Expozitura (TV seriál) Expozitura

02.03.2016 15:59

Akční / Krimi / Drama

Česko, 2008, 16x75 min

Hrají:

Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Dolanský, Pavel Zedníček, Jan Novotný, Zuzana Bydžovská, Martin Sitta, Michal Slaný, Miluše Bittnerová, Sabina Králová, Michal Dlouhý, David Prachař, Václav Marhoul, Marko Igonda, Jan Kanyza, Čestmír Řanda ml., Jiří Štěpnička, Zuzana Kocúriková, Vladimír Dlouhý, Jakub Gottwald, Daniel Svoboda, Michal Pavlata, Maroš Kramár, Vladimír Kratina, Jiří Korn, Lucie Bártová-Zedníčková, Alice Šnirychová-Dvořáková, Jiří Kodeš, Miroslav Hrabě, Radek K. Vysoudil, Roman Blumaier, Marek Němec, Jiří Kout, Barbora Obozněnková, Zdeněk Maryška, Martin Pechlát, Renata Visnerová-Prokopová, Zbyněk Fric, Radek Žák, Roman Zach, Pavel Nečas, Zuzana Onufráková, Zdeněk Barták, Daniel Rous, Alexej Pyško, Jitka Ježková, Jiří Panzner, Hynek Čermák, Marek Vašut, Karel Zima, Michal Bumbálek, Nataša Gáčová, Martin Stránský, Marek Ronec, Václav Vašák, Hana Seidlová, Ladislav Hampl, Roman Štabrňák, Luboš Veselý, Luboš Vrňata, Jindřich Hinke, Věra Janků, Zuzana Skalníková, Martin Učík, Martin Myšička, Eva Vrbková, Marcel Vašinka, Petr Klimeš, Ladislav Kolář, Karel Polišenský, Vladimír Škultéty, Zdeněk Žák, Jan Vondráček, Igor Chmela, Věra Kubánková, Lucie Žáčková, Jan Vlasák, Dana Homolová, Marek Pospíchal, Romana Sittová, Josef Klíma, Stanislav Lehký, Jiří Wohanka, Pavel Skřípal, Martin Mejzlík, Michal Dalecký, Kryštof Rímský, Eugen Libezniuk, Věra Tichánková, Jindřich Kout, Jan Pavel Filipenský, Josef Kuhn, Robert Kroupar, Petr Florián, Sandra Černodrinská, Jan Kraus, Anna Šišková, Marek Taclík, Jiří Dvořák, Andrea Opavská, Petra Navrátilová, Tereza Richtrová, Barbora Milotová, Aleš Bílík, Jiří Bartoň, Martin Pošta, Jaroslav Pížl, Filip Gavlas

Produkce:

Lukáš Kaplan

Střih:

Michal Hýka

Scénografie:

Václav Vohlídal

Kostýmy:

Šárka Zázvorková
 

Obsah

Televize nova uvádí další kriminální seriál "Expozitura". Ta nebude vyprávět smyšlené případy, ale bude natáčena na motivy skutečných kriminálních činů - Berdychova gangu, ten naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral. V "Expozituře" se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů. V jednotlivých dílech "Expozitury" budou zvlášť řešeny různé případy, ale celým seriálem se také bude táhnout dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří nechtěli nechat Berdychův gang, aby si dělal co chtěl bez odezvy. Mladá policistka se ihned vrhá do práce, ale zjišťuje, že ne vždy jsou v případech odsouzeni jejich skuteční viníci. Jejího úsilí si nemohl jeden z největších zločineckých gangů na našem území nevšimnout a stává se nepohodlnou nejen pro ně, ale i pro zkorumpované špičky policie díky důkazům o jejich propojení s gangem a mění se ve štvanou zvěř v tomto nervy drásajícím příběhu... Nova se v seriálu zřekla laciných triků a opravdu to rozjela ve velkém. Seriál "Expozitura" je nabitý akčními scénami, chvílemi napětí a plný překvapení. Scénář vychází z přímé zkušenosti autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy, kteří při tvorbě pořadu Na vlastní oči kauzu Berdychova gangu rozkrývali.(oficiální text distributora)
Obsah dílů
1. série (2008)
DÍL 1: Volavka (Volavka) - Tereza u dostává nabídku dočasně pracovat na krajské Expozituře pro boj s organizovaným zločinem. Odjíždí do krajského města, seznamuje se s ostatními členy expozitury i svým úkolem. Bude dělat pod krycí identitou barmanku v bordelu, odkud za podivných okolností zmizela prostitutka Hedvika. Postupně poznává sadistického majitele Doda, jeho bodyguarda Rickyho i jednotlivé prostitutky, proniká do podzemí a pokouší se usvědčit pachatele.
DÍL 2: Hyena (Hyena) - Někdo zavraždil železnou tyčí v kanceláři advokátku Chourovou a její mladou koncipientku Petru. Advokát Horský, který s kolegyní sdílel kancelář i lože, je otřesen. Detektivové zjistí, že advokátka měla úzké styky s šedou eminencí podsvětí Mrázem. Nejpodezřelejší je ale zpočátku její bývalý klient Koudelka. V Danovi sílí podezření, že za vraždou stojí osobní důvody Horského. Stejně jako roste Terezino podezření, že Dan slouží Mrázovi, zjevuje se poprvé vazba Drobeček-Mráz jako kontakt dvou spolupracujících zločinců.
DÍL 3: Hadí střela (Hadí střela) - Zásahová jednotka zabrání tajnému obchodu mezi Čechem Ještěrem a ruskými mafiány Vasilem a Voloďou. Zločinci ale uprchnou, a navíc Ještěr zastřelí jednoho z policistů střelou, která projde neprůstřelnou vestou. Kdo vládne tak průbojnými střelami? Podezření padá na podivínského, geniálního vynálezce Kovala a bývalého aparátčíka Rašku. Zatčený Ještěr nasměruje detektivy i na bývalého policistu Vokřála. Policisté donutí Kovala zorganizovat falešný nákup zbraní Terezou.
DÍL 4: Sedmý den (Sedmý den) - Na internetu se objeví video, zachycující mučení a usmrcení neznámé dívky. Přenos není on-line a Tereza zpočátku přesvědčuje ostatní, že jde o kašírované záběry. Situace se ale změní, když dívku najdou opravdu mrtvou a na internetu se objeví video s novou obětí, bývalou prostitutkou Klárou, kterou Tereza zná. Přes řadu falešných stop a mylných akcí se detektivové dostanou k síti zločinců, svou roli sehraje i Terezin bývalý milenec Robert. Zasáhnou policisté dřív, než Kláru mučitel zabije?
DÍL 5: Tři králové (Tři králové)  - Nájemný vrah zavraždí dva bohaté podnikatele a zřejmě se chystá na dalšího. Tereza s Danem ho navštíví a slibují mu ochranu, když pomůže objasnit pozadí případů. Podnikatel odmítne a vzápětí je zastřelen. Zabiják inkasuje odměnu od dvou neznámých mužů, z nichž se vyklubou agenti zvláštního ministerského týmu „Čisté svědomí“. Protože se ho chtějí zbavit, nájemný vrah sám přivede Dana s Terezou na jejich stopu a chystá se odletět ze země, což se mu nepodaří. Ani zločinné policisty už nikdo nevyslechne; někdo se jich rovněž zbavil. O případ se enormně zajímá stínový šéf podsvětí Mráz.
DÍL 6: Smrt policajta (Smrt policajta) - Alkoholický šéf oddělení Skutek je ve svém bytě zastřelen vlastní zbraní. Zřejmě před smrtí něco psal, jeho dcera ovšem žádný dopis neobjevila. Vzrůstá podezření, že se Skutkovi pomstil jeden ze zločinců, které dostal do kriminálu. Dcera však najde dokumenty, nasvědčující tomu, že sbíral informace o svých podřízených. Vyvolá to v ní dojem, že ho odstranil nebo nechal odstranit někdo z detektivů (Orava, Kofčín, Dan). Případ je uzavřen, brzy se však ukáže, že vše bylo jinak.
DÍL 7: Únosy (Únosy) - Movití občané se stávají obětí únosců, kteří se vydávají za policisty. První z unesených, – starožitník – zmizí úplně, druhému architektovi zase po mučení ukradnou z trezoru projektovou dokumentaci ke státnímu podniku, s nímž vede vleklý soudní spor mafiánský kmotr Mráz. Na starožitníkova syna se někdo obrátí s žádostí o výkupné, předání se ale nepodaří. Nepřehledné situace využije Danův informátor Javor a pokusí se trikem získat vzácné obrazy. Gang sílí a podniká stále odvážnější akce. Televizní reportáž o možné korupci policistů se nečekaně obrátí proti Tereze.
DÍL 8: Řezníci (Řezníci) - Jeden majitel masokombinátu byl zavražděn v kanceláři, druhý na mysliveckém posedu, obě vraždy jakási vyšetřovatelka uzavřela jako sebevraždy, přestože cizí zavinění tluče do očí. Na Terezu se potají obrátí majitel dalšího masokombinátu, který se bojí o život. Na všechny tři totiž tlačil Mráz, chtěl získat jejich podniky. Tereza s Danem se snaží vyřešit vraždy, třetího majitele Orava s Kofčínem dají nečekaně do vazby. Tereza s Danem Naše získají klíčový důkaz, čímž ovšem šlápnou zločincům na kuří oko. Nahlížíme hlouběji do kuchyně gangu, jen důkazy stále chybějí a podezření se vždy zastaví v půli cesty.
DÍL 9: Král je mrtev… (Král je mrtev…) - Nejmocnější mafián Mráz unikne o fous atentátu, později je nalezen ve své pracovně mrtev. Vše nasvědčuje sebevraždě, až na podivné otlaky na krku. Navíc se ztratily jeho proslulé kompromitující materiály, které používal jako páku na řadu lidí. A o ty se rozehrává dramatická tajná hra. Do podezření se znovu dostává Dan, který se začne stýkat s Mrázovou vdovou, s Terezou se zase sblíží televizní reportér Winter. Dan sice získá i kompromitující materiály, ale při jejich převozu je kdosi ukradne. Gang opět zesílil, byť přišel o další muže.
DÍL 10: Ruská spojka (Ruská spojka) - Tereza vypráví případ, který dokumentuje, jak se Drobečkův gang rozrostl a rozhodl spojit s ruskojazyčnými mafiemi, operujícími na našem území. Zpočátku jde o dva zmizelé mladíky, kteří provozovali autobazar, odjeli za zákazníkem a už se nevrátili ani oni ani auto. Oficiálně je případ uzavřen, ale Dan s Terezou tuší, že pravda je jiná. Zvlášť když je kontaktují agenti ruské tajné služby a žádají o spolupráci. Protidrogovka zatkne při velké operaci většinu Rusů, Drobečka a jeho muže. Zároveň zcela nečekaně reportér Winter zveřejní v televizi reportáž, která nepřímo ukazuje na propojení Oravy a Kofčína s Drobečkem.
DÍL 11: Osamělá mise (Osamělá mise) - Drobeček je propuštěn pro nedostatek důkazů, inspekce formálně ukončila vyšetřování a tajný ruský agent upozorní Terezu s Danem, že Čerkašští chystají ve vězení vzpouru, aby v nastalém zmatku osvobodili svého bosse Ivana. Brousil s Oravou kupodivu souhlasí, aby do vězení pronikl pod falešným krytím někdo z Expozitury. Zároveň kdosi přichází do vězení a zadává zakázku na Danovu likvidaci. S Terezou je Dan ve spojení přes mobil. Přesto kritický den přijde nečekaně dřív. Dan je postřelen, jeho zranění je kritické. Odloučení a strach o druhého působí na Terezu a Dana jako katalyzátor citu.
DÍL 12: Pašeráci (Pašeráci) - Jistý František Straka byl nalezen zastřelený vlastní zbraní na břehu potoka a kapitán Střecha z místní kriminálky případ uzavřel jako sebevraždu. Postupně vyjde najevo, že figuroval jako překupník v pašování drahých doutníků, které organizuje Drobečkův gang, a mrtvého našel podivnou shodou okolností Kofčín. Dan s Terezou zjistí, že i policista Střecha měl motiv k vraždě. Dan s Terezou tlačí na celníka Vaněčka, který však zahyne při podivné autonehodě. Drobečkovi lidé se cítí ohroženi, a tak se pokusí Dana odstranit. Běta začne příliš tlačit na Brousila, který se jí šikovně zbaví ze strachu, že podlomí jeho manželství i kariéru. Vidíme čím dál víc do „kuchyně“ zločinců, už je téměř jisté, že Kofčín s Oravou gang jenom nekryjí, ale konají v jeho prospěch i aktivně.
DÍL 13: Válka gangu (Válka gangu) - Policisté z místního oddělení najdou v lese oběšeného Tomáše. Přestože zpočátku leccos vypadá na vraždu a mladý policista Erik se těší na první velký případ, náčelník Houska však případ uzavře jako sebevraždu. Zároveň se informuje v databázi na Drobečka. Orava s Kofčínem a Brousilem vycítí příležitost: bratr oběšeného David dělal dealera pro jistého Hemského, který se pustil s Drobečkem do konkurenčního boje. Dan s Terezou jsou pověřeni znovu vyšetřováním Tomášovy maskované vraždy. Když už se zdá, že usvědčí Hemského, Brousilův postoj k případu se radikálně změní. Mladý Erik to ale těžce nese a nakonec přijde Hemského zastřelit. Dan s Terezou zjistí, že Terezin bývalý milenec Luboš vyvíjí podezřelou aktivitu.
DÍL 14: Loupež století (Loupež století) - Tereza s Danem pracují potají pro Lubošův nový tým. Z odposlechů je zřejmé, že Drobeček s Hemským chystají nějakou velkou ránu. Mezitím dojde k sérii přepadení bankovních aut, v nichž figurují zločinci převlečení za policisty. Ukazuje se, že první přepadení bylo jen testem nového týmu, že hlavní bude druhé, při němž lupiči ukradnou rekordní částku sto dvaceti miliónů. Tip jim dal pracovník banky přezdívaný Sčot, zadlužený u Hemského. Sčot je určen k likvidaci, Tereza s Danem ale dokážou, že jeho vražda souvisí s loupežemi. Vytvářejí tlak na Oravu s Kofčínem i Brousila. Je třeba udělat třetí loupež jako krycí akci, při níž Orava s Kofčínem hbitě zasáhnou. Detektivům je už jasné, jakou roli hrají Kofčín i Orava a že Brousil s inspektorem Rulcem je kryjí, jenže všechny důkazy zatím vyznívají doztracena.
DÍL 15: Korunní svědek (Korunní svědek) - Dan s Terezou slyší důvěrnou komunikaci mezi zločinci a také mezi Drobečkem, Oravou a Kofčínem. Odposlechy ale nic nedokazují. Zachytí i Drobečkovo zoufalé volání, že po něm někdo střílel. Dan s Terezou nemohou pracovat otevřeně, protože Dan sdělil Brousilovi, že pracuje pro jiný tajný tým, a Tereza je stále mimo službu. To vyvolá protiakce Oravy a spol. Je na čase přesvědčit Drobečka, aby vypovídal. Ale protože vědí, že by jim nevěřil, a hrozí mu další atentát, rozhodnou se ho unést. Zatímco ho Tereza stěhuje z místa na místo, Orava a spol. po něm zuřivě pátrá. I Dan mezitím pátrá. Identitu najatého vraha sice už zná, jenže zmizel. Dan ho objeví a přivede, aby Drobečkovi potvrdil, kdo ho najal. To jsou kapky, které se složí v Drobečkovo rozhodnutí vypovídat. Spojenectví Drobeček-Orava (Kofčín) je zřejmé stejně jako fakt, že Brousil o něm dávno věděl.
DÍL 16: Vysoká hra (Vysoká hra) - Drobeček pochopí, že mu nezbývá nic než vypovídat pravdu, a tak vypráví jak svůj osobní příběh, tak hlavně příběh gangu. Vyjde najevo, že Tereza od počátku nevědomky posloužila záměrům Drobečka a Oravy s Kofčínem. Dozvídáme se další tajemství, Drobeček odhalí celou míru propojení zločinu a policie, ze kterého jde mráz po zádech. Zatímco Drobeček vypovídá, Zuzana se vrací domů a zjistí, že jejího syna unesli. Naoko spolupracuje se zločinci, kteří ji nutí, aby našla Drobečka a donutila Dana k jeho výměně za syna. A k ní dojít u opuštěné autobusové zastávky.

Producent - TV Nova
https://www.csfd.cz/film/223893-expozitura/prehled/#