Free Guy / Free Guy ( 2021/115/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi) 75%

19.11.2021 18:03
JEDNOU VĚTOU
„Co byste dělali, kdybyste zjistili, že žijete v simulaci?"

OBSAH
Ryan Reynolds hraje bankovního úředníka, který zjistí, že je ve skutečnosti nehratelnou postavou ve videohře. A tak se rozhodne stát se hrdinou, který přepíše vlastní příběh. V prostředí, kde neexistují žádná omezení a kde je vše dovoleno musí zachránit svět dřív, než bude zničen. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Free Ryan and cute Jodie. Ty čtyři hvězdy jsou hlavně za nápad a za režiséra Shawna Levyho, od kterého bych něco podobného asi nečekal. Víc než dekádu zpátky měl pověst rutinéra, který potenciálně silné látky tak nějak udusal a na plátně vždy předvedl pouhopouhý průměr. I když průměr, který producenty dokonale uspokojoval. Třeba taková první Noc v muzeu vydělala jen v kinech pětinásobek rozpočtu (a na DVD táhla), další z taškařic Dvanáct do tuctu taktéž. Ale k filmu: hlavním hrdinou je nehratelná postava Chlápek ze střílečky Free City, který vstává do prosluněného dne, pozdraví svou zlatou rybku, oblékne modrou košili, cestou do práce si koupí kafe a občas vedle něj udělá přemet hořící auto nebo někdo jen tak mimochodem použije raketomet. Usměvavého Chlápka to nerozhodí. Protože ho tak naprogramovali. Objevuje se v pozadí, nic neřeší, v ději hry nemá žádnou podstatnou roli. Jenže pak se v něm něco zlomí. A může za to láska. Časem si uvědomí, co se kolem něj děje a zjistí, že on i řada ostatních bezvýznamných postav ve hře jsou v ohrožení. Výsledek je solidně ulítlý, sympatický i vtipný, řada záběrů obsahuje nějaký ten popkulturní filmový či herní joke i množství milých popových fláků. Tvůrci věrně vytvořili svět počítačové hry, efekty šlapou a Ryan Reynolds si znovu užívá rošťácké škleby a připitomělé vtipy (ale taky se už dost opakuje, viz Deadpool). Tu a tam tenhle troubovitý sympaťák dokonale udeří na divákovu bránici. Je to až nečekaně příjemná a optimistická podívaná. Nepatřím sice mezi diváky, kteří se pohybují v hráčském prostředí a na YouTubu jsem jen tehdy, když je potřeba, nicméně jsem se až tak neztrácel a užíval si i milá camea. Pár minut bych ale určitě prostříhal, místy se to poměrně vleče. Přesto spokojenost. Nestyděl jsem se za tvůrce, což je v Levyho případě pochvala. Tři až čtyři hvězdy. (castor) 4*

Nečekaný hit a dost možná nejlepší komedie tohoto roku! Již jsem pár pokusů o uvědomnělé umělé inteligence viděl, ale žádné nedopadlo takhle dobře.  Shawn Levy se velice obratně vypořádal se všemi detaily a připravil parádní jízdu pro poměrně široký vzorek obecenstva. Příběh se odehrává ve dvou rovinách a ty se nápaditě prolínají. Herní reference jsou trefné a každý hráč ihned rekapituluje, co vlastně dělal celé ty dny při hraní například slavného GTA. Podívat se na svět z úhlu pohledu NPCéčka je moc dobrý nápad, ale Ryan Reynolds odvedl obrovský kus práce k celkové dokonalosti, neboť své postavě doslova vdechl život. Dílo bylo mimořádně vtipné, herecky na výši, po akční stránce téměř dokonalé a k tomu všemu ještě s několika trefnými narážkami na jiné populární filmy i hry. Jediné čeho jsem se obával, bylo jak tohle celé režie ukončí, ale naštěstí bylo finále zvládnuto stejně dobře jako celý film a dokonce může zapůsobit až srdceryvně. Já jsem tímto velmi spokojen. 92% (Eliott) 5*

Konečně našel někdo koule na to zfilmovat GTA v plné parádě a ještě do toho s nonšalantní elegancí naroubovat zdravě sofistikovanou romanci. Parádní porce zábavy, které sice trochu ubližuje příliš rozkodrcaný vizuál a nevyrovnané tempo, ale spolehlivě to kompenzuje studnice super režijních nápadů a tradičně užvaněný Reynolds. (Kaka) 4*

VELKÁ RECENZE
Konečně našel někdo koule na to zfilmovat GTA v plné parádě a ještě do toho s nonšalantní elegancí naroubovat zdravě sofistikovanou romanci. Parádní porce zábavy, které sice trochu ubližuje příliš rozkodrcaný vizuál a nevyrovnané tempo, ale spolehlivě to kompenzuje studnice super režijních nápadů a tradičně užvaněný Reynolds.
Co byste dělali, kdybyste zjistili, že žijete v simulaci? Přesně to si jednoho prosluněného dne uvědomí náš hrdina Týpek (Guy), který zjišťuje, že jeho perfektní svět Free World je pouze jedna velká počítačová hra a on jen obyčejnou nehratelnou postavou v pozadí (tzv. NPC). Vše se však změní, když mu do života vstupuje hráčka Millie, a Týpek odkrývá, že je jeho život i život všech ostatních postav ve hře v ohrožení a jejich svět se má brzo zhroutit.
Tak se prezentuje Free Guy, nejnovější snímek režiséra Shawna Levyho (Noc v muzeu, Ocelová pěst). Ten zde představuje záživnou podívanou, která nenudí a nabízí spoustu zábavných a nečekaných momentů. Samotný děj, za kterým stojí scenáristické duo Matt Lieberman a Zak Penn, má v první řadě jasnou a víceméně logickou strukturu. Nadto pak také obsahuje i nečekaně sympatickou a dojemnou romantickou dějovou linku, která působí naprosto organicky a nenuceně (i když je poněkud předvídatelná).
I tak však příběh není nějak zvlášť originální, i když se o to sebevíc snaží. V mnoha ohledech se podobá dílům, jako jsou Matrix, Ready Player One: Hra začíná, Raubíř Ralf nebo Tron atp. Nejvíce však Free Guy z nějakého důvodu připomíná animák LEGO® příběh, a to od denní rutiny hlavního hrdiny, přes jeho zamilování se do drsné ženské postavy, až po to, jak pak postupně zjišťuje, že není tím, kým si myslel, že je a tak dále. Zkrátka Lieberman a Penn v tomto ohledu nepřináší nic už neviděného, díky čemuž postrádá Free Guy větší neotřelost. I přes to jde však o unikátní snímek, který důkladně zkoumá všechna prezentovaná témata, a nakonec je pečlivě a uspokojivě uzavírá.
Scénáristé pak do svého díla také mimo jiné zvládli zakomponovat spoustu vtipných narážek. A to jak například na současnou herní scénu nebo gaming YouTubery, tak na popkulturu vůbec. A tento humor opravdu baví, avšak pouze, když ho divák chápe. Free Guy totiž není snímkem pro každého, je zcela zjevně cílený na určité publikum, které se pohybuje na YouTubu a jiných sítích a dokáže tak ocenit komediální snahy tvůrců. K tomu patří i pár nečekaných cameos (nápověda: zkuste tu najít herce jako jsou Channing Tatum, Tina Fey, Hugh Jackman nebo Dwayne Johnson) a vskutku spontánních momentů, které se objevují především v poslední třetině, a skvěle oživují celkový děj.
I díky tomu je pak tato poslední třetina nejsilnější částí tohoto filmu. Tedy, ne že by ty ostatní byly nějak zvlášť slabé, obě dostatečně zaujmou samy o sobě. Je však také pravda, že obzvlášť začátek příběhu se poměrně vleče a nějakou dobu trvá, než se děj pořádně rozjede. Když se to ale stane, tak je to opravdu jízda a tvůrci se nemají za co stydět. Free Guy totiž nabízí nabušenou a povedenou akci, která především baví.
Co se pak týče hereckého obsazení, tak to ze sebe dává maximum a je znát, že si natáčení tohoto projektu značně užívali. Hlavní hvězdou je Ryan Reynolds coby Týpek. Reynolds sice nepředvádí nic objevného a v zásadě si zase zopakoval tu samou roli, co jsme u něj už tolikrát viděli a co v poslední době hraje skoro pořád. Ono to však nijak výrazně nevadí, neboť sem, to tak nějak sedí. Oproti tomu velmi silnou hráčkou je zde Jodie Comer, která se proslavila díky seriálu Na mušce. Comer konečně převádí své herecké umění na velkou obrazovku a ve své dvojroli podává opravdu kvalitní výkon plný emocí, kterému nic nechybí. Výrazný je pak i Joe Keery, známý z pořadu Stranger Things, který má sice pouze vedlejší, ale významnou roli, kterou si divák zapamatuje právě díky Keerymu. V poslední řadě je pak potřeba zmínit i hlavního záporáka, kterého zde ztvárnil Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok). Ten patří mezi nejslabší články obsazení, Waititi totiž výrazně přehrává, a v některých ohledech představuje takového trochu až karikaturu záporáka, a neuškodilo by, kdyby občas trochu ubral, na vině je však z větší části i to, jak kostrbatě byla jeho postava napsána, což není hercova chyba.
Výrazným a důležitým prvek je samozřejmě i vizuální stránka celé podívané. Tvůrci věrně vytvořili svět počítačové hry a efekty uvnitř něj jsou velmi povedené. CGI je povětšinu času dostatečně realistické, a zbytečně nevytrhává z děje. Green screen a skutečnost zde dobře navzájem splývají, a to je chvályhodné. Navíc samotné hra není koncipována nějak přehnaně realisticky a futuristicky (jako je tomu např. i Ready Player One), ale spíše do stylu Fortnite, což je příjemné a přechody mezi realitou a hrou jsou tak více organické.
V poslední řadě je pak také potřeba zmínit hudební doprovod, který pro film složil Christophe Beck (Ant-Man, Ledové království). Beck zde předvádí neuvěřitelně chytlavý soundtrack doplněný i o popové hity Fantasy, Cheek To Cheek nebo Can’t Take My Eyes Off You. Všechny zvolené skladby tak skvěle doplňují celkovou náladu podívané.
Shawn Levy tak ve Free Guy představuje kompaktní a sympatickou podívanou, od které neočekávejte nice přehnaně hlubokého. Jde především o humorný akční snímek, který má však překvapivě i srdce a dokáže dojmout. Ve svém jádru však především baví, a to nejen díky nabité akci, ale i četným narážkám a nečekaným momentům, s kterými však tvůrci nepřehánějí a používají je dostatečně úměrně tak, aby si je divák užil a ocenil je. Dohromady je tak Free Guy zkrátka tou správnou odlehčenou letní podívanou se zaručenou zábavou.
 
DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Ondřej Brousek - Ryan Reynolds (Chlápek), Aneta Krejčíková - Jodie Comer (Millie), Jan Dolanský - Lil Rel Howery (Kámoš), Robert Hájek - Joe Keery (Keys), Karel Heřmánek ml. - Utkarsh Ambudkar (Mouser), Ondřej Sokol - Taika Waititi (Antwan), David Novotný - Channing Tatum (Revenjamin Buttons), Jan Vondráček - Mike Devine (strážník Johnny), Martin Stránský - Hugh Jackman (hlas - maskovaný hráč v uličce), Jana Altmannová - Anabel Graetz (Phyllis), Libor Bouček - Chris Evans (Chris Evans), Daniel Krejčík - Jonathan De Azevedo (Jonathan), Stanislav Lehký - Naheem Garcia (Joe), Jan Vágner - Alex Trebek (Alex Trebek), Nikola Votočková - Lara Spencer (Lara Spencer), Michal Gulyáš - Bob Gilliam (TV moderátor), Ernesto Čekan - Dwayne Johnson (maskovaný lupič v bance) + Ric Plamenco (prodavač zmrzliny), Jan Szymik - Vernon Scott (bankovní manažer), Michal Holán - Francisco Marquez (bankovní lupič), Petr Neskusil - Seán McLoughlin (sám sebe), Hana Vagnerová - Imane Anys (Pokimane), Kateřina Bohatová, Samuel Budiman, Klára Gibišová, Viktorie Hrachovcová, Martin Hruška, Martin Janouš, Tereza Jirotková, Jitka Jirsová, Lukáš Jurek, Filip Kaňkovský, Miloslav König, Matěj Macháček, Vincent Navrátil, Malvína Pachlová, Radka Přibyslavská, Felicita Prokešová, Ondřej Rychlý, Erika Stárková, Roman Štabrňák, Vojtěch Vondráček
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil
Asistent produkce: Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Guillermo Teillier, Martin Večeřa
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Magdalena Dziemidowicz, Jarek Wójcik
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.8.2021 Falcon
Premiéra USA: 13.8.2021 20th Century Studios
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.12.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.12.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 25 661 367
Tržby celkem -$ 331 503 757
Návštěvnost v ČR - 148 176
Náklady (Rozpočet) - $ 120 000 000
 
Tvůrci a herci
Shawn Levy (Režie), Ryan Reynolds (Produkce), Shawn Levy (Produkce), Sarah Schechter (Produkce), Greg Berlanti (Produkce), Adam Kolbrenner (Produkce), Christophe Beck (Hudba), George Richmond (Kamera), Dean Zimmerman (Střih), Ronna Kress (Casting), Lisa Lobel (Casting), Angela Peri (Casting), Ethan Tobman (Scénografie), Marlene Stewart (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Angela Marinis (Masky), Matt Lieberman (Scénář), Zak Penn (Scénář), Ryan Reynolds (Herec), Jodie Comer (Herec), Joe Keery (Herec), Lil Rel Howery (Herec), Taika Waititi (Herec), Utkarsh Ambudkar (Herec), Channing Tatum (Herec), Britne Oldford (Herec), Camille Kostek (Herec), Mark Lainer (Herec), Michael Tow (Herec), Aaron W. Reed (Herec), Hugh Jackman (Herec), Dwayne Johnson (Herec), Tina Fey (Herec), John Krasinski (Herec), Alex Trebek (Herec), Lara Spencer (Herec), Matty Cardarople (Herec), Eugene Nomura (Herec), Owen Burke (Herec), Chris Evans (Herec), Tait Fletcher (Herec)
 
2021/115/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu- Když Guye (Ryan Reynolds) srazí v jeden moment dvě auta po sobě, jedná se o odkaz na film Seznamte se, Joe Black (1998).
- Hláška: „Get over here,“ kterou zakřičí Mouser (Utkarsh Ambudkar) na Guye (Ryan Reynolds), je ikonická pro postavu Scorpiona z herní série „Mortal Kombat“.
- Ryan Reynolds i Jodie Comer se v interviews přiznali, že počítačové hry vůbec nehrají.
- Režisér Shawn Levy ve skutečnosti scénář četl již v roce 2016, ovšem rozhodl se ho nezrealizovat. K návratu k projektu ho nakonec přesvědčil až Ryan Reynolds.
- Název herního společnosti Soonami svým názvem a vzhledem loga odkazuje na dvě skutečná herní studia, a to japonské Konami a americký Blizzard Entertainment.
- Hlasová camea si ve filmu střihli Dwayne Johnson (lupič), Tina Fey (Ravenjaminova matka) nebo John Krasinski (zahalená postava).
- Millie (Jodie Comer) má na svém notebooku nálepku N7, které odkazuje na videoherní sérii „Mass Effect“.
- Dcera režiséra Shawna Levyho Sophie ve filmu ztvárnila jednu z hráček Free City.
- Natáčení probíhalo v Bostonu.
- Původní uvedení do kin bylo naplánováno na 3. července 2020, ale kvůli pandemii covid-19 se snímek dočkal několika odkladů a na velká plátna se podíval až o více než rok později, konkrétně v srpnu 2021.
- Na konferenčním stolku v bytě Millie (Jodie Comer) lze zahlédnout kostky s písmeny tvořící slovo ANORAK. Anorak je jméno postavy Jamese Hallidaye z knihy „Ready Player One: Hra začíná“, která svou tematikou odkazuje nejen na videoherní průmysl. V roce 2018 vznikl stejnojmenný celovečerní film, jehož spoluautorem je, stejně jako v tomto případě, Zak Penn.
- Při souboji s nepřáteli v domě jednoho z hráčů použije Guy (Ryan Reynolds) Mega Buster, což je zbraň Mega Mana ze stejnojmenné videoherní série od japonského vývojáře Capcom.
- Luxusní sportovní automobily, tanky, helikoptéry, motocykly a další vozidla, která můžeme během sledování spatřit zaparkovaná v různých prostorách, byla skutečná.
- Troll je ve videoherním slangu člověk, který vědomě manipuluje s ostatními hráči za účelem vlastního pobavení. Jeho cílem je vyprovokovat hráče k (negativní) emotivní odezvě.
- NPC neboli non-playable character je nehratelná postava, kterou ve hře ovládá počítač za účelem interakce s hráči. Může se jednat o postavy uvádějící příběh, obchodníky, trenéry nebo postavy nabízející hráčům různé úkoly, za jejichž splnění získají odměnu.
- Serena Van der Woodsen ze seriálu Super drbna (od r. 2007) si zahrála cameo jako virtuální postava ovládaná hráčem, která kopne Guye mezi nohy. Tuto postavu ztvárnila Blake Lively, která je vdaná za Ryana Reynoldse.
- Rozestavěná budova, kde dva admini nahání Guye (Ryan Reynolds) a přitom ustřelí kus zdi, pochází ze hry „Watch Dogs“ (2014).
- Jodie Comer připustila, že bylo pro ni nejtěžší předstírat, že nesnáší postavu Taiky Waititiho, protože si na place velice dobře rozuměli.
- Některé z tanků, kterých si můžeme všimnout v ulicích Free City, jsou tanky Scorpion z herní série „Halo“.
- Krátce poté, co si Guy (Ryan Reynolds) nasadí brýle, můžeme přes jeho rameno vidět power-up předmět na podlaze s označením „Blatant Product Placement“ ve tvaru lahve s ginem. Jedná se o odkaz na Aviation American Gin, ve kterém si Ryan Reynolds udržuje vlastnický podíl.
 
Odkazy