Gabriel - Anděl pomsty / Gabriel (2007/109/Austrálie/Akční, Fantasy, Horor, Thriller) 46% -Originál DVD-

22.02.2022 12:55
JEDNOU VĚTOU
„Až stane nebe proti peklu, nebude už návratu zpět.“

OBSAH
Dříve bylo v nebi hned sedm archandělů. Dříve. Dnes už v něm ale zůstal pouze jediný. Ten nejsilnější - archanděl Gabriel. A i jeho brzy čeká odchod z nadýchaných obláčků do pozemského světa. Pouze on totiž může zastavit pandemii zkázy a válku o duše, kterou mezi lidmi rozpoutal padlý anděl smrti Samael, nejtemnější z temných. Gabriel ale ví, že postavit se takovému soupeři bez pomoci by bylo naprosté šílenství. Jeho jedinou šancí je proto naleznout poražené archanděly, znovu vnést do jejich života světlo a sjednotit je do legie dobra, jež se postaví zlu v konečné bitvě všech bitev. A až stane nebe proti peklu, nebude už návratu zpět. Hlavní roli v ponurém, k Matrixu, Vráně či k Equilibriu se hlásícímu mystickému akčnímu thrilleru debutujícího australského režiséra Shanea Abbesse ztělesnil pohledný Andy Whitfield. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pěkný, temný a celkově vizuálně hodně dobře provedený a příběhově zajímavý, stejnětak některý akční scény jsou naprosto parádní a hlavní herec Andy Whitfield má velkej potenciál, ostatně hereckej výběr se hodně poved, záporáci drsný a skvěle působivě namaskovaný a ostatní do filmu pěkně zapadající, jenže co s tim, když z 2 hodin je asi hodina a půl keců, lehce prokládaný solidní akční řeží, která to už ale nevytáhne na víc než na zajímavej, ale průměrnej akčňák, kerej měl ale našlápnuto daleko výš. (Shit) 3*

Škoda. Po skvělých úvodních titulcích se Gabriel zvrtne do gothic - pozérské nudy s pár kontaktníma čočkama a odporným televizním vizuálem, v němž zdaleka nejfilmověji působí "neskutečné" digitální momenty. Měl sem silné nutkání přihodit hvězdu za Andyho Whitfielda, debilní finále ale podtrhlo ty dvě, takže.. Sorry. (Skejpr) 2*

Tenhle film měl neuvěřitelný potenciál ale naprosto ho potopila režisérova impotence, natočit aspoň něco smysluplnějšího, takhle po něm zbyla jen paseka která nedává smysl. Na film jsem se dost těšil, ale že ze 110 minutového filmu udělá 90 minut kecání, které je nudné a nezajímavé? No děkuji. Nicméně dávám aspoň 2* za pěknou vizualitu a těch 10 minut co se mi lbíily. (Campbell) 2*

VELKÁ RECENZE
Nebudu chodit kolem horké kaše: Gabriel - Anděl pomsty rozhodně není pro normálního diváka, který chce pěkně udělaný film s pěknými herci a pěkným příběhem. Zatímco v tomto kousku... ehm... už začátek s dlouhým úvodním textem, zdlouhavým úvodním obrazem, zdlouhavým úvodním monologem, amatérskou kamerou, amatérskými triky, amatérskou obrazotvorností atd. atp. naznačuje, oč půjde. Pokračuje to přehlídkou nesympatických neherců s amatérským maskováním, ochotnickými dialogy (casting ostatně byl spíše na - hádejte jaké - dosti amatérské úrovni) a tak dále. Jediný, kdo v celém filmu trochu hrál (možná i trochu přehrával) byl Uriel v podání Harryho Pavlidise, ostatní spíš předváděli obličeje a více či méně cenili zuby a kulili oči s barevnými čočkami. Jediné, co za něco stálo, bylo digitální černé město zakryté clonou deště a sem tam nějaká ta rvačka, respektive sem tam nějaká ta vteřina rvačky měla náboj. Tušíte správně, že originalitou jsem ohromen nebyl. Musím říct, že jsem po dvaceti minutách málem začal převíjet.
Jenže... pak jsem to vydržel a zhruba po sedmdesáti minutách jsem zjistil, že mě to začalo fascinovat. Ty dlouhé unylé dialogy, skoro jakoby shválně neumětelská kamera, vše neustále v dešti, mlze a tmě... Tak skvělým dojmem undergroundovosti už na mě dlouho nic nezapůsobilo a i když to patrně bylo kouzlo nechtěného, „malofilm“ Gabriel ve mně vyvolal docela intenzivní pocity. Ne svou dokonalostí, ale tou úpornou snahou se přes všechny nedostatky přenést. Gotika bez prostředků, každý při práci na tom filmu zřejmě předvedl, co nejlepšího uměl, a to navzdory tomu, že zřejmě nikdo nic moc neuměl, zapůsobilo. Alespoň na mě. Nedovedu přesně definovat, čím to bylo, snad tím minimalismem (originálností těžko), ale poslední scéna a půtka na střeše mi přišla dokonalá, a to ne proto, že by to byl první akční film, který jsem v životě viděl (aby nevznikla mýlka: nebyl to první akční film, který jsem v životě viděl).
Dvě hvězdy by byly myslím zaslouženým hodnocením - já ale schválně dám jednu: chtěl bych tím podtrhnout, že podle mě tenhle film je známka punku.
Edit 2013: Seru na předchozí komentář, po třech letech jsem to viděl znovu a normálně tomu dávám za čtyři. (fmash)

DABING
V českém znění: Lumír Olšovský - Andy Whitfield (Gabriel), Vilém Udatný - Dwaine Stevenson (Samael), Lucie Vondráčková - Samantha Noble (Amitiel), Daniel Tůma - Michael Piccirilli (Asmodeus), Pavel Rímský - Harry Pavlidis (Uriel), Jan Kalous - Matt Hylton Todd (Ithuriel), Lukáš Hlavica - Jack Campbell (Rafael), Bohdan Tůma - Kevin Copeland (Ariman), Zuzana Hykyšová - Erika Heynatz (Lilith), René Slováčková, Miroslav Hanuš, Kateřina Lojdová, Pavel Soukup, Zuzana Schulzová a další
překlad: Hana Jiřičková
zvuk: Miloš Sommer
produkce: Milena Čapková
dialogy a režie českého znění: Vladimíra Wildová
vyrobily ABZ - divize Bontonfilms v roce 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 19.2.2008 (DVD premiere)
Premiéra Austrálie: 29.11.2007 Sony Pictures Releasing
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 7.4.2008 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 7.4.2008 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $1,462,320
Náklady (Rozpočet) - A$150,000
 
Tvůrci a herci
Shane Abbess (Režie), Shane Abbess (Produkce), Kristy Vernon (Produkce), Anna Cridland (Produkce), Brian Cachia (Hudba), Peter A. Holland (Kamera), Adrian Rostirolla (Střih), Faith Martin (Casting), Victor Lam (Scénografie), Lisa Walpole (Kostýmy), Sean O'Reilly (Zvuk), Simona Kubingerova (Masky), Karla Novack (Masky), Shane Abbess (Scénář), Matt Hylton Todd (Scénář), Andy Whitfield (Herec), Dwaine Stevenson (Herec), Samantha Noble (Herec), Erika Heynatz (Herec), Goran D. Kleut (Herec), Johan Earl (Herec), Christian Clark (Herec), Brendan Clearkin (Herec), Jack Campbell (Herec), Harry Pavlidis (Herec), Michael Piccirilli (Herec)
 
2007/109/Austrálie/Akční, Fantasy, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Spoiler: V závěru filmu, kdy Gabriel (Andy Whitfield) bojuje s Michaelem, je Michael několikrát střelen, ale vyléčí se. Poté chce Gabriel vystřelit znovu, ale závěr zbraně vyskočí, což signalizuje zbraň bez nábojů. Ve skutečnosti by ale závěr vyskočil hned po vystřelení posledního náboje.
 
Odkazy