Fešák Johnny / Johnny Handsome (1989/94/USA/Krimi, Drama) 60% -Originál DVD-

27.02.2018 09:52
JEDNOU VĚTOU
„Mickey Rourke dostal nový obličej a chce si vyřídit staré účty“

OBSAH
Hlavní postavou příběhu je John Sedley, zlomyslně přezdívaný pro svůj znetvořený obličej Johnny Handsome, což znamená Fešák Johnny. Jeho jediný přítel Mikey jej přesvědčí, aby mu pomohl při loupeži v numismatickém obchodě, na níž se má podílet také prostitutka Sunny Boydová a její parťák Raf Garrett. Při přepadení začnou Sunny a Raf zbytečně zabíjet a obrátí zbraně také proti svým společníkům. Zavraždí Mikeyho a jeho šoféra, Johnnymu se podaří přežít, ale je zatčen policií a odsouzen na pět let vězení. Přestože je ve vězení pobodán zabijákem, kterého najal Garrett, odmítne proti němu a Sunny svědčit. Ve vězeňské nemocnici přistoupí Johnny na návrh doktora Reshera a podrobí se bolestivé plastické operaci, která mu zcela změní obličej. S novou identitou opouští na podmínku vězení, aby se pokusil začít nový život. Zatímco doktor Resher věří, že operace může změnit i Johnnyho psychiku, nedůvěřivý poručík Drones je přesvědčený, že zločinec zůstane zločincem. Johnny si najde práci v docích a brzy se seznámí se sympatickou sekretářkou Donnou McCartyovou. Byl by spokojený, kdyby jej neustále neobtěžoval detektiv Drones a vzpomínky na Mikeyho. Navštíví Garrettův noční podnik, kde nabídne Sunny zaručený tip na pět milionů, které jim může vynést loupež v účtárně doků. Rozejde se s Donnou a při přepadení oběma zločincům zmizí. Ti však podle fotografií pochopí, kdo byl jejich komplicem. Drones sice Johnnyho dopadne, ale dovolí mu, aby si vyřídil účty. Při schůzce na hřbitově se však ukáže, že Garrett a Sunny mají jako rukojmí Donnu...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Pomsta má novou tvář“ (to doslova). Jak vidno, lišák (pardon fešák) Mickey neponechal nic náhodě a už zde si nanečisto vyzkoušel, jak bude vypadat o několik let (resp. propařených, propráškovaných večírků) později, tj., po „nekonečném zkrášlovacím botulotoxinovém maratonu“. Točit to Hill v současné době (při stejném obsazení ústřední postavy) štáb by hodně ušetřil resp. maskéři byli bez práce. Myšleno samozřejmě před operací. To po ní, by naopak všem nastala teprve ta pořádná dřina. To u F. Whitakera (nebýt stylových černých obrouček) pro změnu divák horko těžko odhaduje, kde je čelo a kde brada. K tomu „kovboj“ M. Freeman coby poručík-pitbul (zakousne se a nepustí) Drones, jdoucí Mickeymu neúprosně po krku a čtvrtým do party je „android“ L. Henriksen vypadající zde spíš jak buzík. (byť Ellen Barkin by mě zřejmě vyvedla z omylu).To vše v Hill(ově) krimi-dramatu s jemným noirovým nádechem o tom, že pouta s minulostí (stejně jako touha po pomstě) je silnější, než možnost poklidného života s pěknou, hodnou ženskou (né nutně E. McGovern) po svém boku a kupou ratolestí pobíhajících kolem. A je úplně jedno, jestli máte obličej zvoníka od matky boží, Mika Tysona, kačera Donalda či Davida Beckama. Charakter (geny) se nemění resp.je neochčijete. A nebo ano? (Šakal) 3*

No tak Rourke tam namaskovanej vypadá skoro jak v teď už ve skutečnosti, chch. No samozřejmě z toho páchne zdechlina 80. let, ale kupodivu jenom trošku. Lance Henriksen je muj blíbenec blíbenej a proto palec nahoru (a teď nemyslim strčit do řiti). Ani ten Rourke nerourkuje špatně a Freeman taky nefrýmenuje nejhůř. Whitaker s býbrem jak sandokan a nepřijemná pichna Ellen Barkin je tam jenom na nervy. Dějově suché jak moje lupy a Head'n'Shoulders nepomáhá. Ale mohlo to být horší, třeba mi to mohlo urvat hlavu, že. Takže zas tak moc to hanět nebudu. (Radiq) 2*

Úvodní přepadení klenotnictví (nebo co to bylo, už si nevzpomínám a to jsem to viděl včera) docela ujde, ale pak nastane asi tak půl hodiny strašná nuda. Fešákoj s hnusným ksichtem tam Forest Whitaker onen ksicht předělává a film je v tu dobu totálně o ničem. Pak se to trochu zlepší, ale žádná sláva to není. Jestliže to měl bejt film o pomstě, tak ta pomsta je neslaná, nemastná. Mickey Rourke se filmem potácí jak smrad, charizma má nulový a herecký schopnosti taktéž. S ostatníma hercema je to už lepší, nejvíc mě asi zaujala Ellen Barkinová, která maniakální prostitutku Sunny vystřihla s grácií, ovšem nadabovat ji Lucií Vondráčkovou, to teda byl hodně blbej nápad. (dopita) 2*

VELKÁ RECENZE
Hlavní postavou příběhu je John Sedley, zlomyslně přezdívaný pro svůj znetvořený obličej Johnny Handsome, což znamená Fešák Johnny. Jeho jediný přítel Mikey jej přesvědčí, aby mu pomohl při loupeži v numismatickém obchodě, na níž se má podílet také prostitutka Sunny Boydová a její parťák Raf Garrett. Při přepadení začnou Sunny a Raf zbytečně zabíjet a obrátí zbraně také proti svým společníkům. Zavraždí Mikeyho a jeho šoféra, Johnnymu se podaří přežít, ale je zatčen policií a odsouzen na pět let vězení. Přestože je ve vězení pobodán zabijákem, kterého najal Garrett, odmítne proti němu a Sunny svědčit. Ve vězeňské nemocnici přistoupí Johnny na návrh doktora Reshera a podrobí se bolestivé plastické operaci, která mu zcela změní obličej. S novou identitou opouští na podmínku vězení, aby se pokusil začít nový život.
Zatímco doktor Resher věří, že operace může změnit i Johnnyho psychiku, nedůvěřivý poručík Drones je přesvědčený, že zločinec zůstane zločincem. Johnny si najde práci v docích a brzy se seznámí se sympatickou sekretářkou Donnou McCartyovou. Byl by spokojený, kdyby jej neustále neobtěžoval detektiv Drones a vzpomínky na Mikeyho. Navštíví Garrettův noční podnik, kde nabídne Sunny zaručený tip na pět milionů, které jim může vynést loupež v účtárně doků. Rozejde se s Donnou a při přepadení oběma zločincům zmizí. Ti však podle fotografií pochopí, kdo byl jejich komplicem. Drones sice Johnnyho dopadne, ale dovolí mu, aby si vyřídil účty. Při schůzce na hřbitově se však ukáže, že Garrett a Sunny mají jako rukojmí Donnu...
Dramatický příběh o zdánlivém napravení člověka s kriminální minulostí mající myšlenky na pomstu tlačí vše i přes občasnou akci spíše na poklidnou psychologickou linku. I když je podstata námětu vcelku dobrá, zdá se být snímek tak nějak bez patřičné šťávy. Mickey Rourke se sice snaží zvýraznit hlavní profil své postavy, ale kvůli občasné roztahanosti, několika hluchých míst a tím vzniklou nudnost padá jeho výkon naprosto vniveč. Noirové ladění snímku viditelně škodí, takže to takto pojmout nebyl zrovna dobrý nápad. I přes slibný rozjezd přišlo zklamání, které shodilo veškeré touhy po dobrém filmu.

1.DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Mickey Rourke (John Sedley), Jaroslava Obermaierová - Ellen Barkin (Sunny), Yvonne Bryceland (sestra Luke), Monika Žáková - Elizabeth McGovern (Donna), Jiří Zavřel - Morgan Freeman (A.Z. Drones), Pavel Šrom - Forest Whitaker (Steven Fisher), Karel Chromík - Lance Henriksen (Rafe Garrett), Jeffrey Meek (Earl), Jiří Holý - Edward Walsh (Soudce).
Překlad: Kateřina Pavlíčková
Zvuk: Jan Neskusil
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobila: LS Productions v AK studiu pro Falcon Home Video 1994

2.DABING
V českém znění: Pavel Vondra - Mickey Rourke (John Sedley), Lucie Vondráčková - Ellen Barkin (Sunny), Jolana Smyčková - Elizabeth McGovern (Donna), Petr Pospíchal - Morgan Freeman (A.Z. Drones), Jiří Bábek - Forest Whitaker (Steven Fisher), Vladimír Kratina - Lance Henriksen (Rafe Garrett), Pavel Šrom - Scott Wilson (Mikey Chalmette), Stanislav Lehký, Radka Fidlerová, Jan Vlasák, Marcel Rošetzký, Lukáš Jurek a další.
Překlad: Pavel Medek
Zvuk: Petr Lenděl
Produkce: Lucie Matoušková
Dialogy: Eva Štorková
Režie: Michal Vostřez
Vyrobila: ČT 2010

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 29.9.1989 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1994 Falcon Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 1.10.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 7 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Walter Hill (Režie), Charles Roven (Produkce), Ry Cooder (Hudba), Matthew F. Leonetti (Kamera), Donn Aron (Střih), Carmel Davies (Střih), Freeman A. Davies (Střih), Bonnie Timmermann (Casting), Gene Rudolf (Scénografie), Dan Moore (Kostýmy), Jerry Ross (Zvuk), Ken Diaz (Masky), Zoltan Elek (Masky), Michael Germain (Masky), John Godey (Scénář), Ken Friedman (Scénář), Mickey Rourke (Herec), Ellen Barkin (Herec), Elizabeth McGovern (Herec), Morgan Freeman (Herec), Forest Whitaker (Herec), Lance Henriksen (Herec), Scott Wilson (Herec), Peter Jason (Herec), Blake Clark (Herec), Jeffrey Meek (Herec)
 
1989/94/USA/Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Rozpočet $20miliónov, Tržby USA $7,237,794, Tržby Celosvetovo $7,500,000
 
Odkazy