Hlídač mrtvých / Nightwatch (1997/101/USA/Thriller, Horor) 66%

06.03.2018 18:41
JEDNOU VĚTOU
„Policie jej obvinila z několika vražd a teď je mu v patách. Skutečný vrah však bohužel také…“

OBSAH
Mladý student práv si přivydělává v nemocnici, kde pracuje jako noční hlídač. K jeho smůle se jeho nástup do práce kryje se dnem, kdy neznámý sériový vrah začne terorizovat město. Všechny stopy totiž vedou právě k němu. Policie stahuje smyčku a on se stává hlavním podezřelým. Aby očistil své jméno, musí si zachránit život: pravý vrah je mu totiž v patách.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Parádní film. Neptejte se mě proč ale já jsem originál ještě neviděl, a to i přes to že se mi doma válí aspoň dva roky. A při tom mě láká prakticky každý týden abych se na něj podíval. No a z nějakého důvodu jsem šel zkouknout jeho mladšího bratříčka a dost mě bavil. Prvních 45 minut jsem nevěděl jestli se rozjede duchařina nebo ne. Nakonec se rozjel velmi solidní teror film. Atmosféra nemocnice se dala krájet a byla fakt parádní. Dokázala dokonce vystrašit. Sice se ke konci ztratila ale konec kterej mě dokonale napjal mě překvapil. Herci včetně McGregora byly výborní jen postava Reillyho která byla sice důležitá mi přišla až zbytečně v pozadí. Celkově parádní film, kterej má trošku zkaženej prostředek. Ale rozhodně překvapení. (Campbell) 4*

Thriller, který se snaží děsit i tam, kde to není na místě. Většina „napínavých“ scén nemá vyvrcholení. Hudba je dobrá a napínavá, někdy ale přehání a mate svým napětím až moc. Každá procházka Ewana po márnici, je patřičně děsuplná, i když se nic nestane. Scény, kde se něco skutečně děje a jen se neklame tělem, jsou zajímavé. Z hlediska kriminálního je děj skutečně patřičně zamotaný, podezřelých několik a výsledek překvapivý. Dost se mi líbil Ewan MacGregor, hrozná je Patricia Arquette (myšlen nyní zevnějšek), kdo jí takhle chudinku nalíčil, navíc nemá moc prostoru pro hereckou akci. Nick Nolte je patřičně uměřený, zajímavý ale moc není. Vůbec mě nezaujal Josh Brolin jako Ewanův kamarád. Docela vtipná mi přišla scéna rozhovoru Ewana se štětkou Joyce. (Anthony) 3*

Lehce nadprůměrný emotivní thriller s hororovými prvky ..Dusná atmosféra nočních reálů pochmurné nemocniční budovy, dovedné manipulování s napětím a falešnými stopami. Velmi kvalitním prvkem filmu je i samotná živá hudba..Nevím, co máte proti samotnému dramatickému finále, podle mého se povedlo a zas tak průhledné a laciné nebylo..Tipoval jsem tři osoby a nakonec jsem se zmýlil. :-( Povedený film v hlavní roli s Ewanem McGregorem (student práv Martin) a Nickem Noltem (detektiv Cray), který nepředvedl zas až tak vyjímečný výkon, ale strach a nejistota z něj opravdu sršely..Dobrá byla i labilní sedmnáctiletá prostitutka Joey (Alix Koromzay) ve scéně v restauraci. (Karlos80) 3*

VELKÁ RECENZE
Hlídač mrtvých se dostal do mého hledáčku pouze díky představiteli hlavní role mladého studenta práv a nočního hlídače, kterým nebyl nikdo jiný než můj oblíbený herec Ewan McGregor. Od jeho shlédnutí mně neodradil ani Nick Nolte, kterého fakt nesnáším a jenž si zde zahrál detektiva, pátrajícího po sériovém vrahovi místních prostitutek. A právě vyšetřování zločinů mělo být hlavní náplní filmu, ale pro mne to tak nebylo.
Jistě, vraždy provozovatelek nejstaršího řemesla na světě nepostrádaly brutalitu hodnou pořádného thrilleru a měly by tak nahánět dostatek hrůzy, nicméně mrazení na mých zádech spolehlivě vyvolávalo úplně něco jiného. Ewan totiž nastoupil jako brigádník a noční hlídač do nemocnice a mezi jeho náplň práce patřilo i chození po opuštěných chodbách a mezi mrtvolami v márnici. Spolu s blikajícími zářivkami na chodbách, tichem jako v hrobě, starou černobílou fotografií bůhvíkoho na vrátnici a černými pohybujícími se plachtami u vchodu do budovy byla vytvořena elektrizující atmosféra hrůzy a napětí, že jsem čekal kdy někde někdo nebo něco vybafne nebo spadne nebo zazvoní a já se z toho po.....u.
Film bych rozdělil na tři pomyslné úseky - v prvním probíhalo vyšetřování, v druhém byl Ewan hlídačem a o tom třetím jsem ještě nenapsal ani řádku a v podstatě by to ani nebylo nutné. V této části se totiž hlavně mluvilo o vztazích mezi Ewanem a jeho přítelkyní a také o jeho kamarádovi Joshi Brolinovi, pořádném žvanilovi, frajerovi a bláznivém úchylákovi, který tak logicky patřil mezi hlavní podezřelé, tedy alespoň v mých očích. Nicméně všechny důkazy spíše svědčily právě proti našemu hlavnímu hrdinovi, dokonce jej podezřívala i vlastní přítelkyně, která se později stala téměř přímou svědkyní poslední vraždy prostitutky. Od té chvíle film konečně nabral na obrátkách a začal zběsile pádit k děsivému a konečnému rozuzlení, čímž si u mne zachránil jednu hvězdu. A koho nakonec detektiv Nolte se svým kolegou zatkl ? Podívejte se sami a bojte se také jako my doma na nočních nemocničních chodbách ! Hlídač mrtvých tak za nevyvážený děj sinusoidní kvality musím ohodnotit pouze třemi hlídacími hvězdami ***. (Jirkacek)

PODROBNÝ POPIS FILMU
Martin Bells je studentem posledního ročníku právnické fakulty. Píše diplomovou práci, chystá se k závěrečným zkouškám a navíc potřebuje vydělat nějaký ten dolar, proto serozhodne nastoupit na brigádu jako noční hlídač v budově soudní patologie. Jeho přátelé jsou sice toho názoru, že hlídat v noci márnici je poněkud strašidelný způsob, jak si přivydělávat, ale pragmatický Martin to vidí jinak. Mrtvoly nikde necourají a neprovádí nic nekalého, takže bude mít po nocích dost času dokončit v klidu diplomovou práci, naučit se vše potřebné a ještě za to brát plat. Nicméně, skutečnost se ukáže být poněkud složitější než jeho předpoklad.
V ulicích města totiž řádí vrah, který si vybírá jako své oběti mladé prostitutky a policejní tým vedený inspektorem Crayem se mu stále nedokáže dostat na stopu tak dobře, aby ho zastavil dřív než znovu zabije. Když se přesto pomalu začínají vynořovat jednotlivé náznaky stop, vedou všechny k jednomu jedinému možnému pachateli. A tím je Martin Bells. Místo učení a příprav na závěrečné zkoušky tak musí Martin vypátrat skutečného vraha, aby se sám vyhnul obvinění, které se na něj vrah pokouší hodit. Mohl být za vším jeho přítel James, u něhož se stále výrazněji projevují podivné choutky a násilnické sklony, které si vybíjí na labilní sedmnáctileté prostitutce, která si říká Joyce?

Ocenění:
1997 - Málaga International Week of Fantastic Cinema (režie, cena diváků)

DABING
V českém znění: Michal Jagelka - Ewan McGregor (Martin Bells), Nela Boudová - Patricia Arquette (Katherine), Zdeněk Hruška - Josh Brolin (James Gallman), Helena Brabcová - Lauren Graham (Marie), Roman Hájek - Brad Dourif (Lékař), Pavel Soukup - Nick Nolte (Thomas Cray), Petra Jindrová - Alix Koromzay (Joyce), Petr Haničinec - Lonny Chapman (Johnson), Jaroslav Horák - John C. Reilly (Bill Davis), Jiří Dvořák, Valérie Zawadská, Ivan Jiřík, Renata Rychlá, Michal Michálek a další.
Spolupracovaly: Radka Lehká, Jana Kovaříková, Olina Smíšková
Překlad: Dana Vacková
Zvuk: Miloš Sommer
Produkce: Zdeněk Franc
Režie: Alice Hurychová
Vyrobil: Bontonfilms 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 17.04.1998 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 23.8.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
Ole Bornedal (Režie), Michael Obel (Produkce), Joachim Holbek (Hudba), Dan Laustsen (Kamera), Sally Menke (Střih), Richard Pagano (Casting), Richard Hoover (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), Stephen Hunter Flick (Zvuk), Stephen Halbert (Zvuk), Debra Denson (Masky), Steven Soderbergh (Scénář), Ole Bornedal (Scénář), Ewan McGregor (Herec), Nick Nolte (Herec), Patricia Arquette (Herec), Josh Brolin (Herec), Lauren Graham (Herec), Brad Dourif (Herec), Alix Koromzay (Herec), Lonny Chapman (Herec), Jeff Davis (Herec), John C. Reilly (Herec), Robert LaSardo (Herec), Bradley Gregg (Herec), Erich Anderson (Herec), Larry Cedar (Herec)
 
1997/101/USA/Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Na záhadné fotografie na nástěnce je Lewis Thornton Powell, který byl komplicem Johna Wilkese Bootha, při vraždě amerického prezidenta Abrahama Lincolna.
- Film je americkým remakem o tři roky staršího dánského Nattevagten stejného režiséra.
- Ole Bornedal chtěl, aby Harrison Ford hrál inspektora Thomase Alberta Craye.
 
Odkazy