Grizzly zabiják / Into the Grizzly Maze (2015/86/USA, Kanada/Akční, Horor, Thriller) 54%

04.03.2018 12:43
JEDNOU VĚTOU
„Šerif Beckett se s bratrem vydává do ledů aljašské divočiny pátrat po medvědovi, jenž usmrtil několik místních dřevorubců."

OBSAH
James Marsden, Thomas Jane, Piper Perabová a Billy Bob Thornton se představí v akcí nabitém dobrodružství, které se odehrává v aljašské divočině. Když začne v místním městečku řádit nelítostný medvěd grizzly, šerif se vydá do lesa hledat svou manželku ekoložku. Místo ní zde však narazí na svého bratra, bývalého zločince, se kterým si už dávno nemá co říct. Oba se brzy ocitnou na útěku před obrovským medvědím zabijákem. Z lovce se stává lovná zvěř v tomto thrilleru o síle přírody a pachu krve, který zvedne diváky ze židlí.(Cinemax)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Spokojenost. Solidní eco survival s nejlepším hereckým cástingem, který se kdy v hororu objevil za posledních 10 let. Medvídek je více než fajnový, jeho řev vyvolává husí kůži a objevuje se na plátně velmi často, což je plus. Potěší také atraktivní prostředí, slušný look, slušná dávka napětí a troška gore( v tomhle ohledu se mohlo přitlačit na pilu více, ale vynahrazovaly mi to jiné prvky. Úplný highlight je durch roztrhlý xicht Thortona a závěrečné finále, které má celkem koule nepočítajíc jednu velmi nevhodnou digitální scénu. Doporučení hodná záležitost a zatím nejlepší horor roku. (EvilPhoEniX) 4*

Snad první půl tuny vážící medvěd, který chodí po špičkách. Jinak si snad ani nejde vysvětlit to, jak rychle a hlavně potichu se dokáže přiblížit k oběti, aniž by něco tušila. Nebudu vám patlat med kolem huby; na nějakou mysteriózní (nedejbože strašidelnou) auru kolem zvířecího zabijáka se tu bohužel nehraje. Lesem se šourající chlupáč Bart se totiž objevuje ve více záběrech, než Robin Hood Thornton se svým bílým ořem. Nekecám! Útoků je celkem dost, škoda jen, že většina se odehraje za bílého dne. Prales vybrán fajnově, bez té hnusně digitální mlhy by se však rozhodně obešel. Třeba bych ale neměl furt hledat chyby, spíš držet hubu, a být rád za každou zvířecí stopu z „nature amoku“. Na vyšší hodnocení jít přesto nemůžu, kecal bych sám sobě. (60%) (Bloody 13) 3*

Potenciál a snad i ambice na medvědí ČELISTI tu byly, ale i přes snaživý scénář, silné obsazení a solidní obrazovou a zvukovou stránku se ani jedno nepodařilo naplnit a zůstalo u vypulírovaného béčka. Scenárista sice zaplétá postavy do vztahové sítě mnohem zajímavější, než na co jsme u béčkových hororů zvyklí, plus vybavuje hlavního hrdinu tajemnou minulostí, ale cítil jsem k nim to samé co k těm ze zmíněných videoslátanin - všechny mi byly ukradené a polovině jsem přál smrt. A staří harcovníci Thornton a Glenn vyfasovali buď medvěda démonizující figurky, na jejichž naplnění jim stačilo jen 10 procent jejich charizmatu (Thornton) nebo neměli vůbec co hrát (Glenn). To hlavní hvězda - medvěd - má celý film plné tlapy práce a pravidelně si ho užíváme, přičemž působí maximálně přesvědčivě (pokud vedle živého medvěda úřadoval i někdo v medvědím kostýmu nebo triky, nepoznal jsem to), ale jeho útoky by se mi víc líbily zabírané ve frajersky dlouhých celcích, než v rychle nasekaných detailech. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
 Co by asi mohl přinést snímek, kde půjde o to, že se bude muset skupina lidí poprat s pořádným medvědem? Tak asi nemá smysl tvrdit, že by film mohl přinést něco nového, to se od něj moc očekávat nedá, ale v rámci žánru by to mohla být alespoň dobrá zábava, když nic jiného. A přesně tohle jsem se snímkem „Into the Grizzly Maze“ – anebo také jen „Grizzly“, jak je film někdy uváděn – dostal.
Bavil jsem se, což je přesně to, v co jsem doufal. Přitom zápletka skutečně není moc komplikovaná. Prostě jde jen o to, že se podíváme do pořádně zalesněné krajiny – v tomhle případě se jedná o aljašskou divočinu – kde se prohání jeden medvěd. Ale nejde o to, že by byl velký, tenhle je opravdu obrovský. A navíc je pořádně naštvaný, což dává všem menším, tedy lidem, jasně najevo.
V tomhle směru tedy film nepřináší nic nového – opravdu se očekává, že proti lidem půjde pořádná bestie. Pak jsou zde ale postavy, které stojí za sledování. Rowan (James Marsden) se vrací domů, aby si vyrovnal nějaké účty hlavně sám se sebou. Jeho bratr Bekett (Thomas Jane), zástupce šerifa, je z toho překvapený a ví, že s tím budou problémy. Ty se ještě podtrhnou, když musí řešit medvěda, kterého chce dostat i lovec Douglass (Billy Bob Thornton).
Do lesa míří skupinka dvou mužů a dvou žen, kteří jsou nakonec nuceni se utkat s obřím medvědem. A je to boj nerovný, protože ta bestie je opravdu silná jako kráva, no, vlastně jako několik krav. Nemá hlad, nechce si hlídat teritorium, prostě chce jen zabíjet lidi. Krásné, jednoduché béčko se zajímavým obsazením, které zase tak moc nekazí ani skutečnost, že je na medvědovi místy až moc poznat, že se narodil z pixelů.
"Into the Grizzly Maze“ mi přineslo většinu toho, co od béčkových filmů očekávám. Je zde dobrá akce, která má místy velmi povedené prvky, je zde příběh, který je přesně nalajnovaný, jsou zde postavy, které jsou zajímavá a dobře napsané. Jen trocha toho humoru zde chybí, ale to se daří alespoň trochu nahradit tím, že jsou zde neskutečně krásné záběry na aljašskou přírodu. Tam by se mi líbilo žít.

DABING
V českém znění: Igor Bareš - Thomas Jane (Beckett), Filip Švarc - James Marsden (Rowan), René Slováčková - Michaela McManus (Kaley), Martin Sobotka - Billy Bob Thornton (Douglass), Pavel Šrom - Scott Glenn (Sully), Milada Vaňkátová - Kelly Curran (Amber), Klára Sochorová, Martina Šťastná - Luisa D'Oliveira (Zoe), Petr Gelnar - Sean Owen Roberts (Franco), Petr Neskusil, Lukáš Jurek - Bill Croft (Mike), Otmar Brancuzský - Reese Alexander (Gerry Smith), Mark Acheson (Dooly), Marek Holý - Michael Jonsson (Patrick), Petr Burian - Patrick Sabongui (Marcus), Kateřina Lojdová, Tomáš Poláček, Ivan Jiřík - Adam Beach (Johnny Cadillac), Václav Knop (titulky) a další
Překlad: Zuzana Coufalová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Markéta Stegbauerová
Dialogy a režie: Václav Knop

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 26.6.2015 Vertical Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
David Hackl (Režie), Paul Schiff (Produkce), Stuart Pollok (Produkce), Hadeel Reda (Produkce), Marcus Trumpp (Hudba), James Liston (Kamera), Andrew Coutts (Střih), Michael N. Knue (Střih), Sara Mineo (Střih), Joey Paul Jensen (Casting), Niner Parikh (Casting), Tink (Scénografie), Denise Nadredre (Kostýmy), Mark Shnuriwsky (Zvuk), Tanya Howard (Masky), Rick Cleveland (Scénář), J.R. Reher (Scénář), Guy Moshe (Scénář), James Marsden (Herec), Billy Bob Thornton (Herec), Thomas Jane (Herec), Piper Perabo (Herec), Scott Glenn (Herec), Adam Beach (Herec), Michaela McManus (Herec), Luisa D´Oliveira (Herec), Kelly Curran (Herec), Bart the Bear (Herec), Garry Chalk (Herec), Seth Isaac Johnson (Herec), Carson Reaume (Herec), Mariel Belanger (Herec), Sean Owen Roberts (Herec), Patrick Sabongui (Herec), Sarah Desjardins (Herec), Reese Alexander (Herec), Alvin Sanders (Herec)
 
2015/86/USA, Kanada/Akční, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Pôvodný názov projektu Red Machine je odkazom na environmentalistu a dokumentaristu Timothyho Treadwella, známeho pod prezývkou Grizzly Man, ktorý veľkú časť svojho života prežil medzi medveďmi. O svojich zážitkoch rozprával aj v show Davida Lettermana. Tam sa zmienil aj o medveďovi, pred ktorým mal skutočný strach a rešpekt a dal mu meno "The Big Red Machine". V roku 2003 sa vydal Treadwell spoločne so svojou priateľkou do národného parku Katmai, kde ho zabil s najväčšou pravdepodobnosťou práve tento grizly.
- O projekt prejavil záujem aj Adrien Brody, ktorý ho chcel produkovať a zahrať si aj jednu z hlavných úloh. Dokonca sa stretol aj s Gerardom Butlerom, aby ho získal do úlohy brata. Neskôr o projekt stratil záujem.
- Postava menom Kaley (Michaela McManus), dostala svoje meno podľa scenáristovej kamarátky Kaley Cuoco-Sweeting, známej zo seriálu The Big Bang Theory (od r. 2007).
- Vo filme si mal zahrať aj Paul Walker.
 
Odkazy