Jak básníci čekají na zázrak / Jak básníci čekají na zázrak (2016/111/Česko/Komedie) 57% -Originál DVD-

17.09.2023 14:13
JEDNOU VĚTOU
„Na lásku a psaní básniček přeci nikdy není pozdě. Pro koho je ale Štěpán bude vymýšlet tentokrát?"

OBSAH
Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano?(Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tvůrci básníků to se mnou mají lehčí, protože plus/minus patřím do básnické generace a sledovat tak další osud Štěpána a Kendyho beru osobně, korn když si přimyslím, že nejen Štěpána, ale i mě dokáží slečny elegantně zmasakrovat srdce a má prořízlá držka mně už nejednou přivedla do fáze pracovního odsunu. Na začátek bych chtěl poděkovat tvůrcům za to, že se vysrali na novinářskou projekci a ušetřili nás otrávenosti z rádoby odborných blábolů od xxkritiků. Básníci čekající na zázrak mají v sobě méně hrubosti a více původní básnické poetiky a zamilovanosti než předchozí porevoluční díly. Dost jsem se bál, dětského prvku, že se většina scénáristické pozornosti upne na něj, ale naštěstí tomu tak nebylo. Dětští herci působí sympaticky, ale většinu prostoru naštěstí nechávají dospělým, samozřejmě hlavně Štěpánovi a Kendymu. Vlastně je to u kluků pořád stejná linie, hledání lásky a tak trošku hledání sebe samotných, jen se mění věk hlavních hrdinů, doba a s tím i jejich klíčové strasti a slasti. Potěší návrat oblíbených básnických figur, hlavně oslavu narozenin Pepy Somra jsem vnímal jako jeho loučení a velký dík od tvůrců za jeho krásnou filmovou kariéru. Z nových postav zaujme "poetic girl" Rybařová, která na mě v podání Lindy přirozeně a přitažlivě, tu bych bral taky. Vendulka Utěšitelka je sice krapet starší, ale pořád by s přehledem dokázala utěšit mnoho chlapů včetně mě. Jedná se o velmi příjemnou, zábavnou podívanou, která se nebojí odkazovat na to nejlepší ze série aniž by ubírala prostor novému a velmi hezky, vtipně a lehce působícímu příběhu. Škoda tak velkého množství product placementu, protože bez něj by to hraničilo s hodnocením nejvyšším i tak se ale jedná o nelepší porevoluční básniky. (Enšpígl) 4*

Tenhle kouzelný svět básníků měl mít tři zastavení a mohli jsme na ně nostalgicky vzpomínat. Jenže duo scenárista Ladislav Pecháček a režisér Dušan Klein nechce nechat recitátora-lékaře Štěpána Šafránka odpočívat, přichystali jednoduchý a jasně čitelný děj, který neurazí, ale ani se nedokáže nějak hlouběji zapsat do divákovy mysli. Poskládali ho z několika mikro příběhů, kdy některé lze postrádat, jiné by si zasloužili nějakou scénu navíc. Skalní fandové si užijí mnohé narážky a odkazy na předchozí pentalogii. Kouzlo je dávno pryč, ale ve výsledku je to lepší, než poslední dvě zastavení (1993, 2004). Kromě ústředního dua přátel vítězí znovu Jaroslav Uhlíř. A Linda Rybová, na kterou je radost se dívat. (castor) 3*

Legendární veršotepec Štěpán Šafránek se pošesté vrátil, aby zjistil, že se ocitl ve společnosti mrtvých básníků. Dnes už je mu 55 let, sám si vaří, nejčastěji pokrmy z vajíček, má závazek v podobě Štěpána Šafránka juniora a již třetím rokem je z něj vdovec, i když se vlastně nikdy neoženil. Neuzrál už čas našeho poetu oženit? Co takhle se sympatickou fotografkou ze sousedství, t.č. bez zaměstnání, s jedním závazkem, která má slabost pro veršující lékaře. Je neuvěřitelné, že se s tímto básníkem potkáváme už bratru 35 let. A studnice nápadů na filmové verše není bezedná. Tohle, možná ne definitivně poslední pokračování, přišlo napravit tristní dojem předchozích dvou slaboučkých dílů. Na značkách jsou staří známí - Kendy, profesor Ječmen, Vendulka, podnikavý Karas, bývalý doktor Epstein, pohřebák Písařík a další. Shledání s nimi není nikterak problematické, děj není nijak přehuštěný, hlášek je tak akorát, těch vypointovaných mohlo být přece jen víc, Prim(u) držely ty sebeironické, nezbytný product placement samozřejmě nechybí. Pokud jste nějakým zázrakem úspěšně ignorovali předchozí díly, až tak to nevadí, nebudete ale v obraze, pokud jde o Šafránkovy staré známé z minulosti. Pecháček s Kleinem neudrželi lať nijak vysoko. Určitě se ale jedná do jisté míry o napravený dojem nekoukatelných pokračování z roku 1993 a 2003. Šafránek a spol. by se možná ještě mohl vrátit posedmé, kdy už bude název "Jak jdou básníci do penze" nasnadě. Veršotepec přidal poslední rým a odkráčel v dál. Jeho filmová pouť tímto končí. Pro kozy Dendy Nesvačilky snad šel světa kraj. 6/10 (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Scenárista Ladislav Pecháček se po dvanácti letech již tradičně dal dohromady s režisérem Dušanem Kleinem a vytvořil svět básníků, kterým už sice není osmnáct, ale neztratili naději ani elán do života. Hlavní aktér Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) se vyrovnává se smrtí manželky. Zároveň se snaží s pomocí „strejdů“, věrných kamarádů Kendyho (David Matásek) a Karase (Lukáš Vaculík), vychovat nadprůměrně inteligentního syna Štěpána Juniora (Filip Antonio). Jelikož Štěpán nestíhá schůzky u upjaté Juniorovy třídní učitelky (Nela Boudová) a ani nezvládá uvařit nic jiného, než vajíčka na různé způsoby, dojde jeho okolí, že mu musí najít novou lásku.
Příležitostné návštěvy u Vendulky Utěšitelky (Eva Jeníčková), shodou okolností ředitelky nemocnice, ve které Štěpán pracuje jako zástupce primáře, nestačí. Naštěstí se Šafránkovi přestěhují a nová sousedka se ukáže jako svobodná fotografka Zuzana Rybářová (Linda Rybová). Štěpán se s ní postupně sbližuje, přispěje k tomu i přátelství jejich dětí. Že by znovu začal recitovat básně do ouška půvabné slečny?
Děj rodinné komedie se skládá z více mikro příběhů. Tudíž dvě hodiny utečou divákovi poměrně rychle, i když se celou dobu pohybujeme ve všedním prostředí jednoho města. Kromě hledání potenciální Juniorovy maminky se setkáváme v domově důchodců s nemocným profesorem Ječmenem (Josef Somr), v Hanouskově hospodě s hašteřivým triem Lábus–Abrhám–Hrušínský ml., v nemocnici s bývalým Štěpánovým spolužákem Moravanem Venošem (Václav Svoboda). Zárukou úspěchu jsou i nepostradatelné animace Adolfa Borna a legendární hudba Jaroslava Uhlíře.
Nutno říci, že poslední „Básníky“ bez problému pochopí i diváci nepolíbení starými díly. Skalní fanoušci ale jistě ocení nespočet narážek, interních vtipů a souvislostí s předešlou pentalogií. V dospělých lidech, kteří musí čelit reálnému neveselému světu, dokáží spatřit ty o třicet let mladší naivní snílky. Kvalitu velmi ovlivňuje fakt, že tvůrci zachovali původní obsazení. Bez dokonalého Kříže s Matáskem po boku by prostě šestý díl postrádal smysl. Současně však zapojili nové postavy (sousedka Rybářová, Vendulčina dcera Majka aj.), které přináší osvěžení a dějové zvraty. Ve filmu se kromě profesionálních herců angažovaly do vedlejších rolí i jiné osobnosti. Na lékařské poradě tak můžeme vidět mj. psychiatra Jana Cimického, v restauraci spisovatele a textaře Vladimíra Poštulku, v lékárně producenta filmu Miloslava Šmídmajera. Všichni dohromady tvoří nesourodý soubor mnoha individualit, jejichž psychologický obraz není až na hlavní postavy příliš propracován.
Jak básníci čekají na zázrak je navzdory očekávání poměrně povedené šesté pokračování kultovní série. Sehraná dvojice Pecháček-Klein vytvořili jednoduchý příběh zobrazující slasti i strasti Štěpánka ve středních letech. Diváci se setkají s notoricky známými tvářemi i novými postavami, které dohromady složí mix českých hereckých kapacit. Když k tomu přičteme tradiční animace, milý soundtrack a uvolněnou atmosféru a odečteme pár nepovedených vtipů a Leoše Mareše, vznikne pohodová rodinná komedie, ve které si každý najde své.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Doktor Štěpán Šafránek je se synem Štěpánem (zvaným Junior) na hřbitově u hrobu Šafránkovy přítelkyně Anny Posedlé (1980–2013). Kamarádi Kendy a Karas pomáhají Šafránkovi se stěhováním. Oba mu radí, aby si našel ženskou. Karas má jít místo něj na třídní schůzku. Malý Šafránek musí podle rozpisu stihnout domácí práce i návštěvu lékárny. Nádeníček z politické strany Rozbřesk Šafránkovi nabízí místo v jejich partaji. Doktor Šafránek se v nemocniční šatně zasněně zahledí na převlékající se Majku, dceru své šéfové Vendulky Utěšitelky. Junior v lékárně zjišťuje u lékárnice Ute, jestli by neměla zájem o otce. Karase okouzlí rázná třídní učitelka Drábková, která mu sdělí, že Junior vymyslel, jak přečůrat automatické splachování. Vendulka Šafránkovi v posteli řekne, že mu zajistí místo primáře, stačí, aby se přihlásil do výběrového řízení. Pozastavuje se nad tím, že trvalo třicet let, než se spolu vyspali. Mladý Šafránek napíše na seznamku. Kendy si u bazénu kamarádům stěžuje, že natočil pouze reklamy a žádný celovečerní film. Otitulovaný náměstek Mojmír Másílko představí na školení v nemocnici moderní hodnocení lidských zdrojů. Junior sepisuje na počítači možné otcovy partnerky. V hospodě trojice kamarádů pozoruje tři hašteřivé penzisty z nedalekého domova důchodců. Šafránkové si od babičky odvezou zásobu vajíček a zavařenin. Junior se rozhodne dát otce dohromady se sousedkou Zuzanou Rybářovou. V lékárně vymyslí chytlavý reklamní slogan na léky. Drábková si myslí, že „tatínkové“ jejího žáka žijí společně ve trojici. Juniorova vrstevnice, dcera sousedky Rybářové Vanessa, ztratí klíče a skončí u Šafránků na večeři. Doktor pak sousedce vymění vložku zámku. Štěpán domluví Kendymu, který má zablokovaná záda, masáž u Majky. Navštíví profesora Ječmena, který by chtěl v životě ještě vidět mladou holku. Šafránkovi se rozbije auto. Přijede pro něj Karas s Drábkovou. Junior zpívá v sboru Bambíni Felici. Zuzana roznáší letáky a sveze se se starším Šafránkem na kole. V autosalonu Šafránkovi jeho dobrý známý Sahulák nabídne soukromou ordinaci. Trojice kamarádů v hospodě zase sleduje hádku penzistů, tentokrát o Havlovo Vyrozumění. Vanessa má teplotu, a tak její matka požádá o pomoc Šafránka. Ten Zuzanu uklidní a políbí se s ní. Šafránek po prohlídce protonového centra řekne Vendulce, že chce mít vlastní ordinaci. Štěpán jde se Zuzanou do sklepa. Čte jí svou milostnou poezii. Vyruší je však Juniorovo volání. V hospodě je zaveden zákaz řečí o politice. Zuzana sousedovi ukazuje v temné komoře své fotografie. Šafránek se rozhodne Ječmenovi splnit jeho přání a tajně mu přichystat oslavu. Kamarádi si rozdělí úlohy, jejich známý Venoš zajistí cimbálovku. Kendy dopsal námět k filmu. V Domově na konci cesty se uskuteční vydařený večírek a Ječmenovi se splní jeho přání. Pro dobrou věc se obětoval Karas, který pozve vrchní sestru Vojtěchu do luxusní restauraci, opije ji a zatančí si s ní tango. Sbor Bambíni Felici odjíždí na zájezd. (Animovaná pasáž) Šafránek se Zuzanou tráví čas v posteli jen s přestávkami na občerstvení. Štěpán se Zuzanou vymýšlí probourání a propojení bytů. Junior v lékárně se zklamáním zjistí, že jeho slogan nevyhrál. Vanessa ho poučí, že musel vyhrát slogan manžela Ute. Šafránka čeká přípitek s kamarády, následuje svatba se Zuzanou. V hospodě si Kendy vymyslí titul svého filmu: Jak svět přichází o básníky. Vanessa se překvapeného Juniora zeptá, co má dělat s klíči, jež tehdy údajně ztratila.

O FILMU
ilionů diváků v kinech! To už v době, kdy česká kina okupovala invaze amerických velkofilmů. Štěpán Šafránek si dokonce vyzkoušel jako lékař i pozici ředitele nemocnice, ale potvrdil si jen starou zkušenost - on je lékař - a musí být tomuto povolání věrný… Pohodlná, vyhřátá a zkorumpovaná křesla není nic pro něho. A lásky? Určitě! Protože láska je věčná a k básníkům patří jak hvězda k nebi. Anička Zrzečka… Vstoupila do jeho života s úsměvem vážky, aby se z něho vytratila… Naštěstí ne natrvalo - právě ve chvíli, kdy se na svět hlásil Štěpánův syn Štěpán Junior…
Rok 2016! 12 let bez básníků. Už se zdálo, že i ze strany tvůrců, Dušana Kleina a Ladislava Pecháčka, to bylo poslední setkání s oblíbenými hrdiny… Za šestý díl filmových Básníků mohou Chagall a policisté. Spisovatel Ladislav Pecháček, který stojí za všemi díly Básníků, dlouho nechtěl o šestém díle ani slyšet. Trvalo dlouhé roky dotazů, zda by se do pokračování nepustil, než připustil, že kdyby měl nápad, nevzpíral by se.
Už uplynulo 8 let od premiéry páté části, když v pardubickém letním kině promítli Šmídmajerovu komedii Probudím se včera a pozvali autora. A protože Ladislav Pecháček žije právě v Pardubicích, pozval Miloslav Šmídmajer i pana Pecháčka. A protože ví, že Pecháček miluje výtvarné umění, tak mu vzal jako dárek litografii od Marca Chagalla. „Láďovi Pecháčkovi se rozzářily oči, ale pak zesmutněl a říkal: Tu si nemůžu vzít!“ vzpomíná Miloš Šmídmajer, který se samozřejmě hned ptal: „Proč?“
„To by bylo zavazující a já bych musel ten scénář napsat stůj co stůj,“ zněla lapidární odpověď. „Uděláme gentlemanskou dohodu,“ navrhl Šmídmajer, „pověsíš si ji na zeď a já budu mít jistotu, že tu myšlenku nosíš v hlavě. Když se to povede a scénář vznikne, budu rád, když se to nepodaří, nedá se nic dělat!“ Tak se nakonec dohodli a Šmídmajer navíc přivezl do Pardubic i základní nápad režiséra Dušana Kleina, který „tajně“ také přemýšlel o pokračování - a co kdyby se Štěpán musel nyní o dvanáctiletého syna starat sám a občas by mu pomáhali kamarádi Kendy a Karas?
Za dva týdny přišel mail od Ladislava Pecháčka: To není špatný, ten se bude jmenovat Štěpán Junior, bude nadprůměrně inteligentní, takže bude v jednom kuse vytáčet svoji paní učitelku… a prostě se začaly rozvíjet nápady. Jenže teprve později prozradil Ladislav Pecháček, co ho definitivně zlomilo. V těch dnech špatně zaparkoval, a když přicházel k autu, stáli tam dva policisté a bylo to jasné. Auto stálo, kde nemělo, pokuta jasná, přesto Pecháček zkoušel štěstí: „Nešlo by to vyřešit domluvou?“ Místní strážníci byli vlídni: „To by šlo, ale prozraďte nám, kdy budou další Básníci?“ A když Pecháček rázně odpověděl: „Další už nebudou!“ byli policisté neméně striktní: „Pak to bude za 500 korun!“ Ostatně tuto trochu pozměněnou historku vložil i do nového scénáře a bude se určitě líbit..
Teprve později přišel Pecháček s tím, že zjistil, že Chagallova litografie od producenta Šmídmajera nese název Past. Tím pádem bylo jasné, že do ní spadl - a už začal fabulovat příběh a postupně posílal vzorky. Navíc vznikající scénář nazval lékařsky - Pyridoxin, neboť ten obsahuje vitamin B6, což měla být šifra k Básníci 6, takže prvotní komunikace mezi zúčastněnými probíhala vlastně utajeně.
Uplynul rok a Dušan Klein se s producentem Šmídmajerem a dramaturgyní Dufkovou ocitli u pana Pecháčka doma a všimli si, že Chagallova litografie nevisí na zdi, ale je o ni opřena. „Ty sis ji nepověsil?“ podivil se producent. „Pověsím ji, až bude film hotový,“ odpověděl tehdy Pecháček. A ta chvíle se už blíží, protože premiéra šestých Básníků už klepe na dveře. Filmoví Básníci se tak stávají rekordmanem, neboť ve světové kinematografii nenajdeme jiný příklad, kdy by se natáčela pokračování se stejnými herci po dobu 35 let a herci by tak přirozeně stárli se svými postavami.
V každém pokračování se Štěpán Šafránek zamiloval do jiné dívky, každé z nich psal verše a každá z nich dostala poetické jméno - Borůvka, Jeskyňka, Píšťalka, Superpopelka, Veverka… Teprve nedávno autor Básníků Ladislav Pecháček prozradil, že ta jména vymýšlel kvůli básničkám, protože vždy se mu některé z nich hodilo do rýmu. Tak tomu bylo u prvních dílů, u čtvrtého se k pohádkové lásce Popelce přidalo super, protože měla ještě čtyři sestry! Každá dívka se lišila i barvou vlasů. Když se vystřídaly blondýny, černovlásky, brunety, tak pro pátý díl si Pecháček s Kleinem vymysleli zrzku, a proto Veverka.
A tak zbývá otázka - jak se bude jmenovat současná láska? A proč se vlastně nový díl točí kolem snahy dvanáctiletého syna Štěpánka a kamarádů Kendyho a Karase sehnat novou maminku? Sám autor to vysvětluje: „Kdybych navázal na předposlední díl a vyprávěl o krásném harmonickém manželství Štěpána a Veverky Zrzečky, tak by film byl nuda. Ale bylo velkým oříškem, jak se humánně zbavit Veverky a přitom zachovat Šafránkův smysl pro fair play.“
A objeví se v šestém díle nová básnička? To nechme utajené, ale protože ve filmu nebudou opět chybět ani písničky Jaroslava Uhlíře s texty Ladislava Pecháčka, představíme vám úvodní song, který s nadšením zpívají Junior se svou novou kamarádkou Vanesskou ve sboru Bambini Felici.
Šestí Básníci vracejí na scénu řadu postav, které potkávají diváci už od prvního dílu. Vedle Pavla Kříže se samozřejmě objeví David Matásek coby Kendy, nebo spolužák Karas. Nebude chybět samozřejmě Vendulka Utěšitelka, tentokrát v roli ředitelky nemocnice a potenciální lásky. Do lékárny posílá Štěpán syna k tetě lékárnici Ute, jinak Superpopelce a bývalé lásce ze čtvrtého dílu. Junior si hned všimne, že dřív spolu chodili, a začne mít nápady… Stálým místem setkání zůstává Hanouskova hospoda, jehož snem je předělat hlučnou hospodu na místo tichého rozjímání: V této hospodě je zakázáno mluvit o politice, umění a sportu. Tady se smí jen tiše konzumovat. Kamarádi také často navštěvují nemocného profesora Ječmene, setkávají se s neúnavným podnikatelem Milanem a jeho ženou Markétou Hrubešovou. Po delší pauze se vrátí do básnických příběhů i někdejší spolužák Venoš z Moravy v podání Václava Svobody nebo František Ringo Čech jako upovídaný a přísný plavčík Bouchal. Jen Mireček se nám toulá někde v černé Africe.
V novém příběhu samozřejmě nechybí ani nové postavy, často jsou to potenciální „maminky“ pro Štěpána Juniora. Jednou z nich je i jeho učitelka v podání Nely Boudové, která si neví rady s nápady nadprůměrně inteligentního Juniora. Do hry vstupuje i půvabná dcera Vendulky Utěšitelky Majka a také krásná sousedka Zuzana Rybářová, fotografka. Její dcera Vanessa chodí se Štěpánkem do třídy a do pěveckého sboru a zoufale se snaží naučit hrát na housle… „Klidně k nám přijď, ale housle nech doma,“ zve ji Junior. Právě obě děti budou mít v novém díle veliký akční prostor a spoustu bezvadných nápadů. Do role Štěpána Juniora obsadil Režisér Dušan Klein nadaného Filipa Antonia, kterého znáte třeba z filmu Líbáš jako Bůh. „Houslistku“ Vanessu hraje Emily Hassmannová.
Samostatnou kapitolou je účast tří hereckých legend v šestém díle - Josefa Abrháma, Jiřího Lábuse a Rudolfa Hrušínského - hrají povedené hašteřivé dědky, kteří utíkají z domova důchodců do Hanouskovy hospody na pivo a někdy tam způsobí i pořádný kravál. Vděčnou roli přísné sestry Vojtěchy si s chutí zahrála Eva Holubová a v roli portýra se objeví režisér Jiří Strach, prý miluje tyto drobné herecké „záskoky“ ve filmech svých kolegů.
V epizodách zahlédnete i řadu dalších osobností, zejména mezi Štěpánovými kolegy lékaři z nemocnice - a tak na poradě vedle Leoše Mareše sedí divadelní režisér Juraj Deák a psychiatr Jan Cimický, před nimi Petr Chajda a Eva Jandlová z mediální agentury Dentsu Aegis Network. Vladimír Poštulka, skvělý textař populárních písniček a spisovatel, se v roli číšníka v přepychové restauraci vytáhl s delikatesním menu - nezapřel tak svou další profesi - patří k našim nejznámějším gurmetům, kritikům a hodnotitelům jídla. Režisér Dušan Klein si samozřejmě dovoluje i drobné interní vtípky: V pátém díle nechal producenta Šmídmajera sehrát epizodu pacienta, který přijde do lékárny nastydlý a žádá lék. V šestém díle, který navazuje na ten předešlý po dvanácti letech, se opakuje stejná scénka - zbědovaný producent hraje úplně stejnou scénku, má rýmu, sotva mluví a lékárnice se ho mile ptá: „Zase ta rýma?“ A odpověď? „No jo, to je pořád!“ Jo, producenti to nemají lehké! Ostatně Miloš Šmídmajer vzpomíná, jak je taková rolička vděčná třeba pro jeho kamarády: „V televizi běžela repríza Básníků, já si toho nevšiml a najednou začaly chodit esemesky - už jsi zdravý?“
Bude to ještě někoho bavit? Tuto otázku jsem slýchal, když jsme připravovali pátý díl. Tehdy byla pauza mezi čtyřkou a pětkou deset let. Lidé z marketingu, od distributora, byli skeptičtí, ale já říkal pořád dokola: To máte jako s příbuznými, nemusíte je mít rádi, ale pořád vás zajímá, co se s nimi děje? A když je rádi máte, nenecháte si ujít strávit s nimi nějaký čas. A ani šestému pokračování nechybí ten laskavý humor i setkání s úplně obyčejnými bezvadnými lidmi. A jde o podívanou pro celou rodinu - své si tam najdou děti, mladí i staří - a hlavně je to film, který dává naději, že v každém věku přes různé smutky a problémy se dá díky dobrým kamarádům, kolegům a zázemí žít vlastně příjemně.
Přípravy a samotné natáčení Básníků číslo 6 provázela zvláštní atmosféra. Nikdo z herců ani na okamžik nezaváhal a přijal „pozvání“ na malý „básnický zázrak“ s povděkem. Nejlépe to vyjádřil David Matásek: „Taková role se neodmítá. Je to jako povolávací rozkaz!“ V posledních dnech natáčení byla cítit ve vzduchu určitá nostalgie, jako kdyby si každý z herců a členů štábu říkal: „Proboha, možná je to fakt poslední díl.“ Nikdo si to nepřál, ale na 99,9 procenta tomu tak bude.
 
Postavy a obsazení
• Pavel Kříž - Štěpán Šafránek
• Filip Antonio - jeho syn Štěpán
• David Matásek - Kendy
• Lukáš Vaculík - podnikatel Karas
• Linda Rybová - Štěpánova sousedka a fotografka Zuzana Rybářová, řečená Zlatá Rybička
• Laura Emily Hassmannová - Vanesa/Eva Rybářová
• Eva Jeníčková - Vendulka utěšitelka
• Denisa Nesvačilová - dcera Vendulky utěšitelky Majka
• Miroslav Táborský - hospodský Hanousek
• Josef Somr - profesor Ječmen
• František Ringo Čech - správce bazénu Bouchal
• Tereza Brodská - lékárnice Ute
• Markéta Hrubešová - sekretářka
• Pavel Zedníček - Písařík
• Martin Kraus - Písařík ml.
• Jiří Strach - recepční v hotelu Zátiší
• Nela Boudová - třídní učitelka - přítelkyně Karase
• Eva Holubová - vrchní sestra Vojtěcha v domově důchodců
• Jiří Lábus - dědek
• Rudolf Hrušínský ml. - dědek
• Josef Abrhám - dědek na vozíčku

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.4.2016 Bioscop
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 25.11.2016 Bio Illusion
Poprvé na DVD: 30.11.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 11.7.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 16 178 786
Návštěvnost v ČR 151 016
Náklady (Rozpočet) - Kč 19 500 000

FILMY V SÉRII
Jak svět přichází o básníky (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/jak-svet-prichazi-o-basniky-jak-svet-prichazi-o-basniky-1982-90-ceskoslovensko-komedie-romanticky-78-original-dvd/
Československo, Komedie / Romantický, 1982
Režie: Dušan Klein, Hrají: Pavel Kříž, David Matásek

Jak básníci přicházejí o iluze (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/jak-basnici-prichazeji-o-iluze-jak-basnici-prichazeji-o-iluze-1984-98-ceskoslovensko-komedie-romanticky-78-original-dvd/
Československo, Komedie / Romantický, 1984
Režie: Dušan Klein, Hrají: Pavel Kříž, David Matásek

Jak básníkům chutná život (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/jak-basnikum-chutna-zivot-jak-basnikum-chutna-zivot-1987-102-ceskoslovensko-komedie-romanticky-73-original-dvd/
Československo, Komedie / Romantický, 1987
Režie: Dušan Klein, Hrají: Pavel Kříž, David Matásek

Konec básníků v Čechách (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/konec-basniku-v-cechach-konec-basniku-v-cechach-1993-115-cesko-komedie-romanticky-52-original-dvd/
Česko, Komedie / Romantický, 1993
Režie: Dušan Klein, Hrají: Pavel Kříž, David Matásek

Jak básníci neztrácejí naději (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/jak-basnici-neztraceji-nadeji-jak-basnici-neztraceji-nadeji-2003-114-cesko-komedie-48-original-dvd/
Česko, Komedie, 2004
Režie: Dušan Klein, Hrají: Pavel Kříž, Michaela Badinková

Jak básníci čekají na zázrak (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/jak-basnici-cekaji-na-zazrak-jak-basnici-cekaji-na-zazrak-2016-111-cesko-komedie-57-original-dvd/
Česko, Komedie, 2016
Režie: Dušan Klein, Hrají: Pavel Kříž, David Matásek
 
Tvůrci a herci
Dušan Klein (Režie), Miloslav Šmídmajer (Produkce), Jaroslav Uhlíř (Hudba), Ondřej Brzobohatý (Hudba), Peter Beňa (Kamera), Libor Merta (Střih), Petr Zeman (Scénografie), Lucie Ulíková (Kostýmy), Pavel Dvořák (Zvuk), Helena Bermak (Masky), Ladislav Pecháček (Scénář), Pavel Kříž (Herec), David Matásek (Herec), Linda Rybová (Herec), Filip Antonio (Herec), Emily Laura Hassmannová (Herec), Lukáš Vaculík (Herec), Josef Somr (Herec), Eva Jeníčková (Herec), Denisa Nesvačilová (Herec), Tereza Brodská (Herec), Eva Holubová (Herec), Nela Boudová (Herec), Miroslav Táborský (Herec), Kateřina Táborská (Herec), Pavel Zedníček (Herec), Martin Kraus (Herec), Oldřich Navrátil (Herec), Václav Svoboda (Herec), Tomáš Töpfer (Herec), František Ringo Čech (Herec), Markéta Hrubešová (Herec), Henrieta Hornáčková (Herec), Ludmila Zábršová-Molínová (Herec), Libuše Švormová (Herec), Martina Krátká (Herec), Jiří Maryško (Herec), Miroslav Hanuš (Herec), Miloslav Mejzlík (Herec), Juraj Deák (Herec), Jan Cimický (Herec), Marek Podmolík (Herec), Leoš Mareš (Herec), Oldřich Hajlich (Herec), Dagmar Zázvůrková (Herec), Veronika Gajerová (Herec), Jiří Lábus (Herec), Josef Abrhám (Herec), Rudolf Hrušínský ml. (Herec), Jiří Strach (Herec), Věra Taylor (Herec), Pavlína Šmídmajerová (Herec), David Voráček (Herec), Václav Rašilov (Herec), Vanda Rajnochová (Herec), Vladimír Poštulka (Herec), Ondřej Kepka (Herec), Michael Foret (Herec), Nela Schlaichertová (Herec), Lucie Scantlebury (Herec), Petr Chajda (Herec), Eva Jandlová (Herec), Romana Brožková (Herec), Michaela Badinková (Herec), Petr Cemper (Herec), Marek Salvet (Herec), Dana Hlaváčová (Herec)
 
2016/111/Česko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Herec Filip Antonio získal za svou roli syna Štěpána Šafránka (Pavel Kříž) ve filmu Jak básníci čekají na zázrak Cenu Zdeňka Podskalského za nejvýraznější výkon mladého tvůrce pro rok 2016.
- Film se natáčel v Praze, Mělníku, Litoměřicích a na Kladně.
 
Odkazy
 

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Linda Rybová, Filip Antonio, Emily Laura Hassmannová, Lukáš Vaculík, Josef Somr, Eva Jeníčková, Denisa Nesvačilová, Tereza Brodská, Eva Holubová, Nela Boudová, Miroslav Táborský, Kateřina Táborská, Pavel Zedníček, Martin Kraus, Oldřich Navrátil, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer, František Ringo Čech, Markéta Hrubešová, Henrieta Hornáčková, Ludmila Zábršová-Molínová, Libuše Švormová, Martina Krátká, Jiří Maryško, Miroslav Hanuš, Miloslav Mejzlík, Juraj Deák, Jan Cimický, Marek Podmolík, Leoš Mareš, Oldřich Hajlich, Dagmar Zázvůrková, Veronika Gajerová, Jiří Lábus, Josef Abrhám, Rudolf Hrušínský ml., Jiří Strach, Věra Taylor, Pavlína Šmídmajerová, David Voráček, Václav Rašilov, Vanda Rajnochová, Vladimír Poštulka, Ondřej Kepka, Michael Foret, Nela Schlaichertová, Lucie Scantlebury, Petr Chajda, Eva Jandlová, Romana Brožková, Michaela Badinková, Petr Cemper, Marek Salvet, Dana Hlaváčová, Pavel Kovář