Greenland: Poslední úkryt / Greenland (2020/119/USA/Akční, Thriller, Katastrofický) 66% -Blu-ray-

03.05.2021 12:08
JEDNOU VĚTOU
„Gerard Butler je tu, aby chránil Zemi."

OBSAH
John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov?(Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co může být lepšího na deprese a úzkost covidové éry, než si ukázat, že může být mnohem hůř.. Obsazení hlavní role může svádět k dojmu, že ztepilý daddy Gerard uštědří kometě hlavičku a ta se schlíplým ocasem zamíří do jiné galaxie, ale spíš než k Emmerichovým kasastrefickým infantilitám má tohle blíž k Deep Impact. Civilnější pohled na mezilidské vztahy tváří v tvář zkáze, kdy někdo podá ruku k pomoci a někdo vám ji zlomí, tomu vcelku slušel a celým filmem se jako tenká nit táhne Waughův oblíbený motiv přežití v nelehkých podmínkách. Parádní Scott Glenn, který v těch svých pár minutách působil tak osobně, jako by to měla být jeho poslední role.. (Gilmour93) 3*

Má to svoje slabší momenty (celá závěrečná půlhodina je takový klišovitý holywoodský konstrukt, náladou úplně odlišný od předchozího reálně působícího dění), ale jinak to má daleko do Geostormu a podobných kokotin z poslední doby, je to uvěřitelný pohled na chování lidí v mezních situacích, kdy tváří v tvář planetární katastrofě vyplave na povrch jejich egoismus a nízké pudy. Trikově je to střídmé, ale zlověstné pohledy na měnící se oblohu má své znepokojivé kouzlo a vizuálně to fakt vypadá dobře a uvěřitelně. Ale já to tušil, protože Ric Roman Waugh je šikula, už to párkrát dokázal a jeho zatím poslední film si určitě nezaslouží být v modré barvě. (Lima) 4*

Velmi střídmý a racionální pohled na katastrofu. Pochopitelně to nemá takový fun factor jako Armageddon, nebo San Andreas, ale Greenland si překvapivě po většinu času dřží vysoký punc uvěřitelnosti a syrové reality. Škoda některých nesympaticky klišovitých scén (závěr), ale díky bohu za ty sympatické momenty které místy příjemně zamrazí a jsou velmi dobře zahrané. Baccarin překvapivě vládne, Butler pouze OK. Tempo parádní a i když je vidět, že je to tak trochu low budget movie, povedlo se to tvůrcům obstojně zakamuflovat. Obstojná a vcelku inteligentní zábava. (Kaka) 4*

VELKÁ RECENZE
Klasické akční filmy, které by se podívaly i do kin, dnes už skoro netočí ani Jason Statham. Příští rok sice uvidíme jeho Wrath of Man, ale vzhledem k tomu, že režíruje Guy Ritchie, očekáváme trošku víc než klasickou mlátičku a střílečku. Posledním, kdo se nebojí žánru, který bývá považovaný za pokleslý (a i proto ho máme rádi), je tak Gerard Butler. Ten měl trochu kliku. Po Třístovce měl sice docela našlápnuto, stačilo ovšem pár propadáků a vypadalo to s ním zle. Když tedy natočil Pád Bílého domu, variaci na Smrtonosnou past, v níž zachraňoval prezidenta, možná mu to zachránilo kariéru. Dvojka ušla, trojka byla velmi fajn a čtyřka se už chystá. A třetí a čtvrtý díl obstaral, respektive obstará Ric Roman Waugh, jenž s Butlerem natočil i Greenland. Očekávat od téhle dvojice další akční podívanou by však byla tentokrát trošku chyba.
V Greenland je Země zase jednou tak trochu v háji. Míří k ní kometa a ačkoliv vědci spočítali, že se naší planetě vyhne a dopadne na ni pár víceméně neškodných kamínků, podle všeho udělali ve vzorečku chybu. Kometa Zemi zasáhne a lidstvo tak čeká katastrofa, která ukončila éru dinosaurů. A zbývá jen pár dní. John Garritty se spolu s manželkou Allison a synem Nathanem pokoušejí dostat k vojenským letadlům, která by měla vybrané Američany převézt na tajné místo, kde by údajně mohli katastrofu přečkat, jenomže přežít chtějí pochopitelně všichni a míst v letadlech není dost. Začíná závod, v němž jde o každou vteřinu.
Jsem si vědom toho, že z předchozího odstavce se může zdát, že Greenland skutečně je akční thriller. A jo, jsou tu automobilové honičky, nějaká ta rvačka a pár výbuchů, takže bychom to do toho žánru asi nějak procpat mohli, ale najdeme tu i pár zásadních rozdílů. Waugh totiž tentokrát nevypráví příběh někoho, kdo může celou katastrofu zastavit, nebo alespoň dlouhé měsíce všechny kolem sebe varoval, že k ní dojde a teď se na ně může vyčítavě dívat s výrazem „já vám to říkal, volové“. Garrettovi jsou úplně obyčejní lidé. Doma jim to moc nešlape, John je stavař a bydlí v normálním domě v normální čtvrti s normálními sousedy. A chtějí jen zůstat naživu.
Je vlastně dost osvěžující mít v hlavní roli hrdiny, kteří nejsou vůbec hrdinští. I ten Butler tu hraje obyčejného chlapa a když už dojde ke rvačce, moc neví, jak se chovat. Je to projektant, ne bývalý mariňák. Tuhle „normálnost“ navíc tvůrci využívají o v jiných směrech. Garrettovi při svém úprku obvykle narážejí na překvapivě hodné nebo neškodné lidi. Ti vědí, že se pravděpodobně blíží konec světa, ale zbavit se veškerých civilizačních návyků nejde jen tak. Takže i když se hrdinové střetnou s rabujícím davem nebo někým, kdo chce i s pomocí násilí získat jistou výhodu při evakuaci, často se z většiny problémů jednoduše vykecají. Lidi tu kolem sebe nestřílí, jakmile k tomu dostanou sebemenší důvod a snaží se jeden druhému pomáhat, nebo alespoň neškodit. A u těch, co se nakonec zachovají jako lumpové, se to dá do značné míry omluvit jejich zoufalstvím a snahou přežít.
Tahle nečekaná civilnost filmu sluší. Greenland se zaměřuje na ty miliony obyčejných lidí, které ve 2012 nebo Armageddonu obvykle vidíme jen ve scénách, kdy utíkají před plameny v hořících městech. Jejich nehrdinské chování a obyčejná snaha dostat se včas na místo, kde by na ně mohla čekat záchrana, jsou ale díky Waughnově svižné režii a dobře budovanému napětí často zajímavější než to, co obvykle dělají ti hrdinštější hrdinové v podobných filmech. Ta civilnost navíc překvapivě sedí i Butlerovi, ten tu víc normálně hraje, než aby ukazoval svaly a rázně řídil evakuaci Atlanty nebo tak něco.
Greenland si dovede člověka získat svými uvěřitelnými postavami i rychlému tempu. Pořád se tu něco děje a vůbec nevadí, že v mnohem menším měřítku, než na jaké jsme u podobných filmů zvyklí. Snaha dostat se včas na kanadské letiště může být stejně napínavá jako pokus Bruce Willise roztrhnout asteroid atomovkou. Trošku zamrzí proměnlivá kvalita triků, ovšem na film za pětatřicet milionů dolarů vypadají většinou slušně. Jediný větší problém jsem tak měl se závěrečnou třetinou, ve které už Waugh s Butlerem přeci jen až příliš šlapou na plyn a z poměrně uvěřitelného thrilleru dělají zábavnou, ale už regulérně béčkovou podívanou. Přesto všechno je Greenland hodně nadprůměrné žánrové řemeslo s neobvykle pojatými hrdiny. Užil jsem si to. A jsem zvědavý, co Waugh s Butlerem předvedou příště, společně jim to šlape docela dobře.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Gerard Butler (John Garrity), Irena Máchová - Morena Baccarin (Allison Garrityová), Daniel Vano - Roger Dale Floyd (Nathan Garrity), Roman Štabrňák - David Denman (Ralph Vento), Ladislav Županič - Scott Glenn (Dale), Simona Postlerová - Hope Davis (Judy Ventová), Jakub Saic - Holt McCallany (Pilot), Adéla Kubačáková - Claire Bronson (Debra Jonesová), Ludvík Král - Gary Weeks (Ed Pruitt), Kateřina Petrová - Merrin Dungey (major Breenová), Filip Švarc - Andrew Bachelor (Colin), Svatopluk Schuller - Scott Poythress (Kenny), Lukáš Jurek - Joshua Mikel (Lucas), Olivie Rafajová - Madison Johnson (Ellie Jonesová), Dana Pešková - Tracey Bonner (Peggy Pruittová), Tomáš Karger - Adam Cronan (kopilot), Matěj Převrátil, Pavel Vondrák, Jiřina Daňhelová, Radek Hoppe, Petr Vágner, Luděk Čtvrtlík, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Milan Stejskal
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 18.12.2020 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 28.4.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 28.4.2021 Magic Box

Tržby celkem - $ 52 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.39:1
česky DTS-HD Master Audio 5.1 / anglicky DTS-HD Master Audio 5.1
české, slovenské
 
Tvůrci a herci
Ric Roman Waugh (Režie), Basil Iwanyk (Produkce), Gerard Butler (Produkce), Sébastien Raybaud (Produkce), Alan Siegel (Produkce), David Buckley (Hudba), Dana Gonzales (Kamera), Gabriel Fleming (Střih), Mary Vernieu (Casting), Michelle Wade Byrd (Casting), Clay A. Griffith (Scénografie), Kelli Jones (Kostýmy), Victor Ray Ennis (Zvuk), Beau Borders (Zvuk), Scott Millan (Zvuk), Sarah Mays (Masky), Chris Sparling (Scénář), Gerard Butler (Herec), Morena Baccarin (Herec), Roger Dale Floyd (Herec), Scott Glenn (Herec), David Denman (Herec), Hope Davis (Herec), Holt McCallany (Herec), Andrew Bachelor (Herec), Merrin Dungey (Herec), Gary Weeks (Herec), Joshua Mikel (Herec), Randal Gonzalez (Herec), Brandon Quinn (Herec), Rick Pasqualone (Herec), Nicola Lambo (Herec), Alan Pietruszewski (Herec), James Logan (Herec), Scott Poythress (Herec), Kurt Yue (Herec), Kendrick Cross (Herec), Claire Bronson (Herec), Madison Johnson (Herec), Hayes Mercure (Herec), Marc Gowan (Herec), Anissa Matlock (Herec), Randall Archer (Herec), Rose Bianco (Herec), Adam Cronan (Herec), Cate Jones (Herec), Jaime Andrews (Herec), Susan Williams (Herec), Erin Fasano (Herec), Steven I. Dillard (Herec), Tracey Bonner (Herec)
 
2020/119/USA/Akční, Thriller, Katastrofický
 
Zajímavost k filmu
- Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998).
- Jako koordinátor kaskadérů na filmu pracoval Brad Martin.
- Do hlavní role byl zvažován Chris Evans.
- Sam Elliott měl mít roli ve filmu, ale místo toho byl obsazen Scott Glenn.
 
Odkazy