Hadí oči / Snake Eyes (1998/98/USA, Kanada/Thriller, Mysteriózní, Drama) 68%

04.04.2020 20:46
JEDNOU VĚTOU
„Zkorumpovaný detektiv na stopě vrahů ministra obrany."

OBSAH
V Atlantic City se schyluje k boxerskému utkání v těžké váze. Místní detektiv Rick Santoro (Nicolas Cage) nemůže mezi rozvášněnými fanoušky chybět. Rád sází a rád použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Detektiv Santoro totiž není žádný svatoušek. To jeho přítel z dětství Kevin Dunne (Gary Sinise) je vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. Mezi nimi se skrývá jeden ledově klidný atentátník s prstem na spoušti. Ministr obrany je zavražděn několika výstřely. Dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií. Detektiv Rick Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Santoro a Dunne se okamžitě pouštějí do vyšetřování plného dramatických zvratů a nečekaných překvapení.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co se stalo špatně, že takový el matadore jako Brian De Palma našéfoval Cage (mimochodem pěknej vohoz) a Sinise v slibně se rozjíždějícím konspiračním thrilleru tak, že si neudrží vaši pozornost a ochota všímat si dalších kousků skládačky kolem vraždy se vytratí po anglicku během půl hodiny? Nevím, třeba je chyba ve mně...ale ne, není, jak by mohla?:) Zpátky na zem...prostě mi to nesedlo, toť vše. (Gemini) 2*

Úvod je famózní. Snad 20-ti minutová jízda kamerou, kdy Cage cestou do hlediště se pozdraví s kámošema, srovná do latě jednoho lumpa, vyřídí si telefon a podívá se na zahájení boxerského zápasu. A to vše bez jediného střihu! Je sice pravda, že potom film co do kvality upadá a závěr je plný klišé, ale De Palma je prostě hračička a to je nutné ocenit. (Lima) 4*

Klasický De Palma je z toho cítit na míle daleko (nápadité režijní a technické vychytávky + prapodivný scénář a nevábný nádech "divnosti"). Přesto stojí Snake Eyes za vidění. Především pro fandy formální vybroušenosti. Dočkáme se několika dlouhých záběrů bez střihu, dělení obrazu, zvláštně "rezavého" kamerového filtru a dalších drobností kterých si běžný divák spotřebitel ("kouknu na telku při žehlení") ani nevšimne. Škoda že to byla obsahově jen tuctová kriminálka s poněkud směšným koncem. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Ve sportovní aréně v Atlantic City začíná boxerský zápas o titul mistra v těžké váze. Mezi diváky je nejen ministr obrany, ale také bonvivánský detektiv Rick Santoro, který se netají tím, že rád sází a nedá práci ho uplatit. Ten se tu setká se svým dávným nejlepším přítelem Kevinem Dunnem, který pracuje ve vládní ochrance a během zápasu zajišťuje bezpečnost ministra. Krátce po začátku zápasu si Dunne všimne podezřelé rusovlásky, a když se žena chce vytratit, pronásleduje ji. Mezitím si na jeho místo sedne blondýnka, která ministrovi chce něco říci.
V okamžiku, kdy je boxer Lincoln Tyler knokautován, však zazní střelba a ministr je zasažen ostřelovačem, kterého vzápětí zneškodní Dunne. Neznámá žena, Julia Costello, byla střelbou také poraněna, ale v nastalém zmatku se jí však podařilo zmizet. Rick si všimne několika drobností a vydá se za poraženým šampiónem Tylerem. Donutí ho přiznat, že zápas byl zfalšovaný, protože se boxer potřeboval dostat z dluhů v blízkém kasinu. Všechno prý domlouvala nějaká rusovláska. Z boxerova vyprávění Rick pochopí, že šlo o spiknutí a upozorní na to Kevina s tím, že je třeba najít neznámou rusovlásku.
Kevin se vzápětí sejde se svými komplici, mezi nimiž je také rusovláska Serena a všechny je postřílí, aby zabránil Rickovi v odhalení pravdy o pozadí atentátu. Stejně jako Rickovi se mu podaří vypátrat Julii, ten je však rychlejší a ženu se mu v poslední chvíli podaří zachránit. Nevěří však jejímu tvrzení, že za vraždou ministra je Kevin, přítel, kterého si vždy vážil pro jeho poctivost. A přece právě v tu chvíli Kevin při rozhovoru se šéfem zbrojařské firmy Powellem, který byl v pozadí atentátu, dohodne, že zemřít musí nejen Julie, ale také Rick, který se už dostal příliš blízko pravdě a svým pátráním organizátory ohrožuje.
Brianu De Palmovi se podařilo natočit dost slušný, napínavý film. Sice je hodně rychle jasné, kdo je kladný a kdo záporný hrdina, ale i tak je to zajímavé a diváka (nebo alespoň mě) to udrží v napětí až do konce. Opravdu moc se mi líbili Gary Sinise a Nicolas Cage v hlavních rolích. Velkým kladem filmu je, že se odehrává v krátké době, takže neztrácí spád. Krom toho má divák šanci se na stejnou situaci podívat z perspektivy různých lidí, což je taky zajímavý prvek. Vzato kolem a kolem je to zajímavý thriller se dvěma skvělými herci v hlavních rolích.

Ocenění:
San Sebastián IFF
1998 - Brian De Palma (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

DABING
1. DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Rick Santoro), Pavel Šrom - Gary Sinise (Kevin Dunne), Miriam Chytilová - Carla Gugino (Julia), Jan Šťastný - Kevin Dunn (Lou Logan), Rostislav Čtvrtlík - Luis Guzmán (Cyrus), Jana Mařasová - Tamara Tunie (Anthea), Kamila Špráchalová - Jayne Heitmeyer (Serena), Josef Carda, Antonín Navrátil, Pavel Rímský, Ludvík Král, Libor Terš, Jaroslav Kaňkovský, Pavel Vondra, Miloslav Študent, Jan Vágner, Luděk Čtvrtlík, Kateřina Halešová, Martin Kolár a další
Překlad: Renata Polišenská
Zvuk: Svatopluk Cechel
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa pro Hollywood Classic Entertainment 1999
Výsledný mix: VidFilm Londýn

2. DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Rick Santoro), Aleš Jarý - Gary Sinise (Kevin Dunne), Jiří Ptáčník - John Heard (Gilbert Powell), Tereza Chudobová - Carla Gugino (Julia), David Suchařípa - Stan Shaw (Lincoln Tyler), Jiří Prager - Kevin Dunn (Lou Logan), Miriam Chytilová - Tamara Tunie (Anthea), René Slováčková - Jayne Heitmeyer (Serena), Roman Hájek, Pavel Šrom, Jiří Hromada, Otakar Brousek ml., Radovan Vaculík, Miroslav Středa, Jan Hanžlík, Martin Stránský, Josef Nedorost, Bohdan Tůma (titulky).
Překlad: Marek Štys
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Ivana Prejdová, Václav Šťastný
Dialogy a režie: Soňa Bubníková
Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.11.1998 Falcon
Premiéra USA: 7.8.1998 Paramount Pictures
Premiéra Kanada: 7.8.1998 Paramount Pictures CA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.1999 (VHS)  Warner Home Video
Poprvé na DVD: 3.11.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: -(Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 129 593
Tržby celkem - $ 103 891 409
Návštěvnost v ČR 28 759
Náklady (Rozpočet) - $ 73 000 000
 
Tvůrci a herci
Brian De Palma (Režie), Brian De Palma (Produkce), Rjúiči Sakamoto (Hudba), Stephen H. Burum (Kamera), Bill Pankow (Střih), Mary Colquhoun (Casting), Anne Pritchard (Scénografie), Odette Gadoury (Kostýmy), Patrick Rousseau (Zvuk), Johanne Gravel (Masky), David Koepp (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Gary Sinise (Herec), John Heard (Herec), Carla Gugino (Herec), Stan Shaw (Herec), Kevin Dunn (Herec), Michael Rispoli (Herec), Luis Guzmán (Herec), Joel Fabiani (Herec), Mike Starr (Herec), Tamara Tunie (Herec), Chip Chuipka (Herec), Jayne Heitmeyer (Herec), Christina Fulton (Herec), Alain Goulem (Herec), Brian Anthony Wilson (Herec), Peter McRobbie (Herec), David Anthony Higgins (Herec), Lance E. Nichols (Herec), Chip Zien (Herec), Kevin Craig West (Herec), Mark Camacho (Herec), Sébastien Delorme (Herec), Peter Patrikios (Herec), Jim Whelan (Herec), Frédérick De Grandpré (Herec)
 
2018/130/USA/Akční,  Drama, Historický, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Úvodní boxerský zápas parafrázuje odvetu Liston vs Ali, který je znám pro tzv. phantom punch (úder, který ve skutečnosti nezasáhl cíl), jenž je doslova citován Nicolasem Cagem ve filmu. Phantom Punch je také stejnojmenný životopisný film o Sonny Listonovi.
- Natáčení probíhalo v New Jersey ve městě Atlantic City a v Québecku v Montrealu.
- Roli velitele Kevina Dunna měl hrát Al Pacino, ale Nicolas Cage chtěl, aby ho ztvárnil Will Smith, který se nakonec natáčení zúčastnit nemohl. Smith a Cage spolu později ještě chtěli natočit komedii Time Share, ale z toho také nakonec sešlo.
- Gary Sinise hrající námořního velitele jménem Kevin Dunne se pokouší pro námořnictvo prosadit nové zbraňové systémy. Herec Kevin Dunn hrající reportéra byl ve Žhavých výstřelech námořní velitel, který se pokoušel do námořnictva vybrat nového bojovníka.
- Opilec v první řadě křičí "Here come comes the pain", což je věta, která již zazněla v Carlitově cestě.
- Starosta, který na konci předává ocenění, je skutečný starosta Atlantic City, James Whelan.
- V původním konci, který byl jednou velkou sekvencí plnou speciálních efektů od Industrial Light and Magic, byla i obrovská přílivová vlna, která se přelila přes kasino. Tento konec byl vystřižen v post-produkci. Ve finálním střihu však zůstala na původní konec spousta odkazů: záběr těsně před koncem filmu ukazuje vozidlo ambulance jedoucí silnici a vlnu, která by do něj narazila nebýt střihu; úplně na konci Rick Santoro mluví o tom, že se málem utopil; další odkazy na bouři jsou rozesety po celém filmu, měly připravit půdu pro obrovské finále, které bylo nakonec vystřiženo.
- Role velitele Kevina Dunna byla původně psána a nabídnuta Willu Smithovi.
 
Odkazy