Forrest Gump / Forrest Gump (1994/142/USA/Drama, Komedie, Romantický) 95%

13.03.2018 09:38
JEDNOU VĚTOU
„O muži, který byl vším a u všeho.“

OBSAH
Asi nikdo na světě neprožil tolik protichůdných, bláznivých, neuvěřitelných a zajímavých věcí jako Forrest Gump. Je to dokonalý prosťáček, který od dětství dělal, co se mu řeklo. Do života si odnesl několik ponaučení od své pečlivé maminky, z nichž nejdůležitější je osvědčené pravidlo: když se dostaneš do problémů, utíkej. Když je Forrestu Gumpovi sedm let, má IQ pouze 75 a nechtějí ho přijmout do školy. Přesto se nakonec proutíká školou, jako hráč amerického fotbalu i univerzitou, potom peklem vietnamské války, stejně jako zoufalstvím nad matčinou smrtí. Svůj neustálými proměnami nabitý život spojí s několika lidmi: s kamarádkou ze školy Jenny, která pro něj zůstává celoživotní láskou. Potom s přítelem z vojny Bubbou, jenž dává směr jeho úvahám o lovu krevet, a také s poručíkem Taylorem, jemuž zachrání život ve Vietnamu. Dlouhá Forrestova pouť životními dobrodružstvími, od 50. do 80. let, je vyprávěna "bezelstným" pohledem hlavního hrdiny, který se setkává se slavnými lidmi (J. F. Kennedy, J. Lennon), ale sám zůstává nedotčen slávou.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tom Hanks ve své asi nejlepší roli, pod taktovkou Roberta Zemeckise aneb fiktivní biografie fiktivního hrdiny své země. Naprosto neokoukaný hrdina, který všemi nesnázemi propluje s elegancí a pořádnou dávkou štěstí, které si ani neuvědomuje. Byl by pro nás život jednodušší, kdybychom byli jako Forrest? Neodvažuju se říct ano nebo ne, ale když se do filmu ponoříte, možná si svoji odpověď najdete. Skvělá Silvestriho hudba podbarvuje ohňostroj nikoliv marnosti, ale skvělých hereckých výkonů.  (Gemnini) 5*
Film příjemný jak na srdci tak na duši. Celý příběh je sice brán s nadhledem, ale tak nádherně, že se chvílemi zdá jako by v něm nechal Zemeckis s Hanksem duši. Tom Hanks předvedl naprosto nepřekonatelný výkon a dokázal, že i dobří herci dokáží nemožné. To se pak po shlédnutí filmu jen těžko odlepuji oči od obrazovky. Ve chvíli kdy jsem si šel lehnout jsem si začal promítat stále dokola a dokola tak laskavý příběh až jsem z toho neusnul a prakticky ani moc nenaspal. Až tak na mě Forrest Gump dolehl. I když je plný emocí a srdceryvných scén, které obyčejně přehlížím zde jsou natočeny tak chápavě až je s podivem, jak to panu režisérovi vyšlo. Ihned se mi Forrest Gump vyšplhal na první místo nejlepších dosud shlédlých filmů...zajímavé je, že trvalo relativně dlouho než jsem se donutil na něj podívat. Vyplatilo se to! --- Co máš s pusou? - Od narození, pane - Tak to moc nevystrkuj, ještě s tim trkneš o nálož. (Malarkey) 5*

Bez tohohle filmu si neumím představit Zemeckise... Byl by známý, ale nebyl by věčný .... tenhle film má v sobě naivitu v podobě Hankse a i celkovou realitu v podobě překážek v jeho životě...V tomto filmu je tolik moc skrytých fórků až to nejde spočítat. Vymyšlení smajlíků, štípnutí do zadku, hraní ping-pongu, projev v armádní uniformě na srazu hipíků, protiválečného hnutí a mnohem více. Krom toho všeho, je tu neuvěřitelná přehlídka "neviditelných" speciálních efektů, které postřehne minimum diváků. Geniální herectví Toma Hankse v roli tupce, který je vlastně génius. Jeden z mála filmů, na které nedám ani s dabingem dopustit. (Djkoma) 5*

V.I.M. FILMU
Kde je Waldo? Tuším, že takhle nějak se jmenuje americká verze populární hry, která má dětem zvyšovat postřeh a jejímž cílem je najít hrdinu ve skrumáži harampádí. Za poslední roky vznikla spousta různých mutací a zejména české internetové osazenstvo začalo v rámci různých diskuzních fór hledat Walda i tam, kde být určitě nemohl – u většiny historických událostí posledního půlstoletí. Forrest Gump u nich však byl, o tom žádná. Podal si ruku s prezidentem, vymyslel smajlík, jeho kamarád rozjel „firmu s ovocem“, která si začal říkat Apple. Dokázal by si tohle všechno vymyslet, zvláště když to vypráví s tak bezelstným výrazem a vlastně mu ani nepřijde, že by to byly nějaké zvláštní události? Robert Zemeckis věděl, že když do role Forresta Gumpa obsadí hereckého chameleona a stoprocentní komerční tahák v jedné osobě, Toma Hankse, problém bezelstné upřímnosti a herecké opravdovosti bude vyřešen. Stačilo už jen přidat sadu všech zásadních historických událostí, vyrobit pár fotomontáží a největší (anti)hrdina devadesátých let byl na světě. Dojemný příběh vetkaný do odzbrojující situační komiky nedává svému divákovi možnost přemýšlet nad termíny jako „opravdovost“ či „herecký výkon“, dokonce ani nad tím, jak sladkobolným a vtíravým dílem vlastně Zemeckisův snímek je. Forrest Gump je dokonalou ukázkou zakamuflované dojemné limonády, nad kterou bychom v jakémkoliv jiném balení ohrnovali nos. Zemeckis však ohromně přestřelil nad rámec všech klišé a z jejich nadužívání si vytvořil silnou zbraň, v Hanksovi navíc našel nečekaně silnou hereckou oporu, bez níž by jeho koncepčně prostoduché soukolí na Oscary pravděpodobně nedosáhlo. Teprve s ním si mohl dovolit tvářit se, že tvoří jakési „umění“ a využít čerstvě nabitých prostředků k užitku svému – manipulování s emocemi, dohnání audience k slzám, sebrání zlatých plešounů. Je to kolekce zasloužená. Jakkoliv do Forresta všichni vidíme, jde o natolik pocitově odzbrojující záležitost, že si na ni většina kritických poznámek jen poníženě vyláme zuby. A to se povede jednomu filmu za deset let. Run, Forrest, run!

OLDIES FILMU
Předem se dneska musíme omluvit za velikost traileru, ale Paramount si pro diváky připravil nadupaný, takřka čtyřminutový trailer, ve kterém vám Forrest stihne převyprávět většinu svého příběhu - od dětství, které sdílel pouze se svojí kamarádkou a posléze životní láskou Jenny, přes sportovní úspěchy ve fotbale až po nasazení ve Vietnamu. Zjevně se jedná o trailer, který předcházel uvedení v kinech a tak se jeho tvůrci snaží jen vypíchnout kvality filmu (vyhradili si na to takřka dvojnásobnou stopáž než u běžných trailerů), ale nikdo se tu nepoplácává po zádech, jednoduše proto, že se nevědělo jak to celé dopadne. Ale dopadlo to dobře a když vidíte tuhle ukázku, podbarvenou monumentální Williamsovou hudbou, nepochybujete o tom ani vteřinu. I když jste tenhle film viděli už tisíckrát, čtyřminutová dělovka vás donutí sáhnout do videotéky a absolvovat to celé znovu. Příliš chvály škodí, ale Forrest si zaslouží každý její kousíček. Zemeckis natočil místy krutě vypočítavý, ale zároveň neuvěřitelně nádherný film, který vás smete. Poprvé... podruhé... i podesáté.

VELKÁ RECENZE
„Moje máma vždycky říkala, že život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš,“ To moje máma zase vždycky tvrdila, že Forrest Gump je sakra dobrý film. A já s ní nemůžu nesouhlasit. „Já jsem Forrest. Forrest Gump.“ Divák, který se prostřednictvím televizní obrazovky jednou setkal s jeho nesobeckým a naivním pohledem na svět, už nikdy nebude věci kolem sebe vnímat stejně.
Už během první scény diváka pohltí laskavost, která prostupuje celým filmem. Na autobusové zastávce sedí muž, který vypráví svůj životní příběh. Nezáleží na tom, že lidé vedle něj se střídají a střídají, že nikdo neslyšel kompletní Forrestovu zpověď. Gump vypráví se stejným nadšením, s jakým kdysi běhal.
Popisuje dětství, kdy ho děti šikanovaly, ne s nenávistí vůči ostatním, ale s vyrovnaností, klidem a nedefinovatelnou nostalgií. Mluví o své „úplně nejvíc nejlepší kamarádce“ Jenny, která se ho jediná zastala a vždycky mu radila, aby si nehrál na hrdinu, ale utíkal, jak nejrychleji dovede. A Forrest bežel. Nejprve na střední, potom na vysokou školu, do Vietnamu, na loď plnou krevet, až nakonec doběhl zpátky k milované Jenny. Potom se vydal na další běh – napříč Alabamou. Lidé se k němu přidávali a věřili, že je dovede k nějakému duševnímu poznání. Nestalo se. Forrest jenom rád běhal, to je celé. A pořád byl spokojený. Všude se mu líbilo, všechny měl rád. De facto tak prošel skoro celou novodobou historií USA. Perzekucí černochů počínaje a atentátem na prezidenta Reagana konče.
Autor románové předlohy Winston Groom svěřil zpracování filmu režiséru Robertu Zemeckisovi (Návrat do budoucnosti, Smrt jí sluší) a rozhodně nepochybil. Režisérovi se totiž do filmu podařilo přenést lehkost i přívětivost knihy. Jednotlivé scény na sebe plynule navazují, nevzniká žádný problém s pochopením příběhu jako takového. Děj se před zraky diváků odvíjí logicky, takže i neznalec knižní předlohy je plně v obraze a nemusí horečně přemýšlet nad tím, proč se vlastně stalo to, co se stalo.
Ve prospěch režiséra navíc mluví i osobitý rukopis celého filmu. Zatímco jiné snímky podobného typu si přímo libují v patetických scénách, kde všichni litují retardovaného hrdinu, ve Forrestu Gumpovi autoři přistoupili k hlavní postavě s humorem, lehkostí a s láskou. Gump má sice IQ 70, ale na co nestačí jeho rozum, to dokáže vycítit srdcem. Forrestův úsměv pohladí diváka po tváři, jeho slova si vyloženě říkají o pousmání. I přesto, že doba, ve které žije, se do jisté míry dotkla nás všech, on jí prochází zcela nepoznamenaný, neuvědomuje si komplikovanost a závažnost situací, které prožívá. Dívá se na ně se stejnou samozřejmostí, s jakou lidé dýchají. A to je právě to hezké. Výborným tahem byla i volba protagonisty Gumpa. V podání Toma Hankse literární postava začíná žít vlastní život. Gump dostává další rozměr. Diváci nesledují jenom příběh nějakého muže v nějaké zemi, který se ocitá v nějakých situacích. V Hanksově podání se z nevýrazného člověka stává opravdová osobnost. Hanks totiž Forresta nehraje, on jeho příběh sám prožívá. Nebo o tom alespoň dokáže diváky zcela přesvědčit. Jeho úsměv je totiž stejně jako Gumpův pohled na svět všeobjímající a neuvěřitelně pozitivní. Nemůžete ho nemít rádi.
Nostalgickou a starosvětskou atmosféru plnou lásky ve filmu dokresluje i hudba. Hity z šedesátých let jako třeba Everybody's Talkin' od Harry Nilssona nebo Sweet Home Alabama od Lynyrda Skynydra stylově podtrhují dobu, ve které hlavní postava žije.
Forrest Gump je jednoduše jedním z nejkrásnějších filmů světové kinematografie. Pocit, který si z něho odnesete, je k nezaplacení a skutečně alespoň trochu promění váš pohled na svět. Přinutí vás se zamyslet nad tím, jestli sami sebe neberete příliš vážně. Gump je totiž naprosto ukázkový případ člověka, který je spokojený už jenom proto, že může chodit po ulici s úsměvem na tváři. A tak ho mají všichni tak rádi. Pokud Forrest ještě neproběhl přes váš obývák, určitě si na něj někde počkejte. Zaručuji vám, že se rozhodně stane jedním z vašich, jak Forrest sám říká, nejvíc nejlepších filmových přátel.

Ocenění:
Academy Awards
1995 - Nejlepší film
1995 - Robert Zemeckis (Režie)
1995 - Tom Hanks (Hlavní herec)
1995 - Eric Roth (Adaptovaný scénář)
1995 - Střih
1995 - Vizuální efekty
1995 - Gary Sinise (Vedlejší herec) (nominace)
1995 - Don Burgess (Kamera) (nominace)
1995 - Alan Silvestri (Hudba) (nominace)
1995 - Výprava (nominace)
1995 - Makeup (nominace)
1995 - Mix zvuku (nominace)
1995 - Střih zvuku (nominace)

Golden Globes
1995 - Nejlepší film - drama
1995 - Tom Hanks (Nejlepší herec - drama)
1995 - Robert Zemeckis (Nejlepší režie)
1995 - Robin Wright (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1995 - Gary Sinise (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1995 - Eric Roth (Nejlepší scénář) (nominace)
1995 - Alan Silvestri (Nejlepší hudba) (nominace)

BAFTA
1995 - Vizuální efekty
1995 - Nejlepší film (nominace)
1995 - Robert Zemeckis (Nejlepší režie) (nominace)
1995 - Tom Hanks (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
1995 - Sally Field (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1995 - Eric Roth (Adaptovaný scénář) (nominace)
1995 - Don Burgess (Nejlepší kamera) (nominace)
1995 - Nejlepší střih (nominace)

Guldbaggen
1994 - Robert Zemeckis (Zahraniční film) (nominace)

DABING
V českém znění: Vladimír Dlouhý - Tom Hanks (Forrest Gump), Nela Boudová - Robin Wright (Jenny Curranová) [mluvené slovo], Jana Mařasová - Robin Wright (Jenny Curranová) [zpěv], Ljuba Krbová - Sally Field (paní Gumpová), Jan Šťastný - Gary Sinise (poručík Dan Taylor), Jaromír Meduna - Mykelti Williamson (Bubba Blue), Petr Říčánek - Haley Joel Osment (Forrest Gump jr.), Filip Jančík - Calvin Gadsden (seržant Sims), Jaroslav Kaňkovský - Bill Roberson (tlustý pán na zastávce) & Harold G. Herthum (doktor), Vladimír Fišer - John William Galt (prezident Johnson) & Joe Alaskey (prezident Nixon) & (titulky), Jiří Ptáčník - Richard D'Alessandro (Abbie Hoffman), Ludvík Král - Geoffrey Blake (Wesley), Jana Hermachová - Tiffany Salerno (prostitutka Carla) & Marlena Smalls (Bubbova matka) & Margo Moorer (Louise) & Siobhan Fallon (autobusačka Dorothy), Viola Zinková - Nora Dunfee (žena na zastávce), Vít Ondračka - Michael Conner Humphreys (malý Forrest Gump), Martina Holomčíková - Hanna Hall (malá Jenny Curran), Pavel Šrom - Kevin Mangan (Jennyin otec) & Kenneth Bevington (řidič armádního autobusu) & Byron Minns (zraněný voják) & Michael Jace (Černý Panther), Martin Sobotka - Mark Matheisen (Jennyino rande), Jana Páleníčková, Jiří Krejčí, Karel Chromík, Věra Střelcová, Jan Hanžlík, Jiří Kodeš a další
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Otto Chlpek
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobilo: Studio dabing S Pro Alfa pro Hollywood Classic Entertainment 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.10.1994 Lucernafilm
Premiéra USA: 6.7.1994 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.11.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 13.7.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 17 685 600
Tržby celkem - $ 677 945 399
Návštěvnost v ČR 694 765
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000
 
Tvůrci a herci
Robert Zemeckis (Režie), Steve Starkey (Produkce), Wendy Finerman (Produkce), Steve Tisch (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Don Burgess (Kamera), Arthur Schmidt (Střih), Ellen Lewis (Casting), Rick Carter (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), Eric Roth (Scénář), Winston Groom (kniha) (Předloha), Tom Hanks (Herec), Robin Wright (Herec), Gary Sinise (Herec), Mykelti Williamson (Herec), Sally Field (Herec), Haley Joel Osment (Herec), Peter Dobson (Herec), Siobhan Fallon (Herec), Hanna Hall (Herec), Brett Rice (Herec), Kirk Ward (Herec), Kurt Russell (Herec), Stephen Bridgewater (Herec), Michael Jace (Herec), Michael McFall (Herec), Joe Alaskey (Herec), Sam Anderson (Herec), Jacqueline Lovell (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), Vanessa Roth (Herec), Bryan Hanna (Herec), Jason McGuire (Herec), Gerald Ford (Herec), Lyndon B. Johnson (Herec), John Lennon (Herec), John F. Kennedy (Herec), Michael Conner Humphreys (Herec), David Brisbin (Herec)
 
1994/142/USA/Drama, Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Po celém světě je 39 restaurací Bubba Gump Shrimp Co., kde jsou nabízeny krevety v různých úpravách.
- Jenny (Robin Wright) nadabovala Nela Boudová, avšak pouze mluveným slovem. Ve scéně, kdy zpívá, jí propůjčila hlas Jana Mařasová.
- Loď "Jenny", ktorú mal Forrest (Tom Hanks) na lov kreviet, môžeme dnes vidieť v Disney's Planet Hollywood.
- Autobus, ktorý vozí Forresta (Tom Hanks) do školy, je Chevrolet 2-Ton Ward z roku 1941. Chuligáni ho zas naháňali na aute Ford F-1 z roku 1951. Zbraň, ktorú poskladal v rekordnom čase, bola M14. Pri pochode džungľou vo Vietname nosí pri sebe pušky M16 a XM16E1 a vo vaku raketomet M72 LAW.
- V scéne, kde Forrest (Tom Hanks) nesie Bubbu (Mykelti Williamson), bežiac pred napalmovými bombami, bol Williamson v skutočnosti zavesený na drôte pripevnenom k žeriavu, pretože bol príliš ťažký.
- Když Forrest (Tom Hanks) vzpomíná, po kom nese jméno, můžeme sledovat část filmu Zrození národa (1915). Jméno postavy Forresta bylo totiž inspirováno Nathanem Bedfordem Forrestem, bývalým veteránem občanské války a jedním ze zakladatelů Ku Klux Klanu.
- Celé meno Bubbu (Mykelti Williamson) je Benjamin Buford Blue.
- Mladého Elvise Presleyho, kterému Forrest (Tom Hanks) předvádí slavné kroky, hraje Peter Dobson. Byl ale předabován hercem Kurtem Russelem, který si krále rockenrolu zahrál v životopisném snímku Elvis Presley (1979).
- Forrestovo (Tom Hanks) rodné město Greenbow v Alabamě ve skutečnosti neexistuje.
- Na náměstí Chipewa Square, kde Forrest (Tom Hanks) sedí během vyprávění svého příběhu, ve skutečnosti žádné lavičky nejsou. Lavička, na které sedí, byla přidána speciálně kvůli natáčení.
 
Odkazy