Kameňák 2 / Kameňák 2 (2004/100/Česko/Komedie) 22% -Originál DVD-

17.09.2023 19:01
JEDNOU VĚTOU
„Modrý pramen zmizel a policejní náčelník Pepa má opět plné ruce práce.“

OBSAH
Kameňák 2, inspirovaný opět známými i méně známými kamennými vtipy (režisérovi Zdeňkovi Troškovi se jich od diváků sešlo na neuvěřitelných šedesát tisíc!) přímo navazuje na první díl, který končí vytrysknutím modrého erektivního pramene ze skály na zámku v Kameňákově. Zázračný vliv modrého pramene na potenci způsobí v městečku nebývalý poprask a jeho blahodárnou sílu okusí i stará Kropáčková. Jak náhle se však pramen objevil, tak i zmizel. Ale zmizel opravdu? A kam? To ví nejlépe zákeřná babka Kropáčková, která se v druhém dílu stává postrachem mladých mužů v městečku. Ti končí na policejní stanici coby oběti znásilnění a následně pak v péči doktorky Heleny na psychiatrii. Na policejním náčelníkovi Pepovi Novákovi je, aby tyto neuvěřitelné události vyšetřil, tím spíš, že oběťmi chtivé babky se stávají i jeho podřízení. Zmizení modrého pramene lukrativního předmětu podnikání nedá spát ani místním mafiánům. Všechny stopy vedou neomylně do domku Kropáčkové v podzámčí...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kritici s radostí nadávají, v novinách lidi čtou, jaká je to kravina, a pak to takhle hodnotí..jenže...oni na ten film stejnak jdou a stejnak vydělá kopu prachů a stejnak se u toho smějou, tak o co jim všem proboha jde? Nadávat si sice můžou jak chtěj, ale když na to diváci choděj a baví se a nakonec to má takovéhle hodnocení, tak teda nevím, co je nakonec vlastně realita. Dvojka je ale popravdě hrozná. Příběh je hroznej, vtipy už stagnují, a celkově už mi to příjde jako jeden velkej kameňák na samotné kritiky, se kterými diváci utřeli prdel. Tak to nakonec bylo, a i když už je to nudnější než jednička, stejnak se to nezapře, že úspěch zasloužený, nevím, ale každopádně ho měla a s tím se nic dělat už nedá. (Malarkey) 1*

Žádné velké zlepšení se oproti jedničce nekoná, ale pobavil jsem se v rámci možností. Troška vědom si toho, že jednička měla řadu chyb, tentokrát řádně přitlačil na pilu trapnosti. A tenhle díl je daleko odvázanější. Troška v něm semele naprosto vše a přidá i nové postavy, jako je neobvykle nadržená babka, a nebojí se zariskovat, když obsazuje Helenu Vondráčkovou nebo Martina Maxu. Vtipů je hodně, ale jsou většinou rozdílné kvality. Troška přidává dějovou linku a celkem vtipné představení pokračuje i v druhém poločase. 40% (kingik) 2*

Mě se ten druhý díl zdál úplně stejný... Při prvním jsem byl opravdu hodně nasrán a divil se, co nekteří lidé vydávají za "film". Teď jsem už věděl, do čeho jdu. Souhlasím s Tetsuem ohledně té kamery i vizuálních gagů, obsazení Maxy a Vondráčkové, přesto myslím, že tento díl byl o chloupek lepší v tom, že měl něco, co vzdáleně připomínalo děj. Ostatní jako vždy - ze začátku se to docela rozjede, pak se ale snímek utápí ve stále stejných nudných zaběhnutých kolejích. 90% vtipů je opět o sexu a dobrého herce abys pohledal. Narážky na kritiky trapné a nefunkční a...tak. Jen doufám, že se někdo nerozhodne natočit Anglického krále podle scénáře Evžena Gogely. To by mohl bejt opravdovej průser... (Tosim) 1*

VELKÁ RECENZE
 Režisér Zdeněk Troška v buranské komedii Kameňák 2 po roční pauze navazuje na svůj divácky úspěšný Kameňák (2003). Zatímco první díl končí objevením Modrého pramene, znásobujícího mužnost, ve druhém díle pramen mizí a mladí muži, kteří se dostanou do blízkosti babky Kropáčkové, končí znásilněni v psychiatrické péči doktorky Heleny. Děj se odehrává v Kameňákově od pondělí do pátku. Náčelník policie Pepa Novák musí během těchto dní uspokojit sexu chtivou manželku Vilmu, vyřešit problém znásilňování (nejen) svých podřízených a znovuobjevit Modrý pramen, jenž je předmětem zájmu místních podnikatelů. Snímek je opět nepřetržitým proudem vtipů ze stejných tematických okruhů jako v minulém díle a tomu je podřízen nenápaditý příběh. Konec naznačuje, že pokračování není vyloučeno. Původní obsazení tentokrát mj. doplňují i populární zpěváci Helena Vondráčková a Martin Maxa.
Pondělí. Policejní náčelník Pepa Novák se marně snaží v posteli upokojit manželku Vilmu. Na stanici přijde v šoku místní sportovec Bob, kterého při ranním joggingu znásilnila babka Kropáčková. Lord na zámku zjistí, že Modrý pramen (povzbuzující sexuální potenci) zmizel. Jeho komorník Džejms to zavolá místnímu podnikateli Kohnovi. Ten o tom podá zprávu primáři do nemocnice. Na zámku marně hledají kopáči pramen, jenž ovšem vytéká v nedalekém domku ze zdi do nádob pod dohledem babky Kropáčkové. Ředitel školy představí kolegyním nového tělocvikáře Marka. Mladík se později svěří matikářce Vlastě, že je ředitelův nemanželský syn. Klára Kohnová koupí mamince Sáře ve Zverimexu k svátku papouška. Na stanici pláče strážmistr Vilda. Šel vyslechnout Kropáčkovou a ta ho znásilnila. Učitelky si „střihnou“ o Marka. Vyhraje Vlasta. Děda Novák a děda Poláček na rybách mají připravené přání pro zlatou rybku. Zelinářka věští zákaznici blízké setkání s Bohem. Tu vzápětí přejede auto. Dědu Nováka přivedou kumpáni opilého z hospody. Úterý. Pepa se ráno opět bezvýsledně pokouší o sex. Nic netušící listonoš Fanouš nese babce Kropáčkové důchod. Primář během vizity žertuje s pacienty. Pepa pošle strážmistra Oldu, aby přivedl babku k výslechu. Když nechce být mladík aktivní babce po vůli, musí se z placatky napít modré vody. Olda (který si sex s babkou užil) to pak nahlásí Pepovi. Středa. Manželé Novákovi se ráno v posteli nepohodnou. Pepa pošle bázlivého strážmistra Ríšu, aby konečně předvedl Kropáčkovou k výslechu. Babka s klidem všechno přizná, ale Olda podle ní znásilněn nebyl. Učitelky sledují v parku Marka. Zjistí, že chodí s doktorkou Helenou. Vlasta má tedy utrum. Zatímco je Kropáčková u výslechu, Pepa, primář a Kohn najdou u ní ve sklepě Modrý pramen. Na stanici vyleze Ríša před rozkuráženou Kropáčkovou na skříň. Kohn babce nabídne, že její domek odkoupí a že se bude moci přestěhovat do vilky po zubaři. Dědu Nováka, přivázaného k židli, osvobodí vnuk Pepíček. Děda uteče do hospody oknem. Čtvrtek. Pepovi se konečně podaří ráno uspokojit Vilmu. Marek dá učitelkám svatební oznámení. Kohn koupí chřestýše a pustí ho doma na zahradě. Babka ve dvoukoláku převáží své věci do vilky v městečku. Pátek. Pepovi se milování nevyvede, ale slíbí roztoužené Vilmě, že konečně budou bohatí. Kohn však v babčině domku marně hledá zázračnou vodu. Stěhováci si v novém domově babky Kropáčkové připíjejí Modrým pramenem.
 
Postavy a obsazení
• Václav Vydra nejml. - Pepa Novák
• Jana Paulová - Vilma Nováková
• Tomáš Lipský - Josef "Pepíček" Novák
• Věra Kuchtová - Jůlie
• Marek Vašut - primář
• Josef Laufer - Leo Kohn
• Jan Skopeček - děda Novák
• Hana Čížková - Sára Kohnová
• Eva Tauchenová - tchýně
• Lubomír Lipský st. - děda Poláček
• Věra Tichánková - babička Poláčková
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.1.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 21.9.2004 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 21.9.2004
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 33 809 902
Návštěvnost v ČR 400 848

FILMY V SÉRII
Kameňák (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vas/
Česko, Komedie, 2003
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Václav Vydra nejml., Jana Paulová

Kameňák 2 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/fas/
Česko, Komedie, 2004
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Václav Vydra nejml., Jana Paulová

Kameňák 3 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/as/
Česko, Komedie, 2005
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Václav Vydra nejml., Jana Paulová

Kameňák 4 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/asa/
Česko, Komedie, 2013
Režie: Ján Novák, Hrají: Václav Vydra nejml., Dana Morávková

Vánoční Kameňák (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/ada/
Česko, Komedie, 2015
Režie: F. A. Brabec, Hrají: Václav Vydra nejml., Jan Antonín Duchoslav
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Troška (Režie), Jiří Pomeje (Produkce), Miloš Krkoška (Hudba), David Ployhar (Kamera), Dalibor Lipský (Střih), - (Scénografie), Alexander Kiss (Kostýmy), Gabriela Solomčíková (Kostýmy), Tomáš Lylo (Zvuk), Vilém Persy (Masky), Šárka Žákovská (Masky), Zdeněk Troška (Scénář), Marek Kališ (Scénář), Evžen Gogela (Scénář), Václav Vydra nejml. (Herec), Jana Paulová (Herec), Tomáš Lipský (Herec), Marek Vašut (Herec), Josef Laufer (Herec), Hana Čížková (Herec), Václav Glazar (Herec), Jan Skopeček (Herec), Lubomír Lipský st. (Herec), Marcel Vašinka (Herec), Oleg Reif (Herec), Eva Tauchenová (Herec), Věra Tichánková (Herec), Helena Vondráčková (Herec), Martin Maxa (Herec), Dana Morávková (Herec), Jaroslava Obermaierová (Herec), Helena Růžičková (Herec), Monika Absolonová (Herec), Ladislav Županič (Herec), Martin Faltýn (Herec), Vladimír T. Gottwald (Herec), Jaroslava Tichá (Herec), Petr Pěknic (Herec), Richard Genzer (Herec), Andrea Černá (Herec), Jiří Pomeje (Herec), Marta Kubišová (Herec), Anna Vejvodová (Herec), Karel Liebl (Herec), Pavel Pásek (Herec), Věra Kuchtová (Herec), Zdeněk Kozák st. (Herec), Hana Packertová (Herec), Nikola Navrátil (Herec), Eva Jiroušková (Herec), Magdalena Pivoňková (Herec), Martin Lukáč (Herec), Rostislav Justin Valeš (Herec), Radek Hoppe (Herec), Naďa Viňecká (Herec), Jiří Kohout (Herec), Pavel Urbánek (Herec), Jan Řičař (Herec), Pavel Sankot (Herec)
 
2004/100/Česko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Ve všech scénách je venku slunečno.
- Hana Čížková nechtěla kvůli smrti manžela v pokračování hrát. Zdeněk Troška ji přemluvil.
- Ve scéně, kdy Pepa (Václav Vydra) říká Vilmě (Jana Paulová), že má "zadek jako kombajn", běží v televizi další režisérův film Andělská tvář (2001).
- V závěru filmu zazní v rádiu skladba z prvního dílu série.
- Helena Růžičková, pro kterou byl snímek poslední rolí, byla v době natáčení již vážně nemocná a během prací na filmu byla pod dozorem lékařů.
- Točeno v Týně nad Vltavou.
- Film obsahuje mnoho rolí dabovaných jinými herci či dabéry. Kropáčkovou (Anna Vejvodová) namluvila Eva Jiroušová, Bobana (Bohumil Hirsh) Pavel Vondra, Uzlíčka (Zdeněk Kozák) Jan Hanžlík, Amnestii (Petra Rysová) Zuzana Skalická, ženu na inzerát (Romana Pitrová) Jaroslava Kretschmerová, čtenáře novin (Vladimír Novotný) Jaroslav Kaňkovský, faráře (Stanislav Stolbenko) Marcel Vašinka, neteř Uzlíčkovou (Gabriela Dušková) Daniela Bartáková a strážníka Oldu (Justin Valeš) Martin Sobotka. A Honzíka Hlaváče (Pavel Sankot) Otmar Brancuzský. opilého stopaře (Václav Tomšovský) Vladimír Kudla, smutného muže v hospodě (Milan Sokolík) Jaroslav Horák, stěhováka (Pavel Pásek) Zdeněk Dušek a studenta (Ondřej Palacký) Radek Hoppe. Papouškovi pak propůjčil svůj hlas Jiří Prager.
 
Odkazy
 

Hrají:

Václav Vydra nejml., Jana Paulová, Tomáš Lipský, Marek Vašut, Josef Laufer, Hana Čížková, Václav Glazar, Jan Skopeček, Lubomír Lipský st., Marcel Vašinka, Oleg Reif, Eva Tauchenová, Věra Tichánková, Helena Vondráčková, Martin Maxa, Dana Morávková, Jaroslava Obermaierová, Helena Růžičková, Monika Absolonová, Ladislav Županič, Martin Faltýn, Vladimír T. Gottwald, Jaroslava Tichá, Petr Pěknic, Richard Genzer, Andrea Černá, Jiří Pomeje, Marta Kubišová, Anna Vejvodová, Karel Liebl, Pavel Pásek, Věra Kuchtová, Zdeněk Kozák st., Hana Packertová, Nikola Navrátil, Eva Jiroušková, Magdalena Pivoňková, Martin Lukáč, Rostislav Justin Valeš, Radek Hoppe, Naďa Vinecká, Jiří Kohout, Pavel Urbánek, Jan Řičař, Pavel Sankot, Radek Andrt, Jozef Kroupa, Martin Sobotka