Instinkt lovce (Bílý jaguár) / Primal (2019/97/USA/Akční, Thriller) 46%

08.02.2022 17:32
JEDNOU VĚTOU
„Profesionální lovec Franki zachraňuje členy posádky před šíleným zločincem a vyplašenými zvířaty."

OBSAH
Co všechno je možné na nákladní lodi plné divokých exotických zvířat a jednoho odsouzeného nájemného vraha, který se rozhodne vypustit zvířata na svobodu? Podaří se profesionálnímu lovci Frankovi zachránit členy posádky před šíleným zločincem a vyplašenými zvířaty?... Profesionální lovec exotických zvířat Frank uloví vzácného bílého jaguára a má v plánu ho z Amazonie odvézt spolu s dalšími zvířaty do států. Na lodi cestuje také odsouzený nájemný vrah Loffler, který je v kleci umístěn na stejném místě jako Frankova zvířata. Vrah je nebezpečný a nemocný, dohlíží na něj psycholožka Ellen Taylorová a několik mužů z ochranky. Loffler předstírá záchvat a podaří se mu zabít několik mužů a ozbrojený se schová. Většina posádky se zamkne na přídi a vedoucí ochranky John a několik mužů začnou pročesávat loď. Kuchař v kuchyni objeví opice, tak se Frank vydává na pomoc, ale opice mezitím muže zabijí. Loffler pustí většinu zvířat z klecí, vypustí veškerou pitnou vodu a daří se mu dobře se skrývat. Posádka je pod náporem Lofflera a zvířat a prozatím prohrává. Frank se snaží pochytat vypuštěná zvířata, zatímco Loffler přebírá řízení lodi, mění kurz a navigační systém rozbije, aby se nedal ovládat. Frank najde Lofflera, ale bílý jaguár je vyruší a on opět uteče. Živých už na lodi moc nezbývá, Loffler zamkl Franka do klece a chce po něm navigační mapy. Strojníci zastaví loď a zhasnou světla. Franka pustí jeden z posádky z klece a všichni zbylí členové se rozhodnou pro útěk z lodi... (TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Lovce Nicolase Cage zajímají jen jeho zvířata a jejich pravidelné krmení, ostrým vládním hochům jde o úplně jiné zvíře. Je jím nebezpečný nájemný vrah, který prchl při transportu nákladní lodí a navíc vypustí bílého jaguára, aby to svým pronásledovatelům ztížil. I bývalý armádní mechanik Nick má ovšem výcvik, který mu bude ku prospěchu, protože na pevnině hodlá svou šelmí trofej za velký peníz střelit. Nejprve musí ale stejně jako zbytek osazenstva zmateně pobíhat po lodi, podílet se na drhnoucím tempu a mdlé akci. Cage se roky pohybuje v solidních břečkách, tady tomu bohužel není jinak. A rozhodně nenechává vzpomenout na postavy, které ztvárnil ve filmech mnoha výborných režisérů, jednoduše chce jen shrábnout nějakou tu kačku a směle k dalšímu béčku. (castor) 2*

Nicolas Cage coby megacool desperát lovící divokou zvěř mě tentokrát ponechal zcela chladným, v Primal totiž ani zdaleka nepředvádí tak zběsilé herecké kreace, jaké u něj máme rádi. V tomto ohledu ho předběhl maniakální Kevin Durand. Nicméně při pohledu na zdejší nepřesvědčivé CGI jsem si povzdechl nad dobami, kdy se schopní tvůrci akčních thrillerů obešli bez zelených pláten a digitálních efektů, a i tak dokázali za málo peněz vytvořit skvělou podívanou. No a na botoxem vyplněnou ztuhlou tvář Famke Janssen byl ještě žalostnější pohled než na ten zoufale digitální vizuál. (Goldbeater) 1*

Je to blbé až na půdu, ale zároveň dostatečně zábavné a jako plus beru, že se film nesnaží tvářit nijak zvlášť vážně. Cage role lovce baví a je to na něm znát, podle očekávání kočka nebyla nijak zvlášť dokonalá, ale přesně tak to tady mělo být a svým způsobem sem patřila i plastikami znetvořená Famke. Škoda malého rozpočtu, protože díky tomu jaguár i ostatní zvířata by zasloužili víc prostoru, ale s tím, co měli, si tvůrci poradili jakž takž slušně. Čekal jsem úplnou břečku, takže nakonec jsem příjemně překvapen. Pohodový průměr. 50% (Morholt) 3*

VELKÁ RECENZE
PRIMAL je v rámci poslední doby docela netypický film a jeden z těch lepší, co má Nicolas Cage na kontě s ohledem na ty sračky co v předchozích letech bohužel točí. Celé je to takové odlišné, Cage tu hraje roli sarkastického a znuděného týpka, co loví všelijaká exotická zvířata, která pak (jak se ukáže později ilegálně) prodává do různých zoo atd. V jeho zaměření je ale cítit jasná profesionalita – v tom co dělá, má všech pět pohromadě.
Celá jeho postava mě dost bavila, proto mě trochu zamrzela, že byla víc rozvinuta pouze v cca 1 filmu. Já bych dal víc extrémnějších a ujetějších scén. Snímek je totiž z pohledu běžného diváka dost nevyrovnaný. Na jednu stránku se to snaží tvářit nadlehčeně a nebrat to moc vážně a na tu druhou je to zas marný pokus o snahu o serióznější počin, což není ani zdaleka. Tím to celé nechci moc kritizovat, vidím, že jsem se zas nechal unést rozvleklejším rozborem. Takže když to shrnu, Cage tu má skvělou postavu, která mě zabavila. Ostatní herci jsou na tom už průměrněji včetně Famke Jenssen, která mě zde moc nebavila nebo hlavního záporáka, který roli šílence a nájemného vraha zahrál obstojně, ale přesto mi jeho některé manýry docela vadily, ale to je jen můj subjektivní názor.
Co se týče AKCE, tak ta je jednoduše natočena, ale neurazí, potěší pár solidních soubojů, které jsou docela zpomaleně natočeny, ale neurazí + nějaké ty přestřelky. Celkově mám z filmu dobrý pocit. Najde se tu pár ujetých scén se zvířaty, což nám dává alespoň něco nového. Poslední cca 3/3 filmu už tempem tak trochu drhne, už mě nezajímá, jak to celé dopadne. Napětí, příběh – to zde moc neočekávejte. Tak jak tak je to ale v mých očích nadprůměrný počin, který v novodobých béčkových vodách neuvidíte každou chvíli. Možná, že si to ještě někdy pustím. Na to jedno shlédnutí to byla solidní záležitost. (mzss)

DABING
V českém zění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Frank Walsh), Regina Řandová - Famke Janssen (Dr. Ellen Taylorová), Tomáš Karger - Kevin Durand (Richard Loffler), Filip Jančík - LaMonica Garrett (John Ringer), Ivo Novák - Michael Imperioli (Paul Freed), Zdeněk Maryška - Braulio Castillo Jr. (Leo Morales), Jan Szymik - Sewell Whitney (Scuddy + titulky), Pavel Vondra - John Lewis (Harrison) + Rey Hernandez (Prettyman), Petr Neskusil - Drake Shannon (Miller), Václav Rašilov - Daniel Salinas González (Barnett), Ivan Jiřík - Pablo Tufino (Diego), Luděk Čtvrtlík - Brian Tester (Delaney), Matěj Havelka, Ondřej Lechnýř a další.
Překlad: Jan Feldstein
Dialogy: Jan Neskusil
Zvuk: Jan Titlbach
Produkce: Mirka Monsportová
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Gustav Bubník
Vyrobila: FTV Prima spol. s.r.o. ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. v roce 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.11.2015
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Mandy - Kult pomsty gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/mandy-kult-pomsty-mandy-2018-121-usa-velka-britanie-belgie-akcni-thriller-58/
USA / Velká Británie, Mysteriózní / Horor 2019
Režie: Panos Cosmatos, Hrají: Nicolas Cage, Andrea Riseborough

Instinkt lovce (Bílý jaguár)  gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/11/
USA, Akční / Thriller 2019
Režie: Nick Powell, Hrají: Nicolas Cage, Famke Janssen
 
Tvůrci a herci
Nick Powell (Režie), Daniel Grodnik (Produkce), Bret Saxon (Produkce), Bobby Ranghelov (Produkce), Luillo Ruiz (Produkce), Bret Saxon (Produkce), Guillaume Roussel (Hudba), Vern Nobles (Kamera), Raúl Marchand Sánchez (Střih), Patricia Alonso (Casting), Nancy Nayor (Casting), Mayna Magruder (Scénografie), Ana C. Ramirez Velez (Kostýmy), Antonio Betancourt (Zvuk), Marielena Ramirez (Masky), Richard Leder (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Famke Janssen (Herec), Kevin Durand (Herec), Michael Imperioli (Herec), LaMonica Garrett (Herec), Rey Hernandez (Herec), Sewell Whitney (Herec), Tommy Walker (Herec), John Lewis (Herec), Drake Shannon (Herec)
 
2019/97/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se v Portoriku.
 
Odkazy