Moore, jednu z adeptek na roli Kate v JAKO ŠTVANÁ ZVĚŘ. Snímek byl prvním a posledním filmem Adrewa Sipese, což je celkem škoda, protože nenáročná akce by mu šla, Baldwin je sympatický drsňák a Cindy kost. Navážet se do jejího hereckého výkonu může jen škodolibý ignorant (ne že by tu měla co hrát, scénář jí předepisuje jen sprchování, převlékání a sex), protože tahle ženská na filmové plátno jednoznačně patří. (choze) 4*

Nebudeme si nic nekecávat, Cindy je prostě megasamice a na Baldwinově místě bych si natáčení pořádně užil, ale vlastně co, vždyť já jsem si to taky pořádně užil. Film má tempo, vtip, akci, hlavní hrdinové jsou sexy a to, že zdejším odborníkům tam chybí výuka matematiky je jen jejich problém. No a ten sex ve vlaku? Tak samozřejmě, aby měla ta šukačka pořádný grády musel bych tam na Cindy vlítnout já, ale mě si v tu dobu už zabrala Angelina Jolie a Paz Vega, chtěli totiž zkusit trojku s tím nejlepším, takže Cindy měla bohužel smolíčka a musela se hold spokojit s druhou ligou, což je proti mě každej chlap, včetně Baldwina. (Enšpígl) 4*

Jak si mohl někdo dovolit pronásledovat světovou topmodelku? Někdejší agenti KGB můžou všechno, takže ani Cindy Crawford není v bezpečí. Coby právnička se stává terčem nelítostných zabijáků, v téhle štvanici jí pomůže tak akorát sympatický detektiv s tváří Williama Baldwina. Samozřejmě béčko jak vyšité, ale pamatuji si hlavně hodně solidní tempo, které při devadesátiminutové stopáži moc „nenechalo“ vydechnout. Scénář je samozřejmě sešitý v poklusu a plný nelogických momentů, ale zručně natočená akce, standardní dávka pyrotechnických rošád i Cindyino tričko, které se postupně velmi zajímavě rozpadá, tvoří velmi zajímavý mix. Mimochodem erotická scéna ve vlaku toho času zpozornila nejednoho diváka. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Mladá advokátka má v patách smrt a ochránit ji může pouze jediný člověk. Kate McQuean je mladá, krásná a úspěšná. Ani to ji však neuchrání opřed nebezpečím, když se při projednávání obyčejné rozvodové pře kubánského boháče Juantoreny, zcela náhodou dostane na stopu obrovské loupeže. Ta je dílem bandy bývalých elitních agentů KGB, kteří se po rozpadu Sovětského svazu dali pod vedením zabijáka Kazaka do služeb zločinu.
Nic netušící advokátka jen náhodou unikne prvním pokusům o atentát a potom ji detektiv Max Kirkpatrik ukryje na tajném místě v motelu. Žena si však objedná telefonem pizzu a prozradí tak místo úkrytu Kazakovi, který pracuje s nejmodernější počítačovou technikou a zachytí její kreditní kartu. Maxovi se podaří útok vrahů odrazit a dostat Kate pryč. Pokusí se spojit s FBI, ale vzápětí se ukáže, že dvojice nemůže nikomu důvěřovat.
Přes všechny překážky, přes všechny Kazakovy skvěle vycvičené muže i špičkovou techniku, se dvojici nejen podaří unikat dalším útokům, ale také odhalit kdo a proč chce vlastně Kate zabít.
Vcelku atraktivní hollywoodská akčňárna, která se může pochlubit především strhujícím tempem, které má při solidní stopáží téměř explozivní drajv. Cindy Crawford není dobrá herečka, avšak jako sexy symbol? Proč ne. Baldwin je překvapivě sympatický a dohromady tvoří solidní dvojku. I když scénář je jednoduchoučký a dějových nedostatků je zde dost, na všechno zapomeneme díky strhující a překvapivě zručně natočené akci. Je jí tu hodně a dobře se na ní kouká (opravdu geniálně nasnímaná je scéna výbuchu apartmánu). Za pozornost stojí i atmosferická hudba Marka Manciny. Béčkovitá jednohubka jak vyšitá.

Ocenění:
Razzies
1995 - Cindy Crawford (Nejhorší herečka) (nominace)
1995 - Cindy Crawford, William Baldwin (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
1995 - Cindy Crawford (Nejhoší vycházející hvězda) (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Velda - William Baldwin (Max Kirkpatrick), Dagmar Čárová - Cindy Crawford (Kate McQueanová), Petr Oliva - Steven Berkoff (Ilya Pavel Kazak), Pavel Šrom - Christopher McDonald (Meyerson), Jaroslava Brousková - Johann Carlo (Jodi), Irena Hrubá - Salma Hayek (Rita), Zdeněk Podhůrský - John Bedford Lloyd (Louis Aragon), Jana Mařasová - Janette Elise Goldstein (Rosa), Miroslav Saic - Sonny Carl Davis (Baker), Bohdan Tůma, Helena Friedrichová, Jiří Kvasnička, Vladimír Kudla, Jiří Zavřel, Jan Doubrava, Alena Navrátilová, Tereza Chudobová, Bedřich Šetena a další
Překlad: Ivana Husáková
Dialogy: Alena Navrátilová
Zvuk: Antonín Němec
Režie českého znění: Jiří Bakalář
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro Warner Home Video 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.4.1996 Gemini Film
Premiéra USA: 3.11.1995 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1996 Warner Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 30.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby v ČR - Kč 1 822 972
Návštěvnost v ČR - 53 732
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Andrew Sipes (Režie), Joel Silver (Produkce), Mark Mancina (Hudba), Richard Bowen (Kamera), David Finfer (Střih), Steven Kemper (Střih), Christian Wagner (Střih), Jackie Burch (Casting), James H. Spencer (Scénografie), Louise Frogley (Kostýmy), Sharon Ilson (Masky), Larry Kemp (Zvuk), Per Hallberg (Zvuk), Glenn T. Morgan (Zvuk), Ronnie Specter (Masky), Charlie Fletcher (Scénář), William Baldwin (Herec), Cindy Crawford (Herec), Steven Berkoff (Herec), Christopher McDonald (Herec), Miguel Sandoval (Herec), Salma Hayek (Herec), John Bedford Lloyd (Herec), Olek Krupa (Herec), Antoni Corone (Herec), Dan Hedaya (Herec), Jenette Goldstein (Herec), Johann Carlo (Herec), Frank Medrano (Herec)

1995/91/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Cindy Crawford byla v roce 1995 za svou roli nominována na Zlatou malinu v kategoriích nejhorší herečka, nejhorší objev roku a společně s Williamem Baldwinem také v kategorii nejhorší filmový pár.
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Pauly Gosling. Stejnou knihou byl inspirováni film Kobra (1986).
- Původní natáčení se mělo uskutečnit v San Francisku, ale když od projektu odstoupil Sylvester Stallone, produkce se přesunula do Miami.
- Hlavnú úlohu advokátky Kate McQueen mala stvárniť ryšavá Julianne Moore, nakoniec však rolu dostala Cindy Crawford.
 
Odkazy