Firma / The Firm (1993/149/USA/Thriller, Drama, Mysteriózní) 74%

02.08.2022 04:11
JEDNOU VĚTOU
„Místo nadějného místa u zavedené firmy čeká mladého právníka smrtelně nebezpečná past."

OBSAH
Mitch McDeere, mladý právník, vstupuje do firmy kde ho má čekat slibná kariéra. Jenže brzy jsou jeho dva společníci zavražděni. Případ začne vyšetřovat FBI a Mitchův dosavadní hladký život se rázem změní. Může si vybrat:  buď bude pracovat pro FBI, nebo zůstane ve firmě. Ať si však zvolí kteroukoli z těchto možností, jeho život už nikdy nebude takový, jaký býval – a on to ví. A také ví, že jediným řešením bude vymyslet si třetí možnost, vlastní plán… (TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dobré je, že Tom Cruise se může chlubit dobrými hereckými výkony již v útlém hereckém dětství. Sice je tu coby absolvent právní školy poměrně slušné ucho, ale nakonec mu ten nervy drásající podklad docela i věříte. Není to úplně top thrillerová záležitost, ale pokud máte chuť na něco devadesátkového a zároveň znáte filmy Sydneye Pollacka, tak Vás to neurazí. Jen se připravta na řádnou časovou délku. Dokáže místy dost pozlobit. (Malarkey) 3*

Původně jsem si myslel, že s Toma Cruise udělal herce s velkým H až Stanley Kubrick, ale už několik let před EWS se tom potkal se Sydney Pollackem, ten ho zbavil zbytečných gest a výrazů přehrávanosti a jeho výkon dokonale zcivilněl, takže postava začínajího právníka mu sedí naprosto dokonale. Hodně dobrá větší první půlka, ve který je to fakt nádherná čistokrevná filmařina, kde se krásně pracuje s náznaky, dobře poslouchají dialogy a je radost sledovat všechny postavy. Bohužel do závěrečné části se nám až příliš vtěsnala snaha zalíbit se mase a stává se z toho tak trošku nechtěně překombinovaná komedie. (Enšpígl) 3*

Víte, jak se pozná na právníkovi, že neříká pravdu? Když hýbá rty.. Čistokrevná žánrová lahůdka, která se může opřít o čtyři nosné sloupy. Pollackovu staromilskou režii, účelné převedení Grishamovy předlohy, herce ve vedlejších rolích (Hunter, Strathairn, Harris) a hudbu Davea Grusina (jak v dramatické, tak „odlehčené“ rovině). Hrál někdy Joe Viterelli nějakou postavu, která by neměla ve zvyku jíst špagety a zalívat nepohodlné lidi do betonu? (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Ze začátku jsem sice bojoval s tím "tradičním obrazem velké právničiny" - nebo přesněji řečeno tradicionalistického snobského nevkusu v tom nejameričtějším stylu - ale jakmile se po půlhodině ukázalo, že sovy nejsou tím, čím se zdají být (kdo by to čekal od Hala Holbrooka, mám pravdu?;)), tak se právo překvapivě odmlčelo, a vzato kolem a kolem nehraje po většinu času zásadní roli. Stejný děj by se mohl odehrávat mezi systémovými analytiky v nějaké ICT společnosti. Sydneyský Polák nicméně umí svižné naháněčky, ale i komorní emočně-vztahové scény, takže se mu daří docílit toho, že vám film nepřijde tak dlouhý jako objektivně je. Těžko říct, kdo má na tom větší zásluhu, jestli z donucení zásadový Cruise (který je místy realisticky namaskovaný tak, že vypadá na umření), rozkošná obětavá Jeanne Tripplehorn, nebo některá z vedlejších postav (Eda Harrise si "zamilujete";)), kterých tu přece jenom je víc než pár. Vedle herců je ale potřeba vyzvednout hlavně úžasnou hudbu Davea Grusina. Tenhle pán svým sólovým klavírem dává Firmě dokonalou atmosféru ve všech polohách a je škoda, že se jeho oscarová nominace srazila s Williamsem a jeho Schindlerovým Seznamem. Ale nevadí, vždyť už v té době jednoho Oscara doma měl, a vedle něj suší ještě nějaké ty Zlaté Glóby a poctivý tucet cen Grammy:) Nač to protahovat, pojďme si říct, že tahle Grishamovka poráží všechny ostatní.
Ano, i Vyvolávače Deště - i když toho hlavně proto, že Rainmaker je čistá slzodojná moralita, zatímco Firma má jak napínavé scény, tak chytrou konspiraci, a k tomu ještě tu vztahovou linii. A když je řeč o té konspiraci - věřte, že v Čechách by se nic takového stát nemohlo:) Celkově jsem velmi spokojen, i když je to o sprosté daňové korporátní právničině, která nemá s tou skutečnou advokacií příliš společného - a pak když představitele této okvádrované billující skvadry konfrontujete s něčím bližším reálnému životu, přijde Vám na Vaši výzvu k vydání věci odpověď, abyste buď doložili nejméně dva judikáty Nejvyššího soudu nebo odbornou literaturu, jinak na Vás (míněno Vás jako kolegu advokáta) podá trestní oznámení jako na spolupachatele trestného činu (akorát už se neobtěžuje napsat jakého...). ROFL, ale bohužel také true story o neznalosti jak trestního práva, tak elementárních stavovských předpisů;) Ale kdo je - krom JUDr. Sokola, JUDr. Samkové a JUDr. Eliáše - dokonalý, že?:) Takže když si odmyslím ten český dabing, jehož podkladem je neprávnický a tudíž místy matoucí překlad, jsem schopen a ochoten vypálit sem devadesát paragrafů, pardon, procent.
PS: Firma v českých zemích byla, je a bude pouze název společnosti, ne společnost samotná. Ale trvat na tom je zřejmě už ztracený boj, protože senior a junior lojéři, partneři a esociejti se ve velkém právnickém byznysu rozlezli i mimo subjekty, u nichž je tato pojmová nepřesnost omluvitelná zemí původu kapitálu té které "law firm", takovou měrou, že už se u nás několik let soutěží o Právnickou Firmu Roku, a seznam ČAK je plný všemožných Vomáčka, Robejšek, Plačková AND PARTNERS kanceláří... ale to by na jedno PS už stačilo.

Ocenění:
Academy Awards
1994 - Holly Hunter (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1994 - Dave Grusin (Nejlepší hudba) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
1994 - Holly Hunter (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

San Sebastián International Film Festival
1993 - Sydney Pollack (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Mitch McDeere), Lucie Benešová - Jeanne Tripplehorn (Abby McDeere), Jaromír Meduna - Gene Hackman (Avery Tolar), Josef Velda - Hal Holbrook (Oliver Lambert), Miloš Hlavica - Wilford Brimley (William Devasher), Miloš Vávra - Ed Harris (Wayne Tarrance), Vlasta Žehrová - Holly Hunter (Tammy Hemphill), Karina Lombard (Mladá žena na pláži), Jan Čenský - David Strathairn (Ray McDeere), Jan Vlasák - Gary Busey (Eddie Lomax), Jana Boušková, Bohuslav Kalva - Paul Sorvino (Tommie Morolto + titulky).
Překlad: Gabriela Zadražilová
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy: Soňa Bubníková
Režie: Marie Fronková
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment

2.DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Mitch McDeere), Jitka Ježková - Jeanne Tripplehorn (Abby McDeere), Jaromír Meduna - Gene Hackman (Avery Tolar), Jan Vlasák - Hal Holbrook ( Oliver Lambert), Bohuslav Kalva - Wilford Brimley (William Devasher), Ivan Jiřík, Jiří Valšuba, Rudolf Kubík, René Slováčková, Jan Szymik, Svatopluk Schuller, Miloš Vávra, Lucie Juřičková, David Voráček, Alena Procházková, Helena Hampalová, Petr Gelnar, Anna Suchánková, Jiří Krejčí, Milan Slepička, Anna Nemčoková, Jakub Nemčok, Vladimír Fišer (titulky) a další
Překlad: Iveta Pavlovičová
Zvuk: Luděk Polívka
Produkce: Lea Suchánková, Ivana Prejdová
Dialogy a režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Barrandov TV Studio a. s. ve společnosti Barrandov Studio Dabing, 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.11.1993
Premiéra USA: 30.6.1993 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.1.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 025 472
Tržby celkem - $ 270 248 367
Návštěvnost v ČR 121 999
Náklady (Rozpočet) - $ 42 000 000
 
Tvůrci a herci
Sydney Pollack (Režie), John Davis (Produkce), Scott Rudin (Produkce), Sydney Pollack (Produkce), Dave Grusin (Hudba), Alessandro Marcello (Hudba), James Seale (Kamera), William Steinkamp (Střih), Fredric Steinkamp (Střih), David Rubin (Casting), Richard Macdonald (Scénografie), Ruth Myers (Kostýmy), Doug Hemphill (Zvuk), Ben Nye III (Masky), Robert Towne (Scénář), David Rayfiel (Scénář), David Rabe (Scénář), John Grisham (kniha) (Předloha), Tom Cruise (Herec), Jeanne Tripplehorn (Herec), Gene Hackman (Herec), Hal Holbrook (Herec), Terry Kinney (Herec), Wilford Brimley (Herec), Ed Harris (Herec), Holly Hunter (Herec), David Strathairn (Herec), Gary Busey (Herec), Steven Hill (Herec), Tobin Bell (Herec), Barbara Garrick (Herec), Jerry Hardin (Herec), Paul Calderon (Herec), Jerry Weintraub (Herec), Sullivan Walker (Herec), Karina Lombard (Herec), Margo Martindale (Herec), John Beal (Herec), Dean Norris (Herec), Lou Walker (Herec), Debbie Turner (Herec), Joe Viterelli (Herec), Paul Sorvino (Herec), Ron Clinton Smith (Herec), Afemo Omilami (Herec), Clint Smith (Herec), Tommy Cresswell (Herec)
 
1993/149/USA/Thriller, Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu- Postava súkromného očka, ktorú stvárnil Gary Busey, má rovnaké meno ako hlavná postava z filmu Inferno s Jean-Claude Van Dammom: Eddie Lomax.
- Film len za 23 dní priniesol do pokladníc v USA 100 miliónov dolárov.
- Meno Genea Hackmana sa neobjavilo v reklamných materiáloch k filmu. Jeho kontrakt vyžadoval, aby jeho meno bolo dôležitejšie než názov filmu vo všetkých reklamných materiáloch. Kontrakt Toma Cruisea ale zároveň vyžadoval, aby jeho meno a jedine jeho meno bolo dôležitejšie ako názov filmu vo všetkých reklamných materiáloch. Hackman sa teda rozhodol vypustil svoje meno zo všetkých reklamných materiálov úplne, vypustil svoju osobu a prekvapil tak všetkých divákov. Vo filme samotnom nasleduje Hackmanove meno po Cruiseovom a pred titulom.
- Veta "They don't run me, and you don't run me (Nedobehnú ma a ty ma nedobehneš)", ktorú povedal Mitch, sa spomína tiež vo filme Thief z roku 1981, kde ju hovorí Frank (James Caan) za podobných okolností.
- Vo filme dostane Mitch od firmy Mercedes, hoci v románe mu dajú BMW. Po skončení filmovania ho ako dar získal Tom Cruise.
- Jedným z režisérových pôvodných plánov bolo, aby mal Mitch McDeere milostnú pletku so staršou kolegyňou, ktorú mala hrať Meryl Streep.
- Požiadavky na 3miliónový honorár od potencionálnych režisérov Lili Fini Zanuck a Kevin Reynolds, boli považované za príliš vysoké.
- Herečka Robin Wright Pennová odmietla rolu, ktorú neskôr vzala Jeanne Tripplehornová. Jason Patric odmietol rolu Mitcha McDeerea.
 
Odkazy