Gattaca / Gattaca (1997/106/USA/Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 83%

04.04.2020 20:07
JEDNOU VĚTOU
„V geneticky perfektním světě není místo pro nedokonalé jedince."

OBSAH
Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Andrew Niccol je fakt bourák. Jeho první scénář, první zfilmovaný projekt a hned takřka geniální záležitost. Do toho skvělí herci jako Ethan Hawke a Jude Law, kteří celý ten příběh luxusně polidšťují, protože ať se Gattaca tváří jakkoliv, pořád se jedná o hodně civilní sci-fi, které je originální svojí myšlenkou a nutí nad ní neustále přemýšlet. Nejenom během filmu, ale i po něm, což samo o sobě mluví za vše. Snad mě jen mrzí, že jsem tenhle film viděl v době, kdy jsem byl hodně malej. Tenkát jsem ho nedokázal pochopit a ani po těch letech jsem si k němu nedokázal najít absolutní pěti hvězdné nadšení. (Malarkey) 4*

Geniální dílo. Andrew Niccol z Nového Zélandu má před sebou úžasnou kariéru, kterou vylepšuje každým filmem, ale Gattaca jako jeho debut zůstane výjimečnou. Kdo by čekal, že obsazení v debutu neznámého režiséra bude tak skvěle obsazený a precizní po všech směrech. Výborně napsaný film s vloženými společenskými chybami, předsudky, nekalostmi v uhlazené vizi budoucnosti. Žít ve světe rozděleném na validy a invalidy, kde je diskriminace povinností a ne pouze názorem, sem zasadil Niccol příběh o člověku, který chce přesáhnout své hranice a potenciál, který mu darovala příroda a ne vědci. Oslava schopností člověka a ukázka jeho odvahy a síly vůle, která mu dokáže dovolit dosáhnout až k výšinám... Mnou naprosto milovaný dokonalý film, který okouzlí za všech okolností. Krásně stylizovaný a perfektně natočený a bohužel také zatím nedoceněný poklad. (Djkoma) 5*

Lze bez hi-tech zbraní, futuro dopravních prostředků, zpomalených záběrů a celkově bez jakéhokoliv náznaku budoucnosti (krom úvodního titulku), natočit kvalitní sci-fi? Andrew Niccol dokázal, že lze! Celý film postavil na - na první pohled silně utopické - vizi světa, ve kterém se lidé dělí na geneticky dokonalé a... genetický odpad. Utopie je to však do té doby, než se nad poselstvním snímku zamyslí každý rozumnější divák a chtě nechctě uzná, že k čelnímu střetu s tímto problémem může opravdu časem dojít. Niccol však diváka svou apokalyptickou vizí nestraší (jak to rádi jeho kolegové ze sci-fi vod dělají), ale předkládá ji jako holý fakt, který musí divák pro hru přijmout. Proto se Niccol vystříhal všech efektních, ale pozornost odvádějících, hračiček zmíněných na začátku. Že jsme přece jenom trošku dál v čase naznačí Niccol jenom díky strohým faktům, jako že se létá na kdejaké planety a jejich měsíce. No, vstupní turntiket do Gattacy lze ještě brát v potaz. Díky kameře Slawomira Idziaka, který s nezdravě žlutým filtrem snímá jak interiéry, tak exteriéry, ve kterých se odehrává děj, se Niccolovi podařilo navodit tu atmosféru, kterou každý divák od žánrového snímku očekává. Ladný hereceký sprint Ethana Hawka, kterému na paty šlape Jude Law a taky v malinké roličce Xander Berkeley (doktor), je tak impozantní, že o to více zamrzí nesmělé klopýtání Umy Thurman kdesi vzadu. Ač Gattaca nemá v ruce trumfy, kterými by oslnila, tak přesto je to film, na který se jen tak lehce nezapomíná. Což při absenci je při absenci nabušených vizuálních efektů téměř až nadlidský výkon. (Isherwood) 4*

V.I.M. FILMU
Film Gattaca je ideální ukázkou toho, jak dokonale a zároveň šíleně funguje marketing. Toto scifi, které se do naší distribuce dostalo bohužel jen na videokazetách, bylo totiž propagováno jako akční thriller, ale tehdy celkem nezajímavé obsazení do kin příliš lidí nenalákalo. Gattaca byla „znovuobjevena“ až později. A všichni, kdo čekali akci a násilí, byli buď neskutečně zklamáni, nebo zcela pohlceni. Gattaca je totiž prvním filmem Novozélanďana Andrew Niccola (Obchodník se smrtí, S1m0ne). Tehdy naprosto neznámý člověk se rozhodl, že v roce, kdy kina okupovali Muži v černém, zkusí natočit scifi pro náročnějšího diváka. A udělal to přesně tak, jak chtěl. Gattaca je film, ke kterému si každý musí chvilku hledat cestu, ale pokud si ji najde, dostane něco, co v poslední době ze scifi naprosto vymizelo. Dostane vynikající herce, skutečné emoce a překvapivě komorní, ale o to působivější příběh.
Gattaca se odehrává ve zcela neosobním světě, kde všichni chodí téměř stejně oblečeni, málokdo se usměje a každý jen dělá svou práci. Lidi, jako je Vincent, jsou na okraji společnosti. Niccol se rozhodl spojit právě neosobní atmosféru s Vincentovou touhou překonat to, co mu společnost přikazuje. Odmítl se podřídit faktu, že něco nejde. Gattaca je ve své podstatě klasický film o cestě za splněním svého snu. Na rozdíl od ostatních je však svou lehce orwellovskou atmosférou trošku jiný. Niccol sice evidentně neměl dost peněz, ale jeho minimalistická režie je stoprocentně funkční a působivá. Gattaca však stojí krom atmosféry hlavně na hercích a vynikajících dialozích. Ethan Hawke byl pro roli Vincenta tou nejlepší volbou, vyzařuje z něj charisma a odhodlání splnit si svůj sen a tehdy téměř neznámý Jude Law podává možná nejlepší výkon své kariéry. Hlavní hvězdou je v Gattace však přeci jen Andrew Niccol, který, stejně jako ve všech svých filmech, má co říct a ví jak to říct. Donutí diváka zamyslet se, donutí ho bát se o hrdiny a s pomocí naprosto úžasné hudby Michaela Nymana donutí člověka na konci i uronit slzu. Jednoduše – Gattaca je krásný film.

VELKÁ RECENZE
Výhodou žánru sci-fi je skutečnost, že dokáže rozebírat přítomnost, přičemž většinou nikoho nepobuřuje, neboť ji zasazuje do rámu fiktivní budoucnosti. Takovým je i popisovaný film – nabízí zajímavý námět k neméně zajímavým úvahám.
Lidé odedávna touží po dokonalosti, avšak samotná dokonalost nejde přesně definovat. Jde o pomyslných 100%, kterých se nedá dosáhnout, ale můžeme se k nim co nejvíc přiblížit, a právě míra naší úspěšnosti záleží na mnoha faktorech.
Uma Thurman a E.HawkeLidská společnost v nedaleké budoucnosti, kam nás zavede děj filmu, se rozhodla ponechat v rovnici úspěšnosti co nejméně neznámých faktorů. Na začátku byla velmi lákavá myšlenka, jejíž uskutečnění zaručovala vysoká technologická úroveň. Tímto splnitelným přáním bylo vytvoření „dokonalého člověka“, či chcete-li - co „nejdokonalejšího člověka“.
Pár se rozhodne mít dítě. Jde do laboratoře, odevzdá vajíčko, spermie a na večeři je doma. Po pár dnech se vrací a lékař s příjemným vystupováním oznamuje, že na základě genetických možností a preferovaných vlastností uvedených párem v dotazníku, může nastávajícím rodičům nabídnout na vybranou z několika variant. Rodiče dají hlavy do hromady, vyberou pohlaví a nejsympatičtější kombinaci vlastností budoucího dítěte. Úsměv, další úsměv, „Tady, prosím, podepište!“, potřesení rukou a večer ještě stihnou divadlo.
Každou akci však následuje reakce. Kvůli postupnému nárůstu počtu „dokonalých“ dětí ve společnosti se tato začíná rozdělovat na vhodné (valid) a nevhodné (invalid). Nevhodní měli tu smůlu, že rodiče se rozhodli všechno ponechat v moci osudu a nezasahovat do vlastností, jež potomek dostane do vínku, což se později stávalo příčinou diskriminace takových dětí.
Ethan HawkeZ DNA se dá vyčíst veškerá informace o člověku. Právě DNA (nikoliv pohlaví, rasa, náboženství) ovlivňuje život jedince ve světě filmu Gattaca. Když zájemce o práci dorazí na pohovor, je mu oficiálně či neoficiálně odebrán vzorek DNA a pak už jen „Vítejte u nás!“, nebo „Ozveme se vám.“ Firmy investují pouze do zdravých a perspektivních zaměstnanců s vysokým potenciálem, pojišťovny uzavírají smlouvy jenom se zdravými klienty atd. Tohle je skutečně odstrašující vize budoucnosti. Budoucnosti, kdy z jediného vlasu o vás zjistí naprosto vše, čeho jste schopní, co vás po zdravotní stránce čeká a výsledek bude navíc uveden v procentech - takhle skutečně zjistíte, jak moc se blížíte 100% „dokonalosti“...
Dá se vymanit z okovů genetické segregace? Zdánlivě nedá. Ale DNA určuje pouze šanci, možnost dosáhnout úspěchu v určitém oboru, nikoliv vnitřní disciplinovanost, charakter, odhodlání, štěstí... Tohle všechno můžete ovlivňovat! Ano, budete muset ujít delší cestu, než „genetické puzzle“ vašich sousedů, kterému ke stejnému či lepšího výsledku postačí menší úsilí, ale pořád záleží na Vás, čeho chcete dosáhnout a zda doopravdy chcete, nebo jenom líně sníte.
Vincent Freeman se narodil přirozenou cestou. Těsně po porodu mu bylo diagnostikováno 99% riziko vzniku srdeční choroby a maximální věk odhadnut něco málo za Kristova léta. Jeho přáním bylo letět do vesmíru, ale s takovou diagnózou na kariéru navigátora mohl zapomenout. Nikoho nezajímaly jeho schopnosti. Špatné geny mu uzavřely dveře ke splnění snu. Avšak sílu lidského ducha nelze zobrazit na monitoru!
Jude LawPřesně takový příběh zpracoval režisér Andrew Niccol, na jehož kontě je scénář k dalšímu zajímavému a nejednoznačnému snímku The Truman Show, který ve světě získal řadu nominací a několik ocenění na MFF. Gattaca se škatulkuje jako sci- fi drama. Vědecká fantastika je nicméně pouhou kulisou k řešení poměrně aktuálních témat. Co všechno nám přinese genové inženýrství? Jak se dokáže adaptovat společnost k nejnovějším výsledkům vědeckého pokroku? Pozmění naše hodnoty? Film nabízí otázky, nikoli odpovědi, a to je, zdá se, účel. Pokud je tomu tak, splnil ho.
Výborné uchopení tématu, režisérovo vedení zkušených herců a kvalitní práce kameramana nám dovolí zapomenout na svět za okny a pohroužit se do světa Gattacy. Hodinu a půl v něm žít dokážeme, ale chtěli bychom v něm strávit - byť jen stejnou dobu - SKUTEČNÉHO života?

Ocenění:
Academy Awards
1998 - Výprava (nominace)

Golden Globes
1998 - Michael Nyman (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Ethan Hawke (Vincent Freeman), Nela Boudová - Uma Thurman (Irene), Bohuslav Kalva - Gore Vidal (ředitel Josef), Elias Koteas (Antonio Freeman), Zdeněk Mahdal - Xander Berkeley (dr. Lamar), Zuzana Skalická - Jayne Brook (Marie), Martin Velda - Loren Dean (Anton Freeman), Karel Richter - Ernest Borgnine (Caesar), Vladimír Kudla - Tony Shalhoub (German), Pavel Vondra - Jude Law (Jerome Eugene Morrow), Jaroslav Kaňkovský - Alan Arkin (detektiv Hugo), Radka Malá, Michal Michálek, Dana Černá, Jana Altmannová, Filip Jančík a další.
Překlad: Petra Jungwirthová
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Produkce: Zdeněk Franc
Režie: Alice Hurychová
Vyrobil: Bontonfilms 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.10.1997 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1998 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.1.1999 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.11.2000 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 31.3.2008 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 12 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 36 000 000
 
Tvůrci a herci
Andrew Niccol (Režie), Danny DeVito (Produkce), Michael Shamberg (Produkce), Stacey Sher (Produkce), Michael Nyman (Hudba), Sławomir Idziak (Kamera), Lisa Zeno Churgin (Střih), Francine Maisler (Casting), Jan Roelfs (Scénografie), Colleen Atwood (Kostýmy), Richard King (Zvuk), Ve Neill (Masky), Andrew Niccol (Scénář), Ethan Hawke (Herec), Uma Thurman (Herec), Jude Law (Herec), Xander Berkeley (Herec), Jayne Brook (Herec), Elias Koteas (Herec), Blair Underwood (Herec), Mason Gamble (Herec), William Lee Scott (Herec), Ernest Borgnine (Herec), Tony Shalhoub (Herec), Alan Arkin (Herec), Loren Dean (Herec), Maya Rudolph (Herec), Dean Norris (Herec), Ken Marino (Herec), Lindsey Ginter (Herec), Gore Vidal (Herec), Elizabeth Dennehy (Herec), Una Damon (Herec), Gabrielle Reece (Herec
 
1997/106/USA/Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Celosvětová premiéra proběhla 7. září 1997 na Toronském IFF.
- Pracovní název filmu byl „The Eighth Day“ („Osmý den“), což odkazuje na sedm dní podle Bible.
- Natáčelo se od 22. dubna do 16. července 1996 v Kalifornii.
- Film byl vědci NASA vyhodnocen jako jeden z nejpřesvědčivějších sci-fi filmů, které byly kdy natočeny.
- Nejčastěji se opakující čtyř a dvou nukleotidové sekvence (takzvané mikrosatelitní DNA) v genomu člověka jsou GATA a CA. Počet těchto sekvencí je vysoce specifický pro každého jedince. (Zdroj: Lékařská biologie a genetika (2 díl) Milada Kohoutová a kolektiv a Jarne & Lagoda 1996 pubmed databaze).
- Auto, na ktorom jazdil Vincent je Studebaker Avanti z roku 1963.
- Ve filmu nacházíme velkou spoustu odkazů a narážek na lidskou DNA - samotný název filmu je složen ze jmen jejích složek, schody v Jeremyho bytě mají stejný tvar, téma filmu se točí kolem machinace s geny.
- Veřejná oznámení v budově Gattaca Corporation jsou v esperantu - umělém jazyce vynalezeném v 19. století.
- Postava Juda Lawa chce být nazývána svým prostředním jménem Eugene, což v řečtině znamená "dobře narozený" - a přesně to Eugene je.
- Když byla Gattaca uváděna do kin, jako součást reklamní kampaně byly vypouštěny výzvy pro rodiče - a tisíce lidí volalo a chtělo svoje budoucí potomky geneticky upravit.
- Uma Thurman a Ethan Hawke spolu během natáčení začali chodit a 1. 5. 1998 se vzali. Rozvod následoval po šesti letech a dvou dětech.
- Mnoho "futuristických" budov, které jsou ve filmu k vidění, je ve skutečnosti velmi starých. Některé interiéry pochází například z domu Marin County Civic Center navrženého slavným americkým architektem Frankem Lloydem Wrightem v letech 1957-9 (na jeho střeše například na začátku filmu uklízí Ethan Hawke ještě jako Vincent). Obrovský betonový dvorec, na kterém Irene nabízí Jeromovi svůj vlas, je ve skutečnosti výpusť přehrady Sepulveda v Los Angeles a byla postavena ve třicátých letech dvacáteho století.
- Postava Umy Thurman se jmenuje Irene Cassini podle italského astronoma Giovanniho Domenica Cassiniho, který v 17. století zkoumal Saturn a jeho měsíce.
- Název je složen z písmen čtyř základních složek DNA - guanin, adenin, thymin a cytosin.
- Chladně odlidštený charakter sídla korporace Gattaca mají za vinu prostory budovy County Civic Center v kalifornském San Rafaelu, dokončené v roce 1959 podle projektu klasika americké architektury Franka Lloyda Wrighta. Ve stejných prostorech se natáčel už Lucasův celovečerní debut THX 1138 z roku 1971. Spolu s přilehlými stavbami se místo stalo inspirací pro architektonický sloh praktikovaný na planetě Naboo, kterou známe z nové trilogie Hvězdných válek.
 
Odkazy