Expendables: Postradatelní 2 / The Expendables 2 (2012/103/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller) 80%

25.09.2018 12:21
JEDNOU VĚTOU
„Na tým Postradatelných vedený žoldákem Barney Rossem se obrátí tajný agent CIA Church. Chce, aby mu přinesli z havarovaného letadla kdesi v horách tajnou zásilku obsahující důležité informace."

OBSAH
Stará známá banda Postradatelných Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunner Jensen (Dolph Lundgren), Toll Road (Randy Couture) a Hale Caesar (Terry Crews) se dají opět dohromady poté, co je tajný agent CIA Church (Bruce Willis) povolá, aby jim zadal zdánlivě jednoduchou zakázku. K partičce se přidávají i noví členové Billy the Kid (Liam Hemsworth) a Maggie (Yu Nan) jako první žena v týmu Postradatelných.Ačkoliv úkol vypadá velice jednoduše, samotná akce se příliš nevydaří a jeden člen Postradatelných během ní dokonce zemře a to dost nepěknou smrtí. Jeho parťáci se ho rozhodnou pomstít přímo na místě, tedy na nepřátelském území, kde mají pouze mizivou šanci na úspěch. Postradatelným se podaří rozpoutat peklo na zemi, na které se mimochodem válí i pět tun čistého plutonia, které by naši planetu hravě vychýlilo z osy. Tuhle třaskavou směs musí zajistit dřív, než bude pozdě. To je ovšem brnkačka ve srovnání se šťavnatou pomstou za kamarádovu smrt.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Objektivně, se stopáží pod dvě hodiny prostě nemůžete dát všem borcům prostor, který by si bezesporu zasloužili, jinak po všech čistá akční jízda, která funguje přesně tak, jak jsem si přál, protože tohle není podceňování fandovské inteligence, tohle je jediná cesta k tomu, jak rozjet ten akční nátěr, o který jde až na druhém místě, protože na tom prvním se veze vlna hlášek, které tepají do mumifikovaných ikon většiny zúčastněných, čímž vysílám směrem k filmu druhou výtku a tou jsou doslova zprasené titulky, které toho zabily docela dost; moment Chuckova nástupu a rozstřílené sklo, za nímž stojí ‚svatá trojice‘, boží, britská férovka Adkins vs. Statham zklamáním, byť je jasné, že nemohla být tak ikonická, jako ta Stalloneho proti van Dammovi. (Isherwood) 5*

Neuvěřitelně dlouhé čekání utnula až konečně návštěva kina. Jinak to nešlo. Postradatelní s pořadovým číslem dvě jsou totiž filmem, který se ve světě akčních filmů objeví jednou za život? No, vlastně teď už podruhý, ale teď pro změnu se seznamem herců, jejichž setkání je pro fanouška starých dobrých akčních filmů něco tak krásnýho, že jednotlivými slovy se to popsat nedá. Dlouho jsem se netěšil na film tak, jako na tenhle a dlouho jsem si ho neužil tak, jako tenhle. Moje mládí ovlivnily večerní soboty na Nově, kdy se tam každý týden objevil nějaký ten akční film. Díky Nově jsem si udělal neuvěřitelně blízký vztah k Arnoldovi Schwarzeneggrovi, Jean-Claude Van Dammovi, Bruce Willisovi a Chuck Norrisovi (i ten! :-D), později ke Stallonovi, Lundgrenovi, Stathamovi a Jet Li. Jejich setkání v jednom filmu byl pro mě obrovský zážitek. K tomu každá z postav byla ve filmu neuvěřitelně sympatická. Hlášek naprosto požehnaně. Chuck Norris a Arnold Schwarzenegger potěšili, že si ze sebe dokázali udělat legraci. Akce po dlouhé době opravdu akční a skvělá, příběh příjemně jednoduchý a do akčnícho filmu perfektně padnoucí. Co víc si přát? Co víc by fanoušek akčních filmů z mládí vůbec mohl chtít? Snad jenom míň debilů, kteří tady na databázi nechápou, že akční film je především o pocitech k jednotlivým hercům a ne o tom, zdali bude mít nějaký příběh, nějaký nápad, nějakou myšlenku. Upřímně mě u akčního filmu příběh vždycky zajímal nejméně, respektive mi byl u prdele. Pokaždé jsem se těšil na Arnolda, Jean-Clauda, nebo Bruce, kteří sypali jednu brutální hlášku za druhou...a vše ostatní byl jenom bonus. Ale to zřejmě jako Cervenak nikdy nedokáže pochopit. Stačí když si přečtu jeho komentář. Hledat v takovém filmu něco duchaplného může opravdu jenom člověk, který nikdy v životě neporozumí takovému filmu a hercům, kteří v něm hrají. Prej akční výplach, že potřebuje příběh? :-D Tos mě vážně rozesmál. Pro mě to byl obrovský zážitek a jsem rád, že jsem mohl být jeho součástí. Splnil se mi totiž jeden ze snů mého mládí a to se prostě počítá. Mimochodem Jean Claude Van Damme konečně těm panáčkům nejenom tady, ale v celém světě, konečně dokázal, že je skvělý herec. Jeho postava na straně nepřátel byla naprosto boží a závěrečná scéna prakticky už teď legendární. (Malarkey) 5*

Píše se rok 2012, rok kdy přestal existovat bůh, protože začali existovat Expendables 2 ! Ranaři co se s tím neserou, ale co se nebojej udělat si prdel sami ze sebe, frajeři pro který slovo přátelství není prázdný pojem. A že to má hloupej děj nebo jen 3 velký akce ? Ale hovno, stačí opustit budovu matematicko - fyzikální katedry, pustit si Komando, Lví srdce, Cobru, Ramba 3, Harley Davidsona, Road House atd, to přece taky nebyla žádná onananie inteletku a nonstop akce a přesto ty filmy milujeme, jen si prostě stačí vytáhnout hlavu z prdele a nebo prostě jen znát akční nákladačky 80let.(což třeba bohužel vůbec neznal kreten co dělal cz titulky a díky tomu vymizelo pár super forku s odkazy na filmy, např. Jupijajej se v Arnieho případě směrem na Bruce Willise skutečně nepřekladá jako "pohoda", atd. ) Já třeba absolutně nemusím Chucka Norrise, ale když do filmu vstoupil a pyšnou chůzí slona indickýho si to napochodoval ke Slyovi a začal ten jejich dialog, tak se smály i moje koule a za tohle má u mně panáka, protože chlapi co si uměj dělat prdel sami ze sebe, ty já můžu. A už vůbec nezmiňuju, když na letišti pod palbou samopalů začne praskat sklo a my poprvé ve svém životě vedle sebe vidíme svatou akční trojku jak masakruje všechno kolem, no kurva, co už můžem chtít víc !!! (Enšpígl) 5*

VELKÁ RECENZE
Sedím v americkém kině, ponořen do popcornu, který vedle typické české porce vypadá jako bavorský tuplák vedle panáka saké, a spolu s asi padesátkou místních fandím. Tohle není pasivní sledování stejného filmu, který jsem viděl před několika dny v Praze. Tady se povzbuzuje jako na fotbale. Každý útok na bránici diváků nebo střeva protivníků je doprovázen velkým hurá a vy máte pocit, že někdo v zadní řadě určitě nahlas počítá killy. Kvůli těmhle fanouškům Postradatelní vznikli. A právě kvůli nim se znovu vracejí. Podotek o vstupování do stejné řeky ale tentokrát platí i navzdory sportovnímu zážitku z L.A. Proč z vás prvoplánově zábavná veteránská slezina vyprchá jako levný šampus? Důvodů by se našlo hned několik.
Předem je ale potřeba se přidat k jásajícím davům a pogratulovat si k tomu, že i napodruhé tu máme velmi slušný akční film, který si ze sebe dělá srandu. Intro sice vyplácalo třetinu z velkorysého stomilionového rozpočtu, ale Sly tu ve spolupráci se Simonem Westem (který chytil kreativní mízu ve správný okamžik a jeho rámování akce je oproti Slyovu přeci jen epičtější), roztáčí možná až o třídu vyšší ligu. O to víc pak zamrzí rychlé stažení z blockbusterových pozic, představované kulisami rurálního Bulharska. Kasička zkrátka nebyla bezedná, ale první dojem druzí Postradatelní zvládají dokonale, přičemž nové postavy si s těmi starými příliš nezaclánějí.
Ne, problém ani zdaleka není v jejich množství, protože jasně nadefinované charaktery ani nepotřebují příliš prostoru - ostatně i mladičký sniper v podání Liama Hemswortha jako by vypadl z oka podobné postavě ve čtvrtém Rambovi. Sly-scenárista seká hrdiny jako cvičky - od slabostí pro obrovské hlasité kvéry, přes pokročilou gymnastiku, poslední stádium šílenství až po obsesivní uctívání nožů, si tu každá z postav něco najde. Jenže napoprvé to i v křečovité zápletce á la Komando jakž takž fungovalo. Žádnou z postav jsme neznali, takže bylo snadné přijmout hru na dva hotové týmy. Sequel přihazuje akční polena do kotle úplně jinudy. Van Dammeův záporák má tým plný bezejmenných žoldáků (v jedničce měl Roberts Garyho Danielse a Stevea Austina, tady se musíme spokojit s nevyužitým Scottem Adkinsem), který se objevuje tu a tam, když je potřeba oprášit béčkovou zápletku s ukradeným plutoniem. Podobně do děje "bafají" Schwarzenegger s Willisem a extrémem, který hraničí s cameem, jsou výstupy Chucka Norrise, jenž představuje deus ex machina, a přímo si rochní v nezničitelné auře diktované internetovým folklorem.
A tím se dostáváme k jádru odjištěného granátu. Postradatelným nechybí meta hlášky a vypečená akce. Naopak, obojího je až příliš na úkor scenáristického "masa" a choreografických brambor. Místo nich tu máme příliš sladkou omáčku, ve které se skutečně hmatatelné ingredience topí. Příklad? Scény jsou plné improvizovaných špeků, v nichž si herci navzájem masírují ego předříkáváním hlášek ze svých vlastních filmů. Na první, druhý pokus to potěší, ale pak se začne dopředu drát nejen vynucenost některých frází, ale především do nebe volající absurdita. Norrisovy scény to mění rovnou ve skeče, které byste čekali od Jimmyho Kimmela, Van Dammeovy filozofické promluvy skrze temné černé brýle zas uvnitř bulharských jeskyní rezonují dojmem nechtěné parodie. Vím moc dobře, že celé to pozadí s nukleárním armageddonem je pro Slye pouhou záminkou. Ale v některých scénách máte pocit, že to snad Jean-Claude chce opravdu odpálit. A to doslova přestává sranda. Stačil jeden dobrý scenárista a celý film by to posunulo úplně jinam. Takhle je schematičnost dialogů taková, že z toho třeba Shane Black musí rotovat na režisérské sesli třetího Iron Mana. Místy bych dokonce tipoval, že Sly opisoval nápady, které mu fanoušci nasypali na Twitter. Tudy ne, přátelé.
Největší problém má ale moje zhýčkaná dušička s akčními scénami. Simon West možná pochopil nadsázku ve scénáři a místy jí dokonce i umocnil vhodným timingem. Jsou prostě okamžiky, ve kterých musíte akčním "beranidlům" trochu pomoct, a tady si West rozhodně zaslouží pochvalu, protože zachrání nejednu líně nahozenou repliku. Bohužel ten pocit, že byste dokázali vymyslet a sepsat lepší hlášky (nebo vhodnější příležitosti k jejich ocitování), se prokousal i do samotné akce, ve které se ke slovu dostávají hlavně velké bouchačky. Specifika jednotlivých postav tu ale nikdo neprohlubuje, na osobnější duely nikdo nemá čas. Většinu času sledujeme tři, čtyři postradatelné, jak kropí něco ZA kraj záběru, načež v prostřihu padá k zemi naučenou piruetou tucet komparsistů. Pár brutálních sestřelů za asistence digitální krve to nezachrání, stejně tak je střihem ubita k smrti závěrečná duální duelovka Sly vs. JCVD a Statham vs. Adkins. Příliš málo, příliš pozdě a příliš epilepticky. Přitom ten potenciál...
Moje kritika bude řadě lidí připadat přehnaná, ale Slyovo nostalgické dítě je vlastně omezeno v rozmachu už geneticky. Tohle masové vzpomínání nikdy nemůže být ničím jiným než týmovkou, ve které každý dostane svých patnáct nábojů a minut znovuvzkříšené slávy. Postavit kolem tohohle konceptu film, který by měl hlavu a patu, památné charaktery (nikoliv jen herce) a měl větší ambice než jen krátkodobě pobavit a roztočit vzpomínky, je v zásadě sysifovským údělem. Postradatelní nikdy nemohli pomýšlet na podobně kultovní status jakému se těší solokapry jejich největších hvězd.
A nelze to vysvětlovat jen absencí talentu před a za kamerou. Tohle není o jiné lize. Tohle je o jiné hře. A na její pravidla musíte přistoupit už při nákupu lístků. V jednom z komentářů jsem druhé Postradatelné přirovnal k perfektní rekonstrukci historické bitvy. Je to hřejivě povědomé, řemeslně dobře zvládnuté, ale i ta hrstka hardcore fandů, pro níž je to určeno především, v tom neodbytně cítí jistou náhražkovitost. Ne snad, že už by to kosti, svaly a rozpočty nedovolily, ale doba pokročila a Slyova nostalgie na první pohled patří do jiného světa. A vy při jejím sledování zkrátka cítíte, že jí musíte občas hodně naproti. Udělejte těch pár kroků, už proto, že tajně doufáte, že se budete na prahu důchodového věku bavit stejně královsky jako tihle kingové, co formovali naše/vaše dětství. Proto snad ta sedmička pro štěstí, i když místy už hlášky a nápady opravdu krade Alzheimer.

DABING
1.DABING (DVD, Blu-ray, Nova)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Barney Ross), Martin Stránský - Jason Statham (Lee Christmas), Martin Sobotka - Jet Li (Yin Yang), Zdeněk Mahdal - Dolph Lundgren (Gunnar Jensen), Petr Pospíchal - Chuck Norris (Booker), Pavel Šrom - Terry Crews (Hale Caesar), Svatopluk Schuller - Randy Couture (Toll Road), Bohdan Tůma - Scott Adkins (Hector), Jan Maxián - Liam Hemsworth (Bill The Kid), Jana Páleníčková - Nan Yu (Maggie Chanová), Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Jean Vilain), Alexej Pyško - Bruce Willis (Church), Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Trench), Jolana Smyčková - Charisma Carpenter (Lacy)
Překlad: Jan Feldstein
Úprava dialogů: Monika Macků
Zvuk: Matěj Večeřa a Michal Páleníček
Produkce: Markéta Kratochvílová
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, Studio Budíkov pro Bontonfilm 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.9.2012 Bontonfilm
Premiéra USA: 17.8.2012 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.1.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 23.1.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 14 334 694
Tržby celkem - $ 305 428 192
Návštěvnost v ČR 119 586
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000
 
FILMY V SÉRII
Expendables: Postradatelní gastonrolinc.webnode.cz/news/expendables-postradatelni-the-expendables/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham

Expendables: Postradatelní 2 www.imdb.com/title/tt1320253/combined
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Simon West, Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham

Expendables: Postradatelní 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/expendables-postradatelni-the-expendables1/
Akční / Thriller, USA, 2014
Režie: Patrick Hughes, Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham
 
Expend4bles: Postr4datelní gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa171/
USA, Akční / Dobrodružný / Thriller, 2023
Režie: Scott Waugh, Hrají: Jason Statham, Sylvester Stallone
 
Tvůrci a herci
Simon West (Režie), Avi Lerner (Produkce), Danny Lerner (Produkce), Miguel Menéndez de Zubillaga (Produkce), Kevin King Templeton (Produkce), Les Weldon (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Shelly Johnson (Kamera), Todd E. Miller (Střih), Marianne Stanicheva (Casting), Paul Cross (Scénografie), Lizz Wolf (Kostýmy), Christopher Eakins (Zvuk), Yana Stoyanova (Masky), Sylvester Stallone (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Jason Statham (Herec), Liam Hemsworth (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Jean-Claude Van Damme (Herec), Jet Li (Herec), Terry Crews (Herec), Randy Couture (Herec), Arnold Schwarzenegger (Herec), Bruce Willis (Herec), Chuck Norris (Herec), Scott Adkins (Herec), Nan Yu (Herec), Amanda Ooms (Herec), Charisma Carpenter (Herec), Nikolette Noel (Herec), George Zlatarev (Herec), Velislav Pavlov (Herec)
 
2012/103/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Letadlo, které na konci filmu Barney (Sylvester Stallone) dostane od Churche (Bruce Willis), je Antonov An-2, přezdívaný "Andula". Bylo vyráběno v mnoha různých verzích v několika státech mezi lety 1947 až 2002.
- Vůz, který ke konci filmu řídil  Church (Bruce Willis), je německý Mercedes Smart vyráběný v letech 2003-2007.
- Jedná sa vôbec o prvý film v slovenskom znení, kde Arnolda Schwarzeneggra (Trench) nedabuje Jozef Vajda, ktorý je takisto stálym dabérom Sylvestra Stalloneho (Barney Ross). V prvej časti nadaboval Vajda oboch, avšak v tomto prípade sa dabingové štúdio rozhodlo obsadiť Dušana Szaba.
- Názov filmu sa objaví až v 14. minúte.
- Nože, ktoré môžeme vo filme vidieť, navrhol a vyrobil Gil Hibben.
- Hláška "Blesku", kterou řekne Barney Ross (Sylvester Stallone)  Leemu Christmasovi (Jason Staham), odkazuje na snímek  Blesk (2011), kde ztvárnil hlavní roli Jason Statham.
- Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone už nebyli nejmladší a protože dali do akčních scén mnoho, oba museli podstoupit operaci ramene. To, že se oba dva sešli ve stejný čas, a dokonce i ve stejné nemocnici, byla prý pouze náhoda. Byla dokonce pořízena fotografie, jak vedle sebe leží na lůžkách v nemocnici.
- Zatímco v první díle létaly hlavní postavy s obojživelným letounem Grumman HU-16 Albatross, v tomto díle to je Canadair CL-215. Letoun byl zapůjčen od turecké společnosti Turkish Aeronautical Association.
- Barney Ross (Sylvester Stallone) se ve filmu ptá Leeho Christmase (Jasona Stahama): "Za jak dlouho bude opravený motor," načež Christmas odpoví: "Pět minut." Podobný dialog vede Statham také ve filmu Podfu(c)k (2000).
- Trench (Arnold Schwarzenegger) ve filmu používá zbraně AA-12,M4A1 Carbine, Booker (Chuck Norris) ve filmu používá zbraň Heckler & Koch G36C, Billy (Liam Hemsworth) zbraň Barrett M107, Mr. Church (Bruce Willis) Heckler & Koch HK416 a Heckler & Koch UMP a Hector (Scott Adkins) zbraně AKMSU,Colt M1911A1.
- V úvodní akční scéně je možné slyšet odkaz na film Terminátor (1984), a to tehdy, kdy Caesar (Terry Crews) říká Trenchovi (Arnold Schwarzenegger), že pokud mu nevrátí půjčenou zbraň, bude jeho zadek „terminated“. Na sérii Rambo, ve které si zahrál Sylvester Stallone, zase odkazuje věta postavy Arnolda Schwarzeneggera: "Kdo přijde teď, Rambo?".
- Zřejmě shodou okolností má Chuck Norris v tomto snímku stejné příjmení „Booker" jako ve filmu Správní chlapi nosí černou (1978).
- Chuck Norris (Booker) je vo filme prezývaný “lone wolf" (vlk samotár), čo je narážka na snímku Osamelý vlk McQuade (1983).
- Vo filme je možné vidieť, že Chuck Norris (Booker) nosí na hlave šiltovku s logom vlka. Jeho charakteristická vlastnosť je uvádzaná ako "vlk samotár".
- V závěru roku 2012 se jednalo o 3. nejvýdělečnější snímek s tématikou akční mise a 635. nejvýdělečnější snímek v historii se zohledněním inflace.
- Pred záverečným akčným finišom na letisku môžeme v jednom zábere vidieť všetkých "kladných" hrdinov, avšak okrem Bookra (Chuck Norris). Ten sa natáčania tejto scény zúčastnil, v traileri je ho možné v tomto zábere jasne vidieť, avšak v konečnej verzii sa z neznámeho dôvodu neobjavil.
- Liam Hemsworth (Bill The Kid) si mal pôvodne zahrať už v prvých Expendables (2010), jeho postava však bola zo scenára vyškrtnutá.
- Úvodná akčná pasáž, ktorá sa odohráva v Ázii, sa v skutočnosti natáčala na jeseň a v zime v Bulharsku. Digitálne bol odobratý sneh, vytvorené tropické podnebie, pridané tropické rastliny a odobratý bulharský porast.
- Špeciálne efekty pre film vytvorila spoločnosť Worldwide FX.
- Ve chvíli, kdy na scénu vstupuje Booker (Chuck Norris), je možné slyšet upravenou verzi soundtracku z filmu Hodný, zlý a ošklivý (1966) od Ennia Morricone.
 
Odkazy