Gamer / Gamer (2009/95/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller) 57% -Originál DVD-

14.07.2022 02:27
JEDNOU VĚTOU
„Akční podívaná ze světa, kde mohou být lidé ovládáni čipy implantovanými do mozku.“

OBSAH
Blízká budoucnost přináší nové zdroje zábavy. Lidé z celé zeměkoule se na síti věnují simulačním hrám, v nichž se v naprosté anonymitě projevují jejich nejskrytější touhy a fantazie. Revoluční hra SPOLEČNOST účastníkům dovoluje kontrolovat a manipulovat se skutečnými lidskými tvory skrz nanobuněčnou technologii. Oslnivá, pulzující a návyková hra se světem šíří jako epidemie a stává se drogou číslo jedna pro milióny lidí. To vše díky samotářskému géniovi Kenu Castlovi (Michael C. Hall), vizionářskému zakladateli K-SOFT, nejvlivnějšího technologického konglomerátu na světě. Pokud nás SPOLEČNOST nechá žít život skrz jiné, VRAZI nás nechají skrz jiné zemřít. Souboj na smrt, v němž bohatí hráči ovládají mozky odsouzených, začíná a miliardy lidí na celém světě si naladí tento krvelačný souboj, v němž se tvoří, prodávají a likvidují superhvězdy. Kable (Gerard Butler), hráč číslo jedna, má před sebou poslední zápas, který rozhodne o jeho svobodě, rodině a budoucnosti…
Scénář a režii má na svědomí dvojice Mark Neveldine a Brian Taylor, jenž na sebe upozornila před třemi lety hyperakčním snímkem ZASTAV A NEPŘEŽIJEŠ. Divokou kinetiku přenášejí také do svého nejnovějšího projektu Gamer. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Já si to myslel. Koukám na film a řikám si, že jsem tohle zběsilý stříhání scén už někde viděl, a zrovna docela nedávno. A ono fakt jo. Popravdě se mi ale Gamer docela líbil, protože si ze Gerarda Butlera tvůrci udělali takového menšího Painkillera a ta zběsilost se dala vcelku dobře snýst. Ani to nebylo tolik ujetý, když nevezmu v potaz, že film sám o sobě je blbost prvního stupně. Ale pořád je to akce, a ty jiný stejně nebudou. Takže si vlastně nemám co stěžovat. (Malarkey) 3*

Neschopnost dvojice Neveldine-Taylor, kterou kompenzují skrze šílené, ale originální nápady je patrná. Přesto, je Gamer poměrně pěknou ukázkou "možné" blízko budoucnosti, kterou tito dva vyplodili během hraní Sims 3 a CoDa. Až na přehnaně zobecnění a zaškatulkování hráčů jako starých/tlustých/odporných úchylů je to vcelku trefné a opět se tu s nějakou krví nebo nahotou příliš autoři nezabývají. Několik záběrů a nápadů však stojí za zamyšlení a chápavý údiv diváka (kamera v herním módu za Butlerem). Přesto mám velký pocit, že kdyby to natočil se stejným nápadem někdo jiný, mohlo to být ještě o dost lepší (ale ubylo by přehnanosti a úchylností, což by chvílema byla i škoda...). Jinak na závěru si autorská dvojce mohla dát více záležet... Příjemná akční patlanina, která pobaví. (Djkoma) 3*

Překvapení. Neveldine s Taylorem sice točí pořád stejně, ale konečně zasadili svůj rozběsněný audiovizuální styl do světa, kam patří. Že jsem si původně myslel, že do prdele, beru nazpět, jelikož tahle ujetá estetika si s herním dějem tyká velmi obstojně a z mého pohledu promíjí více, než čeho jsem napočítal v obou dílech Cranku. Pravda, ‚Society game‘ dává průchod jejich fetišistickým úchylkám (nelze se nepozastavit nad tím, jak by v jejich pojetí vypadalo nějaké porno), ale ‚Slayers‘ táhnou do kladných bodů. K čemuž přispívá i Butlerovo neoddiskutovatelné charisma a Hallova ujetá slizkost. Zamyšlení závěrem. Tvůrci na jednu stranu točí v nadsazeném stylu, který si žádá divácký mozek v režimu ‚stand by‘, ale zároveň jim tam vyskakuje kritika systému i společenských postojů k hrám, trestu smrti, atp. Takže až pánové přestanou příště moralizovat, možná to budou mít i za 4*. 3 a 1. (Isherwood) 3*

VELKÁ RECENZE
Zase jednou se ocitáme v blízké budoucnosti druhu pro její obyvatele svým způsobem zábavného, leč pro nás diváky evidentně dystopicky pokřiveného. Díky do mozku implatovatelnému udělátku, které umožňuje jednomu člověku ovládat fyzické činy bližního svého, se celospolečenskými fenomény staly přinejmenším dvě reality show. V jedné (tak trochu ve stylu Sims) se ovládaní za úplatu stávají loutkami v rukách - neomylně pervezechtivých – ovládajících. Druhá je pak nekompromisně hardcore. Dobrovolníci z cely smrti se v ní stávají loutkami, na dálku z pohodlí domovských doupat ovládanými hráči. Během dvaceti videoherně stylizovaných kol se pak pro potěchu k obrazovkám přilepenému plebsu mordují rychlopalnými zbraněmi (tzv. asociální dávky), a ten, kdo všechno přežije, by teoreticky měl získat svobodu.
Oním scenáristicky vyvoleným je evidentně Kable (Gerard Butler), kterému už do kýžené výhry zbývají jen dva masakry. Není žádným překvapením, že je to machr velmi pravděpodobně nevinný a že by si zasloužil navázat na spokojený život s manželkou (Amber Valettaová), momentálně strádající coby prodejné tělo. Do rozehrané partie dozajista zasáhnou jak mládenec (Logan Lerman), který Kablea po celou dobu ovládal, tak téměř všemocný mozek celého ovladatelského podnikání, přislizlý Ken Castle (Michael C. Hall alias Dexter).
Režisérský tandem, pracující pod unifikovaným pseudonymem Neveldine/Taylor, nám v nedávné minulosti nadělil duo akčních ujetostí Zastav a nepřežiješ (neboli Crank). První díl byl vcelku příjemně magornou podívanou, napěchovanou nejen (doslova) adrenalinovými akčními scénami, ale především humorem nejčernějšího druhu. Ve přestřelené dvojce už ale Jason Statham uháněl s jazykem na vestě tak dlouze vyplazeným, že si jej co chvíli přišlápl. A Gamer (který vznikl v mezičase uprostřed obou stathamovek, a nějaký čas brumlal u ledu, než padlo to nešťastné rozhodnutí nevypustit jej rovnou na DVD, ale nasadit do amerických kin… v tradičně nejslabším týdnu celého roku) nejen, že postrádá jakoukoli příčetnost, ale především mu chybí onen zásadní „jízdní“ faktor - jinak řečeno pocit vzrušení, napětí a dobrodružné zábavy, který dobré akční filmy umějí vyvolávat.
N/T se evidentně snažili natočit něco „cool“, ale výsledek toto dávno už domestikované slovo naplňuje v nedobrém, původním smyslu. Je to snímek chladný: Tedy chladně nihilistický, chladně hnusný a chladnokrevným, humpolácky pubertálním způsobem agresivní. A to z hlediska formálního i obsahového. Použitá směska klipové a herní estetiky v jejich podání prostě nefunguje.
Za prvé je v akční hře i filmu nezbytné mít jasné vnímání prostoru: To abychom mohli ovládat svého digitálního panďuláka/vědět kam hrdina na plátně utíká a s kým se zrovna potýká. V Gamerovi jsou tyto scény většinou redukovány na jakýsi zrychlený/zpomalený/rozkmitaný/bleskostřihový maglajz obrázků, v nichž kdosi kdesi pálí a někomu jinému o pět/dvacet/stotřicetdevět metrů opodál exploduje hlava.
Za druhé je všechno podáváno vzhledem k absurditě materiálu s jen minimálním množstvím odstupu, nadsázky a citu pro (ne)lidskost. S výjimkou ve vzduchu visící scény, v níž Michael C. Hall tančí a pseudozpívá na píseň I’ve Got You Under My Skin je tu jen minimum humoru. Většinu času jsou všichni zdeptaní a zachmuřelí, případně rovnou odporní. V rámci výše zmíněné pseudopubertální estetiky se pak dočkáme spousty rozvrtěných zadků a obnažených ňader, opět z nich ovšem nečiší žádné člověčí potěšení nýbrž jen slizky voyeurská nízkost.
Tradičním prvkem dystopických vizí (Blade Runner, Total Recall, Pocta Juggerům, Hvězdná pěchota, Abusrdistán,  Babičky dobíjejte přesně…) je pak kritika světa současného. V tomto smyslu ovšem Gamer selhává jako nastavené zrcadlo brutálním videohrám (pokus sami patříte mezi gamery, pravděpodobně vám film místy bude docela k smíchu) i reality shows. A N/T evidentně čekají, že se budeme oním (ne)kritizováním bavit. Neoriginálně svinské pokrytectví. Don’t insert coin.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Libor Hruška - Gerard Butler (John Tillman), Jan Škvor - Logan Lerman (Simon Silverton), Ludvík Král - Terry Crews (Hackman), Martin Sobotka - Michael C. Hall (Ken Castle), Kateřina Lojdová - Amber Valletta (Angie), Andrea Elsnerová - Alison Lohman (Trace), Jan Maxián - Aaron Yoo (Humanz Dude), Lucie Juřičková - Kyra Sedgwick (Gina Parker Smithová), Filip Švarc - John Leguizamo, Johnny Whitworth (Freek, Travis Scotch), Michal Holán - Milo Ventimiglia, Michael Weston (Rick Rape, producent), Zdeněk Maryška - John de Lancie (šéf), Tomáš Racek - Ludacris (Vůdce lidí), Marek Libert - Sam Witwer (Sociální pracovník), Veronika Veselá - Zoe Bell (Sandra), Tomáš Juřička - Ramsey Moore (Gorge), Jan Szymik, Martin Zahálka, Jitka Moučková, Kateřina Velebová, Lucie Vondráčková, Daniela Bartáková, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Martin Gust
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2010

2.DABING (Prima)
V českém znění: Martin Sláma - Gerard Butler (John Tillman), Jan Battěk - Logan Lerman (Simon Silverton), Petr Neskusil - Terry Crews (Hackman + další role), Václav Rašilov - Michael C. Hall (Ken Castle), René Slováčková - Amber Valletta (Angie), Klára Jandová - Alison Lohman (Trace), Hana Ševčíková - Kyra Sedgwick (Gina Parker Smithová), Miloš Vávra - John de Lancie (šéf + další role), Jakub Saic - Ludacris (Vůdce lidí), Lukáš Král - Sam Witwer (Sociální pracovník + další role), Marek Libert - Ramsey Moore (Gorge), Kateřina Březinová, Milan Slepička, Michal Holán, Filip Švarc, Pavel Rímský (popisky), Bohdan Tůma (titulky) a další
Překlad: Petr Hnilo
Dialogy: Alena Navrátilová
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Mirka Monsportová
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie českého znění: Kateřina Březinová
Ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. vyrobila FTV Prima s.r.o. v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.9.2009 H.C.E.
Premiéra USA: 4.9.2009 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 29.3.2010 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 29.3.2010 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 975 482
Tržby celkem - $ 40 828 540
Návštěvnost v ČR 19 025
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Mark Neveldine (Režie), Brian Taylor (Režie), Gary Lucchesi (Produkce), Tom Rosenberg (Produkce), Skip Williamson (Produkce), Geoff Zanelli (Hudba), Robb Williamson (Hudba), Ekkehart Pollack (Kamera), Peter Amundson, Fernando Villena, Doobie White (Střih), J.C. Cantu (Casting), Mary Vernieu (Casting), Jerry Fleming (Scénografie), Alix Friedberg (Kostýmy), Bob Beemer (Zvuk), Stephen P. Robinson (Zvuk), Loretta Nero (Masky), Mark Neveldine (Scénář), Brian Taylor (Scénář), Gerard Butler (Herec), Amber Valletta (Herec), Michael C. Hall (Herec), Kyra Sedgwick (Herec), Logan Lerman (Herec), Alison Lohman (Herec), Terry Crews (Herec), Ludacris (Herec), Aaron Yoo (Herec), Johnny Whitworth (Herec), Nikita Ramsey (Herec), Michael Weston (Herec), Joseph D. Reitman (Herec), John de Lancie (Herec), Milo Ventimiglia (Herec), Zoë Bell (Herec), John Leguizamo (Herec), Noel Gugliemi (Herec), Eidan Hanzei (Herec), Keith David (Herec), Maggie Lawson (Herec), James Roday Rodriguez (Herec), Ashley Rickards (Herec), Lloyd Kaufman (Herec), Efren Ramirez (Herec), Jack Brunacini Jr. (Herec), Sam Witwer (Herec), Richard Machowicz (Herec), Mimi Michaels (Herec), Jonathan Chase (Herec), Jade Ramsey (Herec), Brighid Fleming (Herec), Hayley Derryberry (Herec), Sadie Alexandru (Herec), Paul J. Porter (Herec), Dylan Kenin (Herec), Keith Jardine (Herec), Jarvis W. George (Herec), David Rubin (Herec), Jera Sky (Herec), Dan Callahan (Herec), Ramsey Moore (Herec), Eric Martinez (Herec)
 
2009/95/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
-  Scéna, kde Kable (Gerard Butler) nabírá před zápasem do ruky písek, je odkazem na film Gladiátor (2000), kde hlavní postava Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe) také před důležitými zápasy nabrala půdu či písek a mnula si ji o ruce. Filmy mimo jiné spojuje i pointa, že pokud válečník vyhraje dostatek zápasů získá svobodu a stejně tak boj proti nerovnému soupeři, který určuje pravidla. Stejně tak nelze přehlédnout i stejnou podobu obou hlavních herců, kteří spolu bývali minimálně v minulosti velice často zaměňováni.
- Režisérské duo Mark Neveldine a Brian Taylor se rozhodlo, že film natočí revoluční kamerou Red namísto klasické 35 mm kamery Panavision.
- Motorka, na které ve filmu jezdí Trace (Alison Lohman), je Buell Firebolt.
- Simon (Logan Lerman) nosí bílé tričko s nápisem Crank. Jde o odkaz na film Zastav a nepřežiješ režisérů Marka Neveldinea a Briana Taylora.
- Uvažovalo sa aj nad názvom filmu Citizen Game.
- Natáčanie trvalo 53 dní.
- Natáčalo sa prevažne v Albuquerque, v Novom Mexiku.
- Úvodná pieseň je „Sweet Dreams“ od Marilyna Mansona.
 
Odkazy