Godzilla II Král monster / Godzilla: King of the Monsters (2019/132/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller, Sci-Fi) 54%

22.11.2021 19:37
JEDNOU VĚTOU
„Godzilla se vrací, protože na zemském povrchu se objevují další obrovské příšery - Mothra, Rodan a především tříhlavý King Ghidorah."

OBSAH
Po celosvětovém úspěchu filmů Godzilla a Kong: Ostrov lebek uvidíme v kinech další kapitolu z filmového monstrsvěta: Godzilla II Král monster. Ve výpravném akčním dobrodružství se Godzilla střetne s jedněmi z nejznámějších monster v historii popkultury. Nový film sleduje osudy kryptozoologické agentury Monarch, jejíž členové změří síly s armádou obrovských monster, včetně impozantní Godzilly. Ta se střetne s gigantickou radioaktivní můrou Mothrou, kaiju Rodanem a také svým největším nepřítelem, trojhlavým Kingem Ghidorahem. Když tyto předpotopní druhy, které byly doposud pokládány za pouhé mýty, opět ožijí, začnou bojovat o nadvládu a samotná existence lidské rasy tak visí na vlásku.(Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V předchozím počinu zacházel Edwards s odkazem TOHO filmů mnohem šikovněji. Fikaně napínal náznaky, a na konci předvedl přehlednou akci s několika ikonickými momenty. Ale tohle? Tenhle sequel má fantastický, vzrušující trailer, s nádherným hudebním motivem ´Somewhere Over The Rainbow´, který namlsá. Samotný film ale bohužel není ani fantastický a vzrušující už vůbec. V každém z 27 godzillích filmů, které jsem dosud viděl (Emmerichovu srágoru, která nemá s KAIJU nic společného, nepočítám), jsem se bavil více, než tady, a to včetně nejhoršího dílu, infantilního ´Son of Godzilla´, který byl alespoň příjemným guilty-pleasure. Tenhle film je jenom guilty, pleasure ani náhodou. Postavy, které mají plnou hubu rodinných hodnot, vás nezajímají, vizuálně to taky není žádné terno. Do zlatova barevné tónování je vysloveně hnusné a akce je NEPŘEHLEDNÁ, s rozklepanou kamerou, často je to jen takový shluk pixelů, který vám je lhostejný. Má to pár momentů, pár referencí na TOHO předchůdce, které potěší (žena je tady také katalyzátorem dějových zvratů, asi třikrát zazní notoricky známý motiv příchodu Godzilly, který známe z japonských kaiju), ale to nemůže stačit ani těm nezarytějších TOHO/Godzilla fandům, mezi které se počítám. Je to zklamání, které ještěrce doufám nezlomí do budoucna vaz. (Lima) 2*

Kardinální rétorická otázka. Kdo kuchtil ten kulervoucí trailer s muzikou od Debussyho napumpovanou steroidy ? Protože ten měl dělat i tenhle přepálený, potemnělý, nepřehledný, uřvaný a nablblý biják a zřejmě by to dopadlo o poznání lépe. Jelikož o balancu mezi obrazovou epikou, hudební poetikou a zároveň úctou k předloze, si tady mohou všichni nechat ve full verzi ledatak zdát. (Kaka) 2*

Nemůžeme filmu vyčítat, že nenabízí postupně budované napětí, protože to už nejde. Ani trikové orgie všemi "giganty" nejsou primárně nic negativního. Jenže snímek není ničím originální, postavy nejsou hloupé, jen nudné a bitev mezi zvěří je zbytečně moc. A ani myšlenka "to, co občas vypadá pro lidstvo zle může být jeho dobro" už také není moc originální. Zpětně děkuju svým kritičtěji naladěným kolegům z práce, mám tu ještěrku prostě rád a kdyby jich nebylo, možná bych se nezamyslel tak, jak je potřeba a nesnížil pár dní po zhlédnutí filmu hodnocení. 50%. (Tosim) 2*

VELKÁ RECENZE
Godzilla a King Kong patří na filmová plátna už desítky let. Obě monstra mezi sebou soupeřila o přízeň diváků a střídavě se vracela. Byla vždy dokonalejší o to, o co byly dokonalejší filmoví trikaři nebo později jejich počítače. Příští rok se oba kolosy potkají ve společném filmu. Než k tomu dojde, pokusí se na chvíli kina ovládnout Godzilla. Povede se jí to?
Obří zmutovaný dinosaurus se poprvé se objevil v japonském filmu Godzilla z roku 1954. Podobně jako o více než dvacet let starší obří opice King Kong (původní film byl natočen už v roce 1933) se později dočkala řady adaptací, ať už japonské či americké produkce. Z té druhé patří k nejznámějším verze z roku 1998, kterou režíroval Roland Emmerich.
V roce 2014 se filmaři ke Godzille vrátili. Americko-japonský film se stejnojmenným názvem režíroval Gareth Edwards. U českých diváků se snímku dostalo na ČSFD poměrně „vlažného hodnocení“ (59 %), na serveru IMDb to bylo o něco lepší (6,4 z 10). S rozpočtem 160 miliónů dolarů vydělal v USA 200 mil., celosvětově 529 mil., takže si někdo zřejmě řekl, proč nezkusit pokračování.
Režie snímku Godzilla II Král monster se měl původně znovu ujmout britský režisér Gareth Edwards, ale když odstoupil, vystřídal ho Američan Michael Dougherty. Čtyřiačtyřicetiletý režisér si zahrál v pár filmech, na několika se scénáristicky podílel a jeho zatím skromná režijní filmografie neoplývá výraznějšími tituly.
Jeho film začíná pět let poté, co v San Francisku kolosální ještěři zcela zničili město a lidstvo se už tak ani nezabývalo otázkou, zdali je ve vesmíru samo, jako spíš faktem, že monstra žijí mezi nimi. Celý svět je samozřejmě rozhořčen obrovskými ztrátami a škodami a chtěl by přeživší kolosy zlikvidovat. Reportéři jsou však přesvědčeni o tom, že organizace Monarch kdesi pár přeživších monster skrývá. A má pravdu. V obrovské laboratoři v čínském pralese žije s vědci také doktorka Emma Russellová (Vera Farmiga) se svou dcerou Madison (Millie Bobby Brown). Ta si dopisuje s tátou Markem (Kyle Chandler), který v Coloradu fotí vlky. Mark opustil Emmu poté, co při zkáze San Franciska přišli o syna a také kvůli zásadním etickým neshodám.
Emma pracuje na vývoji „komunikátoru“, který umožňuje něco jako ovládání mysli obřích predátorů. Když přístroj dokončí a úspěšně otestuje, je laboratoř přepadena lidmi pod velením ekoteroristy Jonaha Alana (Charles Dance). Ten bere sebou Emmu a Madison jako rukojmí do další vědecké stanice v Antarktidě, kde se společně se svým týmem snaží rozmrazit obludu, o které se většina lidí bojí jen mluvit – trojhlavého Kinga Ghidorahe, neboli také Monstrum Nula. Mark je povolán z Colorada do týmu vědců, s nimiž se snaží najít a zachránit Emmu s Madison a zastavit Jonaha, aby neotevřel další Pandořinu skříňku…
Michael Dougherty přizval ke spolupráci několik osvědčených hereckých tváří, mezi něž patří Vera Farmiga (Lítám v tom, Batesův motel, V zajetí démonů), Kyle Chandler nebo Charles Dance (ten člověk snad vůbec nestárne). Mezi ně vpasoval mladou a nadějnou Millie Bobby Brown, která se do povědomí diváků zapsala především seriálem Stranger Things. Otázkou však je, jestli se vůbec dá nějak více psát o hereckých výkonech. Herci jsou totiž většinou odkázáni pouze na užaslé výrazy tváří v tvář některému z mnoha monster, které se ve filmu objeví. Jediné vypjatější scény by se daly charakterizovat jako „Utíkejme!“, případně jako hádka o to, co je správné udělat, přičemž emoce zastupují především zarputilé výrazy „Pravdu mám já!“, nasvícené září obřích počítačových obrazovek.
Není to ovšem až tak kritika. Hercům z masa a kostí tenhle film opravdu nepatří, oni jen sekundují všem těm digitálním příšerám a nejspíš ani nevylezli ze studia, kde se to jen hemží zelenými plátny. Hlavní roli hraje akce střídající akci. Až do nějakých dvou třetin nebo tří čtvrtin filmu opravdu není čas na oddych, neustále se něco děje, monstrum (ať už Godzilla nebo Monstrum Nula) se objeví tuhle, jinde zase támhle, chvíli mezi sebou bojují, pak se s nimi snaží bojovat lidé a pak tyhle hlavní „hrdiny“ zase napadají jiní obří tvorové. Je tu nějaký hmyz, pavouci a kdoví co ještě (radioaktivní můra Mothra, kaiju Rodan); čekal jsem už jen rozezlenou obří berušku.
V závěru filmu se už ovšem značně projevuje dlouhá stopáž. Všechny ty boje mezi obry, ať už jsou natočeny sebedynamičtěji, začínají ke konci nudit a Vy už jen trpělivě čekáte, kdy Godzilla konečně zasadí Monstru Nula smrtící úder, dobro zvítězí a vy půjdete na metro (dokud ještě jezdí a město ještě stojí).
Zkrátka a dobře, Godzilla II je jeden velký a neutuchající „akční nářez“, který si užijete, pokud necháte starosti před kinem spolu s logikou, fyzikálními zákony a hlubšími myšlenkami. Tohle je čistě popkornová podívaná v pravém slova smyslu, cílená pro fanoušky klasických filmových monster, Godzilly nebo King Konga. Zároveň je také důkazem, jak moc se technika filmových specialistů posouvá dopředu, stejně jako se posouvá potřeba s každým dalším zpracováním nacpat do filmu něco většího a monstróznějšího, než bylo v předchozí verzi. Monstrum Nula je toho důkazem.
Už Kong: Ostrov lebek byl plný vojáků, což je stále častější jev filmů poslední doby, a ani v nové Godzille nesmí armáda chybět. Kromě toho tu také nechybí „super technika“ a samozřejmě nějaká zničená americká města. Protože každý filmový divák ví, že si to mimozemšťané, zombie a všemožná další havěť rozdává zásadně v Los Angeles, San Francisku nebo New Yorku. Godzilla II přeci jen tvoří výjimku, kde se po spektakulárně natočeném prvním střetu v Antarktidě utká Godzilla s Monstrem Nula v závěrečném duelu v troskách zdevastovaného Bostonu. Co na tom, že i když z města jsou jen ruiny, v domech stále svítí světla… Je to stejně legrační jako armáda, která se snaží proti obrům bojovat s puškami, což má asi tak stejný efekt, jako kdybyste se snažili zastřelit nosorožce vzduchovkou.
Někdy v jedné třetině filmu vypadly na novinářské projekci titulky, takže jsme byli odkázáni jen na anglickou verzi. V té chvíli jsem si říkal, že mé hodnocení bude trochu subjektivní, protože i přesto, že se anglicky domluvím, jsem zcela nepochopil jednání některých postav. Ale ono to nakonec tolik nevadilo. Někteří kolegové sice odešli, ale ti co zůstali, dostali pořádnou nálož řevu, akce, prachu, vody, dunění a všech možných digitálních efektů. Slov ani nebylo potřeba.
Ještě dodám, že na rok 2020 je ohlášená další adaptace, ve které se Godzilla utká s King Kongem (Godzilla vs. Kong). Ani tohle však není první setkání obou „hrdinů“, například v roce 1962 natočili Japonci King Kong vs. Godzilla. V nové adaptaci se opět objeví Millie Bobby Brown, tentokrát společně s Alexanderem Skarsgardem, hvězdou „upírského“ seriálu Pravá krev. Po dva roky starém snímku Kong: Ostrov lebek tedy nyní přichází „nová“ Godzilla a příští rok na nás zaútočí (nejlépe ve 3D) obě monstra najednou. Jak se zdá, diváky a tvůrce stále přitahují. Bude jen otázkou, jak dlouho nám ještě budou mít co říct.

Ocenění:
The Saturn Awards
2019 - Nejlepší fantasy
2019 - Millie Bobby Brown (Nejlepší mladistvý herecký výkon)
2019 - Bear McCreary (Nejlepší hudba)
2019 - Nejlepší speciální efekty

Razzies
2019 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel

DABING
V českém znění: Ondřej Kavan - Kyle Chandler (Dr. Mark Russell), Miriam Chytilová - Vera Farmiga (Dr. Emma Russellová), Pavel Soukup - Ken Watanabe (Dr. Ishiro Serizawa), Aleš Procházka - Bradley Whitford (Dr. Rick Stanton), Veronika Veselá - Ziyi Zhang (Dr. Ilene Chenová / Dr. Lingová), Irena Hrubá - Aisha Hinds (plukovnice Diane Fosterová), Vojtěch Hájek - Thomas Middleditch (Sam Coleman), Václav Rašilov - Randy Havens (Dr. Tim Mancini), Pavel Vondra - Kenneth Israel (důstojník Zellner), Ludvík Král - Anthony Ramos (seržant Martinez), Adéla Kubačáková - Sally Hawkins (Dr. Vivienne Grahamová), Ivo Hrbáč - Jonathan Howard (Asher Jonah) + Lyle Brocato (důstojník Bowman), Milada Vaňkátová - Millie Bobby Brown (Madison Russellová), Jakub Saic - Jimmy Gonzales (velitel Crane), Bohuslav Kalva - David Strathairn (admirál William Stenz), Martin Zahálka - O'Shea Jackson Jr. (důstojník Barnes), Zdeněk Maryška - Charles Dance (Alan Jonah), Libor Terš - Joe Morton (Dr. Houston Brooks), Petr Gelnar, Petr Svoboda, Regina Řandová, Antonín Navrátil, Adam Terš, Renata Jančíková, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.5.2019 Vertical Ent.
Premiéra USA: 31.5.2019 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.9.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 25.9.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 691 594
Tržby celkem - $ 385 900 138
Návštěvnost v ČR 29 594
Náklady (Rozpočet) - $ 170 000 000

FILMY V SÉRII
Godzilla gastonrolinc.webnode.cz/news/a236/
Akční / Sci-Fi, USA / Japonsko, 1998
Režie: Roland Emmerich, Hrají: Matthew Broderick, Jean Reno

Godzilla gastonrolinc.webnode.cz/news/a237/
Akční / Dobrodružný, USA / Japonsko, 2014
Režie: Gareth Edwards, Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston

Kong: Ostrov lebek gastonrolinc.webnode.cz/news/a223/
Akční / Dobrodružný, USA / Čína, 2017
Režie: Jordan Vogt-Roberts, Hrají: Tom Hiddleston, Brie Larson

Godzilla II Král monster gastonrolinc.webnode.cz/news/godzilla-ii-kral-monster-godzilla-king-of-the-monsters-2019-132-usa-akcni-dobrodruzny-thriller-sci-fi-54/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Michael Dougherty, Hrají: Millie Bobby Brown, Vera Farmiga

Godzilla vs. Kong (2021) gastonrolinc.webnode.cz/news/godzilla-vs-kong-godzilla-vs-kong-2021-113-usa-akcni-drama-sci-fi-thriller-56/
USA, Akční / Drama
Režie: Adam Wingard, Hrají: Alexander Skarsgard, Millie Bobby Brown KKL,
 
Tvůrci a herci
Michael Dougherty (Režie), Thomas Tull (Produkce), Jon Jashni (Produkce), Brian Rogers (Produkce), Mary Parent (Produkce), Alex Garcia (Produkce), Bear McCreary (Hudba), Lawrence Sher (Kamera), Roger Barton (Střih), Sarah Finn (Casting), Scott Chambliss (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), Erik Aadahl (Zvuk), Ethan Van der Ryn (Zvuk), Rodney Gurule (Zvuk), Yolanda Toussieng (Masky), Michael Dougherty (Scénář), Zach Shields (Scénář), Millie Bobby Brown (Herec), Vera Farmiga (Herec), Sally Hawkins (Herec), Bradley Whitford (Herec), Kyle Chandler (Herec), Charles Dance (Herec), Ziyi Zhang (Herec), O'Shea Jackson Jr. (Herec), Ken Watanabe (Herec), Thomas Middleditch (Herec), Anthony Ramos (Herec), Aisha Hinds (Herec), Jonathan Howard (Herec), Lexi Rabe (Herec)
 
2019/132/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Godzilla je v tomto filme jedinou príšerou, ktorá nedokáže lietať.
- Jak good-guys tak i bad-guys létají na stejných konvertoplánech OV-22 Osprey. Kromě toho ve filmu lze vidět stíhačky F-35A, raketové torpédoborce třídy Arleigh Burke a panceřované auto Humvee. Veškerá ostatní technika je vymyšlená. Vojáci používají pušky AR-15 což je civilní modifikace útočné pušky M16A3.
- Události prvního a druhého dílu Monsterverse Godzilly spojuje komiks s názvem „Godzilla: Aftershock“, jehož události se odehrávají několik měsíců po zničení San Francisca, ke kterému došlo v prvním díle.
- Bojový letoun Argo nese jméno lodi, na které se řecký hrdina Jásón plavil při hledání zlatého rouna. Ve filmové adaptaci této báje, na které se podílela trikařská legenda Ray Harryhausen, se posádka lodi Argo střetne s hydrou. Stejně jako se posádka moderní Argo střetne s trojhlavou hydrou Kingem Ghidorahem.
- Ve scéně konfrontace letky stíhaček s Rodanem spolkne létající monstrum pilota, který se katapultoval z poškozeného stroje. Téměř stejný záběr je k vidění v klasickém americkém monster movie The Giant Claw z roku 1957.
- Na začátku filmu je ve scéně demonstrace proti ochraně monster vidět transparent „Destroy All Monsters“. Stejný název má film z roku 1968, na jehož konci také dochází k souboji pozemských kaiju s Kingem Ghidorahem, který přilétá z vesmíru.
- King Ghidorah, kterého tým režiséra Doughertyho vytvořil, si půjčuje tu větší, tu menší elementy od všech svých předešlých inkarnací. Pochází z vesmíru a jeho krycí jméno zní Monstrum Nula (stejně jako Ghidorah ve filmu Godzilla vs. Monster Zero, r. 1965); v boji s Godzillou se pokouší o přiškrcení svého protivníka jedním z krků, a také přijde o jednu z hlav, stejně jako Ghidorah ve filmu Godzilla vs. King Ghidorah z roku 1991. Schopnost sát energii prostřednictvím kousnutí ovládal Kaiser Ghidorah v Godzilla: Final Wars (2004), hibernace v ledu zase charakterizuje Ghidoraha, vystupujícího v GMK: Giant Monsters All-Out Attack (2001). A konečně sršení paprsků z okrajů křídel bylo typické pro Grand King Ghidoraha, který účinkoval v třetím díle málo známé série Rebirth of Mothra (1998). (Israha)
- Oběť, kterou v tomto filmu provede Mothra a která vede k využití její životní energie ke vzkříšení Godzilly, se také v historii kaiju filmů neobjevila poprvé. Ve snímku Godzilla vs. Mechagodzilla II (1993) se takto obětoval Rodan. Mothra samotná podobnou oběť vykonala v roce 2001 ve snímku Godzilla, Mothra, King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack, tam ale monstrem, které takto bylo oživeno, byl paradoxně Ghidorah.
- Godzilla v tomto filmu kromě atomového dechu uvolňuje jadernou energii ze svého těla také v podobě takzvaného nukleárního pulzu. Tuto „bojovou techniku“ poprvé použil v roce 1989 ve filmu Godzilla vs. Biollante. Pozorní posluchači také mohli zachytit, že při prvním uvolnění nukleárního pulzu se v pozadí ozvalo charakteristické pískání Mothry (jejíž životní energie umožnila Godzillovi tento druh útoku použít).
- Motiv „přehřívajícího se“ Godzilly poprvé zpracovával film Godzilla vs. Destoroyah (1995). V něm však toto přehřátí v konečném důsledku vedlo k úmrtí Krále monster.
- Ačkoliv se Rodan a Mothra potkávají na plátnech kin a obrazovkách televizí už od šedesátých let, teprve nyní se poprvé ocitli na opačných stranách barikády a došlo mezi nimi k souboji. Naopak Godzilla s Ghidorahem zde mezi sebou mají už neuvěřitelné deváté měření sil.
- Součástí flotily amerického námořnictva je také křižník U.S.S. Brody. Je pravděpodobné, že tato loď nese jméno protagonisty prvního dílu Forda Brodyho, kterého hrál Aaron Taylor-Johnson.
- Americká armáda se pokouší usmrtit Godzillu i Ghidoraha nově sestrojenou superzbraní s názvem Oxygen destroyer. Stejné jméno neslo také zařízení, které způsobilo smrt prvního Godzilly ve filmu z roku 1954. Silueta tohoto původního Oxygen destroyeru je ve filmu dokonce vidět na monitoru, který zobrazuje vnitřní konstrukci zbraně.
- Křestní jméno postavy doktora Serizawy (kterého hraje Ken Watanabe), zní Ishiro. Tento japonský vědec tedy nese křestní jméno režiséra prvního filmu o Godzillovi, a příjmení postavy, která v onom filmu titulní monstrum nakonec přemohla.
- Ve filmu se objeví celkem devět monster. Krom Godzilly, Mothry, Rodana, Ghidoraha a Konga je to ještě další jedinec druhu MUTO, kteří se poprvé objevili v prvním filmu Monsterverse od Garetha Edwardse; poté obří pozemní lenochod s kly, který je identifikován jako biblická nestvůra Behemoth; dále pavoukovitý tvor s chapadly okolo úst, který je identifikován jako monstrum Scylla z řecké báje o Odysseovi; a konečně titán, připomínající horu, a nesoucí jméno Methuselah (česky Metuzalém). Také ostatní titáni, jejichž jména se objeví na obrazovkách organizace Monarch, mají jména mytologických tvorů. Objevují se zde například bibličtí Abaddon či Leviathan, řecké mýty dále reprezentuje Typhon a jako zástupci domorodých bájných tvorů jsou přítomni kupříkladu africký Mokele-Mbembe a australský Bunyip.
- Godzilla, Rodan i King Ghidorah byli ztvárněni pomocí technologie motion capture. Aby byla lépe zachycena skutečnost, že každá Ghidorahova hlava má svou vlastní osobnost, měla každá z nich svého samostatného herce.
- Zhang Ziyi ve dvojroli ztvárnila sestry-dvojčata Chenovy, které jsou v rámci své rodiny několikátou generací dvojčat a třetí generací, pracující pro Monarch. Režisér Dougherty prohlásil, že sestry Chenovy jsou jeho vlastní, moderní verzí Shobijin, miniaturních dvojčat, které v původní sérii figurovaly jako kněžky Mothry. V jedné ze scén si doktorka Chen prohlíží fotografie, a na jedné z nich jsou zachyceny její matka a teta při výzkumu na lokalitě Infant Island. Tento ostrov je místem, kde v roce v 1961 ve stejnojmenném filmu výzkumná expedice poprvé objevila Mothru.
- Základny organizace Monarch, které mají za úkol „dohlížet“ na příslušná monstra, nesou číselné kódy podle roku, kdy spatřily světlo světa první filmy, ve kterých konkrétní monstrum účinkovalo. Godzillu monitoruje základna číslo 54, Rodana základna číslo 56, Mothru základna číslo 61 a v oficiální novelizaci filmu se dočteme, že Kong je pod dohledem základny číslo 33. Pouze antarktická základna monitorující Ghidoraha se tomuto vymyká, protože má číslo 32 a Ghidorah se ve filmu poprvé objevil v roce 1964 (Ghidorah, the Three-Headed Monster).
- Po závěrečných titulcích se objeví ještě jedna scéna.
- V titulcích při vyjmenování celého obsazení jsou v závěru jako „herci“ zmíněna i všechna titulní monstra (Godzilla, Ghidorah, Rodan, Mothra).
 
Odkazy