Hnutí odporu / Resistance (2020/120/Francie, USA, Německo, Velká Británie/Životopisný, Drama, Válečný, Historický) 62%

18.02.2021 16:02
JEDNOU VĚTOU
„Příběh židovských skautů, kteří společně s členy francouzského odboje zachránili během druhé světové války životy deseti tisíc sirotků."

OBSAH
Máme tu další příběh o zachraňování lidských životů za druhé světové války, ve kterém je tentokrát hlavní zachránce francouzský herec a mim Marcel Mangel, známý spíše jako Marcel Marceau, který byl mimojiné také zakladatelem moderní pantomimy. Příjmení Marceau, se svým bratrem Alainem, přijal za války jako poctu generálovi z dob velké francouzské revoluce generála Françoise Séverina Marceaua. V této době se právě se svým bratrem přidal k francouzskému odboji, která zachraňovala před holokaustem dětské sirotky a on osobně pomáhal děti převážet do Švýcarska. A právě pro uklidnění dětí poprvé použil pantomimu. O tom všem vypráví tento snímek, který má pro Čechy a Slováky tu zajímavost, že si v něm zahráli i místní herci. Začátek začíná symbolicky otázkou malé židovské dívenky položenou svým rodičům: “A proč nás nenávidí?” Po dvou hodinách filmové stopáže nám je na konec všeho dění připomenuta velikost nacistických zvěrstev a kolik toho bylo spácháno právě na dětech. Snímek je vlivem zpracování svým způsobem přitažlivý hlavně kvůli srovnávání dojemných a profánních okamžiků. Nejvíce se tím povyšuje hlavně všudypřítomná nacistická hrozba, která byla podceňována. Jedná se o upřímný film, který však postrádá patřičnou dramatičnost a napětí. Působí tak zcela stejně jako snímek ´Lidice´ (2011), kde taktéž nejdramatičtější okamžiky diváckou hrůzu z dané situace prostě nevyvolají. Jestli je jemnost scén právě u takového filmu nějakým přínosem  je otázkou. Nezlehčuje se to tím?Každopádně se jedná o životopisný filmový počin z doby války poukazující na hrůzy proti lidskosti a hrdinství jednotlivců, které by si každá nová generace měla pamatovat, neboť zdvihá varovný prst. (MickeyStuma)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Upřímně, nikdy jsem se nepídila po minulosti světově slavného mima Marcela Marceau a o to více jsem byla překvapená jeho válečnou odbojovou minulostí, při které zachraňoval se svým bratrem a ostatními tolik dětských životů. Nečekejte bitvy ani epické scény, vše je jinak a pokud nemusíte mimy, budete se chvilku těžko prokousávat, ale děj se rozběhne, je to o empatii, strachu, záblescích lásky a o touze po svobodě hlavně pro sirotky. Skvělá hudba a sympatické obsazení Vicy Kerekes. Jesse Eisenberg se mimochodem naučil pantomimu velmi dobře. (italka63) 4*

V některých chvílích jsem si málem ukroutil hlavu nad tím, co všechno odbojářům prošlo a nakolik jim přálo štěstí. Samozřejmě s určitou mírou fantazie se počítá, ale nic se nemá přehánět. To samé platí pro hlavního záporáka. Klaus Barbie byl bezpochyby bestie, ale ve Schweighöferově podání působil občas jako karikatura. A příliš mi neseděl ani Jesse Eisenberg v hlavní roli. Ve chvílích, kdy se vtělil do Marceaua coby herce, bylo vše ok, ale jinak působil spíš rozpačitě. Na druhé straně jsou tu sekvence s dětmi, které mají sílu, skvělá Clémence Poésy, pražské reálie a samotný námět, kvůli kterému film nedokážu hodnotit objektivně. 75% (Marholt) 4*

Hmm, tak jak začít... Příjemný bylo sledovat mezi americkejma "hvězdama" Vicu Kerekes, která sehrála nemalou roli uvěřitelně. Dostala docela i dost prostoru. Film je zajímavej tématem, ale je tak nějak uplně obyčejně natočenej a vůbec to se mnou nehlo. Emočně mě nezasáhly ani výslechy nacistů. Samozřejmě klobouk dolů před lidmama, kteří během války zachránili spousty dětí, i když při tom obrovsky riskovali. Ale to zpracování je naprosto obyčejný, zasloužilo si to víc... (Maynard.) 3*

VELKÁ RECENZE
Jesse Eisenberg se coby židovský skaut angažuje v záchraně židovských dětí ve jménu francouzského hnutí odporu Résistance. a jeho pinožení v těle významného mima Marcela Marceau ocení zejména příznivci Tří chrobáků a jiných taškařic beze slov. Kam se na něj hrabe Fialka s Čejkou. Coby mim zde má sice jen minimální prostor, ovšem dokázalo mně to (málem) zkazit celý film. Ten je nebývale krotký (film je mládeži přístupný) a dost často nepříjemně střídá televizní polohy s filmovými. Úvodní půlhodina probíhá v syžetu průměrné tv inscenace.
Eisenberg a spol. se na zámku starají o opuštěné židovské děti. Následně vypukne válka, z rádia se line tragická zpráva o napadení Polska, nechybí i kratičký autentický proslov Hitlera v duchu antisemitismu. Potud je film celkem nezáživný, ale už se pozvolna konečně začne cosi dít. Důležité je to slůvko "pozvolna", takže dynamikou zrovna film nehýří, což tak nějak symbolizuje celý jeho průběh, pár napínavých sekvencí se ale určitě najde, ovšem libuje si v šerosvitu a nočních sekvencích, takže asi jen 30% záběrů je inscenováno ve dne. A nemálo scén je podivně nedotažených, zaúřadoval patrně necitelný střih, který určitým zajímavě a originálně koncipovaným scénám ubíral na patřičné působivosti. Casting se povedl, naprostá většina herců svému řemeslu ostudu nedělá, je k vidění i česko-slovenské herecké zastoupení (namátkou Martha Issová a Vica Kerekes), a i dobová výprava patří k tomu co se dá pochválit.
Film měl na povel režisér Jonathan Jakubowicz, jemuž takto ambiciozně pojatý film moc režijně nesedl. Převládání "televizního" pojetí z tohoto v podstatě neotřelého tématu z 2. světové války neučinilo diváky vyhledávaný film ve své kategorii válečných dramat. 6/10 (kingik)

DABING
V českém znění: Jan Škvor - Jesse Eisenberg (Marcel Marceau), Josef Pejchal - Félix Moati (Alain), Jolana Haan Smyčková - Clémence Poésy (Emma), Václav Šanda - Matthias Schweighöfer (Barbie), Vojtěch Hájek - Géza Röhrig (Georges), Tomáš Juřička - Karl Markovics (Charles Mangel), Malvína Pachlová - Vica Kerekes (Mila), Petra Hobzová - Klára Issová (Judith), Jana Postlerová - Felicity Montagu (paní Garnerová), Libor Bouček - Edgar Ramírez (Sigmund), Pavel Soukup - Ed Harris (generál Patton), Veronika Veselá - Martha Issová (Flora), Ladislav Cigánek, Ludvík Král, Jiří Ployhar, Luděk Čtvrtlík a další
Překlad: Radek Stanko
Zvuk: Jiří Bartoš
Produkce: Michael Běhounek
Vedoucí výrobního štábu: Kateřina Ahmed Brávek
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Pro SPI International vyrobila Barrandov televizní studio a.s. - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 1.9.2020
Premiéra: USA: 8.3.2020 (Miami Film Festival)
Premiéra Velká Británie: 19.6.2020 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tržby celkem - $ 449 753
 
Tvůrci a herci
Jonathan Jakubowicz (Režie), Carlos Garcia de Paredes (Produkce), Claudine Jakubowicz (Produkce), Jonathan Jakubowicz (Produkce), Patrick Zorer (Produkce), Marco Beckmann (Produkce), Stephanie Schettler-Köhler (Produkce), Matthias Schweighöfer (Produkce), Lars Sylvest (Produkce), Angelo Milli (Hudba), Miguel Ioann Littin Menz (Kamera), Alexander Berner (Střih), Maya Kvetny (Casting), Tomas Voth (Scénografie), Katharina Ost (Kostýmy), Stefan Busch (Zvuk), Benjamin A. Rosenkind (Zvuk), Judith Anthony (Masky), Jonathan Jakubowicz (Scénář), Jesse Eisenberg (Herec), Clémence Poésy (Herec), Félix Moati (Herec), Vica Kerekes (Herec), Matthias Schweighöfer (Herec), Géza Röhrig (Herec), Ed Harris (Herec), Bella Ramsey (Herec), Martha Issová (Herec), Karl Markovics (Herec), Arndt Schwering-Sohnrey (Herec), Alex Fondja (Herec), Alicia von Rittberg (Herec), Wolfgang Ceczor (Herec), Philip Lenkowsky (Herec), Édgar Ramírez (Herec), Klára Issová (Herec), Dimitri Storoge (Herec), Felicity Montagu (Herec), Steffen Jung (Herec), Werner Biermeier (Herec), Kue Lawrence (Herec), Iva Šindelková (Herec), Matěj Seifert (Herec), Louise Morell (Herec), Tobias Gareth Elman (Herec)
 
2020/120/Francie, USA, Německo, Velká Británie/Životopisný, Drama, Válečný, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se v Praze na pražském Senovážném náměstí, dále se točilo v hotelu Grand Bohemia či v prostorách bývalé Živnobanky a v uličkách na Novém Městě. Dále na železniční stanici v Liberci a ve filmovém studiu Bavaria v Mnichově (Německo). V Německu se pak točilo ještě ve městech Kronach a Norimberk.
 
Odkazy
-