Generation Kill (TV seriál) Generation Kill

26.10.2015 18:14

Válečný / Drama

USA, 2008, 7x60 min

Televizní minisérie HBO natočená podle literární předlohy Evana Wrighta - reportéra časopisu Rolling Stone, který jako člen 1. rozvědky námořnictva zaznamenával své zážitky z průběhu první vlny amerického útoku na Bagdád v roce 2003. Generation Kill je televizní minisérie HBO vycházející z literární předlohy Evana Wrighta z roku 2004, která se zaměřila na prvních čtyřicet dní války v Iráku. Sedm epizod líčí skutečné osudy mladých vojáků a jejich zážitky z předvoje americké invaze, nazvané Operace Svoboda pro Irák, kdy zápolili s nedostatečnou výzbrojí, s nekompetentním vedením důstojníků i s nejasnou bojovou strategií. Ewan Wright se účastnil této válečné operace jako člen 1. rozvědky námořnictva a napsal o jejím průběhu řadu článků pro časopis Rolling Stone. Seriál těží též ze zážitků dvou vojáků, kteří se této operace osobně zúčastnili - jsou to seržant Eric Kocher a kaprál Jeffrey Carisales, kteří při natáčení působili jako konzultanti. Třetí člen rozvědky, seržant Rudy Reyes, jenž v seriálu vystupuje, hraje sám sebe. V hlavních rolích uvidíme Alexandra Skarsgarda, Jamese Ransoneho, Starka Sandse, Lee Tergersena, Jona Huertase ad.(oficiální text distributora)
Obsahy epizod
1.série  (2008)
DÍL 1: Dostaň je (Get Some) - USMC připravuje invazi do Iráku na začátku Oprace Irácká svoboda, zatímco čekají na rozkaz v Táboře Mathilda v Kuvajtu, když se k nim připojí redaktor Rolling Stone Evan Wright.
DÍL 2: Kolébka Civilizace (The Cradle of Civilization) - Invaze do Iráku je v plném proudu, seržant se snaží udržet vojáky připravené. First Recon Marines přizpůsobují útočné plány s předvídáním jejich prvního kontaktu s nepřítelem v Nasiriyah a Al Gharraf.
DÍL 3: Manták (Screwby) - Bravo Company očekává další rozkazy na průzkumnou misi, Encino Man žádá o dělostřeleckou podporu na údajnou pozici RPG týmu. Výsledkem je zničení irácké vesnice.
DÍL 4: Bojová honitba (Combat Jack) - Po obsazení iráckého letiště je první četa v čele americké invaze. Po přeskupení pokračuje na sever, čistí vesnice a zřizují silniční zátaras u Al Hayy.
DÍL 5: Hořící pes (A Burning Dog) - První četa má za úkol zajistit most přes řeku Eufrat. Na této akci se podílejí místní Iráčané.
DÍL 6: Buďte v klidu (Buďte ve střehu) (Stay Frosty)- První četa má za úkol evakuovat civilisty, kteří uprchli z Bagdádu.
DÍL 7: Bomba v zahradě (Bomb in the Garden) - V tomto díle se jednotka do stane do Bagdádu. Kde vojáci suplují místní policii a sledují jak se město propadá do chaosu.

Producent -
Boom,  Blown Deadline Productions,  Company Pictures, HBO Films
https://www.csfd.cz/film/237565-generation-kill/